Széchenyi István Egyetem: sikeres nyílt nap a saját fejlesztésű virtuális térben

2021-ben – a korlátozó intézkedések miatt – online nyílt napot szervezett a Széchenyi István Egyetem. Az intézmény élő YouTube-műsorral, tájékoztató videókkal, valamint interaktív online beszélgetésekkel készült a felvételizők fogadására, akik amellett, hogy közvetlenül az egyetem oktatóitól és hallgatóitól kérdezhettek, a MaxWhere-platform segítségével az intézmény virtuális auláját is körbejárhatták. Az internetes felvételi kampány ezekben a napokban az Educatio Online kiállítással folytatódik.

Győr, 2021. január 22. – Horváth Márton, SZEhírek

Nem várt kihívás elé állította a koronavírus hazánk felsőoktatási intézményeit: a hagyományos Nyitott Kapuk rendezvények és középiskolás roadshow-k helyét átvették a tájékoztató videók és az online konferenciahívások. Bár az elmúlt években valamennyi hazai egyetem és főiskola erősítette digitális megjelenését és intenzív internetes kampányt folytatott, a személyes találkozás lehetősége vonzó maradt a fiatalok számára, emiatt ezrével érkeztek a campusokra, hogy első kézből jussanak információkhoz. Idén a járvány nem tette lehetővé ezeket az eseményeket.

A Széchenyi István Egyetem munkatársai hónapok óta készültek arra, hogy január közepére digitális formában pótolják a nyílt napon szerezhető élményeket. Ennek jegyében valamennyi szakról készült egy rövid tájékoztató videó, amely a szokásos szakismertető előadást hivatott helyettesíteni. Az egyetem stúdiójában beszélgetések sorát vették fel az utóbbi időben, többek között a felvételi kapcsán felmerülő kérdésekről, a kollégiumi lehetőségekről, illetve a duális képzésről – ezek mind visszanézhetőek az egyetem YouTube-csatornáján. Az online nyílt nap szervezésébe bevonták a VR Learning Centert is, akik az egyetem auláját MaxWhere-webtér formában készítették el az eseményre.

Hetek óta lázasan zajlott a munka az egyetem stúdiójában, hogy minden videó elkészüljön. (Forrás: Győr+)

Az esemény programja szombaton délelőtt fél tízkor dr. Földesi Péter rektor köszöntőjével kezdődött, aki hangsúlyozta, a Széchenyi István Egyetem gyakorlatorientált képzéseket nyújt, amelyek a helyi vállalatokkal, ipari kapcsolatokkal, duális partnerekkel kiegészülve szinte korlátlan lehetőséget nyújtanak a fiataloknak.

„Nemcsak az az érdekes, hogy milyen lexikai-formális tudást tudtunk önöknek átadni, hanem maga a folyamat, miközben ez megtörténik, legalább olyan fontos. A következő években ugyanis olyan dolgokkal kell foglalkozzanak, ami a hobbijuk, ami kiteljesíti az életüket, és mi arra vállalkozunk, hogy támogatást adunk ebben” – emlékeztetett.

A virtuális aulát is meglátogathatták az érdeklődők az online nyílt napon.

Dr. Földesi Péter üdvözlő szavai után dr. Kovács Zsolt kancellár a felvételi eljárásról tájékoztatta a nézőket, majd ezt követően Orbánné Persa Krisztina, az Oktatásszervezési Osztály felvételi szakértője és Szakálos Barnabás, az Egyetemi Szolgáltató Központ (ESZK) munkatársa válaszolt a leggyakrabban felmerülő kérdésekre, többek között az emelt szintű érettségi követelménnyel vagy a duális képzéssel kapcsolatban. A délelőtti műsorblokkot végül az online campus körséta zárta.

Az egyetem YouTube csatornáján folyamatosan váltak elérhetővé a különböző szakbemutató videók, amelyek mellett bemutatkoztak a Széchenyi István Egyetem különböző szervezeti egységei (Egyetemi Könyvtár és Levéltár, Tudományos és Művészeti Diákkör, Universitas Papír- és Könyvesbolt, Nemzetközi Programok Központ, Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Famulus Hotel), valamint néhány partnere (UniWork Iskolaszövetkezet, PannonWork Iskolaszövetkezet, DiákHitel Központ Zrt.) is. Szintén videóval jelentkeztek a hallgatói csapatok (ART, SZEngine, SZEnergy, SZEnavis), valamint a szakkollégiumok közül is néhányan (Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégium, Neumann János Informatikai Szakkollégium).

 

Dr. Bach Péter az Épülettervezési Tanszék vezetője az építész szakot mutatta be egy videóban.

A program legizgalmasabb epizódját az oktatókkal és hallgatókkal történő interaktív beszélgetés jelentette, ahol a középiskolások közvetlenül érdeklődhettek a képzéssel kapcsolatban. A tapasztalatok alapján a fiatalok leginkább az elhelyezkedési lehetőségekre és az ösztöndíjakra voltak kíváncsiak, de gyakran felvetődött a duális képzés mibenléte is. Mindeközben egy másik fórumon, a HappyFox chatapplikáció felületén összesen több mint száz hallgatói képviselő igyekezett megválaszolni a beérkező kérdéseket.

A nyílt nap kapcsán Szakálos Barnabás portálunknak úgy nyilatkozott, a tájékoztató videókat közel 3000 felhasználó látta, így a megtekintési számok alapján elmondható, hogy a Széchenyi István Egyetem képzései iránt idén is nagy érdeklődést mutattak a középiskolás diákok.

„A felvételi kampányunk még nem ért véget, a következő hetekben folyamatosan jelentkezünk újabb videókkal és posztokkal a közösségi felületeinken, valamint a tájékoztató videóink továbbra is elérhetőek maradnak. Emellett minden érdeklődőt várunk az Educatio kiállításon, amelyet idén online formában rendeznek meg január 23-ig” – tette hozzá az ESZK munkatársa.

Események

Szakirányválasztás 2021. március 1. - 2021. március 6.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 5. - 2021. március 6.
Szenátusi Ülés 2021. március 15. 14:00 - 16:00