HARMINCHÁROM FRISSDIPLOMÁS GYŐRI ZENEMŰVÉSZT KÖSZÖNTÖTTEK

"Életem, kezdődő zenepedagógusi, művészi pályám nagy motiváló eseménye széchenyis zenetanári tanulmányom. A Győr Symphonic Band műhelyében, az Universitas-Győr Alapítvány támogatásával eljuthattam egy debreceni, majd egy prágai nemzetközi fúvószenekari fesztiválra, s tavaly Hollandiában a zenekarral európai mesterkurzuson vehettem részt" – így fogalmazott az Egyetemtől kapott útravalóról a budapesti Lakatos László frissdiplomás tanár úr, aki dr. Cziglényi Ákos egyetemi adjunktus, gordonművész növendékeként lett zenetanár gordon szakon. László a fővárosi Szent István Zeneművészeti Szakközépiskolából jött Győrbe tanulni.

2018. június 25. Winkler Csaba

„Egyetemünk Művészeti Kara a képzés minden szakaszában lehetőséget ad a személyesebb együttműködésre. A tanítvány sok évszázaddal ezelőtt s gyakran ma is beköltözik a mester házába. Évekig részese lesz az életének, családtagként éli életét. Közben megpróbál mindent ellesni a mesterétől. Örülünk sikereinek, különösen akkor, amikor úgy érezzük, ebben a sikerben mi is ott vagyunk, hasznos tanácsaink köszönnek vissza a tanítványok, a közönség elismerő szavaiban, a tapsban. Ez az együttműködés akkor sikeres, ha a tanítvány szorgalmas, a tanárnak pedig szakmai és emberi hitele van.” – e szavakkal avatta dr. Ruppert István egyetemi tanár, dékán a frissdiplomás győri zeneművész- és zenetanár jelölteket.

A Széchenyi István Egyetem harminchárom frissdiplomása az előadóművész és zenetanár alapképzésben, az osztatlan zenetanár képzéseken, a mesterszakokon végzett. A jelölteket a legkiválóbb hangszeres és zeneelméletes művésztanárok, pedagógusok, rendszeresen koncertező előadóművészek tanították s készítették fel pályájukra. Tanulmányaik meghatározó része volt a verseny, a díjakkal jelzett sikeres részvétel a Tudományos és Művészeti Diákkörök helyi és országos programjain, a hazai, a nemzetközi színtéren való folyamatos megmérettetés. Az egyetemi évek alatt a szakmai munka alaposságát és a csapatmunka értékeit az Universitas-Győr Alapítvány és az egyetem által két évtizede alapított Győri Egyetemi Zenekar és a Győr Symphonic Band teljesítette ki.

A Tatabányán élt és működött, Cremonában, a hegedűkészítők városában tanult és a legnívósabb nemzetközi versenyeken rangos elismeréseket szerzett híres magyar hegedűkészítő, Kónya István (1919–1999) Aranykoszorús mester emléke és az immár három generációt számláló hegedűkészítő-dinasztia előtt tisztelegve egyik fia és unokája, id. Kónya Lajos és ifj. Kónya Lajos hegedűkészítő mesterek 2015-ben díjat alapítottak. A  díjjal a győri Széchenyi István Egyetem zeneművészeti képzésében, a  vonós tanszak egy, a tanév során kiváló tanulmányi teljesítményt nyújtó hallgatójának munkáját ismerik el. A díjat 2018-ban a budaörsi Lakatos Sára vehette át, aki a csellóművész szakon diplomázott, s a fővárosi Bartók Béla Konzervatóriumból jött Győrbe tanulni. Széchenyis mestere dr. Déri György egyetemi docens, csellóművész volt.

 

A Kónya-díjat 2018-ban Lakatos Sára frissdiplomás csellóművész vehette át.


Gratulál a család Lászlónak a zenetanári diplomához.

Események

Szenátusi Ülés 2020. szeptember 28. 14:00 - 16:00
Teremtés Hete 2020. szeptember 30. 16:30 - 18:30
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. október 2. - 2020. október 3.