Álláslehetőséget kínál a kutatócsoport

A Széchenyi István Egyetem önálló kutatási egységeként működő Járműipari Kutatóközpontban a Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Program keretében több különböző kutató munkacsoport is tevékenykedik, melyek vezetői folyamatosan várják az intézmény hallgatóinak és oktatóinak jelentkezését. Cikksorozatunk első részében dr. Nacsa Jánossal, a SZTAKI tudományos főmunkatársával a kiber-fizikai rendszerekkel foglalkozó munkacsoportról beszélgettünk.

2020. augusztus 26. - Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek

A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) és a Széchenyi István Egyetem kollégáit foglalkoztató közös kutatócsoport megalakulása annak a kormányzati projekttámogatásának köszönhető, amely a kutatóhelyek-egyetemek együttműködése mellett a komplex, ipari-tudományos eredmények elérését ösztönzi. Már a kezdetekkor is fontos szempont volt a hosszú távon kiszámítható, tudatos kompetenciafejlesztés támogatása, amellyel új ipari kapcsolatok mellett, az üzleti jellegű bevételek növekedése is várható.

„Amikor 2018-ban megalakult a SZTAKI Széchenyi István Egyetemen található Ipar 4.0 laborja, illetve kiber-fizikai munkacsoportunk, első számú célunk az volt, hogy a járműipar mellett más területeken is szorosabbra fűzzük a kapcsolatot az intézmény és a SZTAKI között. Győr gazdaságban betöltött fontos szerepének köszönhetően pedig már vállaltok megrendeléseit is teljesíthetjük. Az ipar 4.0 területén olyan műszaki technológiákat kutatunk és fejlesztünk az egyetem laboratóriumában, amelyre a magyar iparnak is nagy szüksége van. Digitálisiker-kísérleteinkkel, hálózatanalízissel és újszerű robotikai fejlesztéseinkkel adunk megoldásokat az egyes gyárakban ma tapasztalt technikai nehézségekre. A kutatási és innovációs kiválósági mintarendszerben olyan környezetet alakítottunk ki, amelyben különféle ember–robot kollaborációs szcenáriók építhetők fel. Szeretnénk megmutatni, hogy lehetséges és egyben hasznos ennek az új munkamódszernek a megvalósítása a gyakorlatban” – mondta el érdeklődésünkre dr. Nacsa János.

Kiemelte: a munkacsoport célja az is, hogy a kutatómunkát láthatóvá tegye, és a Széchenyi István Egyetemen elérhető tudásbázist, azaz a hallgatókat, az oktatókat minél inkább bevonja a működésébe. „A labor nyitva áll a kutatók és a diákok előtt. Nagyon szeretnénk, ha az intézményből még többen dolgoznának velünk. Segítséget és terepet biztosítunk tudományos és TDK-munkákhoz, doktori disszertációk és szakdolgozatok megírásához is” – beszélt az elérhető gyakorlat- és álláslehetőségekről a kutató. Mint megtudtuk, a kiber-fizikai munkacsoport eredményességét tudományos publikációk sora, valamint a kollaboratív és az ipari robotok képességeinek összehasonlításán alapuló ígéretes kutatások is jelzik.

Dr. Nacsa János elárulta, ezek mellett a Learning Factory koncepció helyi adaptációján is fáradoznak. A nemzetközi mintaprogramokon és kiscsoportos foglalkozásokon alapuló tehetséggondozó kurzuson komplett programozói, illetve robotikai-tesztelő feladatokat visznek végig a résztvevők, akiknek további gyakorlati lehetőségeket kínálnak, ha kedvet kapnak a folytatáshoz.

Jelentkezzen a munkacsoportba!

Aki érdeklődik a munkacsoportban elérhető lehetőségek felől, dr. Nacsa Jánost keresheti bizalommal a nacsa@sztaki.hu e-mail-címen, illetve a Járműipari Kutatóközpontban is érdeklődhet a jkk@sze.hu címen.

 

Dr. Nacsa János. Fotó: Dr. Gyulay Dávid


Szántó Norbert, a kiber-fizikai munkacsoport tagja az Ipar 4.0 laboratóriumban. Fotó: Májer Csaba József

Események

Alkotóhét 2020. szeptember 21. - 2020. szeptember 26.
Elektronikus ZH nap 2020. szeptember 24.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. szeptember 25. - 2020. szeptember 26.
Szenátusi Ülés 2020. szeptember 28. 14:00 - 16:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. október 2. - 2020. október 3.