Hatszáz milliós egyetemi fejlesztés

(www.kisalfold.hu 2007.07.24.)
 
Győr - Pályázati pénzből 600 millió forintos fejlesztés kezdődött a győri Széchenyi egyetemen: az informatikai hálózat korszerűsítésén túl „építész műhelyt” alakítanak ki.

Hétfőn délelőtt sajtótájékoztatón, délután pedig lakossági nyílt napon is ismertették a győri Széchenyi egyetemen most indult új fejlesztést. A helyszín a hajdani, már szükségtelenné vált kompresszorház volt: itt kap majd helyet az egyetem építész tanszéke illetve műterem hallgatói számára.

Dr. Szekeres Tamás rektor szólt arról, hogy az Európai Unió támogatásával és a magyar kormány társfinanszírozásával pályázaton nyert 540 millió forinthoz 60 milliót tesz az egyetem, így összesen 600 milliós fejlesztés valósulhat meg. A pénzt felét az informatikai hálózat fejlesztésére kell fordítani, másik feléből az egyetem életében jelentős projekt valósulhat meg: építész műterem. Ez nem csak a már amúgy is rangos győri építészképzés színvonalát emeli. Hiszen, mint a rektor mondta, újabb kaput nyitnak a város felé, a létesítményben kiállítóterem is lesz, rendezvényeket tartanak, az építészek fontos találkozóhelyének szánják. (A legutóbbi ilyek „kapu" a zsinagóga volt, most pedig a „megfagyott zene", azaz az építészet kap helyet.)

Bodrossy Attila tanszékvezető (aki tanár kollégájával, Czigány Tamással együtt tervezte a létesítményt) emlékeztetett rá, hogy a hat éve a győri egyetemen kezdődött építészképzés ma már igen rangosnak számít az országban, nagy iránta az érdeklődés. A megvalósítandó műterem olyan lesz, amilyennel még a budapesti Műegyetem sem rendelkezik.

A beruházással a volt kompresszorház 227 négyzetmétere 869 négyzetméterre növekszik. Meglévő, földszinti részén lesz a kiállítóterem. az első emeleten kap helyet a tanszék, tizenöt oktatói hellyel, de olyan kialakítással, hogy egyszerre 29 hallgató is le tud ülni konzultációra. A felső szint a műteremé, ahol 85 hallgató tud dolgozni, akár az egyes előadások közti „lyukas" órákat is kihasználva.

A kompresszorház 40 centi vasbeton falai megmaradnak, a ráépítéssel is megőrzik a zárt, súlyos tömeget. A létesítmények ezt a részét sötétszürkére, majdnem feketére festik. Mintegy jelképesen „black box" lesz, olyan fekete doboz, amelybe bemegy a hallgató, és kijön az építész... Ide csatlakozik egy másik, újonnan építendő „doboz", a lépcsőház lifttel, látványkontrasztként üvegtéglás burkolással.
Az építés menetéről az egyetem főmérnöke, Lipi László beszélt, elmondva egyebek között, hogy a múlt hét végén már átadták a munkaterületet a közbeszerzési pályázaton nyertes kivitelezőnek, a Nógrádtrade Plus Kft.-nek. Ügyvezető igazgatója, Gábrielné Császár Ilona is itt volt a sajtótájékoztatón. Szorít minden határidő, hiszen a létesítménynek a pályázati feltételek szerint a jövő év március 25-ig el kell készülnie.
Az egykori kompresszorház, amely hamarosan nagy változáson esik át.

Események

Alkotóhét 2020. szeptember 21. - 2020. szeptember 26.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. szeptember 25. - 2020. szeptember 26.
Szenátusi Ülés 2020. szeptember 28. 14:00 - 16:00
Teremtés Hete 2020. szeptember 30. 16:30 - 18:30