St.Martin fiával, Normannal közösen lesz széchenyis

Édesapám néhány hónappal ezelőtt feltett egy váratlan kérdést: szeretnél felvételizni velem Győrbe az egyetemre, van időd és lehetőséged tanulni? Gondolkodás nélkül igent mondtam. Már egy ideje foglalkoztatott a tanulás lehetősége a sporttal és az aktív kikapcsolódással kapcsolatban. Akkor ezt meg is beszéltük, irány Győr, mondta apu” – így dőlt el Szentmártoni Norman szerint, hogy édesapjával, St.Martin szaxofonművésszel közösen jelentkeznek a Széchenyi István Egyetemre. 

Győr, 2019. május 29. – SZEhírek, Nyerges Csaba, fotó: Májer Csaba József

Az Egészség- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Tanszékén, a Sport- és rekreációszervezés alapszak felvételi alkalmassági vizsgája után Dr. Szakály Zsolt tanszékvezető egyetemi docens irodájában beszélgetünk St.Martinnal és Normannal az „amilyen gyors, olyan határozott döntés” hátteréről.

 

St.Martin és Szentmártoni Norman a Sporttudományi Tanszék munkatársaival, Bóna Henriettel, Dr. Szakály Zsolt tanszékvezetővel és Faragó Beatrix-szel.

„Ha végiggondolom a pályafutásomat, azt mondhatom, hogy világéletemben a rekreációhoz kötődően, a zenével és sporttal karöltve töltöttem a napjaimat” – hangsúlyozza St.Martin, és mond is pár epizódot sportos életútjából. Az érettségi után például a testépítéssel kezdett foglalkozni, és a body building egészen addig ígéretes karriernek tűnt, mígnem egyszer csak közölték vele, hogy a színpadra álláshoz szőrtelenítenie kellene a testét… A fociban ennél nagyobb ívű pályát járt be, tíz évig játszott például a zenészválogatottban. A futás és a kerékpározás sosem maradhat el, ma sem, a legnagyobb szerelem pedig a tenisz. Negyedik éve igazolt játékos a Budapest I-ben. Amibe csak belekezd, szereti precízen, pontosan művelni, és igyekszik magas szintet elérni. Síelni például Klaussmann Viktor tanította, a teniszben pedig Rakonczai Viktor segítette a fejlődésben.

„Nekem is mindig fontos része volt az életemnek a sport, az egészséges életmód, és minden, ami ehhez kapcsolódik. Komoly eredményeket értem el cselgáncsban, azután jött az evezés, az aikido, most pedig a crossfittel foglalkozom komolyabban” – mondja Szentmártoni Norman, a Budapesti Operettszínházban ismertté vált színművész, aki az érettségi után hajszállal maradt le az orvosiról, hogy aztán egy nagy váltással belekóstoljon a gazdaságinformatikába. 

„Mindig is szerettem volna adni magamból az embereknek. A zenével ezt meg tudtam valósítani, de nem akarok életem végéig színpadon állni. Keresztülmentem közben önképzavaron, kerestem az útját annak, hogy megszeressem önmagam. Az elmúlt években különösen fontossá vált számomra, hogy megtaláljam azokat az életmódszálakat, amik összekötik a testi és a lelki egészséget.  Segíteni szeretném az embereket abban, hogy ráleljenek saját útjukra, és teljes életet élhessenek. Ebben kerestem megoldást már egy ideje a színház mellett” – világít rá Norman arra, hogy milyen szerepet játszhat életében a rekreációszervezői diploma.

St.Martin zenei pályafutásában Győr jelentette az első nagy lépést. Huszonhat évvel ezelőtt megjelent az első cd-je, és a vidéki városok közül Győrbe hívták először.  Három és fél órás, nagy sikerű koncertet adott. Azóta is gyakran visszajár a folyók városába, sok barátja van itt, és ahol jó a légkör, oda vonzódik. St.Martin előadásai mellett művésztelepeket, teniszgálákat is szervez, a sport és rekreációszervezés területén folytatott tanulmányok pedig segíthetik összehangolni ezeket a területeket is.

„Úgy érzem, intuitív ember vagyok. Folyamatosan tanulok, továbbképzem magam. Amikor azzal köszönök el, hogy megyek haza gyakorolni, a pályatársak ledöbbennek, hogy te még most is gyakorolsz? Ha egy napot kihagyok, csak én veszem észre, ha kettőt, akkor a kollégák is, ha hármat, az már a közönségnek is feltűnhet. Erre nagyon odafigyelek, és mindenhová viszem magammal a szaxofont” – mondja a népszerű előadóművész. Szerinte a tanulási fázisban azért sem a zenében, sem a sportban nem szabad mázsás súlyokat rárakni a kezdőkre. Amikor ő foglalkozik gyerekekkel, akkor sem a negatívumokat emeli ki, hanem azokat a kapcsolódási pontokat keresi, amik élvezetesebbé tehetik számukra a hangszeres tanulmányokat. Nem bírál, inkább példát mutat, és kiemeli a pozitívumokat.

„Bármelyik életkorban el lehet kezdeni a sportot és a zenét is, és nagyon igaz az a mondás, hogy egy-egy új hangszer megtanulása meghosszabbítja az életet. Úgyhogy mindenkit erre is buzdítok. Én például most ötven fölött fogok bele a sport- és rekreációszervezési tanulmányokba a győri egyetemen. A sportorvosom kérdezte is, hogy érti ő…, de mégis mi szükségem van nekem erre? Azt feleltem rá, hogy tanulni mindig jó. Olvashat is az ember, jó filmeket nézhet, ismeretterjesztő előadásokra is járhat, de annál intenzívebb és jobb módszer nincs, mint az egyetemi tanulmányok. Nagyon szeretném a levelező képzést végigvinni, és nem fogom félvállról venni a dolgokat. Addig, amíg azt érzem, hogy jut rá energia, mindig új dolgokat fogok kipróbálni az életben” – vallja St.Martin.

Norman szerint édesanyját is nagyon boldoggá tette a döntésük. Ő az a típus, aki egész életen át tanul, folyamatosan képezi magát, ezért is nagyon örült, hogy szóba került a győri egyetem.

Amikor azt kérdezzük Dr. Szakály Zsolttól, hogy mi vár az Egészség- és Sporttudományi Karon St.Martinra és Normanra, nevetve visszakérdez: „Mi vár ránk?” Szerinte a sport valahol a középmezsgyén van az egészség és a művészetek között. Élsportolóktól már nagyon sok pozitív visszacsatolást kaptak a képzésről. Amit ők keresnek: célokat, okokat, miérteket, elméletből és gyakorlatból is meg tudják mutatni számukra a képzés során. „Amit St.Martin és Norman keres a sport mellett a művészet oldaláról, remélhetőleg arra is válaszokat tudunk adni, és bízom abban, hogy rendszeres visszacsatolások után a tanulmányaik végén ők is, mi is azt mondhatjuk, hogy egyaránt fejlődtünk, építkeztünk a mögöttünk álló időszakból” – mondja Szakály Zsolt.

Amikor végül a fotózáshoz készülünk, és St.Martin magához veszi profi tenisztáskáját, van idő kicsit beszélgetni kedvenc sportjáról, amit természetesen szintén művészszemmel néz. Azok a játékosok a kedvencei, akik a pályán is különleges egyéniségek, szárnyalnak, és művészek is a maguk módján. Hisztijei ellenére ilyen a tenisz fenegyereke, Kyrgios például, és természetesen a „The Maestro” is, Federer, aki éppen most tért vissza a Roland Garrosra. Ahogy St.Martin is hasonló odaadással űz mindent, amibe csak belefog. Így kezdte gyermekkorában a barkácsolást, a modellezést, a fotózást, a versírást, így áll ki előadóművészként a mai napig szeretett közönsége elé, ilyen szenvedéllyel üti a labdát, és biztosak lehetünk abban, hogy szeptembertől ugyanilyen odaadással lesz a Széchenyi István Egyetem hallgatója fiával, Normannal együtt.  

St. Martin két teniszcsapatban is játszik, négy éve igazolt versenyző a Budapest I-ben.

Események

Áramszünet a Központi Campuson 2020. augusztus 14. 07:00 - 12:00
Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.