„Tartani fogjuk a színvonalat” – óvintézkedésekkel is ütős lesz az idei Gólyahét

Rendhagyó szabályokkal és óvintézkedésekkel, de idén is megtartják a Gólyahetet a Széchenyi István Egyetemen. Kötelező lesz a maszk viselése, a távolságtartás, a kézfertőtlenítő használata, a játékok közül pedig kimaradnak azok, amelyek szoros testi kontaktussal járnak. A szervezők arra is ügyelnek, hogy egy helyszínen sose gyülekezzen kétszáznál több ember, a legtöbb programot pedig szabadtéren szervezik.

Győr–Mosonmagyaróvár, 2020. augusztus 21. – Horváth Márton, SZEhírek

A kialakult járványhelyzet miatt sokáig bizonytalan volt, hogy az egyetemek megtarthatják-e szokásos év eleji gólyatáboraikat. A kérdés augusztus elejére eldőlt: amennyiben az intézmények 500 főben maximalizálják a résztvevők számát és betartják az óvintézkedéseket, semmi akadálya, hogy fogadják elsőseiket.

Hogy a mostani körülmények között is megrendezik-e az eseményeket, egyetemenként változó - és nagyban összefügg a hamarosan kezdődő tanév munkarendjével. Azokon a helyeken, ahol teljesen távoktatásos vagy vegyes oktatású félév lesz, a gólyatábort elhagyják és csupán orientációs napot szerveznek. Olyan intézmény is akad, ahol karonként változó, miként döntenek. Mindenesetre abban az egyetemek zöme megegyezik, hogy a korábbi évektől eltérően nem külsős helyszínen, hanem a saját campusán tartja a táborát – hasonlóan a győri Gólyahéthez.

De vajon mi várható a Széchenyi István Egyetemen? Ezzel kapcsolatban Máté Esztert, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) elnökét kérdeztük.

 

Kilenc gólyatábort rendez az egyetem

„Az egyetem vezetésével az egyeztetések során megállapodtunk abban, hogy megrendezzük a gólyatáborainkat. A többes szám azért indokolt, mert a táborokat karonkénti bontásban szervezik meg a kari hallgatói részönkormányzatok bizottságai, így összesen kilenc rendezvény szervezését koordinálja az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat. A résztvevői létszámot mindenben a szabályoknak megfelelően határoztuk meg, így nem haladja meg az ötszáz főt egyik tábor sem” – tájékoztatta portálunkat az elnök, aki arról is beszélt, miért döntöttek így.

„Gólyahét nélkül az elsősök beilleszkedése nagyon nehéz lett volna. Nem tudtuk volna bemutatni nekik a campust, nem tudtuk volna átadni számukra a legfontosabb információkat. Sokan ilyenkor alapozzák meg az egyetemi kapcsolataikat, ami a későbbi szocializációjuk során elengedhetetlen, ezért arra törekedtünk, hogy megtartsuk a rendezvényt. Szerencsére az egyetem vezetése partner volt ebben” – fogalmazott.

Szervezeti forgó a 2018-as Gólyahéten. Az idei évben a szervezetek nem személyesen, hanem videóüzenetben mutatkoztak be az újdonsült egyetemi polgároknak, még a Gólyahét előtt. (Fotó: Horváth Márton)

 

Járványbiztos lesz a Gólyahét

A Gólyahéten járványügyi előírások betartását folyamatosan ellenőrzik majd. A zárt terekben a maszk használatát és a másfél méteres távolságtartást kötelezővé tették, kivételt képez ez alól a kollégiumi szoba – azonban az előadásokon, tájékoztatókon és az egyetemi épületek folyosóin, közösségi tereiben az előírások betartása nem megkerülhető.

„Ügyeltünk arra, hogy egy programon sose legyen kétszáznál több gólya” – hangsúlyozta Szakálos Barnabás, az EHÖK kommunikációs osztályvezetője. „Próbáltuk úgy összeállítani a menetrendet, hogy minél kevesebb személyes érintkezés legyen a gólyák között. A megnyitó például a D1-es teremben lesz, oda fog érkezni a városvezetés képviselője, ott tartja előadását dr. Földesi Péter rektor, de csak kétszáz gólya lesz a helyszínen, a többieknek videón közvetítjük az eseményt. A szintén sok gólyát megmozgató záróvetélkedő elmarad, helyette állomáspontos vetélkedőt tartunk a campus területén, így egy helyszínen mindig csak két csapat, azaz durván száz fő tartózkodik majd” – közölte.

Ide kapcsolódik, hogy az esti koncerteken is számolni fogják a közönséget. A biztonsági személyzet folyamatosan figyeli majd, mennyien vannak bent a Bridge Hallgatói és Ifjúsági Klubban. Ha az összlétszám elérte az 500 főt (amelybe beleértendő a szórakozóhely személyzete és az összes helyszínen lévő szervező is), se a nagyterembe, se az alsó szintre nem engednek be több embert. A gyakorlatban ezt egyszerű nyakbaakasztós módszerrel ellenőrzik majd: csak nyakpánton viselt „jeggyel” lehet belépni az épületbe, ilyenből pedig csak adott mennyiség áll majd rendelkezésre. Érkezéskor kap egy sorszámot a vendég, távozáskor leadja – ezzel garantálható, hogy szórakozáskor sem lépik túl a megengedett ötszáz fős küszöböt.

A fellépők kilétére hétvégén derül fény. (Fotó: Májer Csaba József)

Regisztrációkor (valamint a kollégiumba költözéskor) az utóbbi években gyakori volt a nagy tumultus az aulában (ahol az adminisztráció zajlott), ezt megelőzendő idén foglalási rendszert vezettek be. Ez azt jelenti, hogy az ügyintézés húszperces szakaszokra bomlik, valamennyi idősávban legfeljebb 55 fő lehet jelen a regisztráción. A szervezők azt remélik, ezzel sikerül gördülékennyé tenni az ügyintézést, és folyamatosan fognak majd érkezni a gólyák. Azért írtunk csak gólyákat, mert idén – járványügyi korlátozásként – nem kísérhetik szülők, családtagok, barátok a beköltözőket; csak a Gólyahéten részt vevő hallgatók – gólyák, seniorok vagy szervezők – léphetnek a campus területére.

Fontos tisztázni azt is, hogy kizárólag zöld besorolású országból érkező hallgatók vehetnek részt a Gólyahéten. Aki ugyanis sárga vagy piros jelzésű állam területén járt a rendezvényt megelőző két hétben, két hét karantént kell vállalnia a kollégium területén, mindenkitől elszigetelve. Koronavírustesztet egyébként nem kérnek senkitől, csupán regisztrációkor kell kitölteni egy egészségügyi nyilatkozatot.

Annak érdekében, hogy tudják, ki kivel volt együtt zárt térben, minden résztvevőtől elvárják a Vírusradar applikáció használatát. Ez a telefonos alkalmazás nyomon követi, hogy ugyanezzel a szoftverrel rendelkező felhasználó közelében volt-e a készülék tulajdonosa. Így ha esetleg valakinél a fertőzés gyanúja merül fel, könnyen visszakövethető lesz, az illető kikkel volt kapcsolatban. Ezzel gyakorlatilag a kontaktkutatás válik sokkal egyszerűbbé.

 

Tavaly még hagyományos módon zajlottak az előadások, ezúttal streamelni fogják őket. (Fotó: Horváth Márton)

A szigorú előírásokra jellemző, hogy a szervezők még arra is figyeltek, hogy a liftekben legfeljebb három ember utazhat, valamint arra is, hogy senki se igyon a másik poharából. A vírus terjedésének kockázata miatt a vetélkedőket is átalakították, így az evős-ivós játékok idén lekerülnek a napirendről, helyettük kizárólag ügyességi feladatokbanbizonyíthatják rátermettségüket a gólyák.

A rendezvény során naponta ellenőrzik majd a hallgatók egészségügyi állapotát. Virológussal és a többi egyetemmel egyeztetve döntöttek úgy a szervezők, hogy minden reggel testhőmérséklet-mérést végeznek a tábor valamennyi résztvevőjén. Amennyiben a lázmérő 37,1 °C feletti értéket mutat, két eset lehetséges: ha az illető tünetmentes, el kell hagynia a tábort, ha viszont gyanús tüneteket produkál, megvizsgálják és kórházba szállítják. Mindebben a hallgatói egészségügyi szoba mellett az Országos Mentőszolgálat munkatársai is közreműködnek majd, akik végig elérhetőek lesznek a rendezvény alatt, sőt, egy mentős minden este hét órától hajnali ötig a campus területén áll majd készenlétben, hogy minél közelebb legyen a segítség, ha szükség van rá.

 

Idén az ügyességi feladatok dominálnak majd a játékok során. (Fotó: Májer Csaba József)

 

„Tartani fogjuk a színvonalat”

Ha valaki a fentieken átrágta magát, láthatja, hogy idén a vírushelyzet extra terheket rótt a szervezőkre. Mikor arról érdeklődtünk, mennyire volt zűrös megbirkózni a körülményekkel, nem is ezt, hanem az állandó bizonytalanságot említették, mint hátráltató tényezőt.

„Sokáig nem tudtuk, megtarthatjuk-e a Gólyahetet vagy sem. Szerintem ez volt a legnehezebb mindenkinek” – válaszolta kérdésünkre Söller Klaudia, a gólyatáborokat koordináló csapat vezetője. „Bár eredetileg úgy készültünk, hogy egy hagyományos Gólyahetet fogunk szervezni, a koronavírus áthúzta a számításainkat. Végül is nem bánom, hogy így alakult, mert hasznos kihívás volt menedzselni ezt a helyzetet” – tette hozzá a fiatal lány, akit arról is faggattunk, hogy vajon a sok, kellemetlennek tűnő szabályt feledtetheti-e a Gólyahét sajátos hangulata.

„Szerintem az élményt nem befolyásolják a különleges előírások, mivel a rendezvényünk lényege, hogy a hallgatók megismerjék egymást és az egyetemet, ez pedig úgy vélem, teljesülni fog. Szórakoztató programokkal és neves fellépőkkel készülünk (ezeket hétvégén jelentik be a rendezvény Facebook-oldalán – a szerk.), így lehetőség lesz bepótolni az elmaradt nyári fesztiválszezont. Úgy gondolom, tartani fogjuk a színvonalat a korlátozásokkal is” – bizakodott.

 

 

Gólyahetek 2020

Az idei gólyatáborokat 2020 augusztus 26-a és 29-e között rendezik Győrben, a Széchenyi István Egyetemen a központi campuson, valamint Mosonmagyaróváron, ahol a Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar Balekhetet tart.

Események

Alkotóhét 2020. szeptember 21. - 2020. szeptember 26.
Elektronikus ZH nap 2020. szeptember 24.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. szeptember 25. - 2020. szeptember 26.
Szenátusi Ülés 2020. szeptember 28. 14:00 - 16:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. október 2. - 2020. október 3.