EHÖK: Online szemeszter aktív érdekképviselettel

A hallgatók érdekképviseletét a távoktatás időszakában is kiemelten kezelték a Széchenyi István Egyetem Hallgatói Önkormányzatának (EHÖK) tagjai, akik aktívan közreműködtek a vizsgáztatás új szabályainak bevezetésében, és a külföldi hallgatókat is folyamatosan segítették. Hogyan értékelik az elmúlt időszakot? – erről kérdeztük őket.

Győr, 2020. június 3. – Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek

„Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat életében meghatározó volt az a március 9-i nap, amikor az egyetem vezetésével meg kellett hoznunk a döntést, hogy minden rendezvényünket lemondjuk ebben a félévben. Váratlan fordulat volt ez számunkra is, akik addig nap mint nap azért is dolgoztunk, hogy a hallgatók számára minél színvonalasabb programokat szervezzünk. Nagyon örülök azonban, hogy számíthattam a szakfelelősökre és az EHÖK minden tagjára, akik felelősen és megbízhatóan végzik munkájukat” – köszönte meg kollégái hozzáállását Máté Eszter, az EHÖK elnöke. Mint mondta, az EHÖK tagjai, betartva a biztonsági szabályokat, azóta otthonról dolgoznak. „Online és telefonon kommunikálunk az intézmény vezetőivel is, akik minden hallgatókat érintő döntés előtt kikérték a véleményünket. Fontos, hogy közvetítsük feléjük, mit élnek át hallgatótársaim, akik most láthatatlanok, képviseletük azonban ilyenkor még lényegesebb. A vizsgáztatással kapcsolatban is egyeztettek velünk, és úgy gondolom, sikerült megtalálni a lehető legjobb megoldásokat” – tette hozzá az elnök.

 

Az EHÖK tagjai kiemelten figyelnek a hathatós kommunikációra. Fotó: Májer Csaba József

Maszlavér Diána, a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kar Hallgatói Önkormányzatának elnöke érdeklődésünkre kifejtette, a távoktatás ideje alatt különösen figyeltek arra, hogy a közösségi médiafelületeken folyamatosan és időben tájékoztassák a hallgatókat az őket érintő ügyekről. „A visszajelzésekből kiderült, hogy erre nagy szükségük volt az egyetemistáknak, akiket arra is ösztönöztünk, hogy a panaszládában osszák meg velünk a távoktatás során előforduló nehézségeiket. Szerencsére a legtöbb esetben ezekre sikerült megnyugtató megoldásokat találni. Számunkra az első, hogy a hallgatók elégedettek legyenek” – tudtuk meg Maszlavér Diánától. Hozzátette, a hallgatók mindennapjait színesítendő versíró pályázatot és játéksorozatot is hirdettek, de emellett a komoly témákra is figyelnek. „Bár a vizsgavizsgálatot most a hagyományos módon nem tudtuk elvégezni, továbbra is nyomon követjük, hogy azokat a TVSZ-nek megfelelően írják ki” – biztosított mindenkit a HÖK-elnök.

A távoktatás idején a Hallgatói Információs és Szolgáltató Központ is átállt az online ügyintézésre. „Váratlanul ért bennünket ez a helyzet, de szerencsére gyorsan sikerült alkalmazkodnunk, és a hallgatók is rugalmasak voltak. Ezért olyan ügymenetek, mint a rendkívüli szociális támogatás, a hallgatói kártya vagy a Diákhitel Plusz igénylése is gördülékenyen lebonyolíthatók, igaz, sajnos most csak online. Minden igénylőnek igyekszünk teljes körű tájékoztatással és segítséggel szolgálni, de a tapasztalatok szerint erre nincs is panasz. Úgy látom, a távoktatás rendszerében egyszerűsödött az ügyintézés. Persze, a személyes segítségnyújtást semmi sem pótolhatja” – ecsetelte a helyzetet Pajor Eszter központvezető, aki szerint a nehézségek ellenére ez az időszak jó volt arra, hogy átgondolják a lehetséges szolgáltatásfejlesztéseiket.

Az Egyetemi Hallgatói Külügyi Bizottság vezetője, Réti Zsófia pedig arról tájékoztatott, hogy szervezetük kiemelten figyelt a külföldi hallgatók folyamatos tájékoztatására. „Éreztettük velük, hogy itt vagyunk, számíthatnak ránk. Létrehoztunk egy Instagram-oldalt is, amelyen kétnaponta közzétesszük az őket érintő tudnivalókat, híreket. Bevált ez a módszer, mert gyorsan és megnyugtatóan tudtunk reagálni a felmerült kérdéseikre. Igazán hálásak nekünk ezért” – foglalta össze érdeklődésünkre Réti Zsófia.

Az EHÖK már készül az idei gólyahét megszervezésére is, amely minden évben, csak úgy, mint tavaly igazán emlékezetesre sikerül. Fotó: Májer Csaba József

És hogy mi vár a felsőoktatásra a következő szemeszterben? „Azt még mi sem tudjuk, de nagyon bízunk abban, hogy a korábban megszokott tanrendben folytatódhat az oktatás, megtelhet élettel a campus. Az EHÖK minden esetre már készül a gólyahétre, amin reményeink szerint – a járványügyi intézkedések betartása mellett – együtt inthetünk búcsút ennek a váratlan félévnek” – bizakodott Máté Eszter, az EHÖK elnöke.

Események

Alkotóhét 2020. szeptember 21. - 2020. szeptember 26.
Elektronikus ZH nap 2020. szeptember 24.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. szeptember 25. - 2020. szeptember 26.
Szenátusi Ülés 2020. szeptember 28. 14:00 - 16:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. október 2. - 2020. október 3.