SZEhírek

Jubileumi tanévre készül a jogi kar

Rendezvények sorával készül 25 éves jubileumára a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kara. A tervezett programok között ünnepi tanévnyitó, dékáni kollégiumi ülés, konferenciák, középiskolásoknak meghirdetett versenyek egyaránt szerepelnek.

Győr, 2020. július 13. – Hancz Gábor, SZEhírek

Tovább

Végzett az első szociológus évfolyam

A szociológia alapszak 2017 óta található meg a Széchenyi István Egyetem kínálatában, s a képzés egyre népszerűbbé vált az elmúlt években. Az első évfolyam tagjai a napokban teljesítették az utolsó lépcsőfokot, és tették le záróvizsgájukat.

Győr, 2020. július 11. – Hancz Gábor, SZEhírek, fotó: Májer Csaba József

Tovább

Fiatal tehetségeket támogat az ösztöndíjprogram

Kétnapos konferencián számoltak be kutatási eredményeikről az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíjpályázatának nyertesei a Széchenyi István Egyetemen június végén. Az intézményben összesen 35-en részesültek ilyen támogatásban a most záruló tanévben.

Győr, 2020. július 9. – Hancz Gábor, SZEhírek

Tovább

A Széchenyi István Egyetem professor emeritája az MTA első női alelnöke

A Széchenyi István Egyetem professor emeritáját, dr. Lamm Vandát választották meg a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) első női alelnökének az akadémia kedden befejeződött közgyűlésén. A jogtudós érdeklődésünkre elmondta, feladatának tartja a nők továbbtanulásának ösztönzését.

Győr, Budapest, 2020. július 8. – Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek

Tovább

Bagossy Brothers, Follow The Flow, Punnany Massif – különleges szabadtéri koncertsorozat a Bridgeben

Bár idén – augusztus utolsó két hetétől eltekintve – elmarad a fesztiválszezon, a Bridge gondoskodik arról, hogy a győriek ne maradjanak szabadtéri koncertek nélkül: a klub udvarán július 9-től augusztus 8-ig a magyar könnyűzene színe-java megfordul majd, köztük olyan fellépők is, mint a Bagossy Brothers Company vagy a Follow The Flow. Ahhoz, hogy ez a különleges nyári bulisorozat megvalósulhasson, a csillagok valószínűtlen együttállása és a szervezők bátorsága kellett – többek között erről beszélgettünk a szórakozóhely üzletvezetőjével, Németh-Bende Péterrel.

Győr, 2020. július 8. – Horváth Márton, SZEhírek

Tovább

Ezért szeretem a Széchenyi István Egyetemet – Görbe Polina

A Széchenyi István Egyetemet választani lehetőséget, kihívást és büszkeséget jelent – ezt szeretnénk bemutatni cikksorozatunkkal, amelyben egyetemi polgárok mondják el, miért szeretnek az intézményben tanulni és/vagy dolgozni. A frissen végzett logisztikai mérnök Görbe Polinával beszélgettünk, aki kifejtette, szerinte miért lesz előnyös a modellváltás, és miért vág neki a doktori iskolának Győrben.

Győr, 2020. július 7. – Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek

Tovább

Sütés-főzés a szabadban: hagyományőrzés a bográcsban, kreativitás a grillen

Bakonyi betyárleves, rozmaringos báránysült, kézműves hamburger – ilyen és ehhez hasonló ételeket készítettek turizmus-vendéglátás szakos fiatalok szerdán, a Bridge Hallgatói és Oktatói Klub udvarán. Ha valaki arra gondol, lemaradt volna valamilyen hallgatói rendezvényről, téved – a Sütés-főzés a szabadban választható tárgy félévzáró eseménye zajlott ugyanis a Mosoni-Duna partján, amire ugyan jegyet nem lehetett váltani, jegyet kapni az ételekért viszont igen. A háromfős csapatok magas színvonalon teljesítették a feladatot.

Győr, 2020. július 6. – Horváth Márton, SZEhírek

Tovább

Ideje gazdasági ágazatként gondolni a fesztiválturizmusra

Gombamód szaporodnak a magyarországi fesztiválok, melyek népszerűsége töretlenül ível felfelé, idei elmaradásuk miatt pedig szinte egy ország szíve vérzik, mégis csak most először vizsgálták meg a fesztiválturizmus gazdasági jelentőségét. Az érdekes felismerésekre rámutató tanulmányt BGE-s kutatótársaival dr. Koppány Krisztián, a Széchenyi István Egyetem docense jegyzi.

Győr, 2020. július 6. – Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek, nyitókép: Májer Csaba József

Tovább

Ingyenes gyerektábort szervez a Széchenyi István Egyetem

Vakvezetőkutyát simogattak, kerekesszékben ültek, legóztak és többek között kertészkedtek is a gyerekek a Széchenyi István Egyetem önkéntességen alapuló táborában, amelyben a szórakozás, a tanulás, a gyakorlatszerzés és a segítségnyújtás kart karöltve emelte magasabbra a résztvevőket és a szervezőket.

Győr, 2020. július 4. – Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek

Tovább

20 éve avatták az első Győrben végzett jogászdoktorokat

20 éve, 2000. július 1-jén - egy szombati napon - avatták az első győri jogászdoktorokat. A hazai jogászképzés történetében is jelentős eseményre Winkler Csaba akkori, Kisalföld napilapban is megjelent írásával emlékezünk.

Győr, 2020. július 2. - SZEhírek

Tovább

Középfokú angol nyelvvizsga - bravúros gyakorlósok

A Széchenyi István Egyetem Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola 8. osztályos tanulói 2 hete bizonyították, hogy 14 évesen is megszerezhető a középfokú komplex nyelvvizsga bizonyítvány.

Győr, 2020. július 2. – SZEhírek

Tovább

Az egyetem kutatással segíti a MÁV-HÉV Zrt.-t

A korszerű, üzembiztos HÉV-közlekedést segíti az a kutatási keretszerződés, amelyet a Széchenyi István Egyetem és a MÁV-HÉV Zrt. kötött egymással. A megállapodás ahhoz is hozzájárulhat, hogy minél többen válasszák ezt az utazási formát.

Győr, 2020. július 1. – Hancz Gábor, SZEhírek, fotó: Májer Csaba József

Tovább

Jógában is otthon: négy díjat hoztak el a széchenyis hallgatók

A Széchenyi István Egyetem hallgatói gyűjtötték be a legtöbb díjat a jóga nemzetközi napja alkalmából meghirdetett esszépályázaton.

Győr, 2020. június 30. – Hancz Gábor, SZEhírek

Tovább

Ezért szeretem a Széchenyi István Egyetemet – Hermán Zsolt

A Széchenyi István Egyetemet választani lehetőséget, kihívást és büszkeséget jelent – ezt szeretnénk bemutatni cikksorozatunkkal, amelyben egyetemi polgárok mondják el, miért szeretnek az intézményben tanulni és/vagy dolgozni. Hermán Zsolt állattenyésztő-mérnök szakos hallgatót kérdeztük.

Győr, 2020. június 30. – Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek

Tovább

A HIP a Széchenyi István Egyetem védjegye lett

Megvalósult célkitűzések, rugalmas csapatok, elégedett cégek, szorosabb ipari kapcsolatok – ez jellemezte leginkább a harmadik Hallgatói Innovációs Projektek (HIP) Programot, amelynek zárókonferenciáját a napokban tartották meg. A program mára a Széchenyi István Egyetem zászlóshajója lett, amely egy jövőbeli tanulási modellt is előre jelez.

Győr, 2020. június 29. – Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek

Tovább

Száz esztendeje született dr. Barsi Ernő

Dr. Barsi Ernő (1920-2013) néprajzkutató, zenepedagógus, református lelkész, főiskolai tanár 2020. június 28-án lenne száz éves. Mi jut róla eszünkbe? Tanítványa, dr. Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató, a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kar egyetemi docense tanulmányának rövidített szövegével emlékezünk.

Tovább

Nemzetközi szintre lépett a győri doktori képzés

Már ötödik alkalommal hirdetett felvételt a Széchenyi István Egyetem és az MNB Alapítvány együttműködési és támogatási szerződése alapján létrehozott doktori képzés. A nemzetközi hírű iskoláról dr. Komlósi László Imre professzor, a győri Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola Gazdálkodás- és Szervezéstudományi Doktori Programjának vezetője adott tájékoztatást.

Tovább

Iparági trendek a virtuális kiállításon

A XI. Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Kiállítás és Találmányi Vásár új helyen, a virtuális térben nyitotta meg kapuit 2020. június 17-én. Ezúttal a rendszerint egynapos esemény az online lehetőségek révén hosszabb ideig marad elérhető, így akár többször is megtekinthető a https://innovacioskiallitas.sze.hu honlapon.

Győr, 2020. június 26. – Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek

Tovább

Ahogy Győrben, úgy az egyetemnél is fizetős lesz a parkolás

A kormány intézkedésével összhangban július 2-tól újra fizetőssé válik a parkolás a győri Széchenyi István Egyetem campusán azokon a részeken, ahol márciusban vált díjkötelessé a várakozás. A feltételek nem változnak a korábbiakhoz képest.

Győr, 2020. június 25. – Hancz Gábor, SZEhírek, fotók: Májer Csaba József

Tovább

A vállalkozásokat segíti az Üzleti SZEmle

Üzleti SZEmle néven új szolgáltatás érhető el a Széchenyi István Egyetem (SZE) honlapján: az intézmény oktatói-kutatói olyan gazdasági témájú publikációk rövid összefoglalóit készítik el, amelyek hasznosak lehetnek a vállalkozók, az üzleti döntéshozók és a fejlesztő munkakörökben dolgozó szakemberek számára.

Győr, 2020. június 24. – Hancz Gábor, SZEhírek, fotók: Májer Csaba József

Tovább

Megnyerte a zsűrit versével a győri jogászhallgató

Lassítani és embernek maradni – ezt üzeni Szalay András Köszi rózsa című verse, amellyel a harmadik helyet érte el az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatán. A Széchenyi István Egyetem jogászhallgatója a kampuszon kapott először lehetőséget költőként a kibontakozásra.

Győr, 2020. június 23. – Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek

Tovább

Elhunyt dr. Bakos László filozófus, szociológus

Életének 89. évében elhunyt dr. Bakos László a filozófia tudományok kandidátusa, a Széchenyi István Egyetem ny. főiskolai tanára.

Tovább

Ezért szeretem a Széchenyi István Egyetemet – Hurtik Rita

A Széchenyi István Egyetemet választani lehetőséget, kihívást és büszkeséget jelent – ezt szeretnénk bemutatni cikksorozatunkkal, amelyben egyetemi polgárok mondják el, miért szeretnek az intézményben tanulni és/vagy dolgozni. Hurtik Rita hegedűművész szakos hallgatót kérdeztük.

Győr, 2020. június 22. – Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek

Tovább

Megkezdődött a strandröplabdapálya kialakítása

Újabb fejlesztéssel gazdagodik a Széchenyi István Egyetem, strandröplabdapálya épül az Aranypart II területén.

Tovább

Vasárnap dől el, ki lesz az e-sport-bajnok

A Széchenyi István Egyetem e-sport-bajnokságának döntőjét vasárnap délután 4 órától követhetik a twitch.tv/szeseesport nézői. Megkérdeztük a #StayAtHome Championship League of Legends játékának döntős csapatait, hogyan készülnek a végső összecsapásra.

Győr, 2020. június 19.  – Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek

Tovább

Retró fotópályázat: kik nyerték az ajándékcsomagot?

Ballagások vidám és felemelő pillanatai, a mindig is összetartó hallgatói közösségek és a jól ismert vasúti kocsiból készült folyosó megannyi titka és története elevenedik meg a Széchenyi István Egyetem Kommunikációs és Alumni Irodája által meghirdetett retró fotópályázat legjobbnak ítélt képein. Lássuk, kik nyerték az ajándékcsomagokat!

Győr, 2020. június 18. – SZEhírek

Tovább

Családbarát munkahely a Széchenyi István Egyetem

Bronzplakett-matrica jelzi a Széchenyi István Egyetem bejáratánál, hogy az intézményt immár hivatalosan is családbarát munkahelyként tartják számon. A bronzos csillogás valódi fényét az egyetem vezetői és a szakszervezet által kínált gondoskodó intézkedések és lehetőségek adják. Cikkünkből kiderül, miért érdemelte ki az egyetem ezt a minősítést.

Győr, 2020. június 17. – Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek

Tovább

Négy új professzor a Széchenyi István Egyetemen

Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár nevében prof. dr. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora egyetemi tanári kinevezéseket adott át kedden dr. Deli Gergelynek (Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar), dr. Déri Györgynek (Művészeti Kar), dr. Hardi Tamásnak (Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar) és dr. Kalló Zsoltnak (Művészeti Kar).

Győr, 2020. június 16. – Hancz Gábor, SZEhírek, fotók: Májer Csaba József

Tovább

Szakértelem és minőség a győri egyetem nyitott laboratóriumaiban

A Széchenyi István Egyetem ipari CT laboratóriumában működik az ország első és a mai napig legnagyobb teljesítményű ipari CT rendszere, a győri intézmény nyitott laboratóriumában látott először fém 3D nyomtatót számos cégvezető  - ilyen kuriózumok várják azokat, akik az egyetem anyagtudományi területéhez kapcsolódó nyitott laboratóriumait keresik megrendeléseikkel.

Győr, 2020. június 16. – Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek

Tovább

Ezért szeretem a Széchenyi István Egyetemet – Aller Attila Krisztián

A Széchenyi István Egyetemet választani lehetőséget, kihívást és büszkeséget jelent – ezt szeretnénk bemutatni cikksorozatunkkal, amelyben egyetemi polgárok mondják el, miért szeretnek az intézményben tanulni és/vagy dolgozni. Aller Attila Krisztián építőmérnök szakos hallgatót kérdeztük.

Győr, 2020. június 15. - Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek

Tovább

Események

Áramszünet a Központi Campuson 2020. augusztus 14. 07:00 - 12:00
Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.