Győri bronzérem a junior dzsúdó-világbajnokságon

A harmadik helyen végzett a marokkói dzsúdó-világbajnokságon Sipőcz Richárd, a Széchenyi István Egyetem Sportegyesülete (SZESE) versenyzője nemrégiben. A fiatal sportolónak ezzel nőtt az esélye arra, hogy Magyarországot képviselhesse a jövő évi tokiói olimpián.

Győr, 2019. október 23. – SZEhírek, Hancz Gábor

Öt kontinens 81 országának több mint félezer versenyzője indult a junior dzsúdó-világbajnokságon, amelyet október 16. és 19 között rendeztek meg a marokkói Marrákesben. A monstre sporteseményen a SZESE sportolója, Sipőcz Richárd is ott volt a +100 kilogrammosok között, és fantasztikus teljesítménnyel bronzérmet szerzett. Az első fordulóban egy amerikai, majd egy grúz riválist győzött le, a negyeddöntőben pedig az a koreai Kim Ming Jong került az útjába, aki az augusztusi felnőtt vb-n harmadik lett. Az összecsapáson a magyar cselgáncsozó bizonyult jobbnak, s jutott be az elődöntőbe, ahol azonban a későbbi ezüstérmes német Erik Abramovtól vereséget szenvedett. A bronzmeccsen viszont újabb győzelemmel zárt a belga Edouard Capelle ellen.

 

A +100 kilogrammos súlycsoport dobogósai, balról a harmadik Sipőcz Richárd.

Sipőcz Richárd edzője, a SZESE dzsúdószakosztályának vezetője, Gyimes Nikolett szerint a legnagyobb fegyvertény a Kim Ming Jong elleni siker volt, még ha a koreai ellenfél csúcsformáját minden bizonnyal nyár végére is időzítették. Hatalmas küzdelemben intésekkel sikerült diadalmaskodni felette. „Ricsi mindkét oldalra tud ipponozni, de jellemzően balra dolgozik. Emellett taktikus, intelligens dzsúdós” – sorolta versenyzője Marokkóban is megmutatkozó erényeit, megjegyezve, hogy az eredmény mögött heti 12–15 óra kemény edzés van.

 

Így örült Sipőcz Richárd a bronzérem megszerzésének.

A junior vb az olimpiai kvalifikációba is beleszámított, s ezen a ranglistán a győri dzsúdós a bronzéremnek köszönhetően az 55.-ről a 39. helyre lépett előre. Gyimes Nikolett úgy számol, hogy a januári tel-avivi és a februári marrákesi grand prix versenyeken legalább egy érmet kell szerezni a tokiói repülőjegyhez. Célkeresztjükben ezzel együtt sokkal inkább a 2022-es magyarországi felnőtt vb, valamint a 2024-es ötkarikás játékok vannak. A legközelebbi feladat pedig a november eleji moszkvai U23-as Európa-bajnokság lesz.

 

Ez az akció is kellett a kék mezben küzdő Sipőcz Richárdnak, hogy a bronzmeccsen legyőzze belga ellenfelét.

A négyéves kora óta cselgáncsozó Sipőcz Richárd kérdésünkre elmondta, hogy előzetesen bronzérmet várt magától, s örül, hogy sikerült megszereznie. Szerinte az elődöntőben is győzhetett volna, ha egy kicsivel több pihenőideje van, a Kim Ming Jong elleni hosszabbításos mérkőzés azonban túl sokat kivett belőle. A 18 éves sportoló egyébként még gimnazista, a győri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpontban érettségi előtt áll, s azt tervezi, hogy jövőre a Széchenyi István Egyetemre felvételizik.

Események

Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. február 28. - 2020. február 29.
Egyetemi szerver leállás 2020. február 29. 08:00 - 12:00
Szakirányválasztás 2020. március 2. - 2020. március 7.