„Segítő kéz a nyelvvizsgához” programot hirdet a Széchenyi István Egyetem

A Széchenyi István Egyetem segítő kezet nyújt azoknak a felvételi előtt álló középiskolásoknak, akiknek még nincs B2 komplex nyelvvizsgájuk, és a Széchenyi Egyetemen szeretnék folytatni a tanulmányaikat. Angol és német nyelvből indít számukra tanfolyamokat, és mindazoknak, akik 2020. szeptemberében aktívan megkezdik tanulmányaikat az egyetemen, egyénre szabottan visszatéríti a tanfolyam árát.  Kihagyhatatlan ajánlat, hangsúlyozzák az egyetem Idegen Nyelvi Oktatási Központjának és SZE-Lingua Nyelvi Szolgáltató Központjának vezetői.

Győr, 2019. október 1. – SZEhírek, Nyerges Csaba

Jelentős változás, hogy a jövő tavasszal végző középiskolások közül már senki sem juthat be a felsőoktatásba középfokú nyelvvizsga nélkül. Az előző évek magyarországi tapasztalatai alapján mindez azt jelenti, hogy ha maradna az eddigi tendencia, a választott szakoktól függően megnövekedne azoknak a diákoknak a száma, akik nyelvvizsga hiányában kimaradnának a hazai felsőoktatásból. Az eddigi években az Egyetemi Szolgáltató Központ középiskolai roadshow-k keretében segítette a diákok pályaorientációját, ezt a tevékenységet kiegészítve fogott össze a Széchenyi István Egyetem SZE-Lingua Nyelvi Szolgáltató Központja, az Idegen Nyelvi Oktatási Központ, valamint a Nemzetközi Programok Központja, a „Segítő kéz a nyelvvizsgához” program indításával a középfokú nyelvvizsgával még nem rendelkező, végzős középiskolások számára.

Kiviharju-Turi Adél és Csendes Ferenc akkreditált, felkészült oktatói gárdával várja a diákokat. Fotó: Májer Csaba József

„Szeretnénk hathatós segítséget nyújtani a Széchenyi István Egyetemmel kapcsolatban álló partner középiskoláknak ahhoz, hogy ne a nyelvvizsga legyen az akadálya a diákok továbbtanulásának. Nem szabad kétségbe esni, nem elérhetetlen a nyelvvizsga. Ha megvannak a kellő alapok, lehet segíteni. Autentikus, hiteles, a valós vizsgaanyagokra épülő tananyag átadásával felkészült, az oktatásban és a vizsgáztatásban egyaránt rutint szerzett nyelvtanárok fogják vezetni a kurzusokat. A tanfolyam végén pedig helyben, a Széchenyi István Egyetemen vizsgázhatnak a résztvevők, ahol barátságos légkörben számolhatnak be tudásukról” – hangsúlyozza Kiviharju-Turi Adél, az Idegen nyelvi Oktatási Központ vezetője.

„A heti 2x2, 2x3 órás, harminc, illetve hatvan órás (a januári és a márciusi nyelvvizsgára felkészítő) tanfolyamokon résztvevők megismerkedhetnek közben az egyetem hangulatával is, találkozhatnak, beszélgethetnek az itt tanuló külföldi diákokkal, így is fejlesztve készségeiket” – teszi hozzá Dr. Csendes Ferenc, a SZE-Lingua Nyelvi Szolgáltató Központ vezetője.

A „Segítő kéz a nyelvvizsgához” program egy szintfelmérővel kezdődik. A bemeneti követelmény a B-1-es szint, de azoknak sem kell elkeseredniük, akiknek nincs ilyen mélységű nyelvtudásuk. Számukra ugyanis egy hosszabb, 120 órás felkészítő tanfolyamot szervez az egyetem. A 8-10 fős csoportokban mindenkire személyesen oda tudnak figyelni a leghatékonyabb eszközöket és módszertant használó, akkreditált oktatók. Jelentkezni az online űrlap kitöltésével lehet a felveteli.sze.hu honlapon. A Széchenyi István Egyetem a „Segítő kéz a nyelvvizsgához” programot teljesítők számára, vagyis mindazoknak, akik elvégzik a tanfolyamot, megszerzik a nyelvvizsgát, és megkezdik aktív tanulmányaikat 2020. szeptemberében, egyénre szabottan visszatéríti a tanfolyam díját.

„A nyelvtanulás fontosságával, hasznosságával kapcsolatban ki kell emelni, hogy a Széchenyi István Egyetem huszonnégy angol nyelvű képzési programját nem csak külföldi hallgatóknak hirdetjük meg. Magyar anyanyelvű hallgatók is részt vehetnek intézményünk angol nyelvű képzésin. Vagyis azokon a nemzetközi színvonalú kurzusokon, amelyeket a külföldi hallgatók önköltséges módon, vagy ösztöndíjprogramokon keresztül választhatnak, a megszerzett nyelvtudás birtokában magyar hallgatók is tanulhatnak. Így nemcsak keresett, piacképes diplomát szerezhetnek, hanem a nyelvtudásukat is tovább mélyíthetik” – mondja Dr. Lukács Eszter oktatási rektorhelyettes.

„A nálunk tanuló külföldi hallgatók rendkívül nyitottak a magyar diákokkal való kapcsolatépítésre. Nemcsak külföldi-magyar vegyes csoportokban szeretnek tanulni, hanem készek arra is, hogy az INOK által szervezett tanfolyamokon részt vevő középiskolásokkal kötetlenül, klubszerűen, angolul beszélgessenek” – teszi hozzá Dr. Lukács Eszter, hangsúlyozva, hogy eközben az egyetem természetesen továbbra is kiemelt figyelmet fordít a nemzetköziesítésre, a külföldi hallgatók magas színvonalú oktatására is. 

Minden feltételt biztosít tehát a Széchenyi István Egyetem ahhoz, hogy lehetőleg a nyelvvizsga hiánya se gördítsen akadályt a felsőfokú tanulmányok elé. A többi már csak a jelentkezőkön múlik. A campus nyitott kapukkal várja a középiskolásokat a „Segítő kéz a nyelvvizsgához” programban.

Események

Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. február 28. - 2020. február 29.
Egyetemi szerver leállás 2020. február 29. 08:00 - 12:00
Szakirányválasztás 2020. március 2. - 2020. március 7.