SZEhírek

Egy volt hallgató portréja: másfél ezer fős gyárat irányít Mándli Péter

Többek között kiváló német nyelvtudását köszönheti a Széchenyi István Egyetem jogelődjének Mándli Péter, aki a ranglétrát végigjárva három éve lett a szombathelyi, másfél ezer embert foglalkoztató BPW-Hungária Kft. ügyvezetője. Munkájából adódóan sokat kell utaznia, s kérdésünkre azt is elmesélte, milyen módszert talált ki arra, hogy ezt elfogadtassa családjával.

Szombathely, 2020. január 17. – SZEhírek, Hancz Gábor, fotó: Májer Csaba József

Tovább

Telt ház a nyílt napon: továbbra is ezreket vonz a Széchenyi István Egyetem

Idén is megnyitotta kapuit a Széchenyi István Egyetem, amelynek keretében a középiskolások megismerkedhettek az intézmény széles képzéskínálatával. Az esemény vonzáskörzete most már nem csupán a szűkebb régió volt – az egész Dunántúlról érkeztek fiatalok, sőt, olyanok is akadtak szép számmal, akik hosszában szelték az országot, hogy első kézből tájékozódjanak az egyetem nyújtotta lehetőségekről.

Győr, 2020. január 16. – Horváth Márton - Hancz Gábor, SZEhírek

Tovább

Még szorosabb együttműködés a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel

Az eddig is meglévő kapcsolatokat új szintre emelve stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. A két intézmény több területen segíti kölcsönösen egymást.

Tovább

Tarlós István kapta a Széchenyi-egyetem Alumni Díját

A Széchenyi István Egyetem Alumni Díját vehette át dr. Földesi Péter rektortól Tarlós István, Budapest 2010 és 2019 közötti főpolgármestere, az országos közlekedési és közszolgáltatási infrastruktúra fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízott.

Győr, 2020. január 14. - SZEhírek

Tovább

Felfedezték az egyetemet a Jedlik-középiskolások

A győri Jedlik-középiskola egyik kilencedikes osztálya látogatott el nemrégiben a Széchenyi István Egyetemre, ahol többek között két laborban, tantermekben és az ultramodern könyvtárban jártak. A diákok még egy Teslát is szemügyre vehettek.

Győr, 2020. január 13. - SZEhírek, Hancz Gábor

Tovább

A vállalkozásfejlesztést is ösztönzi az egyetem

Egyre sokszínűbb eszköztárral ösztönzi a vállalkozásfejlesztést a Széchenyi István Egyetem. A lehetőségek a képzésektől az inkubációs iroda igénybevételéig terjednek, de a legjobb hallgatói csapatok akár jelentős befektetést is elnyerhetnek. A részletekről dr. Rámháp Szabolcsot kérdeztük.

Győr, 2020. január 9. – SZEhírek, Hancz Gábor, fotó: Májer Csaba József

Tovább

Felvételi 2020: új helyzetben a jogász szakra készülők

A népszerű egyetemeken, ahová sokan próbálnak bejutni – például a budapesti ELTE-n – megugrik a ponthatár, míg a vidékieken, köztük Győrben alacsonyabb lesz a tavalyinál állami ösztöndíjas jogász szakon – dr. Karácsony Gergely, a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karának dékánhelyettese szerint ez lehet a hatása a felvételi tájékoztatóban nemrégiben megjelent jelentős változásoknak. A jelentkezőknek az új helyzetben másként kell gondolkodniuk a felvételi sorrendjükről.

Győr, 2020. január 8. – SZEhírek, Hancz Gábor, fotók: Májer Csaba József

Tovább

Akár tizedével is csökkenthető az üzemanyag-fogyasztás

Akár tíz százalékkal is csökkentheti járműve fogyasztását egy átlagos autós, ha megfogad néhány vezetéstechnikai és műszaki tanácsot. Ráadásul ez nemcsak a pénztárcájának, hanem a bolygónak is előnyös lehet – állítja dr. Lakatos István, a Széchenyi István Egyetem tanszékvezetője.

Győr, 2020. január 7. – SZEhírek, Hancz Gábor, fotók: Májer Csaba József

Tovább

Gazdálkodást és menedzsmentet tanul az élvonalbeli kosaras

Az Uni Győr Mély-Út NB I-es kosárlabdacsapatban szeretne minél többet fejlődni az együttes nyáron igazolt bedobója, Dúl Panka. A 19 éves utánpótlás-válogatott játékos közben első évét tölti a Széchenyi István Egyetem gazdálkodás és menedzsment szakán, amit azért választott, mert úgy véli, a jövőben sok lehetőséget adhat számára ez a diploma.

Győr, 2020. január 6. – SZEhírek, Hancz Gábor, fotók: Májer Csaba József

Tovább

Ingyenes felkészítők az emelt szintű érettségire

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Köznevelésért Felelős Államtitkársága, a Klebelsberg Központ és a Magyar Rektori Konferencia közös programot indított Irány az Egyetem 2020 néven, amelynek keretében a jelentkezők segítséget kapnak az emelt szintű érettségire való felkészüléshez. Ebbe a tankerületi központok által fenntartott intézmények mellett az egyházi és szakképzési centrumok által fenntartott iskolák is bekapcsolódnak.

Győr, 2020. január 3. – SZEhírek

Tovább

2019 a fejlődés éve volt a Széchenyi István Egyetemen

Roppant mozgalmas évet hagy maga mögött a Széchenyi István Egyetem. Évösszegző cikkünkben áttekintjük a legfontosabb történéseket, visszatekintünk a legjelentősebb eseményekre és felidézzük a legemlékezetesebb pillanatokat. Mindegyikből akadt bőven – 2019 az egyetem történetének egyik legsikeresebb esztendeje volt, amelyet a fejlődés, a gyarapodás és az építkezés jellemzett.

Győr, 2019. december 31. – Horváth Márton, SZEhírek

Tovább

Menhelyi állatokon segítettek az apáczais hallgatók

„Egyetemisták az állatokért” mottóval több héten át tartó gyűjtést hirdetett az Apáczai-kar hallgatói önkormányzata. A cél az volt, hogy a győri állatmenhelynek segítsenek. Az ügyért sokan megmozdultak, így a szervezők több mázsányi eledelt és ruhát tudtak vinni az állatoknak. Horváth Dominika, a kar HÖK elnöke portálunknak azt nyilatkozta: örülnek a kezdeményezés sikerének és jövőre is szeretnének hasonló karitatív programokat szervezni.

Győr, 2019. december 28. – Horváth Márton, SZEhírek

Tovább

Egyetemi kártyával ingyen látogathatók a kosármeccsek

Az NB I-es UNI Győr Mély-Út női kosárlabdacsapat hazai mérkőzéseit az Egyetemi Csarnokban játssza. Kevesen tudják, hogy a Széchenyi István Egyetem hallgatói és dolgozói egyetemi kártyájukkal ingyenesen tekinthetik meg a mérkőzéseket.

Győr, 2019. december 27. – SZEhírek

Tovább

Csevegés csészékkel: a mesék gyógyító erejéről beszélt Csóka Judit

Hogyan segít a betegeken a meseterápia? Miért van más mesékre szükségük a szívbetegeknek és rákbetegeknek? Miért nem csak gyerekeknek szólnak a mesék? És mit mond minderről a pszichológia? Többek között ezekre a kérdésekre kaphattak válaszokat azok az érdeklődő hallgatók, aki részt vettek a Gyógypedagógia Tanszék által szervezett Csevegés csészékkel beszélgetésen az Apáczai-karon. Az eseménysorozat vendége ezúttal Csóka Judit meseterapeuta volt.

Győr, 2019. december 29. – Horváth Márton, SZEhírek

Tovább

Befogták a zsebműholdak jeleit a széchenyis hallgatók

Hatalmas sikert ért el a Széchenyi István Egyetemen egy automata műholdkövető állomás megvalósítására létrejött, azóta szakkollégiummá alakult csapat. A napokban sikerült befogni a december elején pályára állított SMOG-P és ATL-1 zsebműholdak jeleit.

Győr, 2019. december 22. – SZEhírek, Hancz Gábor

Tovább

Át kell gondolniuk jelentkezési stratégiájukat a jogi pályára felvételizőknek

A felvételi tájékoztatóban most közzétett adatok nyomán alapjaiban változik meg az állami ösztöndíjas helyek elosztása. Előnybe kerültek a vidéki jogi karokra jelentkezők, míg a budapesti karokon többszörös túljelentkezésre kell számítani.

Győr, 2019. december 20.

Tovább

Közösség formálódik a közösségszervező szakon

Szeptemberben indult a közösségszervező szak a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karán, amelynek felelőse, dr. Vehrer Adél arra törekszik, hogy igazi közösséget formáljon a hallgatókból. Az őszi szemeszterben több olyan programot szerveztek, amely ezt a célt szolgálja.

Győr, 2019. december 18. – SZEhírek, Hancz Gábor

Tovább

A logopédiában is fontos a kutatás

Modern szemléletű logopédiát képviselő osztrák szakember tartott előadást a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karán nemrégiben. Az őt meghívó oktató, dr. Zajdó Krisztina szerint az ilyen programok azért is fontosak, mert a kutatás és a tudományosan bizonyítottan hatékony kezelések alkalmazása felé terelik a szakma képviselőit.

Győr, 2019. december 17. – SZEhírek, Hancz Gábor

Tovább

Adventi koncertet rendezett a gyakorló iskola

Huszonkettedik alkalommal rendezte meg adventi hangversenyét a Széchenyi István Egyetem Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola a napokban, amelynek idén is a győri Nagyboldogasszony-székesegyház adta a színteret. Az egyetem, az Apáczai Csere János Kar és az iskola számos munkatársa, diákja kiváló hangszerjátékkal és énekléssel színesítette az ünnepi eseményt.

Győr, 2019. december 16. – SZEhírek, Winkler Csaba

Tovább

A villamosmérnöki szakmát népszerűsítették középiskolásoknak

A villamosmérnöki szakma motivációiról hallottak érdekes előadásokat a győri Pattantyús-középiskola diákjai a Széchenyi István Egyetem oktatóitól és hallgatóitól a napokban. A két intézmény együttműködése régi hagyományra nyúlik vissza, amelynek alapja a műszaki képzés.

Győr, 2019. december 15. – SZEhírek, Hancz Gábor, fotók: Májer Csaba József

Tovább

Magyar ötleteket karolnak fel

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és az állami tulajdonú Valor Hungariae Zrt. pénteken. A cél az, hogy minél több ötletből váljon magas hozzáadott értékű és innovációs tartalmú, Magyarországon gyártott termék.

Győr, 2019. december 13. – SZEhírek, Hancz Gábor, fotó: Májer Csaba József

Tovább

Együttműködési megállapodás 11 milliós ajándékkal

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a National Instruments (NI) Hungary Kft. szerdán. Az évi 180 milliárd forintos árbevételű, mérésautomatizálással foglalkozó debreceni cég 11 millió forint értékű adománnyal lepett meg két győri formula studentes csapatot.

Győr, 2019. december 12. – SZEhírek, Hancz Gábor, fotók: Májer Csaba József

Tovább

Kirepültek az első startup-fecskék Győrben: két hallgatói projekt is befektetést kapott

Meghozta első gyümölcsét a Széchenyi István Egyetem, a Startup Campus és a Hiventures tavasszal kötött együttműködése: a nemrégiben lezajlott Demo Day eseményükön a zsűri két hallgatói projektet is befektetésre alkalmasnak ítélt. Egyikük, a különdíjat is kapó WannaWork az álláskereséshez nyújtana új, innovatív platformot, míg az iBookr katás egyéni vállalkozók számára fejleszt automatikus könyvelőszoftvert. Mindkét csapat 15 millió forintos tőkeinjekcióhoz jutott.

Győr, 2019. december 12. – Horváth Márton, SZEhírek

Tovább

Elhunyt az Ikarosz-szobor alkotója

Kilencvenhét éves korában, december 9-én elhunyt a Nemzet Művésze Díjjal kitüntetett Varga Imre, a Széchenyi István Egyetem és Győr meghatározó művészi jelképének tartott Ikarosz, a sárkányrepülő szobor alkotója. A Széchenyi Alumni Magazin 2010. évi téli számában megjelent tanulmánnyal és Matusz Károly fotóművész fényképével emlékezünk rá.

Győr, 2019. december 11. – Winkler Csaba, SZEhírek (fotó: Matusz Károly)


Tovább

Presztízs Díj a gazdaság segítéséért

A Presztízs Díjasok Társasága idén dr. Konczosné prof. dr. Szombathelyi Mártának ítélte oda a Presztízs Díjat. A Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar Vezetéstudományi és Szervezeti Kommunikáció Tanszékének professzora a Széchenyi István Egyetem, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a vállalkozások közötti kapcsolatok erősítéséért érdemelte ki az elismerést.

Győr, 2019. december 11. – SZEhírek, Hancz Gábor


Tovább

Sok tízmillióan látták a Széchenyi-egyetem fejlesztését

A sok tízmilliós nézettségű Kínai Központi Televízió tudósításban számolt be MaxWhere 3D-s platformon a Széchenyi István Egyetem által fejlesztett oktatási tartalmakról a sencseni hi-tech kiállítás kapcsán. Professzor Baranyi Péter szerint a hagyományos módszerekhez képest a hallgatók ötven százalékkal jobban emlékeznek a térben elhelyezett tananyagokra, és harminc-negyven százalékkal hatékonyabb a tananyagkezelésük.

Győr, 2019. december 10. – SZEhírek, Hancz Gábor


Tovább

Ötödik hely a csapatbajnokságon

Ötödik helyet ért el a SZESE dzsúdócsapata a zalaegerszegi csapatbajnokságon.

Győr, 2019. december 9. – SZEhírek, H. G.

Tovább

Jogászdíszvacsora jótékonysággal és díjátadással

A tehetséges, rászoruló hallgatók támogatása volt a fő célja a Deák Ferenc Alapítvány a Győri Jogászképzésért pénteki jótékonysági díszvacsorájának. Az eseményen átadták a kar Életútdíját, amit ezúttal dr. Szalay Gyula volt dékán vehetett át.

Győr, 2019. december 9. – SZEhírek, Hancz Gábor, fotók: Májer Csaba József


Tovább

Öt oktató, öt egyedülálló történet a Tanárválaszban

Lehet-e tejből pálinkát főzni? Miként fér össze a vadászat a közlekedésbiztonsággal vagy a Sex Pistols a tengerjoggal? – ilyen kérdésekre is feleletet kaptak azok az érdeklődők, akik részt vettek a Tanárválasz című, az Universitas-Győr Alapítvány gondozásában megjelent interjúkötet bemutatóján nemrégiben. A könyv a Széchenyi István Egyetem öt fiatal oktatójának életútját mutatja be.

Győr, 2019. december 6. – SZEhírek, Hancz Gábor, fotók: Májer Csaba József


Tovább

Véget ér a Spirit Course

Derült égből villámcsapásként ért sokakat a bejelentés, miszerint a jövő szerdai Spirit Course buli lesz az utolsó a sorozat történetében. A befejezés okairól, a brand jövőbeni sorsáról és az elmúlt két évről beszélgettünk a két főszervezővel, Szlotta Bencével és Varju Benjaminnal.

Győr, 2019. december 6. – Horváth Márton, SZEhírek


Tovább

Harmadik hely az országos controllingversenyen

A Budapesti Corvinus Egyetemet is megelőzve végzett a harmadik helyen a Széchenyi István Egyetem csapata az Országos Controlling Esettanulmányi Versenyen nemrégiben. A megoldandó feladat egy bank felvásárlásáról szólt, ami kihívást jelentett minden indulónak, mert a képzésben érthető módon nem az ilyen ügyleteken van a hangsúly.

Győr, 2019. december 5. – SZEhírek, Hancz Gábor


Tovább

Nyugdíjasegyetem: nem csaltak a holdra szállással

Bár akadnak elgondolkodtatónak tűnő érvek amellett, hogy az első holdra szállás valójában meg sem történt, mindegyik cáfolható, ráadásul bizonyítékok is alátámasztják, hogy Neil Armstrongék valóban jártak az égitesten – ez volt a konklúziója  Szutyányi Márk érdekes előadásának a Széchenyi István Egyetem győri Nyugdíjasegyetemén a napokban.

Győr, 2019. december 5. – SZEhírek, Hancz Gábor


Tovább

Pro Orchestra Díjat kapott dr. Szekeres Tamás

A Győri Filharmonikus Zenekar által tavaly alapított Pro Orchestra Díjat idén dr. Szekeres Tamás, a Széchenyi István Egyetem korábbi rektora kapta a társulat munkáját segítő önzetlen és elévülhetetlen erőfeszítéseiért.

Győr, 2019. december 3. - SZEhírek


Tovább

Digitális tananyagokat adományozott a Huawei az egyetemnek

A Huawei Technologies Győrben indította útjára „1000 álom” elnevezésű új, kelet-közép-európai társadalmi felelősségvállalási programját. Ennek keretében a Petz-kórháznak tableteket, a Széchenyi István Egyetemnek pedig digitális oktatási anyagokat adományozott.

Győr, 2019. december 3. – SZEhírek


Tovább

Év Egyetemi Sportolója díjat vehettek át a széchenyis evezősök

November 21-én rendezte hagyományos év végi gálaünnepségét a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS), amelyen átadták az „Év Egyetemi Sportolója” kitüntetéseket. A díjazottak között ott voltak a széchenyis evezősök is, akik négyesben arany, párosban ezüst, nyolcasban pedig bronzérmet szereztek az Európai Egyetemek Evezős Bajnokságán idén nyáron.

Győr, 2019. december 2. – Horváth Márton, SZEhírek


Tovább

Mobilises siker a regionális robotversenyen

A győri Mobilis Bits MRGT győzelmével végződött a negyedik alkalommal megrendezett Nemak-Mobilis robotverseny, a First Lego League nemzetközi robotépítő és -programozó verseny győri regionális fordulója szombaton.

Győr, 2019. december 2. – SZEhírek


Tovább

Könyvbemutató színesítette a karácsonyi nyugdíjastalálkozót

Ahogy minden évben, idén is összegyűltek karácsony előtt az egyetem ma már nyugállományban lévő egykori oktatói. A találkozón finom fogások és kiváló borok várták a senior tanerőket, akik jó hangulatban beszélgettek órákig a Széchenyi Étteremben. Kihasználva, hogy majdnem kétszáz volt kolléga foglalt helyet a teremben, dr. Honvári János és Winkler Csaba bemutatták a tavasszal megjelent egyetemtörténeti kiadványokat.

Győr, 2019. december 4. – Horváth Márton, SZEhírek


Tovább

Rekordrészvétel az Országos Nemzetközi Koordinátori Találkozón

A hazai felsőoktatás nemzetköziesítése állt a Széchenyi István Egyetemen szerdától péntekig megrendezett Országos Nemzetközi Koordinátori Találkozó középpontjában. Ebben a győri univerzitás öles léptekkel halad előre, a Stipendium Hungaricum Programnak is köszönhetően. Az esemény rekordrészvétel mellett zajlott, csaknem háromszázan érkeztek a folyók városába a társintézményekből.

Győr, 2019. november 29. – SZEhírek, Hancz Gábor, fotók: Májer Csaba József


Tovább

A könyvtár a legjobb egyetem

Hogyan bővült és vált egyre korszerűbbé az Egyetemi Könyvtár, amely már lassan egy évtizede egy építészeti nívódíjas épületben várja az egyetemi és a külsős látogatókat – többek között erre derült fény a Széchenyi István Egyetem győri Nyugdíjasegyetemén a napokban.

Győr, 2019. november 28. – SZEhírek, Hancz Gábor, fotók: Májer Csaba József


Tovább

Krúdysok nyerték a Tájra fel! döntőjét

Hat területen adtak számot tudásukból azok a csapatok, amelyek bejutottak a Széchenyi István Egyetem által szervezett „Tájra fel! – Dunán innen, Dunán túl” elnevezésű honismereti-turisztikai vetélkedő döntőjébe. Az első díj a győri Krúdy-középiskolába került.

Győr, 2019. november 27. – SZEhírek, Hancz Gábor


Tovább

Széchenyis oktatók is írják Győr monográfiáját

Nagyrészt a Széchenyi István Egyetem oktatói írják a Győr történetéről szóló monográfia ötödik, befejező kötetét. A mű megjelenését 2021-re tervezik.

Győr, 2019. november 28. – SZEhírek, Hancz Gábor


Tovább

Új turisztikai tankönyveket fejlesztettek

Már elérhetők a Széchenyi István Egyetem e-learning felületén azok a tankönyvek, amelyeket a Turizmus Tanszék fejlesztett egy európai uniós projekt során, nemzetközi együttműködés keretében. Ezeket nemcsak Magyarországon, hanem romániai magyar nyelvű képzésekben is használni fogják.

Győr, 2019. november 26. – SZEhírek, Hancz Gábor, fotó: Májer Csaba József


Tovább

Női kosárlabda: bombaerős spanyol ellenfelek

Egy héten belül két nagyon erős spanyol ellenfelet fogad a győri női kosárlabdacsapat az Egyetemi Csarnokban. Ezek a mérkőzések is ingyen tekinthetők meg egyetemi hallgatói és alkalmazotti kártyával.

Győr, 2019. november 26. – SZEhírek


Tovább

Bajnoki címet szerzett a SZESE dzsúdósa

Győr, 2019. november 26. – SZEhírek, H. G.

Tovább

Fiatal és induló vállalkozásokat segítenek

A Széchenyi István Egyetem is részt vesz abban az osztrák–magyar közös, európai uniós projektben, amelynek célja fiatal és induló cégek támogatása. Van olyan vállalkozás, amely a segítségnek köszönhetően már egy termék sorozatgyártását készíti elő.

Győr, 2019. november 26. – SZEhírek, Hancz Gábor


Tovább

Apáczai-karról szóló különszámmal jelentkezett az Alumni Magazin

A szokásos őszi szám helyett tematikus kiadvánnyal jelentkezett az Alumni Magazin, fókuszban az Apáczai-karral. A kötet kapcsán szerda délelőtt dr. Dóka Ottó rektorhelyettes, dr. Pongrácz Attila dékán és Winkler Csaba, a Széchenyi István Egyetem kommunikációs titkára tartott tájékoztatót a kar tanácstermében.

Győr, 2019. november 26. – Horváth Márton, SZEhírek


Tovább

Rekordrészvétel a Formula Student Szimpóziumon

A Forma–1-ben jelenleg vagy korábban dolgozó mérnökök és számos más előadó mellett kétszáznál is több hallgató vett részt a Széchenyi István Egyetemen megtartott Formula Student Symposiumon. A csapatok a három nap során inspirációt szerezhettek új, együléses versenyautójuk tervezéséhez, megépítéséhez.

Győr, 2019. november 25. – SZEhírek, Hancz Gábor, fotók: Májer Csaba József


Tovább

Húsz első díj a Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencián

Mintegy négyszázan vettek részt a Széchenyi István Egyetemen a napokban megtartott Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencián. A magyar hallgatók között 20 első, 20 második, 11 harmadik és 18 különdíj talált gazdára. Most fordult elő először, hogy a külföldi hallgatók nemzetközi szekcióban mutatkoztak be.

Győr, 2019. november 24. – SZEhírek, Hancz Gábor, fotó: Májer Csaba József


Tovább

A cégek „házhoz jöttek” a hallgatókhoz az állásbörzén

14. alkalommal rendezték meg a Regionális Állásbörzét kedden a Széchenyi István Egyetem aulájában. A helyi munkaerőpiaci viszonyokat – és az egyetem képzési portfóliójának súlypontjait - jól mutatja, hogy a legtöbb kiállító idén is a járműipar környékéről érkezett, de természetesen akadtak vállalkozások az IT-szektorból és a pénzügyi világból is.

Győr, 2019. november 23. – Horváth Márton, SZEhírek (borítókép: Májer Csaba József)


Tovább

Nyugdíjasegyetem: a katódsugárcsőtől az LCD-tévékig

A televíziók technológiájának múltját, jelenét és jövőjét elemezte dr. Derka István adjunktus a Széchenyi István Egyetem győri Nyugdíjasegyetemén tartott legutóbbi előadáson. Kiderült többek között, hogy mi döntötte el a plazma- és az LCD-tévék piaci versenyfutását, illetve hogy vannak olyan készülékek, amelyekhez előbb inkább egy nagyobb lakást kell venni.

Győr, 2019. november 22. – SZEhírek, Hancz Gábor, fotók: Májer Csaba Jószef


Tovább

Új parkolási rendszert vezet be az egyetem

Átalakítja parkolási rendszerét a Széchenyi István Egyetem. A hallgatói és a munkatársi létszám évről-évre nő, bővült a kollégiumi kapacitás, mind több hallgató, oktató érkezik naponta a győri campusra autóval.  Eközben idegenek is előszeretettel hagyják járműveiket az egyetem területén. Intézkedésekre volt tehát szükség annak érdekében, hogy a parkolási gondok megoldódjanak. Az egyetem vezetése a koncepció kidolgozása során a győriek és az egyetemi polgárok érdekeit egyaránt figyelembe vette.

Győr, 2019. november 22. – SZEhírek, Ny. Cs.


Tovább

Forma–1-es mérnököket is várnak a szimpóziumra

A tavalyinál másfélszer több előadó érkezik a hétvégi Formula Student Szimpóziumra, amelynek a Széchenyi István Egyetem ad otthont. Köztük lesznek olyan mérnökök is, akik az autósport csúcskategóriájában, a Forma–1-ben dolgoznak vagy dolgoztak.

Győr, 2019. november 21. – SZEhírek, Hancz Gábor, fotó: Májer Csaba József


Tovább

Konferencia: 52 milliárd adategységgel vizsgálják a turizmust

A Magyar Turisztikai Ügynökség külföldi mobiltelefonok országon belüli mozgását elemezte, ami 52 milliárd adategységet jelent. Ez hatalmas segítség a döntéshozatalhoz – hangzott el a Széchenyi István Egyetem szervezésében a napokban megtartott X. Nemzetközi Turizmus Konferencián. A jubileumi eseményen hét szekcióban rekordot jelentő 51 előadást hallgathattak meg az érdeklődők.

Győr, 2019. november 20. – SZEhírek, Hancz Gábor, fotók: Májer Csaba József


Tovább

Területi innovációs platform alakult

Területi Innovációs Platform (TIP) megalakításáról írtak alá nyilatkozatot a Széchenyi István Egyetemen a felsőoktatási intézmény és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal képviselői kedden. A cél az, hogy az innovációs képesség erősödjön a kis- és közepes vállalkozások körében.

Győr, 2019. november 20. – SZEhírek, Hancz Gábor, fotók: Májer Csaba József

Tovább

Nagyot szólt az idei gólyabál – rekordsokan mulattak a Városi-Egyetemi Csarnokban

Gyakran hallani, hogy a mai fiatalokat már nem hozza lázba a bálozás. Nos, a Széchenyi István Egyetem hallgatói megcáfolták ezt a tételt, hiszen nemcsak hogy ott voltak, hanem minden eddiginél többen is vettek részt az idei gólya- és öregdiákbálon. Az elsősök a nyitótánc és az elmaradhatatlan gólyaavatás után a Bagossy Brothers Company koncertjét élvezhették, majd hajnalig ropták a tánctéren.

Győr, 2019. november 20. – Horváth Márton, SZEhírek

Tovább

„Nagyon sokat köszönhetünk a középiskolai igazgatóknak”

A Nyugdíjas Vezető Pedagógusok Klubja november havi összejövetelét a Széchenyi István Egyetemen tartotta. (A klub tagjai Győr korábbi középiskolai igazgatói.) Az egyetem nevében dr. Dóka Ottó rektorhelyettes és Winkler Csaba kommunikációs titkár fogadta a vendégeket, akiket körbe is vezettek a campuson. A találkozón többször is elhangzott: az egykori intézményvezetők jelentősen hozzájárultak a győri univerzitás fejlődéséhez.

Győr, 2019. november 19. – Horváth Márton, SZEhírek

Tovább

Lengyel–magyar kiállítás nyílt: híd, amit építeni kell

December 12-ig látható a Széchenyi István Egyetemen az a nagyszabású kiállítás, amely lengyel és magyar képzőművészek alkotásaiból nyílt a napokban. A megnyitón elhangzott: a tárlat a két nép ezeréves barátságának a kifejezése.

Győr, 2019. november 18. – SZEhírek, Hancz Gábor, fotók: Horváth Márton

Tovább

Sikeresen lezajlott a WRO világdöntője

Mintegy 12 ezer ember látogatott ki a hétvégén Győrben megrendezett robotépítő és -programozási olimpiára. Ők, valamint a résztvevők és a kísérők elégedetten mentek haza, ami nagymértékben volt köszönhető a Széchenyi István Egyetemnek.

Győr, 2019. november 15. – SZEhírek, Hancz Gábor, fotók: WRO Hungary

Tovább

Messi nevelőedzője: ez nem futball, ez élet

Az FC Barcelonát sikerre vivő játékfilozófiáról tartott előadást és gyakorlati bemutatót Joan Vilá Bosch, a klub volt módszertani igazgatója, számos klasszis labdarúgó nevelőedzője a Széchenyi István Egyetemen, a Sporttudományi Tanszék és a Testnevelési és Sportközpont szervezésében csütörtökön. „Úgy kell megszervezni a játékunkat, hogy fölényben legyünk az egész mérkőzés alatt. Nem az ellenfélhez akarunk alkalmazkodni. Soha nem arról beszélünk, hogy a saját kapunkat védjük, hanem arról, hogy a másik kapuhoz közel játsszunk – az előbbi félelmet, az utóbbi bátorságot sugall” – hangsúlyozta.

Győr, 2019. november 14. – SZEhírek, Hancz Gábor, fotó: Májer Csaba József

Tovább

Események

MÉK nyílt nap 2020. január 24. 10:00 - 16:00
MÉK Gazdász Bál 2020. január 25.
Szenátusi Ülés 2020. január 27. 14:00 - 16:00
Bejelentkezés a 2019/20-as tanév II. félévére 2020. január 29. 06:00 - 2020. február 8. 23:55