Mobiltörténelmet írt a Telenor az egyetemmel az 5G hálózaton

A Széchenyi István Egyetemmel kötött együttműködési megállapodás részeként a Telenor az országban elsőként Győrben állította fel és kapcsolta be a két bázisállomásból álló ötödik generációs, valós, élő 5G teszthálózatát. Az egyetemen tartott rendezvényen kereskedelmi forgalomba hozott 5G-képes telefonokkal valódi 5G-hálózaton először bonyolítottak le 5G videóhívást, mobiltörténelmet írva ezzel.

Győr, 2019. május 15. – SZEhírek, Nyerges Csaba, fotó: Májer Csaba József

Különleges jelentőségű rendezvényt tartottak ma az egyetemen, ami nem azzal a szokásos felhívással kezdődött, hogy „Megkérjük kedves vendégeinket, legyenek szívesek lenémítani vagy kikapcsolni mobiltelefonjaikat!”. Éppen ellenkezőleg. A program nyitányaként Jan Hanus, a Telenor Magyarország vezérigazgatója mobilon hívta fel a jelenlévő Kara Ákost, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkárát, miközben a beszélgetést óriási kivetítőn közvetítették. Ezzel mobiltörténelmet írtak a Széchenyi István Egyetemen, hiszen a Telenor Magyarországon először Győrben kapcsolta be 5G hálózatát, és ez volt az első, 5G-képes mobiltelefonnal lebonyolított 5G videóhívás.

 

Az 5G hálózat bekapcsolásával és az első 5G videóhívással mobiltörténelmet írtak az egyetemen.

Koller György, a Telenor Magyarország műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a Telenor még Pannon GSM-ként huszonöt éve indította el a mobilszolgáltatást, és Budapest után a vidéki városok közül először Győrre terjesztette ki a hálózatot.  Azóta nagyon sok minden történt, bevezették az SMS-t, a mobilinternetet, a harmadik generációs mobiltechnológiát, majd a negyedik generációs hálózatot 2010 őszén kezdték tesztelni itt Magyarországon. Azóta mintegy 200 milliárd forintot ruháztak be a hálózatba. Jelenleg a Telenor Hipernet hálózatával a magyar lakosság 99,5 százaléka elérhető.

„Ma pedig azért vagyunk itt, hogy az ötödik generációs hálózatot ünnepeljük. Történelmi pillanatokat élhetünk át azzal, hogy kereskedelmi forgalomba hozott 5G-képes telefonokkal valódi 5G hálózaton először bonyolítottunk le 5G videóhívást” – mondta Koller György. Az 5G-vel együtt járó forradalmi változások közül kiemelte a rendkívül magas letöltési sebességet, a valós idejű válaszidőt, azt, hogy egy cellán belül akár milliós nagyságrendű eszköz jelenhet meg, és akár 500 kilométer per órás sebességnél is fennmarad a kapcsolat a bázisállomások között.

„Ugyanakkor az új generációs technológiák megjelenésekor a bennük lévő teljes potenciált nem tudja azonnal hasznosítani az iparág. Ez nem lesz másként az 5G esetében sem. Mi azt gondoljuk, hogy a győri egyetemen elérhető szellemi tőke, ami a lendületes oktatók, kutatók, hallgatók képében jelenik meg, hozzájárulhat ahhoz, hogy az 5G-ben rejlő lehetőségeket felszínre tudjuk hozni, és maximálisan kihasználjuk” – hangsúlyozta Koller György, és részletezte is a győri fejlesztést. Két bázisállomást implementált a Telenor, az egyiket az egyetem tetején, a másikat Győr belvárosában szerelték fel. Mindkét bázisállomás két-két cellával rendelkezik, mindegyik cellán egy-egy antenna sugározza be a területet. 3600 MHz-es sávot használnak, 100 MHz-es sávszélességet, ami lehetővé teszi az 5G-ben rejlő lehetőségek legjobb kihasználását. Valós, élő hálózatról van szó, valós hálózati elemekkel, és valós, kereskedelemben elérhető készülékekkel. A NMHH tesztelési jelleggel adott frekvenciát a hálózathoz. A készülékek olyan frissek, hogy egy héttel ezelőtt kerültek kereskedelmi forgalomba Kínában, és az első szállítmányból valók.

„Az 5G hálózat hozzájárul a gazdaság fejlődéséhez, új lehetőségeket, új perspektívát fog megnyitni az egész társadalom számára, ebben szeretnénk részt venni, amihez partnerre leltünk a győri egyetemben” – mondta Koller György.

 

Koller György, Filep Bálint, Jan Hanus, Kara Ákos, Földesi Péter és Fekete Dávid az együttműködési megállapodás aláírását követően.

Kara Ákos, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára elmondta, hogy a fogyasztók az új generációs szolgáltatástól is megbízható, stabil, és megfizethető hálózatokat várnak.  „Szívügyünk volt, hogy egy olyan intézményben kapcsoljuk be elsőként az 5G hálózatot, amely az éles verseny ellenére is kiválóan teljesít a magyar felsőoktatásban. A Széchenyi István Egyetem az elmúlt évek kiemelkedő teljesítményével kiérdemelten keltette fel a Telenor figyelmét. Az együttműködési szándéknyilatkozat aláírásával az egyetem digitális fejlesztési központja tovább erősödhet. „A ma átadott, két bázisállomásból álló 5G teszthálózatnak nemcsak Győrben, az egész országban jelentősége van. Megragadtuk a lehetőséget, történelmi tettet hajtottunk végre” – mondta az államtitkár.

Prof. Dr. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora megköszönte, hogy részese lehet az intézmény a nagy jelentőségű, ünnepi pillanatnak. Az egyetem egyrészt az 5G fejlesztésében, finomhangolásában, kiterjesztésében játszhat szerepet, másrészt a felhasználási területein is. Így például a precíziós mezőgazdaságban, az autonóm járművek területén, és az oktatásban, az e-learning, cyberlearning, a virtuális kollaborációs terek tekintetében is, ahol szintén úttörő szerepet vállalt az egyetem. Utalt arra, hogy folyamatos, 0-24 órás kiszolgálást adó, világszerte elérhető, hálózatos oktatási tér fog kialakulni a jövőben. Megemlítette gazdaságélénkítésben különleges szerepet játszó Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központot, ami összeköti az egyetemet a régió kis- és középvállalkozásaival.  A FIEK-en keresztül az 5G-vel kapcsolatos felhasználói igények is megjelenhetnek, amiket azután a fejlesztésekben hasznosíthatnak, és mindez felfelé ható spirálba mozdulhat el. 

Dr. Fekete Dávid alpolgármester rávilágított arra, hogy Győr sikere azon is múlik, milyen minőségű szolgáltatásokat tud nyújtani az itt élőknek. A tudomány, a gazdaság és a város összefogásával számos, jövőbe mutató projekt valósulhatott meg eddig is. „Külön öröm számomra, hogy a győri egyetem továbbra is erős, élő kapcsolatokat ápol a gazdasági szereplőkkel, amelyeken keresztül kutatás-fejlesztési tevékenységek is megvalósulhatnak. Ez a város jövője szempontjából is nagyon fontos” – mondta az alpolgármester.

A program részeként az óriásképernyőre kivetítve valós idejű teszten mutatták be, hogy milyen letöltési potenciál rejlik az 5G-ben. Az éppen aktuális letöltési sebesség 1,6-1,7 Gbps körül mozgott. Ebben a cellában akár a 3 Gbps sebesség is elérhető lenne, ha a végfelhasználói berendezés képes volna erre. Ez azt jelenti, hogy ezzel a sebességgel egy egész estés HD mozi 20 másodperc alatt letölthető.

A Széchenyi István Egyetem és a Telenor közötti együttműködési szándéknyilatkozatot Dr. Filep Bálint kancellár, Jan Hanus, a Telenor Magyarország vezérigazgatója és Prof. Dr. Földesi Péter rektor írta alá. A ceremóniát követően a résztvevők 5G-vel kapcsolatos bemutatókat tekinthettek meg.

Dr. Borbély Gábor, az egyetem Távközlési Tanszékének vezetője portálunk kérdésére elmondta, hogy az együttműködést az egyetem oldaláról a hallgatói, oktatói, kutatói kreativitás testesítheti meg a gyakorlatban. Önmagában már a villamosmérnök és informatikusképzés is szolgáltathat a most felállított 5G bázisra alapuló fejlesztési elképzeléseket, és a felhasználói oldalról is széles körből érkezhetnek javaslatok a közeljövőben.

Események

Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. február 28. - 2020. február 29.
Egyetemi szerver leállás 2020. február 29. 08:00 - 12:00
Szakirányválasztás 2020. március 2. - 2020. március 7.