Közös küzdelem az élhetőbb életért

Meglepetés tánccal kedveskedtek hallgatótársai Foki Nikinek. Sportoló példaképek, sorstársak, jóakaratú emberek gyűltek össze az egyetem alulájában, hogy Niki mellé álljanak egy szomorú, mégis megható történetben, ami beteg és orvosa közös küzdelméről szól a reménytelenségből egy élhetőbb életért.

Győr, 2018. március 7. - SZEhírek

Akik Niki mellé álltak az egyetem aulájában: hallgatók, sportolók, sorstársak, jóakaratú emberek

Foki Niki, az Egészség- és Sporttudományi Kar diploma előtt álló, egészségügyi szervező szakos hallgatója egy pici kiállást kért a Széchenyi István Egyetemi polgáraitól, de sokkal többet kapott annál. Szívmelengető, nagy-nagy összefogást. Niki kedden, két év után térhetett vissza először Alma Materébe. A szörnyű közlekedési balesetben nyaktól lefelé teljesen lebénult lány történetét itt írtuk meg: http://uni.sze.hu/niki-egy-pici-segitseget-ker-tolunk.

Másfél évnyi intenzív osztályos kezelés, bonyolult külföldi műtét, és sokak mellett egy rendíthetetlen hitű és akaratú orvos, dr. Fodor Gábor önzetlen segítsége kellett ahhoz, hogy az elbűvölő lány lélegeztető gép, súlyos oxigénpalack és a korábban szükséges négy segítő nélkül, anyukájára támaszkodva kimozdulhatott otthonról. Azért tette, hogy viszonozhasson valamit abból az áradó szeretetből, amit egy átlagember számára felfoghatatlanul nehéz időszakban kapott. Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjra jelölte dr. Fodor Gábort, akit ma már a legjobb barátjának tekint. Niki azért vállalta a számára nehéz és fáradságos utat, hogy személyes jelenlétével kérje voksolásra az egyetemi közösséget. Szavazni március végéig ezen az oldalon lehet: http://szentgyorgyialbertorvosidij.hu/szavazas/.

Az év talán utolsó, sűrű hóesésében tolatott le március 6-án a speciális mikrobuszukról anyukája segítségével a különleges kerekesszékkel, amit ajkaival, finom mozdulatokkal tud irányítani. Az aulában már barátok vártak rá. A Hallgatói Önkormányzat lelkes önkéntesei segítettek mindenkit a szavazásban. Ott voltak korábbi, Deák szakközépiskolás társai, akikkel a Széchenyi-egyetemen is együtt tanult, körbefogták szeretetükkel, simogatták. Eljött Görbitz Anita, a legenda, sokak példaképe, ott volt Laklóth Anna, a győri kosaras lányok képviseletében, akik korábban szintén szörnyű balesetet szenvedtek. A Gyirmót és a győri ETO futballistái, kerekesszékes sorstársak, és barátai, támogatói. Egy nagy családi nappalivá vált a Széchenyi-egyetem aulája, szeretet, empátia és együttérzés különleges vegyülete töltötte be a teret.

Az EHÖK Máté Eszter vezetésével meglepetés flash mobot szervezett. Niki kedvenc zenéjére, a Honeybeast „A legnagyobb hős” című számára táncoltak a hallgatók. Megható volt. Meglepetésszerűen betoppan dr. Fodor Gábor is, aki elérte, hogy első magyarként Niki rekeszizom pacemakert kaphasson Svédországban, és segített abban, hogy szájjal vezérelhető kerekesszékhez és szemmozgással irányítható számítógéphez juthasson. Hogy javuljon életminősége, legyen esélye az emberibb életre. Nem azért jött Fodor doktor, hogy magáért kampányoljon. Azt mondta, annál nagyobb ajándékot, hogy Niki jelölte őt erre a díjra, nem kaphat. 

 

Niki anyukájával és dr. Fodor Gáborral, akit a legjobb barátjának is tekint.

Együtt élték át, küzdötték végig ők ketten az elmúlt két évet, néha közösen omlottak össze, és együtt emelkedtek a magasba. Stabil, szerető családi háttér nélkül sem az orvosa, sem Niki nem tudta volna ezt az utat végigjárni. Példát adnak mindenkinek arra, hogy nem szabad feladni, még a legszörnyűbb helyzetben is van remény a minőségibb, emberibb életre. Azt mondja Fodor doktor, esélyt lát arra, hogy Magyarországon Niki után mások is rekeszizom pacemakerhez juthassanak, megszabaduljanak a lélegeztetőgép fogságától. Az pedig újabb csoda lenne, és ilyen csodákért érdemes élni.

Számunkra Niki, ez a törékeny és mégis erős, szeretetet sugárzó, a szakdolgozatát szemmozgásával író lány volt maga a csoda tegnap a campuson.

 

A Hallgatói Önkormányzat meglepetéstánccal kedveskedett Nikinek.

 

Laklóth Anna és Görbitz Anita is fontosnak tartotta, hogy ott legyen Niki mellett.

 

Sokan voksoltak dr. Fodor Gáborra. Március végéig tart a szavazás.

 

Megérkezése után volt osztálytársai fogadták Nikit.

 

 

A Gyirmót és az ETO futballistái is eljöttek, hogy Niki mellé álljanak.

Események

Alkotóhét 2020. szeptember 21. - 2020. szeptember 26.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. szeptember 25. - 2020. szeptember 26.
Szenátusi Ülés 2020. szeptember 28. 14:00 - 16:00
Teremtés Hete 2020. szeptember 30. 16:30 - 18:30