A Széchenyin végzettek újra a győri egyetemet választanák

DPR_2021 (1).jpg

A Széchenyi István Egyetemen 2017–2018-as tanévben végzettek összesített bruttó átlagjövedelme több mint 10 százalékkal magasabb az országos átlagnál – derül ki többek között a Diplomás Pályakövetési Rendszer legfrissebb adataiból. Ami az elhelyezkedést illeti, több olyan képzési területet is említhetünk, ahol a diplomaátadótól számítva átlagosan két héten belül munkát kaptak a széchenyis frissdiplomások.

2021. február 15. – Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek

A hazánkban több mint egy évtizede működő Diplomás Pályakövetési Rendszer a felsőoktatásban végzettek karrierjéről, munkaerőpiaci elhelyezkedéséről szolgáltat fontos információkat, amelyek az Oktatási Hivatal által működtetett diplomantul.hu honlapon érhetők el. A weboldalra nemrégiben kerültek fel a legfrissebb – a 2017–2018-ban diplomázottakról szóló – adatok. A számokból kiderül, hogy rendkívül értékes a Széchenyi István Egyetem által kibocsátott oklevél.

Ezt mutatja, hogy akik az intézményben szerezték diplomájukat, átlagosan egy hónapon belül elhelyezkedtek, hetekkel hamarabb, mint más magyar egyetemen végzettek. Sokatmondó, hogy informatikai-műszaki vagy pedagógusképzést elvégezve 0,4–0,8 hónap alatt jutottak álláshoz a fiatalok.

DPR_2021 (2).jpg

A DPR adatokból kiderül: rendkívül értékes a Széchenyi István Egyetem által kibocsátott oklevél. (Fotó: Májer Csaba József)

Az Oktatási Hivatal elemzése szerint a Széchenyi István Egyetemen 2017–2018-as tanévben végzettek körében 2019 decemberében – tehát átlagosan másfél évvel a végzést követően – az összesített bruttó átlagjövedelem 422.805 forint volt, ami több mint 6 százalékkal haladta meg az országos átlagot. Az adatokat vizsgálva szembetűnő a győri intézményben informatikai tudományterületen végzettek bruttó 550.065 forintos kezdőfizetése, ami 6 százalékkal meghaladja az országos átlagot. A többi területhez képest kiemelkedően magas a győri műszaki képzésben diplomát szerzők bére is: ők a velük egy időben, más magyar felsőoktatási képzőhelyen végzetteknél 10 százalékkal többet, átlagosan bruttó 516.856 forintot kerestek havonta 2019 decemberében. Érdekesség, hogy a Széchenyi István Egyetem bölcsészettudományi képzésein oklevelet szerzett egykori hallgatók 42 százalékkal több bruttó bért vittek haza, mint a velük egyszerre, ám más intézményben végzett bölcsészek az országban. A fizetésük 442.112 forint volt 2019 év végén.

Az adatok tükrében az is elmondható, hogy a széchenyis alumnik – az országossal megegyező arányban – mindegy 82 százalékban felsőfokú végzettséget igénylő munkakörben dolgoznak. Míg az ország más intézményeiben oklevelet szerzők államtudományi területen csak 68,2 százalékban, a széchenyisek ebben a szegmensben is 80 százalékban kapnak végzettségüknek megfelelő munkát.

A Széchenyi István Egyetem hallgatói méltán elégedettek az intézmény által nyújtott képzésekkel, szolgáltatásokkal és pályázati lehetőségekkel. A Diplomás Pályakövetési Rendszer 2019-es adatai szerint az itt végzettek 90 százaléka újra a győri egyetemet választaná. Büszkén mondhatom, hogy a nálunk végzők évek óta nagy presztízsű oklevelet vehetnek a kezükbe” – kommentálta az intézmény eredményeit dr. Kovács Zsolt kancellár.

Események

Szakirányválasztás 2021. március 1. - 2021. március 6.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 5. - 2021. március 6.
Szenátusi Ülés 2021. március 15. 14:00 - 16:00