A bevetési szerelésben futó ajkai tűzoltó volt a nap embere a SZEN-en

A két bemelegítő nap után szerdára elérte az üzemi hőfokot és teljes fordulatszámon zakatolt a SZEN. A nappali programok közül a főattrakció az idén is tömegeket megmozgató Püspökerdei futás volt, ahol egyetemünk Egészség- és Sporttudományi Karának hallgatója, Kardos Gergő mindenki elől „ellopta a show-t”: az egyébként Ajkán szolgáló fiatal tűzoltó bevetési szerelésben, oxigénpalackkal a hátán teljesítette az 5,5 km-es távot. Este a Bridge is magasabb fokozatba kapcsolt, az udvaron felállított rendezvénysátorban is elkezdődtek a koncertek.

Győr, 2019. április 18. – Horváth Márton, SZEhírek

Aki végigsétált tegnap a campuson, úgy érezhette magát, mintha egy majális közepén lenne. Ugrálóvár, exatlon pálya, élő csocsó - felfújható, hatalmas játékok vártak a hallgatókra, akik szép számmal változtak vissza gyerekké és vetették bele magukat (a szó átvitt és konkrét értelmében is) a különböző játékokba. Ahogy a szervezőktől megtudtuk, már tavaly is nagyon népszerűek voltak ezek a programok és a visszajelzések is azt mutatták, van erre igény a közönség részéről, így idén próbálták tovább erősíteni ezt a vonalat.

Az ugrálóvárat ezúttal a fiatalok vették birtokukba. (Fotó: Horváth Márton)

A fesztivál-hangulatot nagyban elősegíti a K3-as kollégiumi porta előtti füves területen már sokadik éve működik a chill park is, ahol a megfáradt egyetemisták rápihenhetnek a következő bulira. Pár napozóágy, dübörgő zene és ital a kézben – ez a nappali programok gravitációs tömegközéppontja, innen indul és itt végződik minden. Közel az Üveges és a kollégium is, így rengetegen szoktak itt lazítani. Mindehhez a talpalávalót szokás szerint a Kollégiumi Stúdió biztosítja.

 

Az egészségügyi programok keretében a Vöröskereszt képviselői elsősegély-nyújtást mutattak be a chill park mellett. (Fotó: Horváth Márton)

Talán itt érdemes kitérni arra, hogy a Széchenyi Egyetemi Napok lebonyolításában a hallgatói szervezetek, valamint a különböző szakbizottságok is részt vesznek. A Helix Rendezvényszervező Iroda felelős a nappali programok döntő többségéért, valamint a fotósaik és videósaik minden pillanatot megörökítenek a rendezvényről. A hangosítást nagyon sok eseményen a már említett Kollégiumi Stúdiónak köszönhetjük, akik idén egy újabb szolgáltatást is bevezettek: online stream-en élőben közvetítik az esti koncerteket.

Mindemellett van pár olyan hagyományos esemény, amely szinte már „hozzánőtt” valamelyik kari hallgatói önkormányzathoz vagy hallgatói szervezethez. Az egészségügyi programokban az Egészség- és Sporttudományi Kar HÖK-ösei nyújtanak segítséget, a házasságkötést az Apáczai Kar hallgatói önkormányzata szervezi, a sportprogramokért pedig természetesen a Hallgatói Sportiroda felel.

 

A SZEN egyik kedvenc nappali programja a házasságkötés, ahol még "anyakönyvvezető" is adott a szertartáshoz. (Fotó: Horváth Tünde, Helix)

Ha már a Sportirodánál tartunk, folytassuk a szerdai nap legfontosabb programjával, amely kétségtelenül a Püspökerdei futás volt. A program még a KTMF-es időkből származik - azóta az idők során az egyik legnépszerűbb és legnagyobb presztízsű egyetemi eseménnyé nőtte ki magát. Mindebben szerepet játszik a sportolásnak kedvező korszellem mellett az is, hogy a szervezők komoly energiát ölnek bele a rendezvény hirdetésébe, sőt, nagyon tudatosan igyekeznek markáns imázzsal felruházni a futást. Ennek eredményeképp a rendezvény mára egy önálló karakterrel rendelkező brand lett.

 

Sokan két kört is mentek, hiszen az edzettebbek számára lehetséges volt a 11 km-es táv is. (Fotó: Aradi Lilla)

Mindehhez sokat hozzátesz az is, hogy egy jó hangulatú, egészséges versengés is jellemzi az egyetem munkatársait a rendezvénnyel kapcsolatban, hiszen a szervezők rendre kiosztják a Legsportosabb Szervezeti Egység és a Legsportosabb Tanszék díját, ami egyre többeket csábít futásra. Emlékezetes, utóbbi kategóriában ősszel hosszú idők után „trónfosztás” történt, a Matematika és Számítástudomány Tanszék sok évre visszanyúló hegemóniáját a nagy „rivális” Informatika Tanszék törte meg, így hosszú idők után elhódították a hőn áhított trófeát.

A kupát mindig az tanszék nyeri, amelyik a legnagyobb arányban képviselteti magát a futáson, így izgalmas volt, hogyan készül a „matek tanszék” a visszavágóra. A Dr. Horváth Zoltán vezette csapat minden eddiginél nagyobb létszámmal képviseltette magát a rendezvényen, azonban ez sem bizonyult elégnek. Idén ugyanis váratlan fordulatként beszállt a versengésbe a Sporttudományi Tanszék is, akik 100%-os részvételi arányt produkáltak, azaz a teljes tanszék indult a futáson. Ezt  senki sem tudta lepipálni a mezőnyben, így ők lettek a legsportosabb tanszék.

 

A Matematika és Számítástudomány Tanszék csapata a Püspökerdei futáson. (Fotó: Horváth Márton)

A szervezők – amellett, hogy rendkívül örülnek az aktivitásnak – emiatt megfontolják, hogy a következő alkalommal a részvételi arány mellett valahogy a teljesítményt is díjazzák, hiszen fennáll a „veszélye”, hogy több tanszék is teljes létszámmal jelenik meg a versenyen – tudtuk meg Nagy Zsolttól, a Sportiroda munkatársától. A legsportosabb szervezeti egység egyébként idén is a Pályázati Iroda lett, mindössze egy fővel megelőzve a Pénzügyi Igazgatóságot.

Mindez már épp elég hírt szolgáltatna a sajtónak, azonban volt még egy olyan extrémitás a futáson, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Talán nem túlzás azt állítani, kisebb turistalátványosság volt, hogy egyetemünk hallgatója, Kardos Gergő teljes tűzoltófelszerelésben, fején sisakkal, hátán palackkal futotta le a mintegy 5,5 km-es távot. Az egyébként Ajkán szolgáló hivatásos tűzoltó 25 kg-os plusz terhet cipelve, 38 perces szintidővel teljesítette a pályát. A bravúros teljesítmény után a célba érő fiatal hallgatót természetesen hatalmas ováció és taps fogadta.

 

Az érdeklődők szerdán a sárkányhajózást is kipróbálhatták. (Fotó: Ertl Fanni, Helix)

Nehéz eldönteni, hogy a futáson vagy az esti buli során égettek el több kalóriát a hallgatók, ugyanis mindkét eseményen rengetegen vettek részt - és mitagadás, a bulik elég mozgalmasra sikerültek. Az Irie Maffia, a Brains koncertjén majdnem telt házas volt a Bridge udvarán felállított rendezvénysátor, míg a Supernem nagytermes koncertjén olyan hangulat uralkodott, amelyet rég látott már a helyi közönség. Mindez természetesen ma is folytatódni fog, hiszen a Hősök és a Halott pénz érkezik a SZEN-re, valamint először lép fel az egyetemen a Fish! helyére hirtelen beugró AWS, így az alternatív metal szerelmesei is megtalálhatják számításokat az esti programsávban.

Csak győzzék energiával.

 

Jó volt a hangulat a Brains koncertjén. (Fotó: Májer Csaba József)

Események

Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. február 28. - 2020. február 29.
Egyetemi szerver leállás 2020. február 29. 08:00 - 12:00
Szakirányválasztás 2020. március 2. - 2020. március 7.