Külcsín és belbecs együtt fejlődik az egyetemen – bemutatták a jubileumi köteteket

A Széchenyi István Egyetem jogelődjének, a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola alapításának 50. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, a győri városháza dísztermében mutatták be az  évfordulóra készült, az intézmény történetét végig követő, igényes kivitelű köteteket, átadták a jubileumi alapítási emlékérmeket és a városháza ezüst emlékérmeit, és felszelték az egyetem születésnapi tortáját. 

Győr, 2019. március 13. – SZEhírek, Nyerges Csaba, fotó: Májer Csaba József

Az ünnepségen jelen volt Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár, Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő, Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke, az egyetemmé válási folyamatban aktív szerepet vállaló politikusok, közéleti személyiségek, valamint az egyetem korábbi és jelenlegi vezetői.

 

Winkler Csaba, a Kommunikációs és Alumni Iroda vezetője mutatta be az általa szerkesztett, „Egyetemi éveink” című kötetet.

„Az elmúlt öt évtized bizonyította azt, hogy az egyetem és a város együtt, kéz a kézben óriási fejlődésen tudott keresztülmenni. Kevés olyan győri van, akinek ne lenne valamilyen családi kapcsolódási pontja a Széchenyi István Egyetemhez” – mondta köszöntőjében Dr. Fekete Dávid alpolgármester, két szót, az „együttműködést” és a „színvonalat” külön kiemelve. Az együttműködéssel kapcsolatban megemlítette, hogy a város és az egyetem gyakorlatilag szimbiózisban élt az elmúlt fél évszázadban. A színvonalat tekintve pedig hangsúlyozta, hogy az egyetem mindvégig folyamatosan erősödött. Ma már jelentős potenciállal rendelkezik a nemzetközi tudományos hálózatban is, eközben gyarapodik a külföldi hallgatók száma, a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központon keresztül pedig kiváló kapcsolatokat ápol a KKV-kel. Az elmúlt öt évtized együttműködése napjainkra a sokszor hivatkozott, példaként állított győri modellé vált. Az alpolgármester gratulált a jubileumhoz, majd „Isten éltesse a győri Széchenyi István Egyetemet!” jókívánsággal zárta köszöntőjét.

Dr. Földesi Péter rektor úgy jellemezte a rendezvényt, mint egy családi ünnepséget, és nagyszülei ötvenedik házassági évfordulóját hozta példaként, ahol átlapozták a fotóalbumokat, és régi kedves emlékeket idéztek fel. Ugyanilyen szeretettel készült el az egyetem két nagy albuma is az intézmény fennállásának ötvenedik évfordulójára Honvári János és Winkler Csaba gondozásában.

„Időnként vissza kell nézni, mert ami a szemünk előtt van, azt lehet, hogy kevésbé látjuk. Amikor találkozunk régi ismerősökkel, megdöbbenünk, hogy mekkorát nőttek a gyermekeik. Azt, hogy mi magunk hova értünk, hová jutottunk, is csak akkor látjuk igazán, ha távlatokból tekintünk az elmúlt időszakra. A visszatekintésekhez pedig kellenek az albumok” – mondta a rektor, és megköszönte az „Akadémia – Főiskola – Egyetem” és az „Egyetemi éveink” című kötetek szerzőinek, szerkesztőinek az alapos munkát. „A külcsínnel együtt a belbecs is fejlődött az egyetemen. Rövid időn belül nagyon komoly utat meg tudtunk megtenni, és most büszkén nézhetünk vissza a mögöttünk hagyott ötven évre” – hangsúlyozta a rektor.

 

Ötven egyetemi polgárral közösen jubileumi alapítási emlékérmet vehetett át Váginé Varga Zsuzsanna, a Kancellári Hivatal vezetője.

Az ünnepségen a győri városháza emlékérmét adományozták azok részére, akik a Széchenyi István Egyetem fejlődése érdekében kiemelkedő munkát végeztek. Ezüst emlékérem elismerésben részesült Figula Anikó, az Egyetemi Könyvtár vezetője. Dr. Galli Csaba, aki több cikluson át irányította az egyetem szakszervezetét, és vezette a Felnőttképzési Központot. Gyapay Péterné, aki 1973-tól aktív alakítója a győri felsőfokú zenei képzésnek, az egykori zsinagóga megújulásának. Dr. Gyömörei Tamás, a Testnevelési és Sport Központ és a SZESE vezetője. Dr. Jámbor Attila, aki több éven keresztül számos vezetői szerepben végzett tevékenységével támogatta az egykori műszaki kar és az egyetem fejlesztését. Knauz Péter, az egyetem oktatószállodájának vezetője. Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna, az Apáczai Csere János Kar egyetemi docense, a magyar népdal és a népi balladák igazi ismerője. Májer Eszter Petra, az Egyetemi Szolgáltató Központ vezetője. Dr. Tamándl László, a Pályázati iroda vezetője és Winkler Csaba, a Kommunikációs és Alumni Iroda vezetője, az egyetem örökös kommunikációs titkára.  

Ezt követően a Széchenyi István Egyetem rektora, Dr. Földesi Péter, és kancellárja Dr. Filep Bálint, valamint Győr Megyei Jogú Város polgármestere, Borkai Zsolt jubileumi alapítási emlékérmet adományozott azon 50 egyetemi polgár számára, akik legrégebb óta támogatják az egykori főiskola, majd az egyetem tevékenységét.

Az ünnepség részeként bemutatták az egymásra épülő, két igényes egyetemtörténeti könyvet. „Akadémia – Főiskola – Egyetem” címmel írta meg Dr. Honvári János, a Széchenyi István Egyetem professor emeritusa, gazdaságtörténész a győri felsőoktatás történetét. „Miért jöhetett létre Győrben egyetem? Azt hiszem azért, mert a város, a főiskola, és itt Szekeres Tamás nevét mindenképpen ki kell emelnem, valamint az itt lévő politikai erők mindvégig, egységben dolgoztak azon, hogy hogy ez a cél megvalósuljon” – mondta Dr. Honvári János.

 

Az igényes kivitelű kötetek méltó emléket állítanak az egyetem első ötven évének.

A második kötet „Egyetemi éveink” címmel az utóbbi két évtized tekintélyes személyiségeiről, eseményeiről, a szellemi és infrastrukturális gyarapodás folyamatáról szól. A könyv szerkesztője Winkler Csaba, a Kommunikációs és Alumni Iroda vezetője. „1993-ban volt az egyetemi program meghirdetése, és amikor otthon a feleségem lemérte a konyhai mérlegen a kötetet, kiderült, hogy pontosan 1993 grammot nyom” – említette a fontos évszámok felsorolása közben a kedves epizódot Winkler Csaba.

A Széchenyi István Egyetem jogelődjének, a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola alapításának 50. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség a születésnapi egyetemi torta felszelésével zárult.

Események

Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. február 28. - 2020. február 29.
Egyetemi szerver leállás 2020. február 29. 08:00 - 12:00
Szakirányválasztás 2020. március 2. - 2020. március 7.