Novák Katalin: Családbarát Magyarország a cél

Az egyetemek fontos színterei a családbarát politikának – hangoztatta a Széchenyi István Egyetemen tett látogatásán Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, hozzátéve: a kormány támogatja azokat, akik gyermeket vállalnak, nevelnek.

2020. szeptember 4. – Hancz Gábor, SZEhírek, fotók: Májer Csaba József

Győrben töltötte szerdai napját Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, s programja részeként a Széchenyi István Egyetemre is ellátogatott, ahol magyar és külföldi hallgatók véleményére volt kíváncsi, illetve az intézmény családbarát intézkedéseiről tájékozódott. Dr. Lukács Eszter oktatási rektorhelyettes az eseményen elmondta, hogy az egyetem egyik prioritása a nemzetközi kapcsolatok erősítése, s ebben a tanévben – a felvidéki magyarokat nem számítva – 351 külföldi hallgatót vettek fel.

A jelenlévők, többek között, arról beszéltek, hogy biztonságban érzik magukat Magyarországon. Ők mindannyian a Stipendium Hungaricum Ösztöndíjprogram révén érkeztek hazánkba. A kolumbiai Cristian Caro tavaly szeptemberben jött Győrbe, és jövő nyárig tanul itt az építészmérnöki képzésen. „A sportlehetőségek miatt választottam a győri egyetemet” – említette. Christian Caro és a már két éve Győrben tanuló Aliyaphone Outhenthapanya is dicsérte a kollégiumokat, ő egyenesen úgy fogalmazott: a szálláslehetőségek jobbak, mint bármely más egyetemen, amit ismer. A laoszi lányt a campus szépsége, modernsége is megfogta, sőt annyira megszerette a várost, hogy a nemzetközi kapcsolatok alapszak elvégzését követően a mesterszakot is itt kívánja elvégezni. Az ugyancsak két éve széchenyis – nemzetközi kapcsolatok szakos – pakisztáni Bakhtawar Zafar arról számolt be, hogy közösségi tevékenységet vállal, mentorként segíti a nemzetközi hallgatókat.

 

A találkozó résztvevői jó hangulatban beszélgettek.

„Azért jelentkeztem a Széchenyi-egyetemre, mert Győr volt számomra a legszimpatikusabb város, a jogi karról pedig sok jót hallottam” – ezt már az eredetileg pilismaróti Réti Zsófia fejtette ki, aki régóta dolgozik az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) külügyi bizottságában, ezen kívül az egyetemi Stipendium Hungaricum mentorhálózatot vezeti. Máté Eszter, az EHÖK elnöke győriként jár az egyetemre, műszaki menedzser diplomával a tarsolyában jelenleg vezetés és szervezés, valamint vidékfejlesztési agrármérnök szakra. „Annyira szeretem a várost, hogy nem akartam innen elmenni” – indokolta döntését.

Dr. Pongrácz Attila dékán arról beszélt, hogy győri születésűként vezeti az Apáczai Csere János Kart, és mindössze öt év szegedi és kétszer egy év brazíliai időszak erejéig hagyta el a kisalföldi megyeszékhelyet. Némethné Farkas Kata, a Felnőttképzési Központ vezetője a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének helyi titkáraként azokról a tevékenységekről adott számot, amelyek eredményeként az egyetem nemrégiben elnyerte a Családbarát Munkahely Tanúsító Védjegy bronz fokozatát. Úgy vélte, a munka és a család egymás kiegészítő fogalmak, egyik sem működik jól a másik nélkül. Ennek szellemében a nyáron táborokat, gyermekmegőrzőt szerveztek a kollégák gyermekei számára. A soron következő feladat a beiskolázási segély, emellett különböző rendezvényeket – például Mikulás-ünnepséget, nyugdíjas-találkozót – szerveznek, és babazászlót is készíttettek, ami jelzi, ha egy kollégánál gyermekáldás történt.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár arról beszélt, a kormány célja, hogy Magyarország családbarát ország legyen, s ennek érdekében támogatják azokat, akik gyermeket vállalnak, nevelnek, s igyekeznek átlendíteni őket a nehézségeken. „Korábban kicsit furcsán néztek azokra, akiknek nagycsaládjuk volt, mára ez a hozzáállás szerencsére változott” – jegyezte meg. Hozzátette: az egyetemek fontos színterei ennek a szemléletnek, egyrészt a hallgatók miatt, akik abban az életkorban vannak, amikor már családalapításon gondolkoznak, másrészt az intézmények munkatársai miatt is.

Események

Alkotóhét 2020. szeptember 21. - 2020. szeptember 26.
Elektronikus ZH nap 2020. szeptember 24.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. szeptember 25. - 2020. szeptember 26.
Szenátusi Ülés 2020. szeptember 28. 14:00 - 16:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. október 2. - 2020. október 3.