A világ legjobbjai között a Széchenyi-egyetem a THE rangsorában

A legjobbak közé került a Széchenyi István Egyetem a Times Higher Education (THE) legújabb listáján, amely a felsőoktatási intézményeket gazdasági, társadalmi hatásuk és felelősségvállalásuk alapján rangsorolja. Van olyan kategória, amelyben az egyetem a top 200-ban található.

Győr, 2020. április 29. – Hancz Gábor, SZEhírek

A THE idén is elkészítette azt a rangsorát, amelyben a világ felsőoktatási intézményeit az ENSZ által megfogalmazott 17 fenntartható fejlődési cél alapján vizsgálja. A napokban publikált legfrissebb listára összesen hat magyarországi egyetem tudott felkerülni, köztük – a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem mellett – a Széchenyi István Egyetem.

Dr. Lukács Eszter oktatási rektorhelyettes azt hangsúlyozta: a Széchenyi István Egyetem néhány éve azt a célt tűzte ki magának, hogy a két legnagyobb egyetemminősítő szervezet listájára felkerüljön. Az egyik ilyen a QS, amely alapvetően a kutatási és tudományos eredmények alapján készíti el évről évre a rangsorát, s ezen már 2019-ben, majd idén is szerepelt a Széchenyi-egyetem. A másik a THE, amely tradicionális listája mellett idén második alkalommal állított össze egy hasonlóan fontosat, hogy mérje, az egyes intézmények miként járulnak hozzá az ENSZ fenntartható fejlesztési célkitűzéseihez, amelyek közös nevezőt jelentenek a világ valamennyi országa számára. „Nemzetköziesítési tevékenységünk eddigi csúcseredményének tartjuk – fogalmazott a rektorhelyettes –, hogy sikerült felkerülnünk erre a listára, amelyen rajtunk kívül hazánkból csak a legnagyobb fővárosi egyetem, valamint az orvostudományi képzést (is) folytató, és külföldi hallgatókat már a nyolcvanas évek közepe óta nagy számban fogadó intézmények találhatók.”

A hallgatók az ország egyik legjobb egyetemén tanulhatnak Győrben. Fotó: Májer Csaba József

Az összeállítás készítői vizsgálták az egyetemeken folyó oktatáson túl a kapcsolódó kutatási eredményeket, az intézményi működés jó gyakorlatait és minden olyan egyéb tevékenységet, amely az univerzitás szűkebb-tágabb környezetében is kifejti értékteremtő hatását, az ismeretterjesztéstől a kormányzati szakértő munkáig. A Széchenyi-egyetem a „tisztességes munka és gazdasági növekedés” elnevezésű – a méltányos munkahelyteremtésre, a vállalkozói kedvet, a kreativitást és az innovációt támogató fejlesztésközpontú szakpolitikák előmozdítására, a mikro-, kis- és középvállalatok létrehozásának és növekedésének ösztönzésére fókuszáló – kategóriában teljesített a legjobban. Ebből a szempontból a világ 101–200. kiválósága közé sorolták, hasonlóan többek között a Tokiói, az Oszakai, a Dél-ausztráliai, a Torontói, a Montreali, a Lausenne-i, a Westminster, a Kiotói, a Nagojai, a Manchesteri, az Aberdeeni, a Sao Paolo Állami vagy az Arizona Állami Egyetemhez. Itt az egyetemek foglalkoztatási gyakorlatát, a munkahelyek biztonságát, általánosságban pedig a gazdaságra gyakorolt hatását vizsgálták.

A SZE a minőségi oktatás kategóriában – egy sorban a Bresciai, a Calabriai, a Kiotói, Monterreyi, a Montevideói, a Nagojai, a Semmelweis és a Tilburgi Egyetemmel – a 401–600. helyre került. Pozitívumot jelentett, hogy az intézmény a Stipendium Hungaricum Program segítségével 21 képzési programon fogad külföldi diákokat fejlődő országokból. Ezenkívül figyelembe vették, hogy az intézmény hány hallgatónak biztosít élethosszig szóló tanulási lehetőségeket, de előnyként értékelték az első generációs értelmiségiek képzését, illetve a tanító végzettséggel rendelkező hallgatók létszámát is.

Ugyancsak a top 600-ba rangsorolták a Széchenyi István Egyetemet az „ipar, innováció és infrastruktúra” kategóriában. Ez az ENSZ azon alcéljához kapcsolódik, amely az infrastruktúrák korszerűsítéséről és az ipari ágazatok megújításáról szól az erőforrás-felhasználási hatékonyság javításával, a tiszta és környezetbarát technológiák és ipari eljárások nagyobb mértékű alkalmazásával. A SZE ehhez kormányzati és ipari kapcsolatai révén járul hozzá. A lista készítői az ipari (pályázati) bevételeket, illetve az intézmény által kezdeményezett spinoffvállalatok számát is nézték.

A Széchenyi-egyetem a „partnerség a célok eléréséért” kategóriában a 601+ helyre került, olyan illusztris társaságban, mint többek között a Calabriai, a Kumamotói, a Montana Állami, a Missouri, a Monterreyi, az Észak-karolinai, az Oszakai, a Dél-kínai vagy a Tokiói Metropolitan Egyetem. Itt többek között a civil szervezetekkel, a városi, megyei önkormányzatokkal és a központi kormányzattal fenntartott kapcsolatot, az ENSZ-szel kapcsolatos programok szervezését, illetve az fenntartható fejlődési célokkal kapcsolatos témák oktatását.

Események

Alkotóhét 2020. szeptember 21. - 2020. szeptember 26.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. szeptember 25. - 2020. szeptember 26.
Szenátusi Ülés 2020. szeptember 28. 14:00 - 16:00
Teremtés Hete 2020. szeptember 30. 16:30 - 18:30