SZEhírek

Tankönyvírók között a Széchenyi-egyetem oktatója

Új technikatankönyvből tanulhatnak szeptembertől az általános iskolás diákok. A kerettanterv véleményezése után a tankönyvíró munkacsoportban való részvételre is felkérték a Széchenyi István Egyetem oktatóját, dr. Halbritter András Albertet. Az Apáczai Csere János Kar docense – az iskolakertek modul egyik kidolgozója – rámutatott, a mostani válsághelyzet is bizonyítja, az öngondoskodás alapjainak elsajátítása nemzetbiztonsági kérdés is lehet.

Győr, 2020. április 6. - Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek

Tovább

Négy éve épül a campus virtuális makettje egy telefonos játékban

A Széchenyi István Egyetem teljes központi campusát lemodellezte egy telefonos játékban Horváth-Bors Dávid, intézményünk egyik hallgatója. Dávid 2015-ben iratkozott be az intézménybe, azóta építgeti hatalmas türelemmel, kockáról kockára a komplexumot. Már többször végzett volna a nagy művel, de pechjére az egyetem mindig újabb épületekkel gazdagodott, így kénytelen volt ő is folytatni a munkát. Jelenleg épp a Menedzsment Campus alapozásán dolgozik.

Győr, 2020. április 4. – Horváth Márton, SZEhírek

Tovább

Gólyahír – Két egyetemi babát köszönthetünk

Bognár Ábel és Teschner Elina békés mosolya az igazi tavaszi napsütést jelenti a két egészséges kisbaba családjának. Születésük hírét örömmel osztotta meg az egyetemi polgárokkal Némethné Farkas Kata központvezető, aki a Széchenyi István Egyetem családbarát intézkedéseiről is beszámolt. Az ilyen embert próbáló időkben jól esnek ezek a hírek.

Győr, 2020. április 3. - Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek

Tovább

Gyógyító munkája elismeréseként tüntették ki dr. Nagy Sándort

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetését adományozta dr. Nagy Sándornak, a Széchenyi István Egyetem Egészség- és Sporttudományi Kara dékánjának a köztársasági elnök. A győri Petz-kórház szülész-nőgyógyász főorvosának ezekben az embert próbáló időkben új lendületet ad az elismerés.

Győr, 2020. április 1. - Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek

Tovább

Jól sikerült az átállás a távoktatásra

Pozitív tapasztalatokat hozott a távoktatás első hete a Széchenyi István Egyetemen: az átállás jól sikerült, az oktatók és a hallgatók pedig nagyon aktívak, együttműködőek voltak. A kényszerű helyzet kedvező hozadéka lehet az eddig kihasználatlan technikai lehetőségek kiaknázása és új módszerek alkalmazása.

Győr, 2020. március 30. - Hancz Gábor, SZEhírek

Tovább

E-sportban is az élen a Széchenyi-egyetem

E-sport bajnokságokat rendez #StayAtHome Championship néven a SZESE e-sport szakosztálya. Jó tudni, hogy a jelentkező hallgatók a részvétellel teljesíthetik a sportági ismeretek tantárgyat és a közösségi élmény mellett értékes nyereményekkel lehetnek gazdagabbak. A nevezéseket április 6-ig, illetve április 10-ig várják a szervezők.

Győr, 2020. március 30. - Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek

Tovább

Újabb mesterséges intelligencia technológiával bővül a Széchenyi István Egyetem eszköztára

A Széchenyi István Egyetem és a Microsoft Magyarország együttműködése révén újabb mesterséges intelligencia technológiával bővül intézményünk kutatási és oktatási eszköztára.   Ennek köszönhetően az egyetemen nagy társadalmi hasznosságú alkalmazásokat fejlesztenek a legmodernebb Microsoft-technológiák felhasználásával.

Győr, 2020. március 29. – SZEhírek (borítókép: Varga Tamás)

Tovább

Pólyáné dr. Hanusz Borbála: „Partnerként tekintünk a hallgatókra”

„Öröm dolgozni a mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar családias légkörében” - vallja az Oktatók a Hallgatókért Díj nyertese, Pólyáné dr. Hanusz Borbála. A Széchenyi István Egyetem docense elmondta, oktatótársaival mindent megtesznek annak érdekében, hogy a járvány miatt kialakult helyzetben is a megszokott színvonalon teljesíthessék a félévet a karon tanuló hallgatók a jellemzően gyakorlatorientált gazdászképzésben.

Mosonmagyaróvár, 2020. március 27. – Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek

Tovább

Az egyetem ebéddel segíti nyugdíjas korú kollégáit

Jutányos áron, házhoz szállítással kaphatnak ebédet a Széchenyi István Egyetemtől a 65 év feletti, volt és jelenlegi kollégák a veszélyhelyzet idején. Az intézmény célja a támogatással az, hogy a koronavírus szempontjából különösen veszélyeztetettnek számító korosztály tagjai minél kevesebbszer hagyják el otthonukat, s így megőrizzék egészségüket.

Győr, 2020. március 26. – Hancz Gábor, SZEhírek

Tovább

Kitüntették a Széchenyi-egyetem kiemelt partnerét, dr. Tamás László János kórházigazgatót

A Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozta nemzeti ünnepünk alkalmából dr. Tamás László Jánosnak, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató főorvosának a köztársasági elnök.

Győr, 2020. március 26. - Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek

Tovább

A duális felsőfokú képzés egy életre szóló lehetőség

Április 30-ig választhatnak duális gyakorlati helyet a győri Széchenyi István Egyetem duális felsőfokú képzésére felvételiző hallgatók. A magas színvonalú, gyakorlatorientált képzés során modern szakmai és elméleti ismeretekre tehetnek szert az egyetemisták, akiket a diplomaátadók után rendszerint állásajánlatokkal marasztalnak a partnercégek.

Győr, Mosonmagyaróvár, 2020. március 25. – Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek

Tovább

Megtalálták, miben segíthetnek: oktatók és egyetemisták az önkéntesek között

A közösségekben és az önkéntes segítségnyújtás lélekemelő erejében hisznek a Széchenyi István Egyetem oktatói és hallgatói, akik csatlakoznak azokhoz a civil kezdeményezésekhez, amelyek enyhíthetik a világjárvány miatti, az egész társadalmat érintő problémákat.

Győr, 2020. március 24. – Czeiner-Szücs Anita – Horváth Márton, SZEhírek

Tovább

Jogesetmegoldó és perbeszédverseny: csapatmunka volt a győzelem

Tehetséges jogászhallgatók öregbítették tovább a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karának hírnevét a IV. „Cooperative Work” országos szövetkezeti jogi és munkajogi jogesetmegoldó és perbeszéd- versenyen elért győzelmükkel.

Győr, 2020. március 23. - Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek

Tovább

Segíti a digitális távoktatást az Egyetemi Könyvtár

A keletkező késedelmi díjak eltörlésével, a digitális távoktatás támogatásával segíti olvasóit a koronavírus-járvány miatt kialakult új helyzetben a Széchenyi István Egyetem Egyetemi Könyvtára. A szervezeti egységben új szabályok léptek életbe átmenetileg.

Győr, Mosonmagyaróvár, 2020. március 23.  – SZEhírek, Hancz Gábor

Tovább

Dr. Ruppert István: „Mit szólna Liszt Ferenc a díjamhoz?”

Amióta tudja, hogy átveheti a Liszt-Ferenc-díjat, máshogy ül hangszere elé dr. Ruppert István orgonaművész. A Széchenyi István Egyetem most kitüntetett oktatója, szerencsére a világjárvány idején, otthon is tud gyakorolni. A Művészeti Kar korábbi dékánjától megtudtuk, hogyan folytatódik a zeneoktatás gyakorlata a távoktatás rendszerében.

Győr, 2020. március 22. - Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek

Tovább

A Széchenyi-egyetem otthon van a távoktatásban

Csaknem négyszáz tantárgy távoktatási anyagát dolgozta ki a Széchenyi István Egyetem az elmúlt másfél évtizedben, ami különösen nagy előnyt jelent most, hogy a koronavírus-helyzet miatt a nappali képzésben erre az oktatási módszerre kell áttérni. Sok oktató jártas nemcsak az ilyen jellegű tanításban, hanem a tananyag-fejlesztésben is.

Győr, 2020. március 21. – Hancz Gábor, SZEhírek

Tovább

Rektori-Kancellári köszönőlevél

Tisztelt Kollégánk!

Talán még két héttel ezelőtt sem gondolta volna senki, hogy a koronavírus-járvány miatt szükségessé válik az egyetemi épületek bezárása a hallgatók előtt. Mindez új feladatokkal jár mindannyiunk számára és új megközelítéseket igényel.

...

Tovább

Segítséget nyújt a cégeknek a Széchenyi István Egyetem

A Széchenyi István Egyetem egyik innovációs projektje is kapcsolódhat a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara munkájához, amely támogatja a világjárvány miatt megváltozott gazdasági és társadalmi környezetben kihívásokkal szembenéző cégeket, önkormányzatokat és a szociális ellátórendszer szereplőit. A Hallgatói és Innovációs Projekt digitális átállása, illetve ipari együttműködési javaslata jó példa arra, hogyan alkalmazkodhat a megváltozott körülményekhez a felsőoktatás.

Győr, 2020. március 19. - Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek

Tovább

Teljes körűen ki kell költözni az egyetem kollégiumaiból

Magyarország Kormánya Operatív Törzsének döntése értelmében a Széchenyi István Egyetem Hegedűs Gyula Kollégiumából, a Multifunkciós épületből, a Külső Kollégiumból, a Famulus Kollégiumból és a mosonmagyaróvári Cserháti Sándor Kollégiumból a hallgatóknak március 16-án, hétfőn estig teljes körűen ki kell költözniük és minden személyes tárgyukat el kell vinniük. Azoknak, akik a megadott határidőig nem tudnak kiköltözni, az eszk@sze.hu e-mail címen kell ezt haladéktalanul jelezniük.

Tovább

A koronavírussal kapcsolatos helyzet - Gyakran ismételt kérdések

Hogyan valósítják meg az oktatást az egyetemen a következő időszakban?

Amint azt a 4/2020. számú rektori-kancellári körlevél tartalmazza, a Széchenyi István Egyetem Rektora és Kancellárja 2020. március 22-ig tavaszi szünetet rendelt el a globálisan kialakult járványügyi helyzet miatt. Ebben az időszakban az oktatás és a számonkérés szünetelt. Az egyetemi alkalmazottak számára a tavaszi szünet időszaka alatti munkanapok tanításmentes munkanapoknak minősültek. 2020. március 23-tól az oktatás távoktatásra formájában folytatódik. A távoktatás során sem történhet meg a hallgatók részéről a felsőoktatási intézmények látogatása. A távoktatás módjáról, részleteiről a hallgatók külön tájékoztatást kapnak.

A külső szakmai gyakorlóhelyen folyamatban lévő, hat hetet meghaladó kötelező szakmai gyakorlatok, valamint a duális képzési gyakorlatok teljesíthetők abban az esetben, amennyiben a gyakorlóhely fogadja a hallgatót. A belső szakmai gyakorlóhelyeken (az egyetemen belül) a szakmai gyakorlatok felfüggesztésre kerülnek.

A kiadott tanévi időbeosztás változatlanul érvényben marad.

Tovább

Dr. Hanula Barna: Az autók hajtása csak részletkérdés

Az alternatív hajtásláncú járművek fejlesztése és piaci bevezetése nagy hangsúlyt kap manapság, sokat várunk ezektől a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése miatt is. Magyarországon mégis a dízelautókat keresik leginkább a vásárlók az utóbbi időben. Mik a tanulságai a folyamatnak? – erről kérdeztük dr. Hanula Barnát, a Széchenyi István Egyetem Audi Hungaria Járműmérnöki Karának dékánját.

Győr, 2020. március 9. - Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek

Tovább

A győri lesz az első négynapos OTDK

A hallgatókat is bevonják 35. OTDK megszervezésébe és lebonyolításába az esemény koordinátorai a Széchenyi István Egyetemen. A megmérettetés arculatát is meghatározó logó- és emléktárgyterveket április 12-ig várják tőlük. Cikkünkben a konferencia további részleteiről is beszámolunk.

Győr, 2020. március 8. - Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek

Tovább

A Logopédia Európai Napja: a szórakoztató oktatásé a jövő

Az élménypedagógia csínját-bínját és az olvasásoktatás forradalmi módszerét hozta közelebb a hallgatósághoz Ványi Ágnes és Szűcs Antal Mór – a Logopédia Európai Napja alkalmából tartott – izgalmas előadása során a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karán szerdán.

Győr, 2020. március 6. - Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek

Tovább

Változik a parkolás az egyetemnél

Utolsó üteméhez érkezett a Széchenyi István Egyetem parkolási rendszerének átalakítása: március 12-től, csütörtöktől hétköznapokon és szombaton napközben fizetni kell a várakozásért a sorompóval el nem zárt területeken. Vasár- és ünnepnapokon ingyenes marad a várakozás.

Győr, 2020. március 5. – Hancz Gábor, SZEhírek

Tovább

Reális cél a tokiói olimpia a SZESE cselgáncsozójának

Sipőcz Richárdnak, a Széchenyi István Egyetem Sportegyesülete (SZESE) fiatal cselgáncsozójának május végéig kell annyi pontot gyűjtenie a kvalifikációs versenyeken, hogy kijusson a tokiói nyári olimpiára. Ő és edzője is úgy látja, erre reális az esély.

Győr, 2020. március 4. – Hancz Gábor, SZEhírek

Tovább

Mondákat mentett meg a feledéstől

Tényő történeti mondavilága címmel jelent meg nemrégiben dr. Vehrer Adél könyve. A Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karának oktatója tucatnyi történetet gyűjtött össze a sokoróljai településen a honfogláskortól a napóleoni időkön át a Hentes utca eredetéig, amelyek közül sok még a helyieknek is újdonság volt.

Győr, 2020. március 3. – Hancz Gábor, SZEhírek

Tovább

Spin-off Klub: Vincze Ottó nem fél a mély víztől

„Nem mindegy, milyen egészségi állapotban vállalkozunk. Ha korán megjelennek az egészségügyi problémák, az ember kevésbé terhelhetővé válik fizikálisan” – többek között erről beszélt Vincze Ottó volt válogatott labdarúgó, vállalkozó a Széchenyi István Egyetemen nemrégiben megtartott Spin-off Klubban. A rendezvény célja többek között a hallgatók szemléletformálása volt.

Győr, 2020. március 2. – Hancz Gábor, SZEhírek, fotó: Májer Csaba József

Tovább

Koronavírus: kerüljük az utazásokat a fertőzött területekre!

A tavaly év végén Kínában felbukkant új koronavírustörzs az elmúlt hetekben egyre több országban jelent meg, köztük Európában is. Ebben a helyzetben a Külgazdasági és Külügyminisztérium mindenkit arra kér, mérlegelje a veszélyeket, mielőtt az érintett területekre, különösen a jelenleg gócpontnak számító Észak-Olaszországba indulna útnak. A kockázatok csak részben egészségügyiek, hiszen az is előfordulhat, hogy valaki olyan területen reked rövidebb-hosszabb időre, amelyet karantén alá vonnak.

Tovább

Tovább erősödhet a Széchenyi István Egyetem és Izrael kapcsolata

Az autóiparban, a precíziós mezőgazdaságban, valamint a gépész, villamossági és informatikai területen működhet együtt a Széchenyi István Egyetem és Izrael – hangzott el azon a megbeszélésen, amelyen az intézmény vezetése fogadta a közel-keleti állam nemrégiben hivatalba lépett magyarországi nagykövetét, Yacov Hadas-Handelsmant.

Győr, 2020. február 28. – Hancz Gábor, SZEhírek, fotók: Májer Csaba József

Tovább

Mindenkit lenyűgöztek az ART új autójának tervei

Alapjaiban újratervezett konstrukcióval és minden eddiginél több teszteléssel készül az idei versenyszezonra az Arrabona Racing Team – derült ki a csapat Design Freeze rendezvényén. Az ART_07 névre keresztelt új autó elődjéhez képest másfél másodpercet gyorsult a szimulált köridők szerint, amely a szűk elit közelébe, azaz a világ legjobb ötven csapata közé repítheti a gárdát a nyár folyamán.

Győr, 2020. február 27. – Horváth Márton, SZEhírek (borítókép: ART)

Tovább

Márciustól több ösztöndíjat utalnak

Az állam idén újra megemelte a hallgató normatívát, így 2020-tól további 30 százalékkal nőnek a tanulmányi és szociális ösztöndíjak. Összegyűjtöttük, milyen juttatások közül válogathatnak a Széchenyi István Egyetem hallgatói.

Győr, 2020. február 26. – Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek

Tovább

HIP: karrierjüket is megalapozhatják a hallgatók

Hogyan lépjen ki a külföldi piacra egy magyar társasjáték-webáruház? Mitől válik szerethetővé és használhatóvá egy szigetközi falu köztere?  Melyek lehetnek azok a stratégiák, amelyek mentén megszervezhető egy átfogó egészségmegőrző program egy nagyvállalatnál? Többek között ilyen kérdésekre is választ keresnek a Széchenyi István Egyetemen most kezdődött harmadik Hallgatói Innovációs Projekt résztvevői.

Győr, 2020. február 27. – Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek

Tovább

Szakmai délután a logopédiáról, nem csak logopédusoknak

A Gyógypedagógia Tanszék 2020. március 4-én, szerdán szakmai délutánt szervez a Logopédia Európai Napja alkalmából. A helyszín az Apáczai-kar Barsi Ernő terme.

Győr, 2020. február 26. – SZEhírek

Tovább

Szakirányú továbbképzést indított a Turizmus Tanszék

A folyamatban lévő és a később elkezdődő turisztikai projektek jobb színvonalú megvalósításához járulhat hozzá a Széchenyi István Egyetem Turisztikai Tanszékének új szakirányú továbbképzése, amelynek első féléve nemrégiben kezdődött el Budapesten. A beiratkozottak örültek annak, hogy az oktatást gyakorlati szakemberek végzik. A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány átvállalja a második féléves képzési díjat.

Budapest, 2020. február 25. – Hancz Gábor, SZEhírek

Tovább

Várják a jelentkezőket a ZalaZONE tudományos konferenciára

PhD-hallgatók, egyetemi professzorok, tudományos munkatársak jelentkezését várják elsősorban a ZalaZONE tudományos konferenciára, amelyet március 19-én, csütörtökön tartanak Zalaegerszegen, a járműipari tesztpályán.

Győr, 2020. február 24. – SZEhírek

Tovább

A SZTAKI labor várja a hallgatókat a Széchenyi István Egyetemen

"A labor nyitva áll a diákok előtt. Nagyon szeretnénk, ha az egyetemről még többen dolgoznának velünk” – mondta el a SZTAKI győri mintarendszerének első nyílt napján Abai Kristóf moderátor. A szerdai eseményen a robotok mellett a kutatómunka folyamatába is bepillanthattak az érdeklődők.

Győr, 2020. február 21. – Czeiner-Szücs Anita

Tovább

Hogyan lett Vincze Ottó sikeres sportolóból sikeres vállalkozó?

Vincze Ottó válogatott labdarúgó, sportdiplomáciai szakértő lesz a vendége az első Spin-off Klubnak, amelyet február 24-én, hétfőn 18 órakor tartanak a Széchenyi István Egyetem Menedzsment Campusán, az MC-123-as teremben. A kiválóság arról fog előadást tartani, hogyan lehet egy eredményes sportolóból később sikeres vállalkozó. Ezután a résztvevők egy pohár bor elfogyasztása mellett kötetlenül is beszélgethetnek Vincze Ottóval.

Győr, 2020. február 20. – SZEhírek

Tovább

Széchenyi Duó: anyagilag is támogatják az ötletek megvalósítását

Oktatók és hallgatók közös munkáját ösztönzi az a bruttó 426 ezer forint összdíjazású pályázat, amelyet a Széchenyi István Egyetem Menedzsment Campus Kompetencia Központja „Széchenyi Duó” címmel hirdetett. A pályázat célja, hogy anyagi támogatást nyújtsanak egy-egy üzleti ötlet „prototípusának” elkészítésére. A dokumentáció leadásának határideje február 24., hétfő 12 óra.

Győr, 2020. február 20. - SZEhírek

Tovább

Tovább erősödik az egyetem és a Magyar Közút kapcsolata

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerdán. A szerződés tovább erősíti a két fél több évtizedes múltra visszatekintő oktatási és kutatási kapcsolatát, a győri hallgatókat pedig segítheti abban, hogy az állami közúthálózatot üzemeltető cég ösztöndíjasai legyenek.

Győr, 2020. február 19. – Hancz Gábor, SZEhírek, fotó: Májer Csaba József

Tovább

Családi vállalkozásoknak segít az egyetem

Olyan hallgatók jelentkezését várja a Széchenyi István Egyetemen dr. Konczosné prof. dr. Szombathelyi Márta, akiknek a famíliájában családi vállalkozás működik, amelyben idővel akár ők is vezetői feladatokat tölthetnek be. Az ilyen cégeknél általában nem könnyű a generációváltás, s erre már egyetemista korban is érdemes készülni.

Győr, 2020. február 19. - Hancz Gábor, SZEhírek, fotó: Májer Csaba József

Tovább

FameLab: a tudomány arcait keresik

Olyan diákok, kutatók vagy tanárok jelentkezését várják a nemzetközi FameLab tudománykommunikációs verseny szervezői, akik akár egy háromperces tudományos – magyar vagy angol nyelvű – előadással is le tudják hengerelni hallgatóságukat. A jelentkezési határidő március 16.

Győr, 2020. február 18. – SZEhírek

Tovább

Új dékán a Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Karon

Dr. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora egy éves időtartamra dr. Wersényi György egyetemi tanárt kinevezte a Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar dékánjának.

Győr, 2020. február 18. - SZEhírek

Tovább

Jár a taps a SZESE dzsúdósainak

A Széchenyi István Egyetem Sportegyesülete (SZESE) cselgáncsozói több megmérettetésen is eredményesen szerepeltek az elmúlt időszakban.

Győr, 2020. február 18. – SZEhírek

Tovább

Ablakot nyitnak az építész hallgatóknak

Újabb ipari együttműködést fordíthat a hallgatók javára a Széchenyi István Egyetem. A Faablakgyártók Magyarországi Szövetségével megvalósuló összefogás előnyt jelent az építészképzésben résztvevőknek.

Győr, 2020. február 13. – SZEhírek, Czeiner-Szücs Anita, fotók: Horváth Márton

Tovább

Mindenkit vár az egyetemi színjátszó társulat

A korábbi kezdeményezések elhervadása után sokáig úgy tűnt, nem lesz amatőr színjátszó csoport a Széchenyi István Egyetemen. Közel egy évtized után azonban Thália istenasszony ismét kegyeibe fogadta az intézményt: a SZE SosemArt csapatában újjáéledt az egyetemi színjátszás. A társulat idén februárban ünnepelte első születésnapját – ennek kapcsán beszélgettünk a formáció vezetőjével, Csillag Attilával.

Győr, 2020. február 17. – Horváth Márton, SZEhírek

Tovább

Jogi doktorokat, igazgatási szakembereket avattak Győrött

A Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karán a téli záróvizsga időszakban 36 végzős teljesítette a diplomaadás minden előírt követelményét. A pénteki diplomaátadó ünnepi eseményen dr. Fazekas Judit, a kar dékánja és dr. Földesi Péter rektor a rektori jogarra letett esküt követően 24 jogászdoktort és 12 igazságügyi, munkaügyi igazgatási képzésben végzettet köszöntött és avatott.

GGyőr, 2020. február 15. – Winkler Csaba (borítókép: Májer Csaba József)

Tovább

Csaknem négyszáz mérnök vette át diplomáját

Bár sikeresen teljesítették egyetemi tanulmányaikat, a tanulást nem szabad abbahagyniuk, annyira gyorsan változik a világ – ez az üzenet is elhangzott a Széchenyi István Egyetem Audi Hungaria Járműmérnöki Karának, az Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Karának, valamint a Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Karának közös diplomaátadó ünnepségén szombaton.

Győr, 2020. február 15. – Hancz Gábor, SZEhírek, fotók: Kun Zoltán

Tovább

Diplomaátadó a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karon

„Az igazi játék most következik” – utalt köszöntőjében a jövőbeli kihívásokra és a folyamatos fejlődés fontosságára dr. Reisinger Adrienn dékánhelyettes a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar diplomaátadó ünnepségén, amelyen mintegy százötvenen vehették át oklevelüket szombaton az Egyetemi Csarnokban.

Győr, 2020. február 15. – Czeiner-Szücs Anita, SZEHírek

Tovább

Tiszteletbeli polgári címet is kaptak a diploma mellé

Mintegy félszáz hallgató vehette át diplomáját a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának ünnepségén pénteken. Útravalóként többek között az hangzott el, hogy törekedjenek a világ megértésére és teljesedjenek ki tanult szakmájukban.

Mosonmagyaróvár, 2020. február 14. – Hancz Gábor, SZEhírek

Tovább

Nyílt nap: robotikai fejlesztések testközelből

Havonta egy alkalommal nyílt napot tartanak a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) a Széchenyi István Egyetemen található Ipar 4.0 laborjában, ahol az érdeklődők robotikai fejlesztésekkel ismerkedhetnek meg testközelből. Az első alkalomra február 19-én került sor.

Győr, 2020. február 12. – Hancz Gábor, SZEhírek, fotó: Májer Csaba József

Tovább

Miskolci első, győri negyedik hely a pénzügyi versenyen

A Miskolci Egyetem csapatának sikerével zárult a Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégium által 18. alkalommal megrendezett Országos Pénzügyi Esettanulmányi Verseny a hétvégén. A Széchenyi István Egyetem hallgatói a negyedik helyet szerezték meg a döntőben.

Győr, 2020. február 11. – SZEhírek, Hancz Gábor

Tovább

Fenntarthatóság: első számú alma mater a Széchenyi-egyetem

Fenntarthatósági fejlődési stratégiát készít az Innovációs és Technológiai Minisztérium – jelentette be a tárca államtitkára a Fenntartható Magyarország 2020 – A fenntarthatóság éve programsorozat nyitórendezvényén a Széchenyi István Egyetemen hétfőn.

Győr, 2020. február 10. – Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek, Fotók: Májer Csaba József

Tovább

Új tananyagok sorát dolgozták ki

Új tananyagok kidolgozása, szakmai konferenciák megrendezése és a hallgatók ismereteinek bővítése is része annak a projektnek, amelynek megvalósítása 2017 óta zajlik a Széchenyi István Egyetemen. A cél a felsőfokú oktatás minőségének javítása.

Győr, 2020. február 9. – SZEhírek, Hancz Gábor, fotók: Májer Csaba József

Tovább

Új kormányművel és hatékonyabb motorral csökkentené fogyasztását a SZEnergy

Kevésbé látványos, ám a hatékonyságot jelentősen növelő fejlesztéseket jelentett be a SZEnergy az évente hagyományosan megtartott Design Freeze rendezvényén. A csapat úgy számol, a javítások joule-okat faragnak majd le a fogyasztásból, ezzel pedig a dobogó is elérhető közelségbe kerülhet a világ legnagyobb energiahatékonysági versenyén, a londoni Shell-Eco Marathonon.

Győr, 2020. február 10. – Horváth Márton, SZEhírek

Tovább

AK, ESK összevont diplomaátadó ünnepség: büszkék végzőseikre

A Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kar és Egészség- és Sporttudományi Kar összevont diplomaátadó ünnepségén közel ötven hallgató vette át oklevelét. Átadták a Pro Auditoribus Díjakat is.

Győr, 2020. február 7. – Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek, Fotók: Májer Csaba József

Tovább

Teljesítette az első félévet a musicalszínész

Sikeresen teljesítette az első félév vizsgáit St. Martin zeneszerző-előadóművész fia, Szentmártoni Norman a Széchenyi István Egyetem sport- és rekreációszervezés alapszakának levelező tagozatán. A Budapesti Operettszínház társulatának tagja azt mondja: nemcsak saját magának, hanem másoknak is szeretne segíteni.

Győr, 2020. február 6. – SZEhírek, Hancz Gábor, fotó: Májer Csaba József

Tovább

Az első védés az angol nyelvű doktori programban

Megtörtént az első sikeres védés és idén további öt-hat várható a Széchenyi István Egyetem Gazdálkodás- és Szervezéstudományi Doktori Programjában (SZEEDSM). Az angol nyelvű képzésben az oktatók hatvan százaléka külföldi, a hallgatóknak pedig rendkívül szigorú követelményeknek kell megfelelniük.

Győr, 2020. február 5. – SZEhírek, Hancz Gábor, fotó: Májer Csaba József

Tovább

Horváth Nóra: A minőség a Műhely motorja

A Műhely folyóirat új főszerkesztőjét, az Apáczai-kar szabad szellemi miliője inspirálta, hogy elinduljon pályáján. Dr. Horváth Nóra, a Széchenyi István Egyetem filozófus docense műhelytitkokat is elárult, amikor arról beszélt, milyen változásokra számíthatnak a kulturális folyóirat olvasói, ha a jövőben kezükbe veszik a lapot.

Győr, 2020.02.04. – SZEhírek, Czeiner-Szücs Anita, fotók: Májer Csaba József

Tovább

SZESE-s dzsúdósikerek a tatamin

Győr, 2020. február 3. – SZEhírek

Tovább

Akkreditált Kiváló Tehetségpont lett a Széchenyi-egyetem

A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) minősítésének legmagasabb fokozatát nyerte el nemrégiben a Széchenyi István Egyetem. Az intézmény mostantól viselheti az Akkreditált Kiváló Tehetségpont címet.

Győr, 2020. február 3. – SZEhírek, Hancz Gábor, fotók: Májer Csaba József

Tovább

Események

Munkaszüneti nap (nagypéntek) 2020. április 10.