Minden egy helyen van, sok a zöldfelület, jó a közösség – ezért szeretik a hallgatók a campust

Az Eduline megkérdezte olvasóit, hogy melyik egyetemnek van a legszebb campusa Magyarországon. A szavazás eredménye ismert: az első körből a Miskolci Egyetem került ki győztesen, a második forduló során pedig a Széchenyi István Egyetem diadalmaskodott. Hogy lesz-e szuperdöntő a két közönségkedvenc között, nem tudni, mindenesetre az biztos, hogy ez a két intézmény – a szavazók szerint legalábbis - kiemelkedik a mezőnyből. Megkérdeztük a hallgatókat, nekik mi tetszik a campusban.

Győr, 2019. április 3. – Horváth Márton, SZEhírek

Ha van valami, amiben nincs vita Győrben, az az, hogy az egyetem központi (révfalui) campusa és annak környezete minden igényt kielégítően pazar. Ez a campus valójában egy kisebb város a városban, „saját” bankkal, postával, étteremmel. Ilyet egyetlen másik magyarországi egyetem sem mondhat el magáról.

Dr. Honvári János nemrég megjelent, Akadémia – Főiskola – Egyetem c. egyetemtörténeti munkájából kiderül, történelmi szerencse (vagy zseniális tervezői előrelátás), hogy annak idején a döntéshozók a révfalui helyszínt választották az egyetem otthonául. Az idő őket igazolta: a Mosoni-Duna és a Püspökerdő közelsége biztosítja a nyugodt környezetet, a belvárostól pedig mindössze a Kálóczi park és a Kossuth-híd választja el az egyetemistákat. Győrben aligha lehetett volna alkalmasabb befogadó közeget találni a campus számára, amely a 21. század trendjeinek is maximálisan megfelel és ki tudja elégíteni a mai kor igényeit is (elég csak a szabadidős- és sportlehetőségekre gondolni).

 

A campus madártávlatból.

Hétfő délután tettünk egy kört a campuson és véletlenszerűen beszélgettünk pár hallgatóval. Arra voltunk kíváncsiak, ők hogy látják: milyen a győri campus és valóban jogosan nyerte-e meg az Eduline szavazásának második körét (amelyen egyébként a Nyíregyházi Egyetem lett az ezüstérmes, a dobogó legalsó fokán pedig Nemzeti Közszolgálati Egyetem végzett).

„Lehet, hogy van Magyarországon szebb campus, de ilyen különleges nincs még egy, abban biztos vagyok. Annak, hogy itt van az egyetem mellett a kollégium, olyan közösségépítő ereje van, ami szerintem egyedülálló” – mondja Villmann Richárd, kereskedelem és marketing szakos hallgató. Richárd a közeli Aranypartot említette még, ahova rendszeresen járnak kikapcsolódni a barátaival.

 

Villmann Richárd úgy látja, egyedülálló az egyetem campusa. (Fotó: Májer Csaba József)

Hasonló véleményen van Ahmet is, aki Törökországból érkezett Győrbe Erasmus ösztöndíjjal. Azt mondja, amikor először megpillantotta az egyetemet, nagyon meglepődött, hogyan lehet a kollégium és a tanulmányi épület ilyen közel egymáshoz. Nagyon tetszik neki, hogy nem kell messzire mennie, ha el akar intézni bármit vagy éppen leülne egy italra a barátaival. „Szerintem semmi sem hiányzik a campusról, mindent megtalálok itt, amire szükségem van. Közel van a belváros is. Nem tudok semmi rosszat mondani erről a helyről, nagyon jól érzem magam itt” – árulta el.

 

Ahmet Tokluman azt mondja, minden megvan a campus környékén, amire szüksége van. (Fotó: Horváth Márton)

Az Üvegesnél találkoztunk Kocsis Dórával, aki tőlünk tudta meg, hogy a Széchenyi István Egyetem nyerte meg a szavazást. Neki van összehasonlítása alapja is, a Debreceni Egyetem campusát jól ismeri. „Az a jó ebben a campusban, hogy minden itt van, egy helyen, nem kell a tanszékek között órákat buszozni. Debrecenben a főépület kint van a Nagyerdőnél, az építészek bázisa viszont a város másik végén, az Ótemető utcánál található. Ott nagyon szét vannak szórva az épületek. Nálunk csupán az egészségügyiseknek kell messzebb mennie, a Zsinagóga és az Apáczai Kar épülete viszonylag közel van, a J épületről nem is beszélve, ami 2 perc séta legfeljebb” – részletezi Dóra, aki azt mondja, leendő építészként tetszik neki, hogy nincs annyira beépítve a terület, sok a zöldfelület, sok a fa, ez jelentősen hozzátesz a jó hangulathoz.

 

Kocsis Dóra építészként a Műteremházban tölti a hétköznapjait, de néha jut ideje egy-egy kávéra is az Üvegesben. (Fotó: Májer Csaba József)

Végül beszéltünk olyan hallgatóval is, aki napi gyakorisággal ingázik a kollégium és az ipari park között. Banai Alex másodéves mérnök informatikus hallgató és tanulmányai mellett egyik helyi cégnél dolgozik IT munkatársként. Számára nem probléma a közlekedés, busszal jár dolgozni minden nap. Mikor visszatér a campusra, pezsgő hallgatói élet várja. Nagyon élvezi, hogy a kollégiumnak saját konditerme van, ő is gyakran látogatja az edzéseket. Arra a kérdésre, hogy mi hiányzik neki, nevetve azt feleli: „Örülnék egy street workout pályának, az nagyon jó lenne. De nyilván ez már csak hab lehetne a tortán” – válaszolja megengedően.

Banai Alex szerint már csak egy street workout pálya hiányzik a campusról. (Fotó: Májer Csaba József)

Események

Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. február 28. - 2020. február 29.
Egyetemi szerver leállás 2020. február 29. 08:00 - 12:00
Szakirányválasztás 2020. március 2. - 2020. március 7.