Jó kimondani: Európa- és világbajnokok az evezőseink

A tavalyi, egyetemi világbajnoki cím után idén az egyetemi evezős Európa-bajnokságon is felállhattak a dobogó legfelsőbb fokára a Széchenyi István Egyetem élsportolói, újabb nagy dicsőséget hozva Alma Materüknek. Egy éve, Sanghajban a könnyűsúlyú négyesek, most szeptemberben, a svédországi Jönköpingben a normálsúlyú egységek mezőnyében sem találtak legyőzőre. Mindkét hajónak tagja volt Szlovák Rajmund és Szigeti Roland. Az egyetem világ- és Európa-bajnok evezőseivel beszélgettünk.

Győr, 2019. szeptember 17. – SZEhírek, Nyerges Csaba

A svédországi Jönköpingben rendezték meg az egyetemi evezős Európa-bajnokságot. Hazánkat öt felsőoktatási intézmény képviselte, köztük a Széchenyi István Egyetem világklasszis evezősei. Megszokhattuk az elmúlt években, hogy a győriek minden nagy versenyről csillogó érmekkel érkeznek haza, öregbítve egyetemük jóhírét. Idén sem volt ez másként.

 

Szlovák Rajmund és Szigeti Roland világ- és Európa-bajnok evezősök a győri campuson.

Szigeti Roland műszaki menedzser, Szlovák Rajmund kereskedelem és marketing, Juhász Adrián építőmérnök és Kaczur Márton gazdaságinformatika szakos hallgatók  normál súlyú négyesben Európa-bajnokok lettek. Normál súlyú kettesben a Juhász Adrián – Szlovák Rajmund páros ezüstérmet szerzett. Nyolcasban pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel a széchenyis hajó kiegészülve Litter Ádám mérnökinformatikus, Józsa Márton és Fiala Balázs sport-és rekreációszervezés, Lacsik Péter járműmérnök, Bakaity Attila és Vajnorák Martin műszaki menedzser szakos hallgatókkal. Felkészítőjük Alföldi Zoltán volt.

„Idén már a normál súlyú számokban indultam, mert kinőttem a könnyűsúlyból tavaly óta, amikor könnyűsúlyú négyesben lettünk világbajnokok Sanghajban. A jönköpingi Eb-n megnyertük a normál súlyú négyest, a normál súlyú kettesben ezüstöt szereztünk, és a nyolcassal bronzérmesek lettünk. Három számban is indultunk, és nagyon közel voltak egymáshoz a rajtok. A négyes és a kettes között például alig fél óra telt el. Talán ennek is betudható, hogy nem sikerült minden számból a legfényesebb érmet elhozni, de azt gondolom, hogy így is büszkék lehetünk az eredményeinkre” – mondja Szlovák Rajmund. 

„Két szempontból is új helyzetet hozott a négyes. A könnyűsúlyt ismertük inkább, most a normálban indultunk, illetve Szabó Bence helyett egy fiatal sportolót dobtunk be, Kaczur Márton debütált a hajóban, aki most kezdte a tanulmányait az egyetemen, és velünk együtt evez a GYAC-ban. Az előfutamban és a középfutamban egyre jobban összehangolódott a csapat, érezni lehetett, hogy sikerülhet az aranyérem” – teszi hozzá Szigeti Roland.  

Viharos erejű, toló oldalszél fújt a verseny alatt, nehéz volt megevezni a pályát. Az ellenfelek között nagy evezősnemzetek híres egyetemei voltak, de a befutó előtt így is spórolni tudtak az energiával a következő számokra. „A nyolcas előtt volt pár óránk, tudtunk ebédelni, viszont a két maxos futam azért valamennyire bennünk maradt. A ketteshez hasonlóan végül nagyon szoros eredményt hozott a nyolcas is. Alig pár méter döntött. A lehető legtöbb érmet elhoztuk az egyetemünknek” – mondják a fiúk.

 

Papp Oszkár és Alföldi Zoltán az Európa-bajnok széchenyis evezős négyessel.

Rajmund idén bekerült az U23-as válogatott nyolcas hajóba, az evezés királyszámába, és egész évben ebben az egységben versenyzett. A sarasotai U23-as világbajnokságon nyolcadikak lettek, ami nagyon szép eredmény a frissen összeült csapatnak. Az U23-as Eb-t egy időben rendezték az az egyetemi Eb-vel, ezért ki kellett szállnia a válogatott nyolcasból, hogy indulni tudjon széchenyis színekben.

Rolandnak felemás a szezonja. Nagyon jó felkészülési időszak után végül nem kapott egységet. Volt egy betegen megvívott válogatója, de több lehetőséget nem is biztosítottak a számára. Féléves kényszerpihenőn volt túl éppen, nem is állt addig rajthoz, az egyetemi Eb- n tért vissza bravúrosan. A teljes hazai evezős sportágra jellemző egyébként a bizonytalanság. Mindeddig egyetlen olimpiai kvótát sem sikerült szerezni, és a jövő sem körvonalazódott, Roland is várja, hogy milyen hajóba ülhet. 

Szlovák Rajmund másodéves kereskedelem-marketing szakos hallgató a Széchenyi István Egyetemen, Szigeti Roland harmadéves a műszaki menedzser szakon, mindketten nagyon szépen haladnak a tanulmányaikkal, és az egyetemtől minden támogatást megkapnak, az oktatók is rugalmasan kezelik az élsporttal együtt járó helyzetet.

Papp Oszkár, az egyetemi evezős sport motorja, a GYAC evezős szakosztályának vezetője nagyon büszke a fiúkra. „Az elmúlt években rendszeresen szállítunk érmeket, aranyakat is a nagy egyetemi evezősversenyekről. Nagyon elégedett vagyok most is a srácok teljesítményével. Rettenetesen szeles volt Svédországban a pálya, komoly hullámokkal kellett megküzdeni mindenkinek. Az Eb-n induló kilencven egyetemi csapatból a nagyon előkelő ötödik helyen végeztünk a pontversenyben, híres, a világ élvonalába tartozó egyetemek között. És megyünk tovább, hiszen a GYAC ezer szállal kötődik az egyetemhez” – mondja a szakosztályvezető.

 

Úrrá lettek a jönköpingi viharos vizeken is. 

Események

Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. február 28. - 2020. február 29.
Egyetemi szerver leállás 2020. február 29. 08:00 - 12:00
Szakirányválasztás 2020. március 2. - 2020. március 7.