SZEhírek

Színre lépett a meggyilkolt lány balladája

Szörnyű gyilkosság történt Győr közelében 1874-ben: egy molnársegéd a Mosoni-Dunába ölt egy felpéci hajadont, Dely Márit. Az eset nyomán született népballadát dr. Lanczendorfer Zsuzsanna, a Széchenyi István Egyetem docense tudományos kutatás keretében dolgozta fel, ami sokakat megihletett az elmúlt két évtizedben. A bűntényről szóló balladajátékot a napokban mutatták be Budapesten.

Tovább

Együttműködik a Széchenyi István Egyetem és a Honvédelmi Minisztérium

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Honvédelmi Minisztérium. Ennek értelmében a két fél a jövőben kiemelten kezeli a közösen létrehozható kutatási-fejlesztési projekteket és az önkéntes tartalékos rendszer népszerűsítését a hallgatók között.

2020. szeptember 23. – Hancz Gábor, SZEhírek

Tovább

Széchenyi István Egyetem: elkezdődött a tanév a Közép-Európában egyedülálló MBA-képzésen

Hazánkban és Közép-Európában is egyedülálló lehetőséget kínál a mostani szemesztertől a Széchenyi István Egyetem, amely angol nyelvű MBA-képzést indított az amerikai, kingstoni székhelyű University of Rhode Island egyetemmel közösen. A négy féléves képzés különlegessége, hogy a résztvevők mindkét intézmény oklevelét megkapják. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által létrehozott Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) tíz magyar hallgató tanulmányait ösztöndíjjal támogatja.

2020. szeptember 23. – Hancz Gábor, SZEhírek

Tovább

Világelsők a virtuális terek tervezésében

A Széchenyi István Egyetem önálló kutatási egységeként működő Járműipari Kutatóközpontban a Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Program keretében több különböző kutató munkacsoport tevékenykedik a SZTAKI-val együttműködve, melyek folyamatosan várják az intézmény hallgatóinak és oktatóinak jelentkezését. Cikksorozatunk harmadik részében a virtuális terekre fokuszáló munkacsoport fejlesztéseiről beszélgettünk dr. Baranyi Péter munkacsoportvezetővel.

2020. szeptember 23. – Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek

Tovább

Negyedszer startoltak el a hallgatói innovációs projektek

A Széchenyi István Egyetem egyik brandjének számító Hallgatói Innovációs Projekt szervezői negyedszer nyomhatták meg a startgombot a napokban. A hat céget és közel harminc hallgatót mozgósító projektfeladatok nyomán a szemeszter leforgása alatt kézzelfogható eredmények születnek.

2020. szeptember 22.  – Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek

Tovább

Hangosítanak és hangoskodnak – bemutatkozik a Kollégiumi Stúdió

Idén ünnepli fennállásának 45 éves jubileumát a Kollégiumi Stúdió, amely a Széchenyi István Egyetem legidősebb, ma is aktív hallgatói szervezete. Hosszú évtizedeken keresztül üzemeltették a kollégiumi tv-hálózatot, rádióműsorokat vezettek, videóztak – ma, 2020-ban profiljuk elsősorban a hallgatói rendezvények hangosítása. Egykori tagjaik közül sokan eredeti szakmájuk helyett a rendezvénytechnikában építettek karriert, a stúdiós tagság ma is jó belépőnek számít a területen működő vállalkozásoknál. A hallgatói szervezeteket bemutató sorozatunk első részében a Kollégiumi Stúdió vezetőjével, Besenyei Péterrel és Bogáth Máté műszaki vezetővel beszélgettünk.

Győr, 2020. szeptember 21. – Horváth Márton, SZEhírek

Tovább

Nemzeti felsőoktatási ösztöndíjasok: a siker együtt jár a nyitottsággal

Ösztönző erő, megerősítés és mérce is a nemzeti felsőoktatási ösztöndíj – húzzák alá a Széchenyi István Egyetem megkérdezett kiválóságai, akik a 2020/2021-es tanévben tíz hónapon át havi 40 ezer forint támogatásban részesülhetnek példaértékű eredményeiknek köszönhetően. Mi a sikerük titka? Kiderül írásunkból.

2020. szeptember 20. - Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek

Tovább

Szunyogh Ferenc a szívével rajzol

Szunyogh Ferenc grafikusművész műveiből nyílt kiállítás a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karának kiállítótermében nemrégiben. Az igényes tárlaton az alkotó az emberi élet szépségeit, nehézségeit, fordulópontjait, felkiáltójeleit, magát a teljességet tárja elénk.

2020. szeptember 18. – Dr. Pongrácz Attila Fotók: Májer Csaba József

Tovább

A zsinagóga az összefogás jelképe

A Széchenyi István Egyetem és a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum üzemeltetésében lévő győri zsinagóga fennállásának 150. évfordulója alkalmából szabadtéri kiállítást nyitottak meg kedden. A tárlat az épület és a győri zsidóság elmúlt másfél évszázadát eleveníti fel.

2020. szeptember 17. – Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek

Tovább

A Széchenyi István Egyetemre költözött a Szent László Katolikus Szakkollégium

Amíg el nem készül új, saját épületük, a Széchenyi István Egyetem kollégiuma fogadja be a Szent László Katolikus Szakkollégium hallgatóit. Az egyetem és a Győri Egyházmegye megállapodásának értelmében 48-an már be is költöztek a K4-es blokk hatodik emeletére.

Győr, 2020. szeptember 16. – Horváth Márton, SZEhírek

Tovább

Egyedülálló osztrák jogi képzés indul a Széchenyi István Egyetemen

Magyarországon kizárólag a Széchenyi István Egyetemen elérhető osztrák gazdasági jogi képzést indít az intézmény Német Jogi Centruma. A főként gyakorlati órákat Európa egyik legnevesebb és legmodernebb gazdaságtudományi egyetemén oktató szakemberek tartják majd. Jelentkezni szeptember 30-ig lehet.

2020. szeptember 14. – Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek

Tovább

Tudományos és innovációs parkot hoz létre a győri Széchenyi-egyetem

A gazdaság fejlesztéséhez, a munkahelyteremtéshez, valamint a kutatói és a vállalkozói szféra kapcsolatának erősödéséhez járulhat hozzá az a tudományos és innovációs park, amelyet a Széchenyi István Egyetem hoz létre a volt kekszgyár helyén.

2020. szeptember 11. – Hancz Gábor, SZEhírek

Tovább

Kulcskérdéssé vált a kiberbiztonság

A kibertér – azaz az online adatforgalom és kommunikáció tere – mind szerteágazóbban van jelen a mindennapokban, emiatt a kiberbiztonság is egyre nagyobb hangsúlyt kell kapjon – ennek jegyében tartott workshopot az egyetemi, a kormányzati és a vállalati szféra szereplőivel a Széchenyi István Egyetem szerdán.

2020. szeptember 11. – Hancz Gábor, SZEhírek

Tovább

A tatai siker csak a bemelegítés volt a SZESE sárkányhajósainak

Jól sikerült a hétvége a Széchenyi István Egyetem Sportegyesülete (SZESE) sárkányhajó-szakosztályának: a XIV. Tata Kupán – különböző számokban – háromszor is a dobogó legfelső fokára állhattak. Hegedüs Péter tanítványai számára ez volt a főpróba az október 2-i országos egyetemi bajnoki döntő előtt, amelyet idén Győrben, a Mosoni-Duna holtágán rendez a Magyar Sárkányhajó Szövetség – feltéve, hogy az aktuális járványügyi helyzet ezt lehetővé teszi.

Győr, 2020. szeptember 10. – Horváth Márton, SZEhírek

Tovább

Értenek a határon túli magyarság nyelvén a Széchenyi István Egyetem

A diaszpórában, a hétvégi magyar iskolákban magyar nyelvet és kultúrát tanító foglalkozásvezetők képzésének már hagyománya van a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karán. Az idei huszadik továbbképzésre az eddigieknél négyszer többen – tizenhat országból kilencvenen jelentkeztek. A programvezetők ezenkívül még több jó hírről számolhattak be.

2020. szeptember 10. - Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek

Tovább

Fakultatív nyelvtanfolyamok

Az előző évek gyakorlatának megfelelően az INOK fakultatív nyelvtanfolyamokat szervez a hallgatóság nyelvtudásának fejlesztésére. A nyelvtanfolyamok lebonyolítására az alábbiak szerint kerül sor.

Tovább

Szakmai szabadságot kapnak a mérnökök

A Széchenyi István Egyetem önálló kutatási egységeként működő Járműipari Kutatóközpontban a Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Program keretében több különböző kutató munkacsoport is tevékenykedik a SZTAKI-val együttműködve, melyek folyamatosan várják az intézmény hallgatóinak és oktatóinak jelentkezését. Cikksorozatunk második részében az autonóm jármű munkacsoport kutatásairól és az általuk kínált lehetőségekről beszélgettünk Kőrös Péter és Horváth Ernő szakmai csoportvezetőkkel.

2020. szeptember 9. – Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek

Tovább

Parlagfüvön innen és túl – interjú Dr. Farkas Anikó gyomökológussal

Parlagfüvön innen és túl címmel interjú jelent meg az onlinetanitas.com oldalon dr. Farkas Anikó gyomökológussal, a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának docensével. A kutatóval készült beszélgetés egy részletét portálunkon is elolvashatják.

2020. szeptember 8. – SZEhírek

Tovább

A 203. tanév kezdődött el az óvári karon

„A felsőbb éves hallgatókra, az oktatókra és az egyetem vezetésére mindenben számíthatnak” – hangoztatta dr. Szalka Éva, a Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári karának dékánja az elsőéves hallgatóknak a pénteki tanévnyitó ünnepségen. A fiataloknak Iváncsics János azt mondta, a város új otthonuk lehet.

2020. szeptember 7. – Hancz Gábor, fotók: Bolfán Borka

Tovább

Novák Katalin: Családbarát Magyarország a cél

Az egyetemek fontos színterei a családbarát politikának – hangoztatta a Széchenyi István Egyetemen tett látogatásán Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, hozzátéve: a kormány támogatja azokat, akik gyermeket vállalnak, nevelnek.

2020. szeptember 4. – Hancz Gábor, SZEhírek, fotók: Májer Csaba József

Tovább

A magyar sporttudomány a Széchenyi István Egyetemre költözött

Az Országos Sporttudományi Kongresszust a Széchenyi István Egyetemen rendezte meg az Egészség- és Sporttudományi Kar közreműködésével a Magyar Sporttudományi Társaság a napokban. A több száz érdeklődőt vonzó tudományos rendezvényen a résztvevők sportszakmai és sporttudományi előadásokon ismerkedhettek meg a hazai kutatások legfrissebb eredményeivel.

2020. szeptember 4. - SZEhírek

Tovább

Törődik a hallgatókkal és kollégáival – dr. Scharle Pétert köszöntötték

Modellek és játszmák címmel kötet jelenik meg hamarosan dr. Scharle Péter, a Széchenyi István Egyetem professor emeritusa 80. születésnapja alkalmából. A kiváló oktatót tanszéke bensőséges ünnepségen köszöntötte.

2020. szeptember 3. – Hancz Gábor, SZEhírek, fotó: Májer Csaba József

Tovább

Rekordszámú elsőéves jogásszal kezdődött a jubileumi tanév

Az alapítás 25 éves évfordulójának jegyében rendezték meg a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karának tanévnyitó ünnepségét. Az eseményen részt vett dr. Darák Péter, a Kúria elnöke is. A karon 368 elsőéves kezdi meg tanulmányait, köztük rekordszámú jogászhallgató.

2020. szeptember 2. – Hancz Gábor, SZEhírek, fotók: Májer Csaba József

Tovább

Rendhagyó körülmények között nyílt meg a tanév

„Legyenek igazi kollégáink, kiművelt emberfők” – ezt kérte az elsőévesektől dr. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora, mielőtt megnyitotta volna az idei tanévet.

2020. szeptember 1. – Hancz Gábor, SZEhírek, fotók: Májer Csaba József

Tovább

A Széchenyi-egyetem kutatója is vizsgálja, hogyan hat a járvány munkaerőpiacra

A célzott segítségnyújtáshoz is támpontokat adhat a döntéshozóknak az a kutatás, amely a koronavírus-járvány miatti válság munkaerőpiaci hatásait vizsgálja. A kutatócsoport egyik tagja dr. Karácsony Péter, a Széchenyi István Egyetem docense.

2020. augusztus 30. – Hancz Gábor, SZEhírek

Tovább

A pótfelvételi után 3100 fölé nőtt a széchenyis gólyák száma

Háromszáznál is többen jutottak be a most lezárult pótfelvételin a Széchenyi István Egyetemre, az elsőévesek száma így 3100 fölé nőtt.

2020. augusztus 28. – Hancz Gábor, SZEhírek

Tovább

Események

Alkotóhét 2020. szeptember 21. - 2020. szeptember 26.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. szeptember 25. - 2020. szeptember 26.
Szenátusi Ülés 2020. szeptember 28. 14:00 - 16:00
Teremtés Hete 2020. szeptember 30. 16:30 - 18:30