Díjat ért a következetes munka Gyimes Nikolettnek

„Az alaposságot igyekszem mindenben képviselni” – vallja magáról Gyimes Nikolett, a Széchenyi István Egyetem Sportegyesülete (SZESE) cselgáncsszakosztályának vezetője, akinek nemrégiben odaítélték a Mol Mester-M Díjat. A járványhelyzet miatt csak virtuális átadó volt, az elismerést postán kapta meg.

Győr, 2020. április 22. - Hancz Gábor, SZEhírek

A Mol Alapítvány 2007 óta adja át a Mol Mester-M Díjat, amellyel azon áldozatkész tanárok, edzők munkáját ismeri el, akik ösztönzik a tehetséges gyerekeket, és példaképek számukra. Idén a kuratórium 400 jelölt közül választotta ki a tíz díjazottat. Közülük hárman kapcsolódnak a sporthoz. Egyikük, Gyimes Nikolett 22 éve a Széchenyi István Egyetem Sportegyesülete (SZESE) cselgáncsszakosztályának vezetője, ahol harminc fiatallal dolgozik együtt, de emellett további mintegy száz gyermeket tanít dzsúdóra. Őt egy tanítványa, Tremmel Adrienn Katalin jelölte.

Gyimes Nikolett több mint két évtizede vezeti a SZESE cselgáncsszakosztályát. Fotó. Májer Csaba József

„Azért is nagyon megtisztelő számomra ez a díj, mert sok olyan pedagógussal együtt kaptam meg, akik egész élüket a pályán töltötték. Emellett különösen jó érzés olyan edzővel, Eperjes Lászlóval egy névsorban szerepelni, akinek Márton Anita súlylökő személyében olimpiai érmes tanítványa is van – válaszolta kérdésünkre. – Eléggé szigorú vagyok, de ezzel együtt következetes. Amit szeptemberben elmondok, az júniusban is ugyanúgy lesz. Az alaposságot igyekszem mindenben képviselni. Arra törekszem, hogy erős technikai alapokat adjak azoknak, akik hozzám kerülnek. Manapság ez nem divat. Látom, hogy sokan már gyerekként olyan mozdulatokat végeznek, amelyek nem nekik valók, miközben az alapok hiányoznak náluk.”

Gyimes Nikolett ezt a hozzáállást még versenyzőként sajátította el. Sikeres sportolói pályafutást tudhat magáénak: négyszer lett felnőtt magyar bajnok, a kilencvenes évek elején tagja volt a magyar válogatottnak, emellett többszörös Masters-világbajnok és Európa-bajnok. A gyerekekkel, fiatalokkal azután kezdett foglalkozni, hogy a Testnevelési Főiskolán szakedzői képesítést, Pécsett pedig testnevelő tanári diplomát szerzett. A SZESE szakosztályvezetőjeként sokak mellett Palej Tibort készítette fel, akinek a legjobb eredménye egy ifjúsági vb-n elért hetedik helyezés volt, most pedig Sipőcz Richárd, a többszörös utánpótlás Európa-bajnok dzsúdós a legtehetségesebb, akinek a jövő évi tokiói nyári olimpiára való kijutásra is van esélye.

„Ricsi egyrészt kiváló genetikai adottságokkal rendelkezik, gyors dinamikus, emellett nagyon erős mentálisan. Képes nyomás alatt is végiggondolni és kivitelezni azt a technikai sort, amire éppen szükség van, és kiválóan reagálja le az ellenfél mozgásait. Jó példa erre, hogy az idei olimpiai kvalifikációs versenysorozatban a felnőtt Európa-bajnoki bronzérmes lengyel Maciej Sarnackit először lábtechnikával verte meg, majd a düsseldorfi Grand Prix-n egy kiemeléssel dobta el. Nem ijed meg akkor sem, ha olimpiai harmadik helyezettel kell küzdenie az első meccsen, vagy ha a tízszeres világbajnok francia Teddy Riner ellen lép tatamira a párizsi Bercy Sportcsarnokban” – elemezte tehetséges tanítványát.

A koronavírus-járvány miatt leállt sportélet sajnos azonban mindenki felkészülését keresztülhúzta. Gyimes Nikolett nem titkolja, rosszul viseli a mostani helyzetet.

„Évente negyven–negyvenöt versenyen szoktam részt venni a tanítványaimmal, az elmúlt hetekben pedig az olimpiai kvalifikációs versenyek miatt két–három hetente repültünk valahova. Most viszont üresek a hétvégék. Az első biztosra ígért megmérettetés a novemberi Európa-bajnokság, aztán ki tudja – mondta. – A tanítványaim jelenleg csak egyéni edzéseket tudnak végezni, többeket eszközökkel segítettem, illetve edzésprogramokat is küldök nekik. Küzdősportról azonban nem beszélhetünk személyes kontaktus nélkül. Ha normalizálódik a helyzet, látnom kell, mennyire esett szét a mozgásuk a kényszerszünet alatt, addig nem is tudok tervezni. Ez teljesen új kihívást jelent.”

Gyimes Nikolett persze abban reménykedik, hogy ezzel is meg fog birkózni, mint ahogy annyi esetben így tett az elmúlt bő két évtizedben, amióta vezeti a SZESE cselgáncsszakosztályát.

A Mol Mester-M Díj további idei kitüntetettjei: Erdősné Németh Ágnes informatika- és matematikatanár (Nagykanizsa), Hóbor Sándor fizikatanár (Eger), Karasz Gyöngyi kémiatanár (Gödöllő), dr. Koncz Gábor biológiatanár (Kisvárda), Demel Eszter karnagy (Veszprém), Nagy László rajz- és vizuálisművészet-, valamint művészettörténet-tanár (Szeged), Radics Miroslav Péter klarinét művész-tanár (Pécs), Eperjesi László atlétikaedző (Békéscsaba), Török Loránd testneveléstanár (Pannonhalma).

Események

Gyerekegyetem 2020 2020. június 22. - 2020. június 26.
Vizsgaidőszak vége 2020. június 27.
Szenátusi Ülés 2020. június 29. 14:00 - 16:00