Hétmilliárdos fejlesztés az egyetemen: ez az alapkő mérföldkő is egyben

(www.gyorinap.hu,2009. Október 30.)

Példamutató fejlődés ment végbe az elmúlt években a Széchenyi egyetemen. Ezt Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke mondta pénteken délelőtt, amikor ünnepélyes keretek között letették a győri felsőoktatási intézmény új épületszárnyainak alapkövét.
Főként uniós támogatásból, hétmilliárd forintos összköltségvetésű beruházás eredményeként két éven belül megújul a Széchenyi-egyetem. Két új épület felépítése és a szükséges infrastruktúra kialakítása mellett bő egymilliárd jut a meglévő laborok fejlesztésére. Amint dr. Szekeres Tamás rektor az alapkőletételi ünnepség köszöntőjében elmondta, egy tudatos fejlődési folyamat újabb fontos állomásához érkezett az intézmény. A négy évtizeddel ezelőtti alapítást követően a második mérföldkövet a nyolc évvel ezelőtti egyetemmé válás jelentette az egykori SZIF életében. Most pedig itt a harmadik jelentős állomás, amelynek nagyságrendje az alapításéval vetekszik. Ráadásul - emlékeztetett az intézmény első embere - az elmúlt évtizedben lefektetett fejlesztési terv nem csupán megvalósult, hanem az idő folyamán ki is bővült. Az egyetem előbbre tart, mint vezetői évekkel ezelőtt remélték. A kitűzött cél - amelynek elérésében az egyik fontos eszköz a mostani fejlesztés - pedig nem is lehet más ennek fényében, mint felnőni a nagynevű nyugat-európai egyetemekhez.

Dr. Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke beszédét napi programjának ismertetésével kezdte: Győrből ugyanis Nagycenkre vezetett az útja, ahol a Tudomány Hete alkalmából koszorút helyezett el Széchenyi István sírjánál. Ez az egybeesés pedig jó alkalom volt arra, hogy az elnök párhuzamot vonjon a "legnagyobb magyar" szellemi, alapítói, országépítő tevékenysége és a róla elnevezett felsőoktatási intézmény hivatása között. Mint említette, büszkeséggel tölti el, hogy ott lehet a kézjegye - egykori kulturális miniszterként - a Széchenyi-egyetem alapító okiratán, s úgy látja, példamutató fejlődés ment végbe az elmúlt években ezen az egyetemen. Erre pedig az intézmény valamennyi munkatársa büszke lehet, akik kivették részüket a tudományos "építkezés" munkálataiból.

Dr. Molnár Csaba kancellária miniszter az eseményen úgy fogalmazott, a kormány szemszögéből az oktatás támogatása jó beruházásnak számít, éppen ezért jelentős forrásokat biztosítottak az elmúlt években, többek között a felsőoktatási intézmények fejlesztésére. Hozzátette, a 2009-ben elinduló projektek közül kiemelkedik a győri pályázat, amelyet jól jelez, hogy bár nem a győriek kérték a legtöbb pénzt, mégis ők kapták a legtöbbet. Ez egyértelműen utal a benyújtott tervek alaposságára, az eddig végzett szellemi munka minőségére (13 intézmény összesen 35,5 milliárd forint támogatásban részesült, a SZE 6,5 milliárdot kapott). A Miniszterelnöki Hivatal vezetője ugyanakkor figyelmeztetett, ez az ünnep is jó alkalom arra, hogy felhagyjunk a múltba fordulással, a nagy elődökre való mutogatással, hiszen most is vannak lehetőségeink, tehetségünk, s a jelek azt mutatják, szép jövő vár a hazai felsőoktatásra.

Borkai Zsolt polgármester köszönetet mondott az egyetem munkatársainak az eredményes pályázatért, s örömét fejezte ki, hogy az állami, városi és egyetemi összefogás sikert hozott Győrnek, sikert hozott a Széchenyi István Egyetemnek. Úgy fogalmazott, a kampusz szomszédságában párhuzamosan folyó városi beruházás, az új híd építése szimbolikus jelentéssel is bír, hiszen az azonos időben történő fejlesztések megerősítik azt az összeköttetést, egyfajta hidat, amely a város és az egyetem között fennáll.

A kivitelező képviseletében megszólaló Baksa Attila, a ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója elmondta, komoly kihívást jelent az építkezés, hiszen a tervek szerint viszonylag rövid időn belül, 2010. októberében  meg kell történnie a műszaki átadásnak. A vállalkozó is gratulált az egyetemnek az elért sikerhez, s reményét fejezte ki, hogy a későbbiekben is hozzájárulhatnak munkájukkal az intézmény fejlődéséhez.

Ezt követően került sor az alapkő urnájába kerülő okirat aláírására, majd az előző napi borongós időjárást meghazudtoló, tavaszt idéző kellemes napsütésben helyezték el a megszólalók az új épületegyüttes alapkövét az építési területen, a leendő központi épület helyén.

Események

Nyári záróvizsga időszak 2019. június 19. 00:00 - 2019. június 28. 19:00
Diplomaátadó ünnepély - MUK 2019. június 22. 14:00 - 15:00
Szenátusi Ülés 2019. június 24. 14:00 - 15:00
IX. Nemzetközi Mikroalga Szimpózium 2019. június 25. 00:00 - 2019. június 26. 01:00