Pótfelvételi után is: rekordszámú elsős a Széchenyi-egyetemen

Lezárult a pótfelvételi eljárás. Tavalyhoz képest a jelentkezők és a felvett hallgatók száma a második körben is egyaránt nőtt a Széchenyi István Egyetemen. Az elmúlt évben 354, idén pedig 402 hallgatót vett fel az egyetem a pótfelvételi eljárás keretében. Ha ehhez hozzávesszük az általános eljárásban bekerült 4060 hallgatót, kimondhatjuk, hogy minden idők legnagyobb elsőéves létszámával, 4462 gólyával kezdheti meg a tanévet a győri egyetem.

Győr, 2019. szeptember 2. – SZEhírek, Nyerges Csaba

Ha az idei felvételi számokat a két évvel korábbihoz hasonlítjuk, akkor közel 20 százalékkal nőtt az elsőéves hallgatók száma a Széchenyi István Egyetemen. A ponttáblázatokat Dr. Kovács Zsolt főigazgatóval bontottuk ki, és lapoztunk bele az előttünk álló félév hallgatói „kincses kalendáriumába”. Az Audi Hungaria Járműmérnöki Karon a járműmérnök és a műszaki menedzser szak volt a legkeresettebb a pótfelvételi eljárásban. Az Apáczai Csere János Karon a mostani második körben ötven százalékkal több hallgatót vettek fel, mint tavaly. Elsősorban a levelezőképzés erősödött, ott is főleg a gyógypedagógus szakon.

Dr. Kovács Zsolt: „Minden idők legnagyobb elsőéves létszámával kezdjük az évet.” Fotó: Májer Csaba József

A Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karon nem kevesebb, mint a duplájára nőtt a pótfelvételi eljárás során felvett hallgatók száma. A felsősoktatási szakképzések és a jogász levelező szak volt főleg népszerű. Az Építész-, Építő- és Közlekedésmérnök Karon az építőmérnök levelező képzésre és a közlekedésmérnök nappali képzésre érkezik nagyobb utánpótlás. Az Egészség- és Sporttudományi Karon a normál eljáráshoz hasonlóan az ápoló és a rekreációszervező képzésre jelentkeztek többen.

A Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar alap és levelezőképzéseit egyaránt kiegyensúlyozottan érintette a pótfelvételi. A Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karon a turizmus-vendéglátás nappali tagozat mellett a gazdálkodás és menedzsment távoktatásos képzésre jöttek sokan. A Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karon is nőtt a létszám a pótfelvételi eljárás során tavalyhoz képest. A Művészeti Karon pedig a karmester (fúvós zenekari karnagy) képzés erősödött.

„Az idei évünk kicsit rendhagyó lesz, mert pár nap késéssel kezdünk a WAKO Kadet & Junior Kick-box Európa-bajnokság miatt. A hét közepén nyílik a gólyatábor, a beiratkozások is a hét második felében lesznek, a tanévnyitót pedig szeptember 9-én, hétfőn délelőtt tartjuk 10 órakor. Maga a tanév is egy héttel rövidebb lesz, mint a megszokott, mert Győrben rendezik a World Robot Olympiad világversenyt, és a versenyzőket itt szállásoljuk el, a kick-boksz Eb-hez hasonlóan. Azt is mondhatjuk, hogy eddig sosem volt, most viszont lesz őszi szünet az egyetemen. December közepén pedig már kezdődik a vizsgaidőszak. A frissen felvett hallgatók számára a legfontosabb üzenet, hogy kezdettől fogva vegyék komolyan a félévet” – tanácsolja Dr. Kovács Zsolt.

„Igaz ugyan, hogy itt nincs osztályfőnök, mint a középiskolában, nincs másnapra házifeladat, rendszeres feleltetés, de ha valaki elhanyagolja a tanulmányait, nem jár be az órákra, nem jegyzetel, nagyon nehéz helyzetbe hozhatja magát a vizsgaidőszakra. Élni, és visszaélni is lehet az egyetemi hallgatói léttel együtt járó szabadsággal. Ha az első félévet jó időbeosztással, lelkiismeretesen viszi végig valaki, megtapasztalhatja, hogy mire is képes, és ennek birtokában már sokkal könnyebben tudja tervezni a következő szemesztereket. A hallgatói szervezetek, csapatok tevékenységében való részvételt, a sportolást.  Az érettségire felkészülni sem könnyű, de az első félév az egyetemen annál is nehezebb” – mutat rá a főigazgató. Hangsúlyozva persze, hogy lemorzsolódás csökkentő program segíti a hallgatói bennmaradást. Minden szakon kijelölt oktatókhoz fordulhatnak a gólyák, gyakorlatias videopéldatárak is segítenek a tananyag elsajátításában. Ugyanilyen hasznos és célravezető lehet az is, ha kikérik a felsőbb évesek tanácsait a most érkező diákok.

Az egyetemista lét önállósodással is jár. Ez a gyakorlatban azt jelenti többek között, hogy ha valaki időben tájékozódik, pályázhat például szociális támogatásra. De ha nem adja be határidőre a pályázatot, lemarad róla. És ez csak egyetlen példa. A tanulmányi és vizsgaszabályzatokra ugyanígy érdemes odafigyelni annak érdekében, hogy a finanszírozott státuszukat fenn tudják tartani a hallgatók. Hamar át lehet kerülni ugyanis államilag finanszírozottból önköltséges képzésbe. 

Az egyetemen a korábbi szemeszterben, reggel nyolcról fél kilencre kitolt „becsengetés” végig jótékony hatással volt a városrész közlekedésére, azóta is jobban eloszlik a forgalom. A gyermekes oktatóknak is könnyebbséget jelent mindez. A bejárók egy részének már kevésbé, de nem mindennap, és nem mindenkinek kezdődik fél kilenckor az oktatás. Nem úgy működik a rendszer, mint egy középiskolában. Lehet, hogy valakinek egyetlen oktatási napon sincs első órája. A tapasztalatok birtokában az egyetem a következő félévben is fenntartja a késleltetett napi órakezdést.

A parkolási rendszer viszont változik a campuson. A hallgatók számára már megnyitották a regisztrációs felületet, ahol parkolási jogot igényelhetnek a parkolóházhoz, és az úgynevezett P3-as zónához, a Menedzsment Campust, laborokat övező területekhez. A levelező tagozatosok használhatják a parkolólemezt is. A kivitelezés kis késésben van, a P3-átalakítás még nem zárult le.  Folyamatban van közben a szerződéskötés a Győrszollal. A megmaradó kültéri, szabadon elérhető parkolóhelyek parkolózónába szervezése, magyarán fizetőssé tétele a tervek szerint októbertől életbe lép. Az egyetemi polgárok, ha továbbra is ezeken a helyeken akarnak parkolni, kedvezményes bérletet válthatnak. Ennek díja hasonló lesz a belvárosban élők parkolási jogához, amit a lakásukhoz válthatnak meg. A napi tarifa pedig a környező parkolózónáéval azonos mértékű lesz. Mindez átrendeződésekkel járhat a campus parkolási szokásaiban.

„Az állandóság a folyamatos fejlődésben testesül meg egyetemünkön. A fejlődés pedig nemcsak a 21. századi szintű infrastruktúra megteremtésével, a hallgatói tanulási környezet fejlesztésével jár, hanem nemzetközi szintű oktatók további bevonásával, az egyetem és a régió gazdaságát összekötő hálózatok bővítésével, végeredményben a széchenyis diplomák piaci értékének további növelésével. Ennek eredményeként pedig a Széchenyi István Egyetem, hosszútávon és stabilan, régiónk egyik legértékesebb brandje maradhat” – mutat rá a főigazgató.

Események

Vizsgaidőszak kezdete 2019. december 16.
Szenátusi Ülés 2019. december 16. 14:00 - 16:00
Egyetemi Ádventi Gyertyagyújtás 2019. december 16. 18:00 - 19:00
Téli ünnepi nyitvatartási rend 2019. december 21. - 2020. január 1.