Befogták a zsebműholdak jeleit a széchenyis hallgatók

Hatalmas sikert ért el a Széchenyi István Egyetemen egy automata műholdkövető állomás megvalósítására létrejött, azóta szakkollégiummá alakult csapat. A napokban sikerült befogni a december elején pályára állított SMOG-P és ATL-1 zsebműholdak jeleit.

Győr, 2019. december 22. – SZEhírek, Hancz Gábor

December 6-án indult el az űrbe a Rocket Lab amerikai cég magánrakétája Új-Zélandról, fedélzetén egyebek mellett két magyar fejlesztésű zsebműholddal. Mindkettőt sikeresen pályára állította 380 kilométeres magasságban. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen fejlesztett SMOG-P feladata az űrbe kijutó elektroszmog vizsgálata. Az intézmény az ATL-1 fejlesztésében is részt, mely egy speciális szigetelőanyagot tesztel az űrben.

A két miniműhold jeleit nemrégiben a Széchenyi István Egyetemen működő SZESat Szakkollégium műholdas laborjában is sikerült észlelni, ami hatalmas szakmai sikernek számít. Az odáig vezető útról dr. Borbély Gábor, Távközlési Tanszék vezetője és Pataki Péter villamosmérnök szakos hallgató, csapatvezető számolt be. Elmondták: tavaly ősszel dr. Vári Péter, a tanszék adjunktusa vetette fel, hogy a campus tanulmányi épületének a tetején lévő, 2,4 méteres átmérőjű parabolaantennát képessé lehetne tenni arra, hogy bármilyen Föld körül keringő műholdat kövessen. Kezdetben egy négyfős baráti társaság kezdett gondolkodni ennek megoldásán, majd egyre több diák csatlakozott. Mára 15 tagból áll a csapat, amely nemrégiben SZESat néven szakkollégiummá alakult.

 

A csapat tagjai és segítőik a műholdas labor átadásakor: Balról: Jánosik András (NMHH, Spektummonitoring Osztály), Pálffy Dániel, Táncos Jenő, Pataki Péter, Vincze Milos, Sántha Elek, dr. Filep Bálint (Széchenyi István Egyetem, kancellár) Lukács Márk, Brányi Tünde, dr. Vári Péter, dr. Ferencz Orsolya (űrkutatásért felelős miniszteri biztos), Szénásy Zoltán, Horváth Evelin, Takács Szilárd és Kiss Gábor.

Az eltelt egy évben jelentős, az egyetemi oktatást és kutatást szolgáló fejlesztéseket sikerült véghez vinni. A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) pályázatán elnyert 12,8 millió forintnak köszönhetően idén májusra teljesen megújult a műholdas labor, ahova a projektet szolgáló eszközök kerültek. Cégek és egykori hallgatók idejükkel, pénzükkel, eszközeikkel, szaktudásukkal segítettek, emellett sokat köszönhetnek az egyetemen működő, Németh Péter által vezetett rádióamatőr-klubnak, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemnek. Az Országos Meteorológiai Szolgálattal együttműködésben egy meteorológiai állomás kialakítása ugyancsak folyamatban van az épület tetején, hogy a nagy parabola antenna biztonsággal üzemeltethető legyen az időjárási feltételeknek megfelelően.

 

A műholdas labor belseje a felújítás után.

Idén őszre így minden készen állt a fő cél elérésére, a két zsebműhold jeleinek befogására. Dr. Borbély Gábor mosolyogva mondta, hogy mindez december 13-án sikerült, s miután a másik zsebműhold, az ATL-1 nagyon közel van a SMOG-P műholdhoz, annak a jeleit is észlelték. „Egy ilyen antenna tájolása rendkívüli precizitást igényel. A sikerhez például az is kellett, hogy mindössze 0,35 fokos korrekciót hajtsunk végre az antenna pozicionálásában. Ne felejtsük el, hogy egy ötször ötször öt centiméteres, parányi, kis teljesítménnyel sugárzó műhold jeleit kell fognunk. A következő lépés a további finomhangolás megoldása lesz: a jeleket jobban fel kell erősítenünk, hogy azokat feldolgozva, az általuk közvetített adatok visszafejtésére is alkalmasak legyenek” – adott bepillantást a feladatokról a tanszékvezető. Ezeket az adatokat a Műegyetemre továbbítják majd, így hozzájárulva a magyar űrkutatáshoz.

A három méter átmérőjű parabolaantenna.

Pataki Péter hozzátette, hogy terveik között szerepel egy precízebb műholdvezérlő egység fejlesztése, valamint egy szinkron Yagi antennacsoport kiépítése, melyek részben már láthatók a kollégium tetején. Segítségre persze továbbra is számítanak. Alakulóban van egy együttműködés az űrkutatás nemzetközileg ismert hazai szereplőjével, a Bonn Hungary Electronics Kft.-vel. „A műholdas labor további fejlesztése kitűnő lehetőséget jelentene ahhoz, hogy az egyetemen előrelépjünk az űrszolgáltatások terén – mondta végül dr. Borbély Gábor. – A műholdak által közvetített adatok egyre több területen válnak fontossá, és itt nemcsak a GPS-re lehet gondolni, hanem a mezőgazdaságtól a térképészeten vagy a vízgazdálkodáson át az éghajlatváltozás kutatásáig sok mindenre.”

Események

Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. február 28. - 2020. február 29.
Egyetemi szerver leállás 2020. február 29. 08:00 - 12:00
Szakirányválasztás 2020. március 2. - 2020. március 7.