Látogatócsúcs a nyílt napon: évről évre nő az érdeklődés a Széchenyi iránt

Hihetetlen, hogy minden évben le tudjuk írni, de igaz: idén is látogatócsúcsot döntött egyetemünk szokásos januári nyílt napja - több, mint négyezer érdeklődő fordult meg a campuson. A résztvevők számának növekedési ütemét látva megállapítható: az egyetem és Győr városa egyre vonzóbb a fiatalok számára; egyre többen gondolják úgy, hogy jó választás a Széchenyi István Egyetemen tervezni a jövőt.

Győr, 2019. január 17. – SZEhírek, Horváth Márton


Szeptembertől februárig teljes fordulatszámon dübörög a felvételi kampány, amely az Educatio kiállítással és a Nyitott Kapukkal jut el a tetőpontjára. Ez a két nyílt nap a januári időszak két csúcseseménye, hiszen ezen a két rendezvényen tudja elérni az egyetem potenciálisan a lehető legtöbb embert. Márpedig amikor akkora a verseny az egyetemek között, hogy a különböző intézmények mindent megtesznek a felvételizők meggyőzéséért, nem csoda, hogy a Széchenyi István Egyetemen is fokozottan készülnek erre a két rendezvényre.

Ilyen körülmények és elvárások közepette startolt el a 2019-es Nyitott Kapuk esemény tegnap. A szervezők több hónapos munkája végül meghozta a várt sikert: a nyílt nap minden eddiginél magasabb látogatószámmal zárult; több, mint négyezren voltak kíváncsiak az egyetem képzéseire. A tavalyihoz képest is jelentős növekedés jól mutatja, milyen stabil lábakon áll az intézmény. A számokból világosan kiolvasható: az egyetem dinamikusan fejlődik, gravitációs mezeje, vonzáskörzete egyre kiterjedtebb és a diákok érdeklődésével párhuzamosan a győri felsőoktatás jelentősége, súlya szintúgy nő.

 

Az aulában és a Labor Épületben 32 stand várta az érdeklődőket. (Fotó: Májer Csaba József)

A szervezők idén több újdonsággal is várták az érdeklődőket. Mindenekelőtt, a várható nagy érdeklődésre tekintettel (és tanulva a tavalyi tapasztalatokból) növelték a rendezvény alapterületét, elkerülvén a tumultust. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy immár az aula mögötti Labor Épületben is helyeztek el standokat. Így lényegében két helyszínre bontották a rendezvényt: a képzésekről az aulában lehetett érdeklődni, a hallgatói-, egyetemi- és egyéb szervezetek pedig a laboroknál mutatkozhattak be. Az ötlet jól vizsgázott, a nagyobb terek és szellősebb folyosók hatékonyan vezették el a hömpölygő embertömeget. Kérdés, hogy ha folytatódnak a trendek, egy év múlva elég lesz-e ennyi hely… de ez legyen a jövő zenéje.

 

Dr. Kovács Zsolt előadásán a felvételi rendszerről adott általános tájékoztatást. A főigazgató elmondta: idén még nem, de 2020-tól már legalább egy emelt szintű érettségi és nyelvvizsga is kell majd az egyetemi felvételhez. (Fotó: Májer Csaba József)

A további változtatásokról Jerkovich Brigittát, a rendezvény főszervezőjét kérdeztük. „Igyekeztünk több, izgalmas programmal bővíteni a kínálatot. Egyetemi körsétát már tavaly is szerveztünk, de a kollégiumot az idei évben látogathatták meg először az érdeklődők szervezetten, negyedórás turnusokban. Ez nagy látogatottságnak örvendett. Fontos továbbá, hogy bővült az előadások, valamint a laborlátogatások köre, így a diákok jobban meg tudtak ismerkedni az egyetemen folyó munkával” – mondta az Egyetemi Szolgáltató Központ (ESZK) munkatársa. Brigitta beszélt arról is, hogy minden eddiginél több duális képzés közül választhatott, akinek ilyen tervei voltak. „Jelenleg már 24 vállalattal van partneri kapcsolata az egyetemnek, ahova duális képzéshez lehet jelentkezni. Így természetesen, aki kérte, mindenkinek adtunk lehetőséget bemutatkozni a nyílt napon. Beszéltem mindegyikükkel, mondták, hogy nagyon jól érezték magukat, sok volt az érdeklődő. Nem feltétlenül csak a duális képzés iránt, hanem a vállalat iránt is. Ez azt jelenti, hogy sokan már előre terveznek, és akadnak, akik számára prioritás, hogy minél előbb elhelyezkedjenek a munka világában” – fejtette ki.

 

Szakálos Barnabás, az ESZK munkatársa épp idegenvezetést tart a diákoknak a campuson. (Fotó: Májer Csaba József)

Elmerülvén a Nyitott Kapuk forgatagában, beszélgetve középiskolásokkal és szervezőkkel, mi is azt tapasztaltuk, nagyon tudatosan érdeklődtek a fiatalok. A pályaválasztásnak komoly tétje van, a jövőjéről szóló döntést senki sem akarja a véletlenre bízni. A leggyakoribb kérdések a különböző juttatásokra, költségekre, követelményekre vonatkoztak, de sokakat érdekelt a kollégiumi jelentkezés menete vagy épp az, hogy adott szakmával hol lehet elhelyezkedni. Voltak, akik a standok mögött álló hallgatók közvetlenségében bíztak, akik kötetlen beszélgetésekben megosztották velük tapasztalataikat az egyetemi életről is, így a leendő gólyák első kézből tájékozódhattak arról, mi minden vár majd rájuk a Széchenyi István Egyetemen.

 

Az "Uniós fejlesztések a felsőoktatásban" roadshow győri állomása pont a nyílt napra esett. (Fotó: Májer Csaba József)

Ma már nem meglepő látvány, hogy sokakat szülők kísérnek, akik nagyon akkurátusan kérdezősködnek mindenhol a megfontolt döntés érdekében. Barna Balázs és családja Kaposvárról érkeztek. Lánya most harmadikas gimnazista, így még – szavai szerint – időben vannak. „A lányom matek-fizika-informatika szakon tanul, így alapvetően a mérnök irányok érdekelnek bennünket, a járműmérnöki, gépészmérnöki vagy mérnök informatikus szakok. A Kaposvári Egyetemen nincs mérnökképzés, ezért látogattunk el ide” – mondta. Balázsékra pozitív benyomást tett az egyetem környezete, megragadta őket a széchenyis hangulat. Elsősorban azonban a duális képzés az, ami nagyon csábító a számukra. „Tetszenek a felsorakoztatott partnercégek. Mi duális képzésben gondolkodunk, mert azt valljuk, hogy ha az iskola alatt már szerez valamilyen vállalati tapasztalatot az ember, akkor az nyilván később a munkaerőpiacon többet ér” – avatott be szempontjaiba az egyébként tanárként dolgozó édesapa.

 

Barna Balázsék Kaposvárról érkeztek Győrbe, duális képzésben gondolkodnak. (Fotó: Májer Csaba József)

Bodó Fanny Szlovákiából, Felvidékről érkezett. Somorjában jár gimnáziumba. Magyarországon szeretne továbbtanulni, elsősorban a logisztika, a szállítmányozás érdekli. „Nagyon pozitív, nagyon segítőkész mindenki és bármit kérdezek, gond nélkül segítenek, adnak tanácsot. Nagyon sokat megtudtam az iskoláról és a szakokról” – mondja. Egyelőre még nincs konkrét terve, hol szeretne elhelyezkedni, de az biztos, hogy az Audi Hungaria Járműmérnöki Kar elnyerte tetszését.

 

Bodó Fanny a logisztika, szállítmányozás területén szeretne továbbtanulni. (Fotó: Májer Csaba József)

A Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar képviseletében részt vett a nyílt napon Dr. Milics Gábor is. Nem ő volt az egyetlen, aki oktatóként pult mögé állt, szinte minden karnál volt legalább egy tanszéki ember, aki a hallgatókétól különböző nézőpontból is bemutatta a szakot az érdeklődőknek. Gábor úgy gondolja, hogy ez nagyon fontos feladata az oktatóknak. „Amikor lehet, az oktató jelenjen meg. Próbáljuk mi is megszokni, hogy igen, promóznunk kell. Egy terméket adunk el, egy oktatási terméket, amivel versenyzünk az összes többi egyetemmel. Tehát amikor lehet, rendezvényekre eljárunk, kiállunk, büszkén vállaljuk azt, hogy Széchenyi István Egyetem vagyunk” – jelentette ki. Természetesen az óváriaknak nem ez lesz az egyetlen rendezvénye, ahol meg lehet velük ismerkedni. Mint Gábor elárulta, pénteken 10-től egy karspecifikus rendezvényen várnak minden érdeklődőt Mosonmagyaróváron.

Dr. Milics Gábor az óváriak képviseletében vett részt a rendezvényen. (Fotó: Májer Csaba József)

Események

Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. február 28. - 2020. február 29.
Egyetemi szerver leállás 2020. február 29. 08:00 - 12:00
Szakirányválasztás 2020. március 2. - 2020. március 7.