A világhír felé tart Stummer Márton, a Széchenyi István Egyetem gitárművésze

Portálunkon debütál a Széchenyi István Egyetem számos nemzetközi díjjal elismert oktatója, egykori hallgatója, Stummer Márton gitárművész videóklipje, az Aperitif. A Pusztai Antallal és Palya Beával is évek óta koncertező zeneszerző rangos kontinensviadalon nyert művészeti díjat a napokban.

2021. január 20. – Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek

„A nemrégiben megjelent First step című albumom első zeneszerzői korszakom összefoglalásának is tekinthető mérföldkő. A hangszeren való játék számomra elválaszthatatlan a komponálástól, ez az első zenei megnyilvánulásaim óta nyomon követhető. A játék, az improvizáció inspirál alkotásra, a leírt hangokat pedig már hosszú idő óta a legjobb kifejezési eszközömnek érzem. Műveim jelentős része rögtönzés során született, amelyek végül hosszas kidolgozás után formálódtak. Azt a hagyományt szeretném folytatni, amely a régi korokban természetes volt: a zeneszerző saját darabjainak első számú előadója. Szerencsés vagyok, hogy a kortársaim is szívesen veszik be repertoárjukba a dalaimat, melyek tartalmát sok esetben egyéni értelmezéssel gazdagítják” – fejtette ki az albummal és művészetével kapcsolatban érdeklődésünkre Stummer Márton, akinek Aperitif című videóklipje portálunkon debütál.

Amint azt a művész elmondta, rendkívül büszke arra, hogy lemeze minden közreműködője –  Nemes-Jeles Judit (fuvola), Nagy Tamás (gitár), Duo Corde (Szeghy Eszter & Szűcs Renáta – a Széchenyi István Egyetem Művészeti Karán vagy annak jogelődjén folytatta tanulmányait, s vált olyan sikeres előadóvá, mint például Pusztai Antal vagy a Tritonus Guitar Trio. Utóbbiak tavaly az Amerikai Egyesült Államokban megnyerték a világ egyik legnagyobb klasszikusgitár-kamaraversenyét. A művészek között az összekötő kapocs Roth Ede gitártanár adjunktus, aki mindannyiuk számára szakmai példakép.

A legtehetségesebbek között

A zeneszerző  egyedül képviselte hazánkat a napokban online megrendezett ötödik European Guitar Award döntőjében, ahol a kontinens  kilenc  legtehetségesebb gitárművésze közül a nívós szakmai zsűri támogatói díját érdemelte ki, ezzel a pénzjutalom mellett lehetőséget kap egy kiválasztott szerzeményének publikálására világszerte, valamint külföldi koncertjei megszervezéséhez is segítséget kap.

A tehetséges szólista csokornyi tervet dédelget erre az évre, melyek között szerepel, hogy zenét szerezzen a nagy létszámú egyetemi zenekarnak, illetve közös lemezt készítene a szintén a győri Művészeti Karon végzett Sebestyén Patrikkal, akit tavaly az év fiatal jazz-zenészének választottak.

Stummer Márton messzire viszi a Művészeti Kar hírét. Fotó: H. B. E.

Számtalan lehetőséget kapott az egyetemtől

Hogy a tehetség miért kötődik ilyen erősen a Széchenyi István Egyetemhez, erre a válasz egyértelmű Stummer Márton szerint. „Az alma mater egyetemi éveim alatt megszámlálhatatlan fellépési lehetőséget kínált számomra, amiből olyan értékes barátságok és szakmai kapcsolatok alakulhattak ki, melyek azóta is segítenek utamon. Emellett meghatározó volt a képzés helyszíne, az egykori zsinagóga, ahol szinte minden időmet töltöttem” – emlékezett vissza egyetemi éveire a művész, akivel harmadik éve oktatóként is találkozhatunk az intézményben.  „Azt veszem észre, hogy hasznos a tanulók számára,  amit átadok, mert egyszerű tippekkel és trükkökkel más perspektívába helyezhetem az akadályokat, melyeken onnantól könnyen átléphetnek” – ecsetelte érdeklődésünkre.

 

Névjegy

Stummer Márton 1991-ben született Győrben, tanulmányait a Richter János konzervatóriumban, a Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézetében és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végezte. Tanárai Roth Ede, Pusztai Antal, Reményi Attila és Csáki András voltak. Több hazai és nemzetközi verseny díjazottja, mint előadó és zeneszerző (Carpathian Region Internation Competition, World Guitar Competition, European Guitar Award Dresden, Uppsala Guitar Festival). Zenei tevékenysége kiterjed a klasszikus, a jazz- és a kortárs zenére is.

Események

Szakirányválasztás 2021. március 1. - 2021. március 6.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 5. - 2021. március 6.
Szenátusi Ülés 2021. március 15. 14:00 - 16:00