SZEhírek

Széchenyis dzsúdósikerek az országos bajnokságon

Győr, 2019. november 11. – SZEhírek, Hancz Gábor

Tovább

Külső tanszéket alapított a Széchenyi-egyetem és az Éduvízig

Külső tanszék alapításáról, az együttműködés szélesítéséről írt alá megállapodást a Széchenyi István Egyetem és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság hétfőn. A mosonmagyaróvári kar hallgatói magasabb szintű gyakorlati képzést kaphatnak, az Éduvízig pedig a szakember-utánpótlás erősödését reméli.

Győr, 2019. november 11. – SZEhírek, Hancz Gábor, fotó: Májer Csaba József

Tovább

A Széchenyi-egyetemen is ültettek fát az élet napján

A 10 Millió Fa civil közösség faültetési akciót hirdetett november 9-re, amelyet az élet napjának nevezett el. A kezdeményezéshez csatlakozott a Széchenyi István Egyetem is, ahol dr. Földesi Péter rektor és Rosta S. Csaba építész révén egy narancseperfa került a földbe.

Győr, 2019. november 11. – SZEhírek, Hancz Gábor, fotók: Májer Csaba József

Tovább

Otthont teremtettek sok tudósnak

Tíz év alatt az informatika önálló tudományterületévé vált a kognitív infokommunikáció, amelynek elméletét, módszertanát a Széchenyi István Egyetem két tudósa, Baranyi Péter és Csapó Ádám dolgozta ki. Ez az új terület motiválta az egyik legrangosabb magyar kezdeményezésű nemzetközi tudományos konferenciasorozatot.

Győr, 2019. november 9. – SZEhírek, Hancz Gábor, fotó: Májer Csaba József

Tovább

Digitális játékpedagógiai stúdiót avattak az Apáczai-karon

Mintegy tízmillió forintos beruházással digitális játékpedagógiai stúdiót alakítottak ki a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karán, amelyet pénteken avattak fel. A költségeket a H-Didakt Kft., a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. és az egyetem állta.

Győr, 2019. november 8. – SZEhírek, Hancz Gábor, fotók: Májer Csaba József

Tovább

Egyedülálló különgyűjtemény az európai miniállamokról

A kontinensen egyedülálló különgyűjteményt hozott létre Biczó Zalán könyvtáros a Széchenyi István Egyetem Jogi Szakkönyvtárában. Az Európai Miniállamok Gyűjteménye mostanra már 800 könyvből és egyéb dokumentumból áll.

Győr, 2019. november 8. – SZEhírek, Hancz Gábor, fotó: Májer Csaba József

Tovább

Alumniportré: sokáig kötődne a győri jogi karhoz dr. Nagy Szabolcs

Munkahelye, a Veszprém Megyei Levéltár indíttatásra jelentkezett a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karára dr. Nagy Szabolcs, aki ma már a Jogtörténeti Tanszéken oktat doktoranduszként. A szakember sok más mellett egy kuriózumnak számító kutatási témával, a Tanácsköztársaság jogtörténetével és vezetői felelősségre vonásával foglalkozik.

Győr, 2019. november 6. – SZEhírek, Hancz Gábor, fotó: Májer Csaba József

Tovább

Hatan érdemelték ki a Publikációs Nívódíjat

A Magyar Tudomány Ünnepe győri nyitórendezvényén adták át a Széchenyi István Egyetem idei Publikációs Nívódíjait. A három kategóriában meghirdetett elismerést hatan érdemelték ki.

Győr, 2019. november 4. – SZEhírek, Hancz Gábor, fotók: Májer Csaba József

Tovább

Holokausztkonferencia: Auschwitz a legnagyobb magyar temető

A zsidók deportálásának 75. évfordulójára emlékezve tartottak konferenciát a Széchenyi István Egyetemen, a volt zsinagógában a napokban. A kutatók az elvett vagyon sorsáról, az auschwitzi táborról, a kamenyec-podolszkiji tömeggyilkosságig vezető útról és a munkaszolgálat történetéről tartottak előadásokat.

Győr, 2019. november 3. – SZEhírek, Hancz Gábor, fotók: Májer Csaba József

Tovább

Alumniportré: a technológiáról jutott a cégvezetésig Torma János

„A Rábában mindig a műszaki gondolkodású vezetők voltak a jellemzők. Szerintem ez előny egy olyan cégnél, amelynél a produktum valamilyen vas: vagy olyan, ami saját erőből elhagyja a gyárkaput, mert elindítjuk a motorját, vagy olyan, amit mágnessel mozgatunk egyik pozícióból a másikba” – vallja Torma János, aki a Széchenyi István Egyetem jogelődjén, a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolán szerezte meg az alapokat ahhoz, hogy 2005 óta a Rába Jármű Kft.-t vezesse.

Győr, 2019. november 1. – Hancz Gábor, SZEhírek

Tovább

Nyugdíjasegyetem: 20 milliárd forintból fejlesztett a Széchenyi-egyetem

Az elmúlt évtizedben csaknem 20 milliárd forintot költöttek a Széchenyi István Egyetem fejlesztésére – derült ki dr. Dóka Ottó kutatási infrastruktúráért felelős rektorhelyettes szavaiból a Nyugdíjasegyetem legutóbbi előadásán. A következő időszak nagy terve egy innovációs park létrehozása a volt kekszgyár területén.

Győr, 2019. október 31. – SZEhírek, Hancz Gábor, fotó: Májer Csaba József

Tovább

Újabb széchenyis siker a Műszaki Felsőoktatási Sportnapokon

A Műszaki Felsőoktatási Sportnapok történetében huszonnyolcadik alkalommal, 2010 óta sorozatban kilencedszer (!) végzett az élen a Széchenyi István Egyetem. Az idei kecskeméti verseny az elmúlt pár év elsöprő győri fölénye után szorosabb küzdelmet hozott, de a már-már megszokottnak mondható címvédés ezúttal sem maradt el. Jövőre, a Műegyetem rendezésében megvalósuló jubileumi ötvenedik viadalon összejöhet az egymást követő tizedik győzelem is.

Győr, 2019. október 31. – Horváth Márton, SZEhírek

Tovább

A győri Lukács iskola ezer szállal kötődik az egyetemhez

A Széchenyi István Egyetem és a Győri SZC Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma egyaránt piacképes, keresett képzéseket kínál diákjainak. Közös nevezőjük az is, hogy a képzések egy részét a szakterületek legnagyobb foglalkoztatóival együttműködve valósították meg. A Lukácsban ezerötszáz diák készül a műszaki pályára. Ha továbbtanulásban gondolkodnak, a legtöbben a Széchenyi Egyetemet választják.

Győr, 2019. október 30. – SZEhírek, Nyerges Csaba

Tovább

Csaknem félszáz hallgató nyert el ösztöndíjat

Összesen 9,5 millió forint értékben adtak át ösztöndíjakat az Universitas-Győr Alapítvány ünnepségén hétfőn. A támogatások a Széchenyi István Egyetem 46 hallgatójának fejlődését segítik.

2019. október 29. – SZEhírek, Hancz Gábor, fotók: Májer Csaba József

Tovább

Szem előtt a BPW-Hungária a győri laborépületben

Szombathely egyik legnagyobb gazdasági társasága, a BPW-Hungária Kft. AGRO Turn futóműve került kiállításra nemrégiben a laborépületben. A kiállítás a mérnökhallgatók figyelmét hívja fel a pótkocsifutóműveket gyártó vállalat által kínált lehetőségekre, de megvalósítása a Széchenyi István Egyetem és a cég közötti kapcsolatot is szimbolizálja.

Győr, 2019. október 28. – SZEhírek, Hancz Gábor, fotók: Májer Csaba József


Tovább

Újabb kapocs a Hild-szakgimnázium és az egyetem között

Profiljából adódóan sokrétű a kapcsolat a Győri Szakképzési Centrum Hild József Építőipari Szakgimnáziuma és a Széchenyi István Egyetem között. Ezt erősítheti tovább a „Segítő kéz a nyelvvizsgához” program.

Győr, 2019. október 27. – SZEhírek, Hancz Gábor, fotók: Hild-szakgimnázium

Tovább

„Elturistásodott” világban élünk

„Bárcsak ne lennének itt” – a tömegturizmus jelenségei és hatásai címmel tartott előadást a Nyugdíjasegyetemen Dr. Happ Éva, a Széchenyi István Egyetem Turizmus Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense. Elhangzott, hogy elturistásodásról, turizmus szindrómáról már  harminc éve beszélnek a szakemberek, azonban igazán 2012-ben figyeltek fel rá. Akkor lépte át először a turistaérkezések száma globálisan az évi egymilliárdot.

Győr, 2019. október 25. SZEhírek, Nyerges Csaba

Tovább

Egy napra igazi fotós Kánaán lett az egyetem aulája

Múlt hét pénteken Győrbe látogatott a Képbe hozunk! roadshow, Magyarország legújabb és legnagyobb fotótechnikai kiállítása. A legfontosabb márkák mind képviseltették magukat, így kisebb-nagyobb standokkal jelen volt a Canon, a Nikon, a Fuji, az Olympus, de az állványokkal foglalkozó Manfrotto és a drónok polgári üzletágát uraló DJI is. A termékbemutatók mellett szakmai workshopok várták az érdeklődőket, az előadók között pedig olyan nagyágyúkkal találkozhatott a közönség, mint Nánási Pál vagy Magyarósi Csaba. Az eseménynek a Széchenyi István Egyetem aulája adott otthont.

Győr, 2019. október 25. – Horváth Márton, SZEhírek

Tovább

Mérő László: „Két kezemen megszámolom, hány zseni született”

„Egy, maximum két kezemen meg tudom számolni, hogy hány zseni született eddig, s akkor már Homéroszt is ide vettem. Ők valami olyat találtak ki, ami akkor nem volt benne a levegőben” – többek között erről beszélt Mérő László matematikus, pszichológus a Széchenyi István Egyetemen a napokban. A professzor a mesterséges intelligenciáról és Csernus Imréről is kapott kérdéseket, s azt is elmondta, miért tanítanak olyan dolgokat, amelyeket húsz év múlva úgysem használ senki.

Győr, 2019. október 24. – SZEhírek, Hancz Gábor, fotók: Májer Csaba József

Tovább

Győri bronzérem a junior dzsúdó-világbajnokságon

A harmadik helyen végzett a marokkói dzsúdó-világbajnokságon Sipőcz Richárd, a Széchenyi István Egyetem Sportegyesülete (SZESE) versenyzője nemrégiben. A fiatal sportolónak ezzel nőtt az esélye arra, hogy Magyarországot képviselhesse a jövő évi tokiói olimpián.

Győr, 2019. október 23. – SZEhírek, Hancz Gábor

Tovább

Már a vásárlás előtt ismernünk kellene a termék teljes életciklusát

Körforgásos gazdaság vs. gazdasági változás – Fókuszban a „megújító ipar” címmel rendezett konferenciát a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégiuma. Gömöry Árpád az ipari szereplők képviseletében arra hívta fel a figyelmet az egyik panelbeszélgetésen, hogy a fogyasztók még azelőtt tájékoztatást kellene, hogy kapjanak a kiszemelt termék teljes életciklusáról, újrahasznosíthatóságáról, mielőtt a kosarukba teszik.

Győr, 2019. október 22. – SZEhírek, Nyerges Csaba

Tovább

Szabadhegyen számítanak a Segítő kézre

Nagy lehetőséget látnak a Szabadhegyi Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban a Széchenyi István Egyetem új, „Segítő kéz a nyelvvizsgához” elnevezésű, a végzős középiskolásokat célzó kezdeményezésében. Az intézményben az utóbbi négy évben a továbbtanulók 41 százaléka a győri univerzitást választotta.

Győr, 2019. október 22. – SZEhírek, Hancz Gábor

Tovább

Kutatói ösztöndíj egyetlen mesterszakosként

Egyéves kutatói ösztöndíjat nyert el Szerdahelyiné Lőrincz Nóra, a Széchenyi István Egyetem Apáczai-karának kulturális mediátor szakos hallgatója nemrégiben. A közösségfejlesztés lehetőségeit vizsgálja Kakuk Pál tánckoreográfus, az Állami Népi Együttes örökös tagja életútjának tükrében.

Győr, 2019. október 21. – SZEhírek, Hancz Gábor

Tovább

Baracskai Zoltán a vezetésről: a sas nem kapkod legyek után

Baracskai Zoltán, a Széchenyi István Egyetem professzora, a SzEEDSdoktori program tudományos igazgatója most megjelent, tizenkilencedik könyvében tizenegy előadást vetett papírra a szervezetek vezetéséről. Ami valójában tizenkettő, de erről majd később. Azoknak szánja az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelent digitális kötetet, akik még nem rutinos vezetők, de ráléptek az oda vezető útra, vagy készülnek rá legalább is.

Győr, 2019. október 21. – SZEhírek, Nyerges Csaba

Tovább

Egy ipari „puzzle” kirakását segíti az alkalmazott matematika

A ráfordított munkaidőt és az anyagfelhasználást is sikerült csökkenteni egy konkrét ipari folyamatban azzal az optimalizáló algoritmussal, amit szegedi kutatók dolgoztak ki. A győri központú HU-MATHS-IN hálózat keretén belül egyetemek, kutatóintézetek matematikusai működnek együtt annak érdekében, hogy az alkalmazott matematika felhasználását kiterjesszék az iparban. A Széchenyi István Egyetem koordinálásával, uniós forrásból valósulhat meg húsz konkrét ipari miniprojekt. Bemutatjuk, mit is jelent mindez például a stancolásban.

Győr, 2019. október 18. – SZEhírek, Nyerges Csaba

Tovább

Az égbolt mosolya a Nyugdíjasegyetemen

A Nyugdíjasegyetem őszi szemeszterének nyitórendezvényén Dr. Horváth András „Hétköznapi különlegességek az égen” címmel tartott kísérletekkel gazdagon illusztrált, lendületes előadást  szivárványról, melléknapokról, érintőívekről, különleges, színes égi látnivalókról. A Széchenyi István Egyetem docense fizikus, csillagász és fizikatanár. 1992 óta tanít az egyetemen. Családjával Győrben él, öt gyermek büszke édesapja.

Győr, 2019. október 17. – SZEhírek, Nyerges Csaba, fotó: Májer Csaba József

Tovább

Alumniportré: a büntetőügyekről a közigazgatásra váltott dr. Bors Szabolcs

„Aki a jogászi pályát választja, az élethosszig tartó tanulást is választja, mert a jogi környezet folyamatosan változik” – vallja dr. Bors Szabolcs, aki ügyvédjelöltként főleg büntetőügyekkel foglalkozott, most pedig a Győri Járási Hivatal megbízott vezetőhelyettese.

Győr, 2019. október 16. – SZEhírek, Hancz Gábor, fotó: Májer Csaba József

Tovább

Nem csak a csomag jöhet a laborba, a labor is mehet világköri útra a csomaggal

A Széchenyi István Egyetem európai szinten is immár negyven éve egyedülállóan gazdag szolgáltatásokat nyújtó, akkreditált Csomagolás és Környezetállósági Vizsgálólaboratóriuma a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ projektnek köszönhetően nemrégiben új épületbe költözhetett, miközben különleges eszközparkja tovább bővült. Dr. Pánczél Zoltán, a közelmúltban nyugdíjba vonult, de ma is aktív egyetemi docense mutatja be olvasóinknak az új laborépületet, amit kollégáival együtt nagyon várt.

Győr, 2019. október 16. – SZEhírek, Nyerges Csaba

Tovább

TEDXGYŐR: új utat javasol Dr. Hanula Barna a széndioxid emisszió csökkentéséhez

Dr. Hanula Barna, a Széchenyi István Egyetem Audi Hungaria Járműmérnöki Karának dékánja is előadást tartott a legutóbbi TEDXGYŐR rendezvényen. A motorfejlesztés világelitjében is  elismertséget szerzett szakember arra világított rá, hogy az emberiség láthatóan nem a legjobb utat választotta a széndioxid kibocsátás csökkentésére, emiatt is történhetett az, hogy a kilencvenes évektől napjainkig érdemileg nem sikerül visszaszorítani a globális CO2-emisszót.

Győr, 2019. október. 15. – SZEhírek, Nyerges Csaba

Tovább

Izgalmas hét vár az UNI Győr női kosarasaira

Október 16-án szerdán hazai pályán kezdődik az EuroCup nemzetközi kupasorozata az Olivais (portugál bajnokcsapat) ellen, vasárnap pedig a megyei rivális, a bajnok Sopron Basket érkezik az Egyetemi Csarnokba.

Tovább

Narancseper fa lesz az első Győrben a tízmillióból

Győrben is kihajtott a „10 millió Fa” mozgalom, és az első, összefogást jelképező narancseper fát a tervek szerint a Széchenyi István Egyetem könyvtára és a Menedzsment Campus közötti területen fogják elültetni novemberben. Nem messze a korábban itt gyökeret eresztő világbéke fától. Az egyetem kapuja, ahol a város és a campus összeér, éltető táptalajt adhat a facsemetének. A jövőnek ültetik, bízva abban, hogy egészségesen kiterebélyesedhet.

Győr, 2019. október 14. – SZEhírek, Nyerges Csaba

Tovább

Klement Tibor: „Erősítjük az UNI Győr egyetemi kötődését”

Milyen szálak kötik az élvonalban kiemelkedően szereplő győri profi női kosárlabda csapatot a Széchenyi István Egyetemhez? Kezdjük ott, hogy a csapat neve az egyetemre is utal, a játékosok közül többen itt tanulnak, a meccseiket az egyetemi csarnokban játsszák, erősítik a széchenyis brandet az egyetemi kosárlabda sportban, a törzsszurkolók jó része egyetemi polgár. Vagyis elválaszthatatlanok. Klement Tiborral, az UNI Győr MÉLY-ÚT Női Kosárlabda Klub ügyvezetőjével beszélgettünk.

Győr, 2019. október 11. – SZEhírek, Nyerges Csaba, fotó: Májer Csaba József

Tovább

Újabb mérföldkő: időarányosan halad a FIEK-projekt

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ projekt a Széchenyi István Egyetemen. Az alprojektek eredményeit sajtónyilvános projektkommunikációs rendezvényen mutatták be a Menedzsment Campuson. A résztvevőket Dr. Kovács Zsolt főigazgató, projektmenedzser köszöntötte, bejelentve, hogy augusztus végén sikeresen lezárult a harmadik etap az alprojektekbe foglalt kutatásokban, fejlesztésekben.

Győr, 2019. október 10. – SZEhírek, Nyerges Csaba

Tovább

A győri egyetem kötötte össze Kata és Gábor életét – eskükői fotók a campuson

Miután pár napja az egyetemi lelkész összeadta őket, a győri campuson volt az esküvői fotózás. Az előtt a tanterem előtt például, ahol először találkozott kilenc éve a tekintetük. A Széchenyi István Egyetem örökre összekötötte Kata és Gábor, a „kermark” és mechatronika szakos egykori hallgatók életét. Kimondatott házassági esküjükben. Mi pedig, azon túl, hogy szívből gratulálunk az ifjú párnak, örömmel vetjük papírra a történetüket.

Győr, 2019. október 9. – Nyerges Csaba, fotó: Májer Csaba József

Tovább

A Turizmus Világnapján gazdag programokat kínált a Turizmus Tanszék

A Kutatók Éjszakája programsorozathoz kötődően a Széchenyi István Egyetem Turizmus Tanszéke is bekapcsolódott a Turizmus Világnapjának programsorozatába. „Amikor nem dolgozik apu és anyu, együtt elutazunk valahová, megnézünk szép tájakat, jól érezzük magunkat, és izgalmas dolgokat csinálhatunk” – fogalmazták meg általános iskolás diákok a tanszék állomásánál, hogy mit is gondolnak a turizmusról.

Győr, 2019. október 9. – SZEhírek, Nyerges Csaba

Tovább

A Széchenyi Egyetem együttműködési megállapodást kötött az amerikai Marymount Egyetemmel

Az arlingtoni Marymount Egyetem delegációja látogatott az elmúlt napokban a Széchenyi István Egyetemre. Megbeszéléseket folytattak a jövőbeli lehetőségekről, a közös képzésekről és kutatásokról ugyanúgy, ahogy a hallgatói és oktatói csereprogramokról, konkretizálva a két intézmény között márciusban kötött megállapodást.

Győr, 2019. október 7. - Kaszás Fanni

Tovább

A fizikusok ellopták a showt a Kutatók Éjszakáján

Az idei Kutatók Éjszakáján a Fizika és Kémia Tanszék oktatói az előadások programján belül egy saját, egész estés blokkal jelentkeztek. Dr. Horváth András és Dr. Berta Miklós úgy érezték, hogy egymás után zsinórban négyszer is meg tudják tölteni az F termet 5 órán belül – s ez a számításuk be is igazolódott. Idei tudósításunkban elsősorban ezekre az előadásokra koncentráltunk.

Győr, 2019. október 7. – Horváth Márton, SZEhírek

Tovább

Széchenyi Társaság: „Kezdetektől támogattuk a szoborállítást”

A Széchenyi-szobor avatóünnepségén, az Akadémiai Napon a Széchenyi Társaság vezetőit is köszönthette a Széchenyi István Egyetem. Az ünnepséget követően a vendégeket, Szemereki Zoltán és Kőrösiné Dr. Merkl Hilda elnökségi tagokat Dr. Filep Bálint kancellár tájékoztatta az egyetem eredményeiről és terveiről, a szoboravatás történetéről, az együttműködés lehetőségeiről.

Győr, 2019. október 7. – SZEhírek, Nyerges Csaba

Tovább

Étterem és sportbár, ebben a sorrendben – bajor tematikával és 30 TV-vel csábít a Sieger

Alig másfél évvel az Elixir után újabb – ám minőségileg még annál is magasabb szintet képviselő – vendéglátó egység nyílt az egyetemen: a Sieger Sport & Gastro Bar. A Menedzsment Campus részeként létesült hely június eleje óta várja a győrieket többek között olyan ételekkel, mint a szürkemarha steak, vagy olyan extra szolgáltatásokkal, mint a különteremből távirányítóval hívható pincér. A tulajdonosok olyan helyet álmodtak meg, ami ötvözi egy szuperprémium kategóriás étterem és egy klasszikus sportbár előnyeit - ráadásul úgy, hogy a bajor étlap révén a német vendégek is otthon érezhetik magukat. Úgy tűnik, erre van is kereslet: a Sieger hamar a győriek szívébe lopta magát.

Győr, 2019. október 6. – Horváth Márton, SZEhírek

Tovább

Zsonglőrködés és terápia – Lajos Míra a cirkuszpedagógiáról mesélt a hallgatóknak

Egy, a pedagógiai gyakorlatban Magyarországon még alig ismert módszerről, az úgynevezett szociális cirkuszról tartott előadást Lajos Míra zsonglőr, leendő gyógypedagógus az Apáczai Kar érdeklődő hallgatóinak. A közönség a Csevegés csészékkel sorozat keretében, a „brand” formátumához hűen tea kortyolgatása közben ismerhette meg a cirkuszpedagógiát, amely annyira új, hogy magyar szakirodalmat jelenleg alig találni hozzá. A hangsúly a „jelenleg” szócskán van: Lajos Míra készülőben lévő szakdolgozata ugyanis pont ezt az űrt hivatott betölteni.

Győr, 2019. október 5. – Horváth Márton, SZEhírek/em>

Tovább

Akadálymentesítés az Apáczai Kar iskolakertjében

Az Apáczai Kar jelenleg az egyetlen hazai pedagógusképző intézmény, ahol a tanítóképzés egykor elemi részének számító iskolakerti felkészítést újraindították és a tantervbe építették. A 2013 óta folyamatosan építgetett-csinosítgatott kert most egy magaságyással bővült, amely révén immár a kerekesszékesek is teljeskörűen részt vehetnek a növények gondozásában. Az akadálymentesített új terület a Leier Hungária Kft. támogatásával jött létre.

Győr, 2019. október 4. – Horváth Márton, SZEhírek

Tovább

Dél-afrikai nagykövet: „Elbűvölve figyelem a gyorsan fejlődő győri egyetemi modellt”

A Dél-afrikai Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Pieter Vermeulen tett látogatást a napokban a Széchenyi István Egyetemen. Találkozott az egyetem vezetőivel és beszélgetett az itt tanuló dél-afrikai diákokkal is. Meggyőző volt számára a győri egyetemi modell, ami az iparral alkotott gyümölcsöző szimbiózisban és a hallgatók gyakorlatorientált képzésében, a piacképes diplomákban nyilvánul meg.

Győr, 2019. október 4. – SZEhírek, Nyerges Csaba, fotó: Májer Csaba József

Tovább

Minden kitűzött célt elért az egyetemi női kosárlabda csapat

Évről-évre nagyon szépen halad előre a Széchenyi István Egyetem női kosárlabda csapata. A B33-as Magyar Egyetemi Főiskolai Országos Bajnokságban ezüstérmesek lettek, a portugáliai Portóban rendezett egyetemi Európa-bajnokságon pedig az előkelő hatodik helyezést szerezték meg. 5x5-ben az egyetem történetében először jutottak be az országos négyes döntőbe a lányok. Együtt örültünk a csapattal.

Győr, 2019. október 3. – SZEhírek, Nyerges Csaba

Tovább

Lekötötték és be is kötötték a „Kockát” – nemzetközi építész Pilotalkotó7 az egyetemen

Tizennyolcadik alkalommal rendezték meg az elmúlt héten a nemzetközi alkotóhetet magyar és külföldi építészképzések hallgatóinak részvételével a Széchenyi István Egyetemen. Tucatnyi installáció valósult meg, egy-egy szép metafóraként arra, hogyan lehetne bekapcsolni a város vérkeringésébe a Győri Keksz „Kocka”-ként ismert, mementóként fennmaradt, emeletes raktárépületét, ami az egyetem új Science parkjának kaputornya is lehet a közeljövőben.

Győr, 2019. október 2. – SZEhírek, Nyerges Csaba

Tovább

„Segítő kéz a nyelvvizsgához” programot hirdet a Széchenyi István Egyetem

A Széchenyi István Egyetem segítő kezet nyújt azoknak a felvételi előtt álló középiskolásoknak, akiknek még nincs B2 komplex nyelvvizsgájuk, és a Széchenyi Egyetemen szeretnék folytatni a tanulmányaikat. Angol és német nyelvből indít számukra tanfolyamokat, és mindazoknak, akik 2020. szeptemberében aktívan megkezdik tanulmányaikat az egyetemen, egyénre szabottan visszatéríti a tanfolyam árát.  Kihagyhatatlan ajánlat, hangsúlyozzák az egyetem Idegen Nyelvi Oktatási Központjának és SZE-Lingua Nyelvi Szolgáltató Központjának vezetői.

Győr, 2019. október 1. – SZEhírek, Nyerges Csaba

Tovább

Újabb (tan)ösvények köthetik össze Mosonmagyaróvárt és a Széchenyi-egyetemet

Úgynevezett AgriNatur kert és tanösvény, ökojátszótér valósulhat meg a mosonmagyaróvári várkertben, történeti és ökológiai tanösvény a Wittmann parkban, és kisparcellás, szántóföldi kísérleteket is végeznek egy Interreg határon átnyúló projekt keretein belül, melyben osztrák partnerekkel együtt a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara is részt vesz. Lakossági workshopon mutatták be a részleteket a napokban az óvári campuson.

Győr, 2019. szeptember 30. – SZEhírek, Nyerges Csaba

Tovább

Könnyű sétával bejárhatták Európát a nyelvi koktélbárban

Az erre a napra kiállított, „sokszínű Európába” szóló útlevéllel járhatták be jelképesen a kontinens országait az Európai Nyelvi Koktélbár program résztvevői tegnap a Széchenyi István Egyetemen. A különböző országok kulturális intézeteinek asztalait sorra felkeresve nyelvi feladatokat, játékokat oldhattak meg, mini nyelvórákon vehettek részt. A jutalmuk a nyelvtanuláson túl alkoholmentes koktél volt, a legaktívabbak pedig tombolasorsoláson is részt vehettek..

Győr, 2019. szeptember 27. – SZEhírek, Nyerges Csaba, fotó: Májer Csaba József

Tovább

Free to Rock – avagy hogy bontotta le a rockzene a kommunizmust?

Történelmi közhely, hogy a Szovjetunió elsősorban gazdasági téren bukta el a hidegháborút az Egyesült Államokkal szemben - a kommunizmus egyszerűen nem bírta a versenyt a kapitalista modellel. Volt azonban egy másik, kevésbé emlegetett front is, ahol a keleti blokk talán még csúfosabban alulmaradt a Nyugattal szemben: a kulturális szférában. Egész egyszerűen Amerika a filmjeivel, a zenéivel és úgy általában az amerikai életmóddal úgy csábította el a fiatal nemzedékeket a KGST országaiban, hogy a rendszer falán így ütött repedések idővel tátongó lyukakká nőttek és társadalmi változásokat indukáltak. De milyen szerepet játszott mindebben a rockzene? Erről volt szó tegnap a Széchenyi István Egyetem aulájában megtartott Free to Rock esten.

Győr, 2019. szeptember 26. – Horváth Márton, SZEhírek

Tovább

A világon eddig egyedülálló terméket is fejlesztenek a hallgatói innovációs projektekben

A világon eddig egyedülálló táplálékkiegészítő termék piaci bevezetése ugyanúgy szerepel a Széchenyi István Egyetemen most kezdődött Hallgatói Innovációs Projektek között, mint a győri belváros kereskedelmi vonzerejének növelése. „Nem mindegy, hogy nagy halak lesztek-e egy kis tóban, vagy kis halak egy nagy tóban!” – érveltek maguk mellett a projektekben résztvevő kis- és középvállalkozások képviselői.

Győr, 2019. szeptember 26. – SZEhírek, Nyerges Csaba

Tovább

Széchenyi-szobrot avattak az egyetemen

Viszonylag ritka pillanat egy egyetem életében, hogy szobrot avathat a saját campusán – a Széchenyi István Egyetemen tegnap azonban pontosan ez történt. Az Akadémiai Nap különleges programpontjaként az adományozók közösen leplezték le a legnagyobb magyar egész alakos bronzmását, amely az Audi Hungaria Zrt., Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara hozzájárulásával valósulhatott meg az intézmény alapításának 50. évfordulója alkalmából. A Menedzsment Campus előtti sétányon álló műalkotás a Győrben élő szobrászművész, Lebó Ferenc keze munkáját dicséri.

Győr, 2019. szeptember 25. – Horváth Márton, SZEhírek

Tovább

„A felénk áradó bizalom segíti, hogy élen járhatunk” – Akadémiai Nap az egyetemen

A Széchenyi István Egyetem Szenátusának ünnepi nyilvános ülésével vette kezdetét az Akadémiai Nap a győri campuson. Fanfárok kíséretében, a zászlóvivő és a paedumhordozók felvezetésével bevonult az elnökség. Az aula megtelt a doktoravatásra és a doktori- illetve habilitációs oklevelek átadására váró tehetséges kutatókkal, a kimagasló elismerésekben részesülőkkel, a nyugdíjba készülőkkel, az emlékdiplomásokkal, díszvendégekkel, egyetemi polgárokkal, az egyetem barátaival, hogy méltóságteljesen együtt ünnepeljenek.

Győr, 2019. szeptember 24. – SZEhírek, Nyerges Csaba, fotó: Májer Csaba József

Tovább

Győrtől Párizsig és vissza: az Apáczai Karon nyílt kiállítás Szabó József műveiből

Az év során folyamatosan látogatható valamilyen kiállítás a Cziráki Lajos térben, az Apáczai Karon. Ezúttal egy Magyarországon egyelőre kevéssé ismert, ám mindenképpen világszínvonalú expresszionista festő, a nyúli származású Szabó József mutatkozott be a helyi közönségnek. Az 1956-ban Franciaországba emigrált és 2010-ben ott is elhunyt alkotó életművét még csak most kezdi felfedezni a hazai szakma, így igazi csemegével találkozhat, aki megtekinti a tárlatot.

Győr, 2019. szeptember 24. – Horváth Márton, SZEhírek

Tovább

Ha boldog a tanító, boldog a gyermek is – emlékdiplomákat adtak át az Apáczai-karon

A Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karának hagyományos ünnepségén az 1954-ben, 1959-ben és 1969-ben végzett pedagógusok vehették át a hétvégén emlékdiplomájukat. Az elmúlt tanévben 103 díszoklevél kérelem érkezett az intézménybe. A Dr. Barsi Ernő díszteremben tartott ünnepségen harminc jubiláló, idős pedagógust köszönthettek.

Győr, 2019. szeptember 24. – SZEhírek, Nyerges Csaba, fotó: Májer Csaba József

Tovább

Európai Nyelvi Koktélbár lesz az egyetemen

Játékokkal és tesztekkel, interaktív foglalkozásokkal, mini nyelvórákkal és valódi koktélokkal nyílik szeptember 26-án a Széchenyi István Egyetem aulájában az egynapos Európai Nyelvi Koktélbár. Az Európai Bizottság és az EUNIC Hungary rendezvényét helyben az egyetem mellett a megyei Europe Direct iroda, valamint a Hatos és Társa Nyelviskola is segíti. Fiatalokat és időseket, minden érdeklődőt szeretettel várnak a rendezvényre.

Győr, 2019. szeptember 23. – SZEhírek, Nyerges Csaba

Tovább

Doktorandusz lett az egyetem lelkésze

A Széchenyi István Egyetem katolikus egyetemi lelkésze, Kaposi Gábor a hallgatókkal együtt újra iskolapadba ül. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem doktori iskolájában lett ugyanis doktorandusz, miután befogadták korábbi, Rómában abszolvált kurzusait. Egy különleges, fülön át bevehető „gyógyszer” hatását kutatja, ami az egyetemi lelkészség őszi programjaiban is megjelenhet.

Győr, 2019. szeptember 20. – SZEhírek, Nyerges Csaba, fotó: Májer Csaba József

Tovább

Országos szakmai siker: az óvári gazdászoké lett az arany vasvilla

Kiváló eredményt értek el a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának hallgatói a szeptember közepén a Kaposvári Állattenyésztési Napok keretében megrendezett XI. Országos Agrár-Felsőoktatási Intézmények Gazdászversenyén.

Győr, 2019. szeptember 19. – Hermán Zsolt

Tovább

Biztonságos környezetben tanulhatnak a külföldi hallgatók a győri egyetemen

A gólyatáborban évről évre egyre több, messzi kontinensekről érkező „vándormadár” is részt vesz a Széchenyi István Egyetemen. A világ minden tájáról költöznek Győrbe diákok, hogy itt tanulhassanak, piacképes diplomát szerezzenek, megismerhessék a várost, Magyarországot és Európát. A külföldi hallgatók orientációs tájékoztató hetének részeként a rendőrség és az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság szakemberei is hasznos információkat osztottak meg a külföldi gólyákkal

Győr, 2019. szeptember 19. – SZEhírek, Nyerges Csaba, fotó: Májer Csaba József

Tovább

Euracademy: a közösség által támogatott mezőgazdaság kitörési pont lehet

Tíz ország kutatóinak, gyakorló szakembereinek részvételével rendezték meg a 18. Euracademy Nyári Egyetemet Győrben, a Széchenyi István Egyetemen. A fenntartható vidékfejlesztést zászlajára tűző nemzetközi szervezet győri rendezvényének fókuszában a közösség által támogatott mezőgazdaság (Community-supported Agriculture, CSA-modell) állt, ami az egyik kitörési pontja lehet a helyieket helyben, fenntartható módon ellátó gazdálkodásnak és közösségépítésnek.

Győr, 2019. szeptember 18. – SZEhírek, Nyerges Csaba, fotó: Májer Csaba József

Tovább

Jó kimondani: Európa- és világbajnokok az evezőseink

A tavalyi, egyetemi világbajnoki cím után idén az egyetemi evezős Európa-bajnokságon is felállhattak a dobogó legfelsőbb fokára a Széchenyi István Egyetem élsportolói, újabb nagy dicsőséget hozva Alma Materüknek. Egy éve, Sanghajban a könnyűsúlyú négyesek, most szeptemberben, a svédországi Jönköpingben a normálsúlyú egységek mezőnyében sem találtak legyőzőre. Mindkét hajónak tagja volt Szlovák Rajmund és Szigeti Roland. Az egyetem világ- és Európa-bajnok evezőseivel beszélgettünk.

Győr, 2019. szeptember 17. – SZEhírek, Nyerges Csaba

Tovább

Események

Levelező tagozat óráinak időpontja 2019. november 15. - 2019. november 16.