Élő legenda az Uni Győr kispadján

A koronavírusjárvány miatt a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége elnöksége az alapszakasz után – bár négy mérkőzés még hátravolt az utolsó fordulóból – befejezettnek nyilvánította a bajnokságot. Bajnokot nem hirdetnek, ahogyan kieső sem lett.  A hazai mérkőzéseit az Egyetemi  Csarnokban játszó, sorai között több egyetemistát is magáénak tudó Uni Győr Mély-Út a nyolcadik helyen fejezte be az első, egyben utolsó kört.

Győr, 2020. május 12. – SZEhírek

A vártnál gyengébb szereplés

Fűzy András klubelnök így kommentálta a hírt: „Azon most már nincs értelme filozofálgatni, mi lett volna, ha. Ez a szezon így ért véget.”

A veszélyhelyzet kihirdetése előtti héten a Magyar Kupát még meg tudta rendezni a szövetség. Pécsett a győri csapat szinte végig vezetett a ZTE ellen a negyeddöntőben, de végül egy ponttal kikapott (76–77). Merim Mehmedovic edző értékelésében elmondta: „Nehéz mit mondani, nagyon fontos meccs volt számunkra, sokáig jól játszottunk, de olyan lett ez a mérkőzés, mint az egész év. A végén mi jöttünk ki rosszul a végjátékból.”

A bajnoki nyolcadik hely ellenére a jövő évi nemzetközi kupaindulás összejött a győrieknek, hiszen az MKOSZ elnöksége úgy döntött: az elmúlt három szezon bajnoki szereplése alapján állítja fel a sorrendet a klubok között. Ennek megfelelően az Uni Győr Mély-Út nevezhet a női Európa-kupába.

Pécsről érkezik az edző

Az új bajnokság október 3-án vagy október 31-én kezdődik, az viszont már biztos, hogy élő legenda vezeti majd a győri csapatot: nyártól Iványi Dalma, a magyar női kosárlabdázás egyik ikonikus alakja lesz a vezetőedző. A 44 éves szakvezető megbízatása három plusz két évre szól. Iványi mellett Székely Norbertet, a magyar női válogatott szövetségi kapitányát is sikerült megnyernie a zöld-fehéreknek. Székely a Széchenyi Kosárlabda Akadémián szakmai tanácsadóként segíti a munkát.

Iványi Dalma játékosként tízszeres magyar bajnok, tizenegyszeres Magyar Kupa-győztes, kétszeres Euroliga-bronzérmes. A magyar válogatottban 1995 és 2007 között 134 alkalommal szerepelt, négy alkalommal (1995, 1997, 2001, 2003) játszott Európa-bajnokságon és egyszer világbajnokságon (1998). Háromszor volt tagja az Euroliga All Star európai válogatottjának (2006, 2007, 2008). Neve összeforrt a pécsi kosárlabdával, így komoly fegyvertény, hogy a győrieknek sikerült szerződtetni az elmúlt időszakban a PVSK-nál szakmai igazgatóként dolgozó Iványi Dalmát, aki egyébként az U 18-as női válogatottnál Völgyi Péter, a felnőtt női válogatottnál Székely Norbert egyik segítője.

Székely Norbert és Iványi Dalma

Fűzy András így nyilatkozott arról, miért Iványi Dalmára esett a választás a kispadra: „Kifejezetten hosszú távon szeretnénk megoldani a szakmai vezetést. Olyan edzőt kerestünk, aki fiatal, ambiciózus, de a kosárlabdában kiemelkedő eredményei, tapasztalatai vannak. Régi tervünk és vágyuk teljesül azzal, hogy Dalmát szerződtettük, hiszen többször kerestük különböző feladatokra. Most minden úgy alakult, hogy végül igent mondott. Ismeretségünk már huszonöt évre tekint vissza, emellett személyesen már hatodik éve együtt dolgozunk a különböző válogatottaknál. Dalma kosárlabdáról kialakított filozófiája, személyisége, meglévő szakmai tudása alapján nem is volt kérdés, hogy örömmel látjuk a kispadon, ráadásul személye illeszkedik a klub koncepciójába, miszerint minőségi magyar kosárlabdázókat szeretnénk nevelni, akikkel kimagasló eredményeket érhetünk el az NB I-ben, illetve a nemzetközi szinten. Mindezt nem pár hónap, esetleg egy év alatt szeretnénk, a legfontosabb, hogy a tudatos építkezés, a türelem. Ennek is szól a hosszú távú szerződés. Nem elhanyagolható, hogy Dalma személyében igazi élő legendát tudunk példaképként állítani a fiatal játékosok elé. Szintén ennek a koncepciónak a része, hogy az akadémia szakmai tanácsadójának felkértük Székely Norbertet, aki el is vállalta a feladatot. Az első csapat szakmai stábjának tagja Fűzy-Antolovics Adél és Merim Mehmedovic lesz. Merim továbbiakban azt a feladatot is ellátja, amiért eredetileg Győrbe érkezett, a speciális, egyéni képzés lesz a feladata, a tehetségek, a fiatal játékosok fejlődését koordinálja.”

Nagy megtiszteltetés

Iványi Dalma nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy a győri csapat rá gondolt, és ennyire kitartóan kereste: „Mikor befejeztem a pályafutásomat, tudtam, hogy edzősködni szeretnék, de abban is biztos voltam, hogy apránként építem fel edzői karrieremet, a felnőttekhez még nem éreztem akkor készen magamat. Ennek megfelelően a különböző korosztályokban gyűjtöttem a tapasztalatokat, a felnőtt válogatott melletti edzősködés is sokat segített. Bevallom, úgy terveztem, még egy-két évet várhat magára a nagy kihívás, de most jött ez a nagyon szimpatikus felkérés, ami felgyorsította a folyamatokat. Minden amellett szólt, hogy kipróbáljam magam ezen a szinten is. Éreztem, hogy ezt a lehetőséget nem szabad kihagyni. Tény, hogy eddig minden Pécshez kötött, de a győri klubnál is több pécsi származású kollégám lesz, akikkel nagyon jó kapcsolatot ápolok, így nem leszek teljesen idegen. A családom is jön velem, nyolcéves fiam és ötéves lányom is nagyon izgatottan várja az új életet. Itt szeretném megköszönni a PVSK-nak az elmúlt időszakot, nagyon szép feladat volt szakmai igazgatóként építeni a klubot, remélem, sok szép sikerben lesz részük. Ahogyan nekünk is Győrben. A győri ajánlatban rendkívül vonzó volt, hogy hosszú távra terveznek, nem azonnal kell a csúcsra felérni, ebben az esetben valószínűleg nem is vállaltam volna a feladatot. Bízom benne, eredményes időszak vár rám, ránk Győrben, nagyon örülök, hogy Székely Norbert is szerepet vállal ebben. Hiszem, hogy noha elsődlegesen a győri kosárlabda sikereiért dolgozom, a későbbiekben ebből a magyar női kosárlabdázás is profitálni tud.”

Török Ágnes hosszabbított

Az új csapatot a közeljövőben jelenti be a győri klub, az már eldőlt, hogy Török Ágnes újabb egy évig a csapat játékosa marad.

 „Itt nevelkedtem, itt lettem élvonalbeli játékos, örülök, hogy sikerült megállapodni a folytatásban. Remélem, a következő szezon számunkra sokkal jobban alakul minden szempontból, mint az idei. Sajnos most sok minden összejött, voltunk fent is és lent is, de többször lent. Sok olyan mérkőzést buktunk el, ami gyakorlatilag egy labdán múlt” – beszélt döntésének hátteréről a fiatal kosaras.

Második helyen álltak

Fűzy András még beszélt az egyetemi csapat szerepléséről. Barthalos István tanítványai az alapszakasz 2. helyén álltak a szezon lezárásakor az egyetemi kiemelt bajnokságban.

„Nagy esély volt arra, hogy ismét a MEFOB négyes döntőjébe jussunk, melyet szerettünk is volna megrendezni, de ezt is felülírta a járvány. Remélem, jövőre minden összejön majd ebben a sorozatban is” – fogalmazott a klub első embere.

Fűzy András klubelnök

Események

Alkotóhét 2020. szeptember 21. - 2020. szeptember 26.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. szeptember 25. - 2020. szeptember 26.
Szenátusi Ülés 2020. szeptember 28. 14:00 - 16:00
Teremtés Hete 2020. szeptember 30. 16:30 - 18:30