Hétmilliárd forintos egyetemfejlesztés alapkövét tették le Győrben

(www.edupress.hu, 2009 10. 30)

Csaknem hétmilliárd forintos egyetemfejlesztési beruházás ünnepélyes alapkőletételét tartották a Széchenyi István Egyetemen, október 30-án. Az elnyert uniós összeg 6,5 milliárd forintját az intézmény további 360 millióval egészíti ki. A hároméves egyetemfejlesztési projekt célja egy európai színvonalú, az ipari, gazdasági szereplőkkel hatékonyan együttműködő felsőoktatási intézmény kialakítása. A projekt három fő fejlesztési eleme egy oktatási és közösségi tér kialakítása, egy regionális tudástranszfer központ létrehozása, valamint egy műszaki, K+F eszközpark megteremtése.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség korábbi, február 10-i döntése értelmében a győri Széchenyi István Egyetem az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő által lebonyolított Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program TIOP-1.3.1 konstrukciója révén 6,5 milliárd forint uniós támogatásban részesül. Az intézmény által biztosított önerővel kiegészülve csaknem 7 milliárdos összköltségvetésű a projekt.
A beruházás ünnepélyes alapkőletételét október 30-án, pénteken tartották meg a Magyar Tudomány Hetéhez kapcsolódva. Az eseményen köszöntőt mondott dr. Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, zárásaként pedig dr. Szekeres Tamás, a Széchenyi István Egyetem rektora és a rendezvény szónokai közösen helyezték el az alapkövet a leendő központi épület, az Új-Tudástér helyén.
A közbeszerzési eljárás útján kiválasztott kivitelező augusztus 17-én kezdte el a munkálatokat. Az alapozási munkák a tervek alapján még idén befejeződnek, jövő márciusra pedig szerkezetkész állapotban lesznek az épületek. A műszaki átadás határideje 2010. október 4. Teljes funkciójában 2011-től vehetik használatba a hallgatók, az egyetem munkatársai, a vállalati partnerek és valamennyi érintett az új komplexumot.
A fejlesztés súlypontjai között szerepel a műszaki képzés minőségének emelése, az egyetem tudáspotenciáljának jelentős növelése, az egész életen át tartó tanulás korszerű feltételeinek megteremtése, kutatási-fejlesztési támogatás a vállalatok számára, ehhez korszerű kutatási infrastruktúra kiépítése, széleskörű mérnöki szolgáltatások kínálata, valamint integráció hazai és nemzetközi tudáshálózatokhoz.
A projekt három fő fejlesztési eleme:
I.) Új-Tudástér Oktatási és Közösségi Tér (6240 m2 összterület, 2,9 Mrd Ft tervezett bekerülési költség): itt, az egyetem új központi épületében koncentrálódnak majd a tudományos képzési, szakképzési és oktatásfejlesztési funkciók, valamint a hallgató szolgáltatások.
II.) INNO-Share Regionális Tudástranszfer Központ (6280 m2 összterület, 2,8 Mrd Ft tervezett bekerülési költség): az új épületszárny az egyetem hallgatói, oktatói, valamint a jelentős kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységet folytató vállalatok, vállalkozások, tudományos szervezetek és személyek számára kínál könyvtári, információs háttértámogatást valamint technológiai és technológia-transzfer szolgáltatásokat.
III.) UNI-INNO Műszaki K+F Eszközpark és Technológia Transzfer Tér (1,2 Mrd Ft tervezett bekerülési költség): a projekt révén jelentős eszközberuházással gazdagodó és továbbfejlődő, a vállalati igényeket is figyelembe vevő, korszerű felszereltségű laborbázis hatékonyan támogatja a hallgatók gyakorlatorientált képzését, az oktatók, doktoranduszok tudományos kutató munkáját. Itt találnak otthonra a közös egyetemi-vállalati kutatási projektek is.

Események

Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. február 21. - 2020. február 22.
Szenátusi Ülés 2020. február 24. 14:00 - 16:00
Spin-off Klub 2020. február 24. 18:00 - 20:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. február 28. - 2020. február 29.