Kirepültek az első startup-fecskék Győrben: két hallgatói projekt is befektetést kapott

Meghozta első gyümölcsét a Széchenyi István Egyetem, a Startup Campus és a Hiventures tavasszal kötött együttműködése: a nemrégiben lezajlott Demo Day eseményükön a zsűri két hallgatói projektet is befektetésre alkalmasnak ítélt. Egyikük, a különdíjat is kapó WannaWork az álláskereséshez nyújtana új, innovatív platformot, míg az iBookr katás egyéni vállalkozók számára fejleszt automatikus könyvelőszoftvert. Mindkét csapat 15 millió forintos tőkeinjekcióhoz jutott.

Győr, 2019. december 12. – Horváth Márton, SZEhírek

Sikeresen zárult az első „startup-szemeszter” a Széchenyi István Egyetemen. Az anyaintézmény, a Startup Campus és a Hiventures közösen szervezett inkubációs programjába idén ősszel 17 csapat regisztrált, ebből nyolc kezdte el a képzést és végül három jutott el a Demo Day-nek nevezett fináléba, ahol egy befektetői zsűri előtt mutatták be üzleti terveiket. Az eredmény ismert: a háromból kettő projekt 15 millió forintos támogatást kapott.

A Demo Day-t a Menedzsment Campus konferenciatermében rendezték. (Fotó: Horváth Márton)

A rendezvény előzménye, hogy idén áprilisban együttműködési megállapodást írt alá a Hiventures Zrt, az Enterprise Hungary Nonprofit Kft. és a Széchenyi István Egyetem. Az összefogás célja a győri startup ökoszisztéma erősítése, az innovatív ötletek felkarolása és egy egyetemi inkubációs szolgáltatás kiépítése volt. A szerződés szerint mindhárom fél ehhez a maga módján járul hozzá: a Hiventures Zrt. kockázatitőke-befektetőként biztosítja a forrásokat, az Enterprise Hungary Nonprofit Kft. a Startup Campus-on keresztül megszervezi az induló vállalkozások számára szükséges képzéseket, az egyetem pedig - a program népszerűsítése mellett - a projektek technológiai minősítéséhez, mentorálásához szükséges szakembereket delegálja, valamint az infrastruktúrát szolgáltatja.

Az inkubációs programot Győrben idén szeptemberben hirdették meg először. A Startup Campus által szervezett kurzusra bárki jelentkezhetett; az egyetlen feltétel az volt, hogy a csapatoknak legalább egy tagja széchenyis hallgató kellett, hogy legyen.

Azok, akiknek az ötlete átjutott az első szitán, elkezdhették az 5+1 alkalmas intenzív képzést, amely októberben zajlott, csütörtökönként. Ennek során a résztvevők arra készültek fel, hogy benyújtsanak egy pályázati anyagot a Hiventures számára – üzleti tervvel, költségelemzéssel, piackutatással, tulajdonosi szerkezettel. Akik érvényes pályázatot adtak le, részt vehettek az úgynevezett Demo Day-en, ahol egy befektetői zsűrit kellett meggyőzniük koncepciójuk életképességéről -  egy 6 perces prezentáció (pitch) formájában. Ebbe a fázisba az induló 17 csapatból már csak 3 jutott el.

„A többiek sem morzsolódtak le, egyszerűen csak az idő rövidsége miatt nem tudták megfelelő színvonalon előállítani a pályázati anyagukat. Következő félévben újra próbálkozhatnak” – mondta ezzel kapcsolatban dr. Rámháp Szabolcs, a Széchenyi István Egyetem munkatársa. „Ha valaki jön hozzánk egy alapötlettel, de nincs vállalkozói ismerete, öt hét nagyon kevés, hogy erre felkészüljön. Ebből kiindulva gondolkozunk azon, hogy jövőre akár két féléves is lehet a program. Lenne egy alapozó fázis, aztán pedig egy másik, ami már a befektetésre készít fel” – tette hozzá.

 

Dr. Rámháp Szabolcs egyetemi adjunktus szerint bárki belevághat egy startupba, nem kellenek hozzá különleges képességek. (Fotó: Horváth Márton)

A Demo Day a köszöntőket követően egy kerekasztal-beszélgetéssel indult, amelyben Mikesy Álmos, a Hiventures Zrt. vezérigazgató-helyettese, Dervalics Ákos, az InnoEnergy Hub menedzsere, Khader Attila, a Quantum Leap ügyvezető igazgatója és dr. Rámháp Szabolcs egyetemi adjunktus vett részt.

Mikesy Álmos kiemelte, hogy Budapest után Győrben indult el először vidéken a programjuk. Hangsúlyozta: látva a korábbi pályázati anyagokat, óriási javulás érhető tetten az üzleti tervek minőségében, sokat fejlődtek a hallgatók. A program folytatását illetően bizakodó volt. Mint mondta, gondolkodnak a képzés kétlépcsőssé tételén, amelyben az első félév felkészítése még nem járna egyből befektetéssel, erre csak a második félév után biztosítanának lehetőséget. Így a kérdés csupán annyi a cég részéről, hogy évente egyszer vagy kétszer tartsanak-e befektetési ülésnek is minősülő Demo Day-t.

Dervalics Ákos arról beszélt, hogy a nemzetközi tapasztalatok alapján a magyar startupok felkészültsége ma már semmivel sem rosszabb külföldi társaikénál, köszönhetően a színvonalas programoknak. Szerinte Magyarország túl kicsi a startupok számára, ezért eleve a külföldi piacok meghódításával kell számolni.

A Quantum Leap részéről Khader Attila meglepetésének adott hangot, miszerint ahhoz képest, hogy Győrt sokan autóipari fellegvárként könyvelték el, a hozzájuk beérkező ötletek közül mindössze egyetlen volt, amely a járműiparhoz kapcsolódott. „Nagyon változatos projektekkel dolgozunk, főleg szolgáltatásokkal keresnek meg minket” – árulta el Győr startup-inkubátorházának befektetési menedzsere.

„Az innováció kiemelt szerepet tölt be egyetemünkön” – hangsúlyozta dr. Rámháp Szabolcs, aki a tudás fontosságáról és a kompetencia-alapú oktatásról beszélt. Úgy vélte, a felsőoktatás szerepe a tudásgazdaságban globálisan is megváltozott az utóbbi időszakban. Ma az egyetemek funkciója a kutatás és oktatás mellett kiegészült a szolgáltatásokkal is. Az adjunktus szerint, ha egy felsőoktatási intézmény igazodni szeretne a kor követelményeihez, vállalkozó egyetemmé kell válnia. „Azt látjuk, hogy gyakorlatilag azok a térségek tudnak sikeresen szerepelni a világban, ahol a triple-helix modellnek megfelelően a felsőoktatási intézmény a térség gazdasági szereplőivel és a helyi önkormányzattal együtt tud dolgozni. Azt gondolom, hogy Győrben minden feltétel adott ehhez” – jelentette ki.

Dr. Rámháp Szabolcs gyakorló oktatóként azt is érzékeli, hogy míg a hallgatók az órákon sok esetben csak a minimális elvárásokat teljesítik, addiga saját üzleti ötletük bemutatásakor sokkal motiváltabbak. „Épp ezért gyakorlat közben lehet elsajátítani azokat a kompetenciákat, amikre egy vállalkozónak szüksége van” – húzta alá.

 

Dr. Rámháp Szabolcs, Khader Attila, Dervalics Ákos és Mikesy Álmos. (Fotó: Horváth Márton)

A beszélgetést a program legizgalmasabb része követte, a pitchelés - azaz a projektek bemutatása a befektetők előtt. Mint írtuk korábban, három csapat maradt talpon az utolsó megmérettetésig: az álláskeresést megújító WannaWork, az automatikus könyvelési megoldás fejlesztő iBookr és a shared economy-t kihasználó Rentify, amely egy új platformon kapcsolná össze a potenciális bérlőket a bérbe adókkal. A bizottság hosszas tanakodás után úgy döntött, hogy előbbi két projektet javasolja befektetésre. Mikesy Álmos végső értékelésében mindegyik csapatra kitért.

 

Sallai András egy olyan platformot képzelt el, amelyen keresztül a feleslegesen álló eszközeinket bérbe adhatnánk bárkinek. (Fotó: Draskovics Ádám)

„Nem titok, az iBookr-rel már találkoztunk korában. Fejlesztettek rajta, a fókusz jobban kialakult, pontosabban definiálták a célcsoportokat” – kezdett bele, majd a WannaWork-kel folytatta. „Ilyen korai fázisnál fontos, hogy mekkora potenciál rejtőzik az ötletben, de legalább ennyire fontos a csapat. És itt nagyon meggyőző csapatot láthattunk” – utalt Csizmazia Péter hallgató rutinos üzlettársaira, akik már magabiztosan mozognak a startupok világában.

Utolsóként a Rentify ötletgazdájához, Sallai Andráshoz fordult. „Fontos leszögeznem, a mai estének nincs vesztese. Egyszerűen arról van szó, hogy a Rentify jelen stádiumában még nem érett egy befektetésre” – fogalmazott. „Jobban fókuszálni kell a piacra, hiszen meglehetősen tág a spektrum az ütvefúrótól az autó bérbeadásáig. Ez túl széles piaci szegmens, le kell szűkíteni” – javasolta, majd hozzátette, az üzleti modellt is átgondolásra javasolja, mivel sok kicsi tranzakcióból bevételt generálni nagyon nehéz. „Egyébként a projekt határon billegett pontszám tekintetében. Kis híján múlott, hogy nem született újabb befektetés” – biztatta a harmadik csapatot.

 

Csizmazia Péter és a WannaWork különdíjat is kapott: két fős utazást nyertek Londonba és Berlinbe, hogy kapcsolatokat építhessenek. (Fotó: Draskovics Ádám)

 

Csoportkép a Demo Day résztvevőivel. (Fotó: Draskovics Ádám)

És vajon hogyan tovább a kockázatitőke-finanszírozást kapó projektek számára? A támogatással egyben bekerültek a Hiventures inkubációs fázisába, amely egy startup esetén a mindent eldöntő első hat hónapot jelenti. Ez alatt a fél év alatt dől el, hogy lesz-e termék illetve szolgáltatás az ötletből. Meg kell építeni a prototípust, készen kell lenni a piaci bevezetésre. Ezt az egyetem mindenben támogatja: biztosít irodát, üzletfejlesztési tanácsadást, szakmai mentorálást. Az igazi munka a csapatok számára még csak most kezdődik.

 

 

Miről is szól Hiventures inkubációs befektetés?

Az Inkubációs Befektetésből olyan kutatási, fejlesztési vagy innovációs (KFI) tevékenységet végző mikrovállalkozások támogatására kerül sor, ahol a termék vagy szolgáltatásötlet már létezik, azonban a koncepció továbbgondolása és véglegesítése, üzleti tartalommal történő megtöltése még folyamatban van. A befektetési időhorizont 3-7 év.

A finanszírozás tőkeemelés (törzstőke + tőketartalék) formájában valósul meg. Az Inkubációs Befektetés egységesen 9 millió Ft tőkét és 6 millió Ft tagi kölcsönt kínál a vállalkozások számára. A tőkéért cserébe a Hiventures 9%-os tulajdonrészt kér a támogatott vállalkozásban. A folyósítás két részletben történik.

A bizalmat megelőlegezendő a Hiventures az Inkubációs Befektetés keretében elfogadja, hogy a korai fázisú cég elméleti értéke 100 millió Ft, és ezért fektet be 15 millió forintot a 9% tulajdonrészért cserébe. Mint minden kockázati tőkebefektető, a Hiventures is abban érdekelt, hogy részesedése egy későbbi időpontban (jellemzően 5-7 éven belül) értékesítésre kerüljön egy jelentősen magasabb értéken, amellyel a tulajdonosok nyereségre tehetnek szert.

Események

Winter Seminar 2021 2021. február 24. 09:00 - 2021. február 26. 16:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. február 26. - 2021. február 27.
Szakirányválasztás 2021. március 1. - 2021. március 6.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 5. - 2021. március 6.