Hiánypótló állás- és terepbörzét szerveztek az Apáczai Karon

A nagy egyetemi állásbörzéken túl is van élet: az Apáczai Kar – most először – saját kiállítást szervezett. Az I. Állás- és Terepbörzén a térség civil szervezeteit és szociális intézményeit ismerhették meg az érdeklődők. A rendezvény elsődleges célja az volt, hogy a kar hallgatói tájékozódhassanak a gyakorlati- és munkalehetőségekről, megismerjék leendő munkahelyeiket. Voltak olyan kiállítók is, amelyek kizárólag önkénteseket toboroztak – ilyenre egyetemi börzén korábban nem volt példa.

Győr, 2018. december 4 . – Horváth Márton, SZEhírek

A Szociális Munka Világnapjára időzítették az I. az Állás- és Terepbörzét az Apáczai Karon. Vajon a puszta véletlen műve, hogy másnap került sor a Regionális Állásbörzére egyetemünk aulájában? A szinkronizáció valószínűleg nem volt tudatos, ám mégis, a külső szemlélőnek úgy tűnhet, mintha csak a nagy keddi börze kistestvéréről beszélnénk. Később talán ténylegesen az is válhat belőle – de ne szaladjunk ennyire előre.

 

A Pannontáj-Sokoró Natúrpark látványos installációval érkezett. (Fotó: Horváth Márton)

„Azért szerveztük meg az eseményt, hogy a hallgatók megismerkedhessenek azokkal a szervezetekkel, intézményekkel, ahol a hivatásukat gyakorolhatják. Megpróbáltuk a szakma minél szélesebb spektrumát felvonultatni: az idősgondozástól kezdve a hátrányos helyzetű csoportokkal foglalkozó szervezeteken keresztül egészen az iskolákig bezárólag minden fontosabb szegmens képviseltette magát” – mondta érdeklődésünkre Csillag Attila, az esemény egyik főszervezője. De vajon a terep szó miért került bele az esemény nevébe? Az Apáczai Kar munkatársa erre is válaszolt.

„Szinte valamennyi szakunkon van kötelező gyakorlat, akár különböző tantervi tárgyakon belül is. Ez azt jelenti, hogy például egy szociálpedagógusnak ki kell mennie „terepre”, valahova az intézményen kívül, ahol a gyakorlatban alkalmazhatja a tanult ismereteket. Sokszor a hallgatók tanácstalanok, nem tudják, hova menjenek, nem ismerik ezeket a lehetőségeket. Ezért gondolom, hogy a mai esemény hiánypótló, hiszen nem csupán a munkáltatói és a munkavállalói oldal találkozik egymással, hanem a kiállítók itt terepgyakorlati helyeket is kínálnak” – hangsúlyozta Csillag Attila.

 

Csillag Attila reméli, lesz folytatása a rendezvénynek. (Fotó: Horváth Márton)

Valóban, ebben az esetben nem egy hagyományos állásbörzéről beszélünk, ahol a munkáltatói és a munkavállalói oldal találkozik egymásal. Az I. Állás- és Terepbörze komplex kapcsolódási pont civil szervezetek, szociális intézmények, iskolák és a leendő munkavállalók, gyakornokok, valamint önkéntesek között. Bizony, nem elírás, az eseményen sok standnál kizárólag önkénteseket kerestek, ami abszolút unikum az egyetem történetében.

„Azon túl, hogy rengeteg szervezet jelezte felénk, számítanak az önkénteskedő hallgatókra, ne felejtsük el, hogy szociálpedagógia szakon kötelezően beépítettük a tantervbe a „Közösségi és önkéntes munka” tárgyat, amit adott félévben a hallgatóknak teljesíteniük kell. Itt most választhatnak a különböző helyek közül, érdeklődhetnek, hol mit tudnak segíteni. És itt most már nem csak szociális hallgatókra gondolok, hiszen ha bárki betéved ide és körülnéz, rögtön benne lesz a fejében legalább 3-4 olyan hely, amiről tudja, hogy ott karitatív tevékenységet folytatnak. Így, leegyszerűsítve a helyzetet, ha otthon a kisgyerek kinövi a ruhát, de jó állapotban van, nem dobja ki, hanem rögtön tudja, hova viheti, ahol szükség van rá.” – mutatott rá a szolidáris attitűd fejlesztésének fontosságára Csillag Attila.

A börzén részt vett Varga Attiláné Ildikó, aki maga is végzés előtt álló hallgató, már az önkéntes és a gyakorlati időszakon is túl van, csupán körülnézett, mi a kínálat. „Jelenleg átképzem magam, szeretnék visszakerülni a munka világába. Korábban adminisztratív munkakörben dolgoztam, most kipróbálnám magamat egy másik területen. Új szakmámnak a szociálpedagógiát választottam” – meséli, majd hozzáteszi, fontos a tájékozódás. „Szerintem sokan nem tudják, mi az a paletta, amiről választhatnak. Ezért fontosak az ilyen események, ahol egy helyen, pár óra alatt a komplett választékot át lehet tekinteni” – zárta szavait.

 

A hallgatók önkéntes és gyakornoki helyek, valamint főállások után is érdeklődhettek a standoknál. (Fotó: Horváth Márton)

Az esemény kilenctől délig tartott, de vajon várható-e ismétlés? Csillag Attila mindenképpen szeretné. „Az lenne az igazán szép, ha ezt követően is rendszeressé válna egy ilyen esemény. Az első dolgunk az lesz, hogy monitorozzuk, hogy sikerült a rendezvény. Meg fogjuk kérdezni a résztvevőket, a terephelyeket illetve a hallgatóktól is kérünk majd visszajelzést. Ezeket kiértékeljük és próbáljuk fejleszteni az ötletet. Bár a pályázati finanszírozás (lásd lentebb – a szerk.) nem tart örökké, bízom benne, hogy sikerül meggyökereztetni a rendezvényt az éves programnaptárban.”

Az eseményről készült videós híranyag ezen a linken elérhető.

 

I. Állás- és Terepbörze

A program a „Nők a családban és a munkahelyen” EFOP projekt keretében valósult meg. A szervezésben közreműködött: Szociális Projektinkubátor Közösségi Akció és Kutatás Alapítvány (SzocProj), Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Szolgáltató Központ illetve a Szociális Tanulmányok és Szociológia Tanszék. Néhány bemutatkozó szervezet a teljesség igénye nélkül: Iskolakultúráért Egyesület, Munkaerőpiacon Maradás Egyesület, Szent Anna Idősek Otthona, Gézengúz Alapítvány, Egyenlő Bánásmód Hatóság.

Események

Alkotóhét 2020. szeptember 21. - 2020. szeptember 26.
Elektronikus ZH nap 2020. szeptember 24.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. szeptember 25. - 2020. szeptember 26.
Szenátusi Ülés 2020. szeptember 28. 14:00 - 16:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. október 2. - 2020. október 3.