Hétmilliárdos egyetemi fejlesztés

(Kisalföld, Győr-Moson-Sopron megyei napilap, 2010. január 20.)

Szeghalmi Balázs


Most itt a nagy alkalom, hogy a beruházási rektorhelyettes segítségével a sorra vegyük a fejlesztési projekt legfontosabb funkcióit – lássuk!

"A laborunk korszerű, 21. századi fejlesztését teszi lehetővé az UNI-INNO Műszaki K+F Eszközpark és Technológia Transzfer Tér, mely 1,3 milliárd forintból valósulhat meg. A pályázati kiírások megtörténtek, s egyes esetekben már eredmények is születtek" – közölte a Széchenyi Egyetem beruházási rektorhelyettes. "Az Új-Tudástér nem csupán új közösségi teret ad majd az egyetemi campusnak, de tudományos rendezvényeknek is kiváló helyet biztosít.

A doktori iskola, a nemzetközi kutatóközpont, a mechatronikai képzés egyes elemei szintén az Új-Tudástérben szolgálják majd az oktatókat és a hallgatókat, mint ahogy elektronikus tananyagok és stúdió is üzemel majd itt. Az új épület csak az oktatást szolgálja a jövőben, igazgatási funkciókat biztosan nem fog betölteni" – ismertette a rektorhelyettes.INNO-Share: "A világ nagy egyetemi könyvtáraiból elektronikusan lehet majd itt letölteni anyagokat"

Virtuálisan lépjünk egyet, s nézzük, mit kínál hamarosan az egyetemi élet szereplőinek az INNO-Share Regionális Tudástranszfer Központ. "A világ nagy egyetemi könyvtáraiból elektronikusan lehet majd itt letölteni anyagokat, míg az épület másik fele klasszikus könyvtárként várja az oktatókat, hallgatókat. Könyves boltot, igényes kávézót, valamint az egyéni elmélyedést, tanulást szolgáló fülkéket is terveztek ide a szakemberek. Az esélyegyenlőséget pedig biztosítja a mozgássérültek és gyengén látók közlekedését segítő megoldások tömkelege" – folytatta dr. Kardos Károly.Elveszett parkolók helyett 300 új parkoló

A beruházási rektorhelyettes arról is beszámolt, hogy a beruházások kapcsán a parkolók fele ugyan elveszett, de két új helyszínen, több mint 300 parkolót tudnak kialakítani. Lipi László, a beruházás projektvezetője a hatalmas összegből megvalósuló fejlesztés kapcsán úgy nyilatkozott, hogy "minden az ütemterveknek megfelelően alakul, sőt, talán egy kicsit jobban is".

"Jelenleg az Új-Tudástér 2. szintjének kialakítása zajlik, míg az INNO-share épület esetén az első szint építése történik, de itt a pinceszint megalapozása viszonylag időigényes feladat volt.

A látványos elemek, tehát a két új épület építésének esetében az egyetem vezetésének külön kérése volt, hogy minden látható legyen, s így a hallgatók tanulmányait segítse" – árulta el Lipi László.2011 szeptemberére véget is érhet a nagy fejlesztés

A projektvezető hozzátette: "az igazgatóság közelében már a szerkezetépítést végzik a szakemberek az úgynevezett parkolólemezen". Itt 180 kocsi fér majd el, s a szóban forgó parkoló áprilisban jó eséllyel már próbaüzemmel fogadhatja az autósokat. A labor közelébe "álmodott" másik parkolóház 130 kocsi tárolására lesz alkalmas; ennek alapozását most tavasszal kezdik. A kisalfold.hu információi szerint 2010 októberére tervezett műszaki átadás-átvétel időpontja minden további nélkül tartható.

Közel egy évvel később, 2011 szeptemberében pedig az összes projekt végleges használatbavétele kaphat zöld lámpát.

Események

Elektronikus ZH nap 2020. április 3. 08:00 - 15:00