A Széchenyi-egyetem kutatója is vizsgálja, hogyan hat a járvány munkaerőpiacra

A célzott segítségnyújtáshoz is támpontokat adhat a döntéshozóknak az a kutatás, amely a koronavírus-járvány miatti válság munkaerőpiaci hatásait vizsgálja. A kutatócsoport egyik tagja dr. Karácsony Péter, a Széchenyi István Egyetem docense.

2020. augusztus 30. – Hancz Gábor, SZEhírek

A Humán Szakemberek Országos Szövetség kezdeményezésére tíz magyarországi és egy határon túli egyetem kutatói fogtak össze, hogy felmérjék, a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságnak milyen hatása van a hazai munkaerőpiacra, s a vállalati-intézményi szféra miként reagál erre a hatalmas kihívásra. A rendkívül időszerű témát érintő kutatásban a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karának docense, dr. Karácsony Péter is részt vesz.

„Amint a vírus megjelent, azonnal elhangoztak azok a vélemények, hogy hamarosan munkahelyek kerülnek veszélybe. Ez sajnos be is bizonyosodott, hiszen az elmúlt hónapokban sokan vesztették el az állásukat. A felmérés révén arra szeretnénk rávilágítani, hogy a krízis miként hatott a munkaadók humánerőforrás-gazdálkodására, ráadásul különböző bontásban: méret, vállalkozási forma, tevékenység és földrajzi eloszlás szerint” – fejtette ki a szakember.

A kutatócsoport tagjai részletes kérdőívet állítottak össze, amellyel közvetlenül keresik meg a cégeket. A munkát néhány hónapja kezdték el, így jelenleg az adatgyűjtés zajlik. Az első publikációt ősszel szeretnék közzétenni, a projektet ugyanakkor hosszabb távon tervezik folytatni, miután a koronavírus és a járvány gazdasági következményei minden jel szerint nem múlnak el egyik napról a másikra, ami befolyásolhatja a vállalkozások túlélő képességét is. Dr. Karácsony Péter az eddig beérkezett válaszok alapján úgy látja, hogy egyelőre inkább a kis- és középvállalkozások kényszerültek elbocsátásokra, aminek a magyarázata az lehet, hogy a nagyokkal szemben ők kevésbé tőkeerősek, piacaik pedig sok esetben sérülékenyebbek.

„Az egyedülálló kutatással támpontokat szeretnénk adni a döntéshozóknak, akik eredményeink alapján remélhetőleg pontosabban, célzottabban, így hatékonyabban tudnak majd segítséget, támogatást nyújtani” – emelte ki a Széchenyi István Egyetem docense.

Dr. Karácsony Péter egyetemi docens (fotó: Májer Csaba József)

Események

Alkotóhét 2020. szeptember 21. - 2020. szeptember 26.
Elektronikus ZH nap 2020. szeptember 24.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. szeptember 25. - 2020. szeptember 26.
Szenátusi Ülés 2020. szeptember 28. 14:00 - 16:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. október 2. - 2020. október 3.