Étterem és sportbár, ebben a sorrendben – bajor tematikával és 30 TV-vel csábít a Sieger

Alig másfél évvel az Elixir után újabb – ám minőségileg még annál is magasabb szintet képviselő – vendéglátó egység nyílt az egyetemen: a Sieger Sport & Gastro Bar. A Menedzsment Campus részeként létesült hely június eleje óta várja a győrieket többek között olyan ételekkel, mint a szürkemarha steak, vagy olyan extra szolgáltatásokkal, mint a különteremből távirányítóval hívható pincér. A tulajdonosok olyan helyet álmodtak meg, ami ötvözi egy szuperprémium kategóriás étterem és egy klasszikus sportbár előnyeit - ráadásul úgy, hogy a bajor étlap révén a német vendégek is otthon érezhetik magukat. Úgy tűnik, erre van is kereslet: a Sieger hamar a győriek szívébe lopta magát.

Győr, 2019. október 6. – Horváth Márton, SZEhírek

Ha a Menedzsment Campus egy önmagában is megálló, teljes értékű campus a campusban – márpedig az –, akkor az egyetem ezen részének is szüksége van egy olyan prémium kategóriás éttermi szolgáltatásra, mint ami a mag terület esetében az Elixir. Az igényt egy új vendéglátó helyre már a FIEK projekt tervezésekor is felismerték, így nem is volt kérdés, hogy az egyetem keleti kapujának saját melegkonyhás bárja lesz. Ez így dukál: reprezentatív szempontból is fontos, hogy az egyetemre érkező magas rangú vendégek megfelelő körülmények között költhessék el ebédüket – arról nem is beszélve, hogy egy ilyen hely ideális lehet megbeszélések, tárgyalások lefolytatására is.

Az étterem-sportbár Győr legújabb és okkal népszerű tere mellett helyezkedik el, a Menedzsment Campus földszintjén. (Fotó: Májer Csaba József)

Az tehát régóta lehetett tudni, hogy valami készül a Menedzsment Campusnál. De miért pont sportbár? Miért pont bajor tematika? Minderről Kenyeri Szilárdot, a Sieger üzletvezetőjét kérdeztük.

„A tulajdonosok nem akartak még egy Elixirt csinálni, hiszen abból már van egy a campuson. Valami mást szerettek volna. Egyrészt olyat, ami minőségben is egy emelettel feljebb van, másrészt olyat, ami nem csak egyetemi, de győri viszonylatban is különleges, mással össze nem téveszthető. Ezért jött képbe a bajor vonal és ezért lettünk sportbár, hiszen ilyen eddig még nem volt Győrben. Nem utolsósorban mindannyian szeretjük a bajor kultúrát és a sportot is, így nem volt nehéz a választás” – árulta el Szilárd.

 

Nézőpont a teraszról. (Fotó: Horváth Márton)

De vajon a Sieger elsősorban étterem vagy sportbár? Szilárd számára nem kétséges a válasz.

„Bár a nevünkben is szerepel, hogy sport bár, de számomra a Sieger elsősorban mindig egy étterem lesz. Elvégre az is volt a legfontosabb cél, hogy hozzunk létre egy minőségi éttermi szolgáltatást. Ez az alap, amire építkezünk, erre jön rá minden más. Úgy is fogalmazhatnék, hogy ha a Sieger egy pizza, akkor a jó konyha a tészta, az összes többi csak feltét. A csakot természetesen idézőjelben értem” – mondta nevetve az üzletvezető.

Szilárd portálunknak úgy fogalmazott, a Sieger egyszerre étterem és egyszerre sportbár, ötvözve mindkét formátum előnyeit. Ha a hely kialakítását nézzük, nagyon hangsúlyos a sportbár megjelenés, hiszen a 30 UHD TV, az L alakú, hosszú, elnyújtott pult, illetve az olyan apróságnak tűnő, de a hangulat szempontjából meghatározó hangulati elemek, mint a nagy nyugati futballklubok márványlapba vésett címerei a padlón mind-mind ezt a vonalat követik. Ugyanakkor a Sieger mégis több ennél, hiszen az asztalok kialakítása, a bútorzat és persze maga a konyha már sokkal inkább egy szuper-prémium kategóriás étterem formai és tartalmi jegyeit követik, semmint egy sportbárét.

 

Kenyeri Szilárd üzletvezető szerint a Sieger még az Elixirnél is magasabb minőséget képvisel. (Fotó: Májer Csaba József)

Vizsgáljuk meg alaposabban a koncepciót, kezdjük először a sportbár vonallal!

„Folyamatosan, élőben adjuk a mérkőzéseket. Olyan sok TV-nk van, hogy egyszerűen képtelenség összeveszni a műsoron, bármit tudnak nézni a vendégek. Gyakorlatilag nem létezik olyan sportesemény, amit itt ne lehetne megnézni” – folytatta a hely bemutatását Szilárd. „Természetesen arra is van lehetőség, hogy valaki a hozzá közelebb eső monitoron azt a közvetítést kövesse, amelyik épp érdekli. Ettől függetlenül persze minden hét elején eldöntjük, mik azok a sportesemények, amik prioritást élveznek, miket vetítünk a nagy TV-ken és miket a kicsiken. Nyilván a nagyobb érdeklődésre számot tartó meccsek mennek a nagyobb TV-ken, a kisebbek a többin. De a BL-döntőn például ugyanaz ment mindenhol értelemszerűen, ilyen is van” – fogalmazott.

Szilárd hozzátette még, hogy a Sieger szeretne a győri sportélet zászlóshajója lenni. Ez többek között azt jelenti, hogy szívesen látnának egy olyan rajongói kört, amelyik rendszeresen jár hozzájuk meccseket nézni. A heti szintű bajnoki fordulókon túl a nagyobb eseményekre, mint a SuperBowl, a BL-döntő vagy épp egy magyar válogatott futballmérkőzései, külön készülnek. Jövő nyáron futball Európa-bajnokság és olimpia is lesz, a tervek szerint ezekre saját teraszt építenek. Szintén a sporthoz kapcsolatos eseményként Szilárd el tud képzelni a Siegerben közönségtalálkozókat sportolókkal, edzőkkel, kommentátorokkal. Természetesen nagyon örülnének neki, ha valamelyik győri csapat törzshelyüknek választaná őket, de ez még a jövő zenéje.

 

A Sieger belső tere az amerikai típusú bár és az elegáns étterem ötvözéséből született. (Fotó: Horváth Márton)

 

30 TV és több száz csatorna gondoskodik róla, hogy semmiről ne maradjon le a néző. (Fotó: Horváth Márton)

Ami pedig az étterem részt illeti: elég ránézni az étlapra, a hely magát ajánlja. „A szürkemarha bélszínt kiemelném, olyan talán nincs is máshol a városban” – mondta ezzel kapcsolatban Szilárd, majd így folytatta: „Hamburgerben a legjobbak között vagyunk Győrben, a brownie-nk isteni, de a bajor sörlevest is ajánlom. Egyébként az Elixirhez hasonlóan az állandó ételeink mellett nálunk is lesz szezonális ajánlat, amely várhatóan három hónapos ciklusban fog cserélődni. Az a’la carte-on kívül pedig van egy menünk is hétköznaponként, ami mindig két fogásból áll. Ez lehet leves-főétel, de néha előétel-főétel vagy főétel-desszert is. Ez egy business menü, ami magasabb minőség, nyilván kicsit magasabb áron is. De cserébe olyan ebédet kap a vendég, amit máshol étlapról lehet csak rendelni” – hangsúlyozta az üzletvezető.

Természetesen egy ilyen szintű étterem nem működhet jó csapat nélkül -  a Siegerben viszont ez is adott a sikerhez. Hat fős szakácsgárdájuk van, a séf és a séf-helyettes is komoly tapasztalattal rendelkezik: többek között a Viatorban, a pannonhalmi apátság éttermében vagy Sümegen a Hotel Kapitányban „edződtek” korábban. Emellett a bar tenderek és a felszolgálók is profik, a szakmai stáb kifogástalan. Szilárd ügyelt is rá, hogy kipróbált munkatársakkal dolgozzon, válogatott csapat állt össze. Az üzletvezető szerint mindenki nagyon motivált, és a legfontosabb, hogy óriási alázat van bennük a munkájukkal kapcsolatban – már csak puszta hiúságból sem adnak ki átlagosat a kezeik közül.

 

A Sieger autentikus étele és itala egy képen: csülök bajor módra és Paulaner sör. (Fotó: Sieger)

Ez a két komponens – a sportbár és az étterem - azonban még mindig kevés ahhoz, hogy megkapjuk a Sieger valódi karakterét. A pizzán ugyanis nem csak feltét van, hanem bizony fűszer is, ez pedig esetünkben nem más, mint a bajor tematika. A Siegernek ez adja azt az egyedi báját, azt a sajátos ízét (a szó szoros és átvitt értelmében is), ami igazán különlegessé teszi.

Hogy mit is jelent mindez? Az étlapon nagyon hangsúlyosak a klasszikus bajor specialitások. Az autentikusság érdekében sok alapanyagot közvetlenül Bajorországból hoznak, sőt, igazoltak egy olyan szakácsot is, aki egyenesen Münchenből érkezett. De egy jó bajor csülök vagy kolbász mit érne bajor sör nélkül? A Siegerben ez sem probléma, hiszen a pultnál eredeti Paulanert csapolnak. Mindemellett természetesen a bajor tematika külsőségekben is helyet kap, de ezeket a finomságokat már el sem áruljuk, mindenki győződjön meg róla a saját szemével.

„A bajor téma tervezett volt, ezzel szerettünk volna kedveskedni a győri német közönségnek. Egy olyan helyet próbáltunk létrehozni, ahol otthon érzik magukat a német emberek. Mindez nem csak az étlapon jelenik meg, hanem a sportcsatornák kínálatában is. A német Sky műholdas szolgáltatón keresztül ugyanis a vendégeink anyanyelvükön tudják nézni azokat a sporteseményeket, amik érdeklik őket” – ecsetelte Szilárd.

 

A nagyobb sporteseményekkor (mint például a BL-döntő) rendre elfogynak az ülőhelyek a Siegerben. (Fotó: Májer Csaba József)

Itt azonban még mindig nincs vége a Sieger szolgáltatásainak. Az étteremhez ugyanis egy saját játszótér, valamint lábtenisz- és teqballpálya is tartozik, a vendégek ezt ingyenesen használhatják, ha kedvük szottyanna egyet mozogni. Emellett kialakítottak egy bérelhető, 6-8 fős VIP termet is, saját TV-vel, hangrendszerrel. Ez a szoba teljesen hangszigetelt, sötétíthető, bezárható. Itt minden törekvés arra irányul, hogy aki kiveszi a szobát, teljes diszkréció közepette tudjon szórakozni. „A pincért is távirányítóval lehet hívni, hogy csak akkor zavarjunk, amikor a kuncsaftnak szüksége van valamire. Üzleti megbeszélésekre, tárgyalásokra, akár kisebb csapatépítőkre vagy születésnapokra is tökéletes lehetőség” – hangzott el.

Szilárd azt mondta portálunknak, hogy a nyitás óta folyamatosan fejlődtek, az esetleges hibákat javították. Az volt a cél, hogy szeptemberre, amikor visszajön mindenki a nyaralásból és munkába áll, amikor újra beindul az élet a campuson, minden tökéletesre legyen hangolva. Úgy látszik, ezzel nincs hiba: napról napra népszerűbb a hely, a terasz esténként tele van borozgató-sörözgető vendégekkel. Mindez nem is csoda, hiszen a Sieger fekvése is pazar: a körforgalom mellett, a híddal szemben, a belvárostól pár percnyire található, ráadásul jól észrevehető helyen. És egy nagy zöld terület ölelésében kinek ne lenne kedve eltölteni egy langymeleg nyári estét némi frissítő ital társaságában, nem igaz?

 

A Sieger esténként pazar időtöltést nyújt a campusra látogatóknak. (Fotó: Horváth Márton)

 

A Distinguished Gentleman's Ride résztvevői a Sieger teraszán. (Fotó: Sieger)

Már csak egy kérdést hagytunk a végére: miért éppen Sieger az új étterem neve? A szó jelentése németül: győztes. Nomen est omen, mondhatnánk. Tudnánk ennél jobb nevet egy bajor-magyar sportbárnak? 

Események

Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. február 28. - 2020. február 29.
Egyetemi szerver leállás 2020. február 29. 08:00 - 12:00
Szakirányválasztás 2020. március 2. - 2020. március 7.