A 203. tanév kezdődött el az óvári karon

„A felsőbb éves hallgatókra, az oktatókra és az egyetem vezetésére mindenben számíthatnak” – hangoztatta dr. Szalka Éva, a Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári karának dékánja az elsőéves hallgatóknak a pénteki tanévnyitó ünnepségen. A fiataloknak Iváncsics János azt mondta, a város új otthonuk lehet.

2020. szeptember 7. – Hancz Gábor, fotók: Bolfán Borka

Az elnökség bevonulásával, a Himnusz és a Gazdászhimnusz elhangzása után vette kezdetét a tanévnyitó ünnepség a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karán pénteken. A résztvevők maszkban, a másfél méteres távolság betartásával foglaltak helyet. Nem véletlen, hogy a járványhelyzet dr. Szalka Éva dékán beszédében is előkerült. „Különleges helyzetben kezdjük meg a tanévet, és bízunk benne, hogy a megszokott módon tudjuk folytatni” – mondta, majd hozzátette: két okból is ünnep a mai nap. Egyrészt azért, mert az intézmény 202 éves fennállását jelenti, másrészt az elsőéves hallgatók miatt, akiknek minden bizonnyal jó érzést jelent, hogy egy nagy közösség tagjaivá válnak.

„A leendő fogadalom egyben szerződés, szövetség az oktatói karral. Óriási lehetőségek állnak önök előtt: ezek azonban kihasználatlanul maradnak, ha nem tesznek aktívan azért, hogy megszerezzék mindazt a tudást, információt, tapasztalatot, amelyet a Széchenyi István Egyetem nyújt. Érezzék jól magukat a pezsgő diák-, sport- és kulturális életben, töltsenek minél több időt a győri campuson is. A felsőbb éves hallgatókra, az oktatókra az egyetem vezetésére mindenben számíthatnak” – fordult hozzájuk.

 

A tanévnyitó ünnepség résztvevői maszkban, egymástól távol foglaltak helyet.

A mosonmagyaróvári önkormányzat nevében Iváncsis János alpolgármester szólt a jelenlévőkhöz, s kívánt sok sikert az elsőéveseknek tanulmányaikhoz. „Önök előtt most kinyílik egy új világ, amit szeretnének felfedezni, megismerni. Mosonmagyaróvár olyan nyitott, befogadó, szerethető város, amely alkalmas arra, hogy új otthonuknak tekintsék” – hangsúlyozta. A politikus emlékeztette a fiatalokat arra, hogy tanulmányaik végeztével Mosonmagyaróvár tiszteletbeli polgáraivá válnak.

Az első évfolyamos hallgatók a Pannon-Mag-Agrár Kft. tulajdonosai – Kovács-Csomor Zsolt és Házi Sándor egykori óvári gazdászok – önzetlen felajánlása révén térítésmentesen megkapták a Gazdászbibliát, amely az intézmény 200 éves évfordulója tiszteletére készült. Dr. Zsédely Eszter oktatási rektorhelyettes a könyvecskéről elmondta, hogy dióhéjban összefoglalja mindazt, amit egy óvári gazdásznak a kar életéről tudni illik. Tartalmazza az alma mater történetét, a gazdászélet szabályait, a gazdásznótákat, sőt Gazdászlexikon címmel még szómagyarázat és fogalomtár is található benne.

Az ünnepségen esküt tettek az elsőévesek, akiket dr. Molnár Zoltán, az Óvári Gazdászok Szövetsége felügyelőbizottságának elnöke a gazdászok nagy közössége nevében köszöntött. Az eseményen Mintagazdaság címet kapott az Agroprodukt Zrt.

A járványhelyzet miatt ugyan szintén pénteken, de külön rendezvényen vehették át gyémántdiplomás és aranydiplomás díszoklevelüket azok, akik az intézményben hatvan, illetve ötven éve végeztek.

Az elsőéves hallgatók fogadalomtétele.

Események

Alkotóhét 2020. szeptember 21. - 2020. szeptember 26.
Elektronikus ZH nap 2020. szeptember 24.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. szeptember 25. - 2020. szeptember 26.
Szenátusi Ülés 2020. szeptember 28. 14:00 - 16:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. október 2. - 2020. október 3.