Táncos és próbavezető szakot indít a Magyar Táncművészeti Egyetem a Széchenyi István Egyetemen

A Magyar Táncművészeti Egyetem kihelyezett táncos és próbavezető szakot indít klasszikus balett szakirányon a győri Széchenyi István Egyetemen a 2021/2022-es tanévben, a Győri Balett-tel együttműködésben. Az érdeklődők február 15-ig adhatják be jelentkezésüket. Az intézmények vezetői erről sajtótájékoztatón számoltak be kedden.

2021. február 3. – Hancz Gábor, SZEhírek

A győri Széchenyi István Egyetem több mint öt évtizede történt alapítása óta folyamatosan szélesedő, magas színvonalú képzési portfólióval szolgálja a térséget és az országot. Az intézmény valódi universitasként 11 képzési területen folytat képzéseket, amelyek egyike a művészet.

A Széchenyi István Egyetem székhelye, Győr nemcsak hazánk egyik gazdasági, hanem kulturális központja is, ahol a különböző művészeti ágak intézményi keretek között is jelen vannak, elég csak a zene- és színházművészetre, a páratlan képzőművészeti gyűjteményekre vagy a táncművészetre gondolni. A kisalföldi megyeszékhely idén ünnepli az intézményi táncoktatás megalapításának 40. évfordulóját: 1981 szeptemberében indult el az általános iskolai balett-tagozat, amely hét évvel később középfokú szakképzéssé nőtte ki magát. A középiskolai tanulmányaikat befejező tanulók nagy hányada folytatja felsőfokú tanulmányait a ma már egyetemi képzést nyújtó Magyar Táncművészeti Egyetemen.

Ezekre az erős hagyományokra építve indít a 70 éves Magyar Táncművészeti Egyetem kihelyezett táncos és próbavezető szakot klasszikus balett szakirányon a sikeres modellváltó egyetemek közé tartozó Széchenyi István Egyetemen a 2021/2022-es tanévben, a nemzetközi hírű Győri Balett-tel együttműködésben. A Magyar Táncművészeti Egyetem így már az ország három vidéki pontján képez tehetséges táncművészeket. A képzés „forgórendszerben” működik, a hallgatók így háromévente tudnak egyetemi végzettséget szerezni lakóhelyükhöz közel. Mindez óriási előrelépést és lehetőséget jelent mind Győr, mind a régió számára.

A diploma megszerzése után több irány is megnyílik a hallgatók előtt: egyrészt lehetőségük lesz együttesekben hivatásos táncosként elhelyezkedni, másrészt tanulmányaikat a Magyar Táncművészeti Egyetem tánctanár mesterszakán folytathatják. A képzés először került bele a Felsőoktatási Felvételi Tájékoztató január 31-én megjelent pótkötetébe, így az érdeklődők február 15-ig adhatják be jelentkezésüket a felvi.hu rendszerén keresztül.

A táncos és próbavezető BA szak klasszikus balett szakirány elsősorban a neoklasszikus és moderntánc-együttesek táncos feladataira készíti fel a hallgatókat. A képzés alatt megszerzett magas szintű próbavezetési és koreográfiai ismereteknek köszönhetően ugyanakkor koreográfusasszisztensi, betanítói és próbavezetői feladatokat is el tudnak látni, és képesek lesznek a koreográfusok aktív alkotótársaivá válni.

A sajtótájékoztató résztvevői. Fotó. Májer Csaba József

Dr. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora a sajtótájékoztatón kifejtette: amikor intézményükben a Varga Tibor Zeneművészeti Intézetre alapozva megalakult a Művészeti Kar, akkor kezdett formálódni, hogy a zene mellett a tánc is szerepet kaphatna az intézmény életében. Az új szak indítása így többéves előkészítő munka eredménye, amiért köszöntetet mondott a két egyetem munkatársainak és a Győri Balettnek.

Dr. Bolvári-Takács Gábor, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora felidézte, hogy a magyar táncművészeti felsőoktatás és Győr már eddig is több ízben innovatív módon kapcsolódott össze. Ilyen eset volt, amikor 1979-ben először fordult elő, hogy egy komplett évfolyam saját elhatározásból együtt maradt, és új társulatként megalapította a Győri Balettet; a kilencvenes években pedig kifejezetten a Győri Balett tagjai számára hirdettek meg táncpedagógiai szakot. Megjegyezte: egyetemük most először indít saját székhelyén kívül balettképzést.

Kiss János, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke, a Győri Balett korábbi vezetője úgy fogalmazott: fontos, hogy a táncművészek képzettek legyenek és több lábon álljanak. Úgy vélte, ehhez nyújt kiváló segítséget ez a képzés, amely szerinte a dinamikusan fejlődő Széchenyi István Egyetem ékköve lesz.

Események

Szakirányválasztás 2021. március 1. - 2021. március 6.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 5. - 2021. március 6.
Szenátusi Ülés 2021. március 15. 14:00 - 16:00