Egy napra igazi fotós Kánaán lett az egyetem aulája

Múlt hét pénteken Győrbe látogatott a Képbe hozunk! roadshow, Magyarország legújabb és legnagyobb fotótechnikai kiállítása. A legfontosabb márkák mind képviseltették magukat, így kisebb-nagyobb standokkal jelen volt a Canon, a Nikon, a Fuji, az Olympus, de az állványokkal foglalkozó Manfrotto és a drónok polgári üzletágát uraló DJI is. A termékbemutatók mellett szakmai workshopok várták az érdeklődőket, az előadók között pedig olyan nagyágyúkkal találkozhatott a közönség, mint Nánási Pál vagy Magyarósi Csaba. Az eseménynek a Széchenyi István Egyetem aulája adott otthont.

Győr, 2019. október 25. – Horváth Márton, SZEhírek

Megszokhattuk már, hogy az utóbbi években az Új Tudás Tér aulája vagy épp a Menedzsment Campus a város elsőszámú fórumává vált: egymást követik a különböző előadások, konferenciák, kiállítások, amelyek már rég nem csak egy szűk kört érintenek, hanem jóval szélesebb közönséget szólítanak meg. Kiváló példa erre a 10 éve futó Nyugdíjasegyetem, a Kutatók Éjszakája vagy éppen a Püspökerdei futás: mindegyik rendezvény százakat vonz az egyetemre, ráadásul akkora sugarú körből, amely korábban elképzelhetetlen lett volna.

Az elmúlt időszakban az is egyértelművé vált, hogy az egyetem színvonalas programokkal várja a teljes győri polgárságot. A révfalusi campuson minden rendelkezésre áll, hogy tökéletes találkozási pont legyen: modern épületek, tágas terek, zöld környezet, változatos programkínálat. Nem csoda, hogy manapság, ha valaki eseményt szervez Győrben, jó eséllyel az egyetemen kezd hozzá helyszínt keresni. Ilyen a nyitott, 21. századi egyetem koncepciója: ide mindenki hozhatja a rendezvényét, ha azzal a köz javát szolgálja.

A Széchenyi István Egyetem campusán gyakoriak a különböző városi jelentőségű rendezvények. (Forrás: Wikipédia)

Így esett meg, hogy múlt pénteken a Képbe hozunk! fotótechnikai kiállításnak adott otthont az Új Tudás Tér aulája. A Magyarországon egyedülálló, egy évvel ezelőtt indult rendezvénysorozat célja, hogy közelebb hozza egymáshoz az érdeklődő fotósokat, videósokat, valamint a márkák képviselőit. Alapvetően tehát egy klasszikus vásárról beszélünk, ahol egy helyszínen végigböngészhető az összes fontosabb gyártó kínálata.

A kiállítás további előnye, hogy személyesen is ki lehet próbálni a kiszemelt portékákat, amelyeket – adott esetben - rögtön meg is lehet vásárolni. Ez jó a megcélzott vásárlói rétegnek és jó a cégeknek is: a fotózás és videózás szerelmesei átböngészhetik a kínálatot és válogathatnak, tesztelhetnek kedvükre; a nagy márkák pedig bemutatkozhatnak a potenciális új fogyasztók előtt és újabb vételre csábíthatják a már hozzájuk hű felhasználókat.

 

Portrézás szabad ég alatt. (Fotó: Horváth Márton)

 

A kiállítás felülről. (Fotó: Horváth Márton)

A börzére – a várakozásoknak megfelelően – hatalmas volt az érdeklődés. A győriek közül – legyen az illető akár profi, akár hobbifotós – aki csak tehette, részt vett a kiállításon. A tömegben sok helyi fotóssal lehetett találkozni: többek között megfordultak az aulában a helyi sajtó munkatársai, de szintén képviseltette magát a Helix Hallgatói Rendezvényszervező Iroda is, akik az ingyenes szenzortisztításra hozták a szervezeti gépeket. A megjelentekkel beszélgetve kiderült, a rendezvény vonzáskörzete elsősorban az Észak-Dunántúl, de volt olyan látogató is, aki Pécsről vagy Budapestről érkezett.

 

A Lens Pen szakemberei ingyenes szenzor- és lencsetisztítást végeztek az esemény alatt, amellyel sokan éltek is. (Fotó: Horváth Márton)

 

Egy új modellt tesztelő érdeklődő a Fuji standjánál. (Fotó: Horváth Márton)

Bár az esemény főként a kiállított termékekről szólt, de számos kiegészítő program is kísérte mindezt. A nap folyamán az ÚT-114-es teremben egymást váltották az előadások, melyek közül kiemelendő Nánási Pál fotóművész, valamint Magyarósi Csaba vlogger előadása, melyek „telt házat” eredményeztek. Emellett workshopok, műhelybeszélgetések, termékismertetők pályáztak a nagyérdemű figyelmére, valamint a portrézás fortélyait is elleshették a profiktól a tanulni vágyó fotósok. Ahogy a roadshow neve is erről árulkodik, a szervezők tényleg képbe hoztak mindenkit.

 

Magyarósi Csaba előadására megtelt az ÚT-114-es terem. (Fotó: Horváth Márton)

 

Bárki gyakorolhatta a portrézást, ezzel a készülékeket, valamint a saját tudását is próbára téve. (Fotó: Horváth Márton)

Ahogy az ember a karzatról az aulára nézett, az merült felt benne, hogy mekkora érték gyűlt össze viszonylag kevés négyzetméteren. Elég belegondolni, egy-egy objektív ára akár fél millió forint és volt olyan stand, ahol egy hatalmas asztal rogyásig volt ilyen készülékekkel. Úgy saccolták a Fuji standjánál, hogy csak náluk egy tisztességes győri lakás ára van kint az asztalon - és tegyük hozzá, ez valószínűleg egy alsó becslés volt. Annak meghatározására, hogy az egész vásárra mekkora összegben hoztak árut a gyártók, inkább kísérletet sem tennénk.

 

Fotós szemmel nézve aranybánya, valóságos Kánaán volt egy-egy stand a kiállításon. Sokan nem is bírtak betelni a látvánnyal. (Fotó: Horváth Márton)

 

Egy Sony kamera. Ez a modell mozis nagyjátékfilmek forgatására használatos. (Fotó: Horváth Márton)

A kiállítás ugyan csak pénteken várta a látogatókat, de a szervezők azt ígérték, amint lehet, újra visszatérnek Győrbe. Úgy tűnik, a rendezvény beváltotta a hozzá fűzött reményeket, de arról, hogy lesz-e folytatás, csak a roadshow befejeztével hozzák meg a döntést. Egy biztos: helyszín tekintetében a Széchenyi István Egyetemre bármikor számíthatnak.

Események

Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. február 28. - 2020. február 29.
Egyetemi szerver leállás 2020. február 29. 08:00 - 12:00
Szakirányválasztás 2020. március 2. - 2020. március 7.