SZEhírek

Elhunyt a gépelemek szakterület tekintélyes győri egyetemi oktatója

Életének 87. évében elhunyt Nagy Attila okleveles gépészmérnök, erőgépész és autógépész szakmérnök, a Széchenyi István Egyetem nyugalmazott docense.

Győr, 2021. február 24. – SZEhírek

Tovább

TEDx-konferencián adott elő a Széchenyi-egyetem hallgatója

Többek között Mérő Vera emberjogi aktivistával, Molnár Áron színésszel és Tomán Szabina üzletasszonnyal szerepelt egy színpadon Vas Alexa Zsófia, a Széchenyi István Egyetem duális hallgatója. A saját fejlesztésű robotkezéről ismert fiatal lány a TEDx LibertyBridgeWomen konferenciáján elhangzott előadásában hangsúlyozta: a nemi sztereotípiák jelenléte és a biztatás hiánya is hozzájárul ahhoz, hogy a mai napig csekély a nők aránya a mérnöki pályákon, holott sokkal pontosabb és biztonságosabb termékeket lehetne fejleszteni, ha nem csak férfiak felelnének a tervezési folyamatokért.

Győr, 2021. február 24. – Horváth Márton, SZEhírek

Tovább

Robotika: a Széchenyi-egyetem csapata képviseli Magyarországot az Európa-bajnokságon

A magyarországi FANUC Olimpia Robotikaverseny győzteseként a Széchenyi István Egyetem csapata képviselheti Magyarországot a grazi Euroskillsen, a Szakmák Európa-bajnokságán. A két fiatal, Kuller Máté és Hökkön Szilárd olyan eredménnyel jutott a kontinensdöntőbe, amivel a németországi kvalifikációt is megnyerték volna. A siker mutatja, hogy az intézmény számára mennyire fontosak az ipari együttműködések, valamint az, hogy a hallgatók a magas szintű elméleti ismeretek mellett valós gyakorlati tudással is felvérteződjenek.

2021. február 23. – Hancz Gábor, SZEhírek

Tovább

HUAWEI 5G FEJLESZTÉSEK

Kép2.jpgA Huawei bemutatta legújabb fejlesztéseit és alkalmazásait az 5G területén. A Huawei road show kamion győri látogatása során az érdeklődők kipróbálhatták a virtuális csocsót, a nagyfelbontású videószolgáltatást, a virtuális valóságban történő ipari betanítást, valamint az okosszemüveg lehetőségeit.

Digitális Fejlesztési Központ hírek - 2021. 02. 23.

 

Tovább

Négy bronzérmet szereztek a SZESE dzsúdósai egy hétvégén

DPR_2021 (1).jpg

Az ifjúsági korosztály számára Győrben rendezték meg az idei első országos dzsúdórangsorversenyt a hétvégén. A Széchenyi István Egyetem SE (SZESE) szakosztályának versenyzői kiváló eredményeket értek el a 40 klubot és több mint 300 indulót felvonultató eseményen.

2021. február 22. - SZEhírek

Tovább

Nemzetközi hírnévre tett szert a Széchenyi István Egyetem angol nyelvű doktori programja

DPR_2021 (1).jpg

Egyre népszerűbb a Széchenyi István Egyetem idén ötéves Gazdálkodás- és Szervezéstudományi Doktori Programja, amely a gazdaságtudományok terén az egyetlen ilyen szintű angol nyelvű képzés Magyarországon. A hallgatók és az oktatók számottevő hányada külföldi, erősítve az intézmény nemzetközi láthatóságát, presztízsét, külkapcsolatait.

2021. február 19. – Hancz Gábor, SZEhírek

Tovább

Úton a megoldás felé: a körforgásos gazdaság koncepciója

Üzleti SZEmle néven fontos szolgáltatás érhető el a Széchenyi István Egyetem (SZE) honlapján: az intézmény oktatói-kutatói olyan gazdasági témájú publikációk rövid összefoglalóit készítik el, amelyek hasznosak lehetnek a vállalkozók, az üzleti döntéshozók és a fejlesztő munkakörökben dolgozó szakemberek számára.  A februári szám megjelent az egyetem honlapján.

2021. február 18. – Dr. Szigeti Cecília

Tovább

Országos turisztikai versenyen lett második a Széchenyi István Egyetem csapata

Második helyezést ért el a Széchenyi István Egyetem csapata a CheckInn turisztikai innovációs versenyen. A három hallgató egy olyan, applikációval összekötött közbringarendszer tervét dolgozta ki, amely a városnéző turistákat célozza. Felkészítőjük, dr. Happ Éva tanszékvezető szerint a siker visszaigazolja azt a törekvést, hogy a náluk tanulók az elméleti mellett értékes gyakorlati tudást is kapjanak.

2021. február 17. – Hancz Gábor, SZEhírek

Tovább

ÁLHÍREK… FIKCIÓ VAGY VALÓSÁG?

Kép1.jpgAz elmúlt időszakban több helyen megjelent álhír egy elektrotechnikával foglalkozó szakember vagy villamosmérnöki képzésben tanulónak kimondottan érdekes lenne, ám sokan úgy ismerik, mint a COVID vakcinában elrejtett chip kapcsolási rajza. A rajzon jól láthatók a be- és kimenetek, hangszínszabályzók, amelyek egy gitár lábpedállal való vezérlését teszik lehetővé zenélés közben. 

Digitális Fejlesztési Központ hírek - 2021. 02. 16.

 

Tovább

Elhunyt dr. Kiscelli László, a győri felsőoktatás egykori főigazgatója

kiscelli_laszlo (2).jpg

Megrendülten tudatjuk, hogy életének 88. évében elhunyt dr. Kiscelli László nyugalmazott egyetemi docens, a győri Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola egykori, nagytekintélyű főigazgatója, a gépészmérnöki tudományok kandidátusa, volt országgyűlési képviselő.

2021. február 15. - SZEhírek

Tovább

Varga Enikő világszínvonalú képzést kapott a Széchenyi-egyetem doktori iskolájában

DPR_2021 (1).jpg

Nagy formátumú mentor-oktatók, szemléletformáló gondolatok, maximális támogatás – Varga Enikő elmondása szerint az értékes tudás mellett ezt mind biztosította számára a Széchenyi István Egyetem angol nyelvű Gazdálkodás- és Szervezéstudományi Doktori Programja. A tehetséges szakember a világon elsőként modellezte le az internetalapú tanulás folyamatát transzdiszciplináris megközelítésből.

2021. február 16. – Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek

Tovább

A Széchenyin végzettek újra a győri egyetemet választanák

DPR_2021 (1).jpg

A Széchenyi István Egyetemen 2017–2018-as tanévben végzettek összesített bruttó átlagjövedelme több mint 10 százalékkal magasabb az országos átlagnál – derül ki többek között a Diplomás Pályakövetési Rendszer legfrissebb adataiból. Ami az elhelyezkedést illeti, több olyan képzési területet is említhetünk, ahol a diplomaátadótól számítva átlagosan két héten belül munkát kaptak a széchenyis frissdiplomások.

2021. február 15. – Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek

Tovább

Szerelmük története egyidős a Széchenyi István Egyetemmel

1974, KTMF, Győr, szerelembomba – a Házasság Hete alkalmából Mátyás Gábor Zoltán, az első győri főiskolai évfolyam mérnöke megosztotta velünk 47 éve tartó szerelme történetét, amely hol máshol, mint a Széchenyi István Egyetem falai között szökkent szárba.

2021. február 12. – Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek

Tovább

A hallgatói innovációt segíti a Széchenyi Duó pályázat

A Széchenyi István Egyetem elkötelezett a hallgatói innováció támogatásában: az intézmény minden vállalkozási ötletet, üzleti potenciállal rendelkező kutatást igyekszik felkarolni. Ennek egyik sikeres formája az oktatók és hallgatók együttműködésére építő Széchenyi Duó pályázat, melynek legutóbbi fordulója januárban zárult. Az NKFIH Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma projekt keretében három díjazott csapat szénszálas kompozitokkal, egészségügyi merevítőkkel, illetve kreatív ruházattal kapcsolatban hozott létre prototípusokat, utóbbiból Anky Pery néven vállalkozás is indult.

Győr, 2021. február 11. – Horváth Márton, SZEhírek (borítókép: Anky Pery)

Tovább

A Széchenyi István Egyetem csapata nyerte az Országos Pénzügyi Esettanulmányi Versenyt

A Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karán folyó szakmai munka visszaigazolását is jelenti, hogy az intézmény csapata bizonyult a legjobbnak az Országos Pénzügyi Esettanulmányi Versenyen. A rendkívül összetett feladat megoldásához a hallgatóknak a számviteltől a kontrollingig számos területen megszerzett tudásukat kellett kreatívan, egymást kiegészítve alkalmazniuk.

2021. február 10. – Hancz Gábor, SZEhírek

Tovább

Széchenyi István Egyetem: már csak egy hónapig lehet pályázni Erasmus+-ösztöndíjra

Életre szóló élményekre, új kapcsolatokra és értékes tapasztalatokra tesznek szert azok, akik Erasmus+-ösztöndíjjal a Széchenyi István Egyetem 210 európai partneregyetemének egyikén eltöltenek néhány hónapot. A jelentkezési határidő lejártáig, március 8-ig már csak egy hónap van hátra. Fontos, hogy azok is pályázhatnak, akik jelenleg még csak a második aktív félévüket töltik.

2021. február 10. – Hancz Gábor, SZEhírek

Tovább

SZEnergy Team: a dobogó a cél a Shell-Eco Marathonon

Az idei fejlesztések első számú célja az autó tömegének csökkentése – derült ki a SZEnergy Team online Design Freeze eseményén. A Széchenyi István Egyetem hallgatói csapata a tavalyi szezont követően megerősödve térhet vissza az európai porondra, többek között annak köszönhetően, hogy egy többnapos, a ZalaZONE-on elvégzett teszten megismerték járművük pontos menettulajdonságait. Miklós Máté csapatvezető elmondta: legújabb fejlesztéseikkel ki tudják aknázni a járműben rejlő potenciált, így bátran tűzik ki célul a legjobb háromba jutást a Shell-Eco Marathonon.

Győr, 2021. február 9. – Horváth Márton, SZEhírek (borítókép: Mecséri Balázs)

Tovább

Az 5G hatása az egészségügyben

A technológia és a kommunikáció fejlődése komoly hatással van az egészségügyi rendszerekre. A fizikai jellegű területeket is elérte a virtualitás, ezáltal modernebbé, hatékonyabbá és alacsonyabb költségvetésűvé teheti az egészségügy egyes területeit. A fejlesztések közé tartozik például a 3D nyomtatás vagy az online gyógyszertárak és szakrendelések, ahol a már jól ismert e-receptek felhasználása történik. Az egészségügyi informatika fejlesztése lehetővé teszi az online térben történő gyors orvosi reakciókat, valamint a távleletezés lehetőségét is előtérbe helyezi.

A távgyógyítás, orvosi távfelügyelet azonban már valóság, amit a technológia fejlődésével, az 5G hálózatok kiépítésével valósíthatunk meg. A Digitális Fejlesztési Központ támogatása mellett számos egészségügyi reform valósulhat meg, ami a betegállátás színvonalának a növekedését eredményezheti. Az online rendszerek fejlesztése könnyíti a krónikus betegek vizsgálatát, szűrések megszervezését és leletezését, illetve a korai diagnózis felállítását. A nehezebb infrastrukturális adottságokkal rendelkező régiókban megoldást jelenthet a betegellátásban is.

Kép12.jpg

A Digitális Fejlesztési Központ támogatása a GINOP-3.1.1-VEKOP-15-2016-00001 projekt keretében valósul meg.

Tovább

ERICSSON KUTATÁS AZ 5G GAZDASÁGI HATÁSAIRÓL

Nettó 826 milliárd forinttal járulhat hozzá a következő években a magyar gazdasághoz az 5G technológia, ezzel is jelentősen segítve a koronavírus-válság utáni gazdasági fellendülést - derül ki az Ericsson kutatásából. Az 5G technológia terjedése már a járványügyi helyzet kialakulása előtt megkezdődött Európában, ám a válság idején az innovatív megoldások háttérbe szorultak. A gazdasági és technológiai fejlődés helyreállítását elősegítő fejlesztés minden informatikai eszközt érint.

Tovább

Designképzéseket indít a Széchenyi István Egyetem szeptembertől

Új képzésekkel és a designhoz kapcsolódó kreatívipari központtal jött létre a Design Campus a győri Széchenyi István Egyetem Művészeti Karán. A leendő hallgatók e területen három-három alap- és mesterszakra jelentkezhetnek a felvételi eljárás keretében február 15-ig.

2020. február 7. - SZEhírek

Tovább

Varga Olivér: a Széchenyi-egyetemen a való élet kihívásaira készítenek fel

Egyedülálló tudás, támogató mentortanár, versenyképes diploma, karrier és nem utolsó sorban értékes barátságok – Varga Olivér frissdiplomás okleveles építőmérnök elmondása szerint elhivatottsága mellett ezt mind a Széchenyi István Egyetemnek köszönheti. Azt is elárulta, szerinte mi az a legfontosabb készség, amivel egy mérnök érvényesülhet.

2021. február 5. – Czeiner-Szücs Anita, SZEhírek, Fotók: Wendl Péter

Tovább

Keresztféléves felvételi: kiválóan szerepelt a Széchenyi István Egyetem

Egy évvel ezelőtti jó eredményét megismételve 315 hallgatót vett fel a Széchenyi István Egyetem az idei keresztféléves felvételi eljárás során. Az intézmény megőrizte országos pozícióját.

2021. február 4. – Hancz Gábor, SZEhírek

Tovább

Táncos és próbavezető szakot indít a Magyar Táncművészeti Egyetem a Széchenyi István Egyetemen

A Magyar Táncművészeti Egyetem kihelyezett táncos és próbavezető szakot indít klasszikus balett szakirányon a győri Széchenyi István Egyetemen a 2021/2022-es tanévben, a Győri Balett-tel együttműködésben. Az érdeklődők február 15-ig adhatják be jelentkezésüket. Az intézmények vezetői erről sajtótájékoztatón számoltak be kedden.

2021. február 3. – Hancz Gábor, SZEhírek

Tovább

Jól kezdtek a Széchenyi István Egyetem SE dzsúdósai az első versenyen

Kiválóan szerepeltek a Széchenyi István Egyetem SE (SZESE) versenyzői a Cegléden megrendezett Magyar Kupán.

2021. február 2. – SZEhírek

Tovább

Országos pénzügyi versenyt rendez a Széchenyi István Egyetem

Kilenc hazai és két határon túli egyetem csapatainak a részvételével rendezi meg a Széchenyi István Kautz Gyula Szakkollégiuma a nagy hagyományokkal rendelkező Országos Pénzügyi Esettanulmányi Versenyt február 5-én és 6-án. Az eseményre a járványhelyzet miatt online kerül sor.

2021. február 2. – SZEhírek

Tovább

Végeztek az első versenymérnökök a Széchenyi István Egyetemen

A Széchenyi István Egyetem élenjárónak számít a műszaki képzésekben Magyarországon. Újabb tanúbizonyságát adta ennek az intézmény, amikor két éve egyedülálló versenymérnök képzést indított. Az első évfolyam – többek között Talmácsi Gábor gyorsasági motoros világbajnokkal a soraiban – a napokban vette át diplomáját.

2021. január 29. – Hancz Gábor, SZEhírek

Tovább

Rangos erdei iskolai díjat kapott a Széchenyi István Egyetem oktatója

A Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kara hosszú évek óta sokat tesz a környezettudatos szemlélet és a fenntartható fejlődés népszerűsítéséért. Ezt a munkát legrangosabb szakmai kitüntetésével ismerte el az Erdei Iskola Egyesület azzal, hogy a díjat dr. Lampert Bálintnak, a kar oktatójának ítélte oda.

2021. január 27. – Hancz Gábor, SZEhírek

Tovább

Üzleti SZEmle: a fokozatos javulásról szóló hírek is címlapra kerülhetnek

Üzleti SZEmle néven fontos szolgáltatás érhető el a Széchenyi István Egyetem (SZE) honlapján: az intézmény oktatói-kutatói olyan gazdasági témájú publikációk rövid összefoglalóit készítik el, amelyek hasznosak lehetnek a vállalkozók, az üzleti döntéshozók és a fejlesztő munkakörökben dolgozó szakemberek számára.  A januári szám megjelent az egyetem honlapján.

2021. január 26. – dr. Szigeti Cecília

Tovább

A Széchenyi István Egyetem segíti a fiatal vállalkozókat

A Széchenyi István Egyetem stratégiai céljai közé tartozik, hogy segítse a vállalkozói szellem kibontakozását, ösztönözze az innovációkat, valamint hozzájáruljon egy erős északnyugat-magyarországi gazdasági zóna kialakulásához. Ezt a folyamatot erősíti az a megállapodás, amelyet az intézmény a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségével (FIVOSZ) kötött pénteken.

2021. január 25. – Hancz Gábor, SZEhírek

Tovább

Széchenyi István Egyetem: sikeres nyílt nap a saját fejlesztésű virtuális térben

2021-ben – a korlátozó intézkedések miatt – online nyílt napot szervezett a Széchenyi István Egyetem. Az intézmény élő YouTube-műsorral, tájékoztató videókkal, valamint interaktív online beszélgetésekkel készült a felvételizők fogadására, akik amellett, hogy közvetlenül az egyetem oktatóitól és hallgatóitól kérdezhettek, a MaxWhere-platform segítségével az intézmény virtuális auláját is körbejárhatták. Az internetes felvételi kampány ezekben a napokban az Educatio Online kiállítással folytatódik.

Győr, 2021. január 22. – Horváth Márton, SZEhírek

Tovább

Események

Winter Seminar 2021 2021. február 24. 09:00 - 2021. február 26. 16:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. február 26. - 2021. február 27.
Szakirányválasztás 2021. március 1. - 2021. március 6.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 5. - 2021. március 6.