Az egyetem kutatással segíti a MÁV-HÉV Zrt.-t

A korszerű, üzembiztos HÉV-közlekedést segíti az a kutatási keretszerződés, amelyet a Széchenyi István Egyetem és a MÁV-HÉV Zrt. kötött egymással. A megállapodás ahhoz is hozzájárulhat, hogy minél többen válasszák ezt az utazási formát.

Győr, 2020. július 1. – Hancz Gábor, SZEhírek, fotó: Májer Csaba József

Kutatási keretszerződést kötött a Széchenyi István Egyetem és a MÁV-HÉV Zrt., amelyet dr. Földesi Péter rektor és Keresztes Péter, a vállalat vezérigazgatója írt alá szerdán. Az eseményen dr. Földesi Péter hangsúlyozta: a kötött pályás közlekedésben minőségi javulást eredményező fejlesztések megvalósítására van szükség, ami megváltoztatja a társadalom szemléletmódját, hogy egyre többen vegyék igénybe ezt azt utazási formát. „Ezt csak apró lépésekben tudjuk megtenni, például azzal, hogy üzembiztos, korszerű, jó, közlekedést alakítunk ki” – jegyezte meg. A rektor úgy vélekedett, hogy az ilyen projektek azért is fontosak, mert a munkában a hallgatók részt tudnak venni.

Keresztes Péter elöljáróban arról beszélt, hogy a HÉV-ágazat ugyan idén már 133. éve szolgálja ki Budapest és agglomerációja utazóközönségét, de maga a MÁV-HÉV Zrt. fiatal vállalat. Úgy vélekedett, hogy önkormányzati helyett állami tulajdonban könnyebb a működés megújítása, és nagyobb volumenben tudnak beruházni. Erre – derült ki szavaiból – szükség is van, mert járműállományuk átlagéletkora 43 év, infrastruktúrájuk pedig leromlott. A vezérigazgató bizakodóan nyilatkozott a kutatási keretszerződésről, s utalt arra, hogy a Széchenyi István Egyetemmel már több alkalommal sikeresen működtek együtt.

A megállapodás célja „a HÉV vasúti járművek és infrastruktúraelemek javítási technológiájának optimalizálása” című kutatási projekt megvalósítása. Ennek főbb pontjai között szerepel a kijelölt vasúti pályaszakasz-alépítmények geotechnikai megfelelőségi vizsgálatának elvégzése, és javaslattétel a szakaszok megerősítésére. Ugyancsak része az együttműködésnek a cinkotai telephelyen található csapnyomásmérő berendezés korszerűsítése, átalakítása, a cég járműtelepein rendszeresített vendégforgóvázak felülvizsgálati utasításainak kidolgozása, a kocsiszekrény geometriai kiméréséhez utasítás készítése, valamint a járműüzemeltetési tevékenység fejlesztése, átszervezése.

Dr. Földesi Péter rektor és Keresztes Péter írta alá a megállapodást. Fotó: Májer Csaba József

Események

Áramszünet a Központi Campuson 2020. augusztus 14. 07:00 - 12:00
Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.