Harmadszor rendeztek terepbörzét az Apáczai-karon

Gyakorlati helyeket és állásokat is kínáltak a III. Állás- és terepbörzén, mely mára az Apáczai-kar egyik emblematikus rendezvénye lett. Az esemény főszervezője, Csillag Attila portálunknak úgy nyilatkozott: a börze elsődleges célja, hogy a hallgatók megismerkedhessenek azokkal a szervezetekkel, ahol a kötelező gyakorlatukat eltölthetik. Ugyanakkor ez az alkalom a győri szociális szféra számára találkozási lehetőség is – segít szorosabbra fonni a terephelyek és az egyetem közötti kapcsolatokat.

Győr, 2019. november 13. – Horváth Márton, SZEhírek

Idén nem a „nagy”, regionális állásbörzével szorosan, hanem egy hónappal korábban tartották az akár szociális állásbörzének is keresztelhető Állás- és terepbörzét az Apáczai-karon. Az esemény a Széchenyi István Egyetem szociális képzési területén tanuló hallgatóknak nyújt lehetőséget arra, hogy tájékozódjanak a gyakorlati- és munkalehetőségekről.

„Egy felsőoktatási intézmény azzal tesz jót, ha nem csak befelé fordul, hanem azokat a külső partnereket is megpróbálja bevonni, ahol a végzett hallgatók a későbbiekben elhelyezkedhetnek” – mondta a börze megnyitóján dr. Pongrácz Attila, az Apáczai-kar dékánja. Hangsúlyozta: a megjelent intézmények, szervezetek, alapítványok révén a szociális területen tanuló hallgatók olyan szakmai hátteret kaphatnak, amit a négy fal között, tantermi oktatás során nem lehet átadni.

Az idei alkalommal 16 „kiállító” jött el bemutatkozni a hallgatóságnak. Voltak köztük intézmények (Kossuth Lajos Általános Iskola), civil szervezetek (Camelot Egyesület) és alapítványok is (Gézengúz Alapítvány). Bár ezúttal a Szabadulós Pince és vele a for profit vonal nem képviseltette magát, de most is akadtak különlegesnek számító résztvevők, úgymint a Hallgatói Önkormányzat, a Mobilis vagy éppen a FabLab, amelyre majd külön is kitérünk a későbbiekben.

 

Az idei évben a Hallgatói Önkormányzat is saját standdal jelentkezett a rendezvényen. (Fotó: Horváth Márton)

Csillag Attila, a rendezvény egyik főszervezője, a Szociális Munka és Szociológia Tanszék munkatársa úgy fogalmazott, hogy a terepbörze közel hozza egymáshoz a keresletet és kínálatot.

„A hallgatók képet kapnak arról, hogy az egyes helyeken milyen tevékenységet kell végezniük, milyen lehetőségeik vannak, milyen kompetenciáikat kell fejleszteniük. Illetékes személyekkel beszélgethetnek arról, hogy milyen az élet egy idősek otthonában, mi várhat rájuk a családsegítő központnál vagy éppen hogyan hasznosulhatnak az egyetemen megszerzett ismereteik a Mobilis munkatársaként. Korábban ilyen direkt eszmecserére nem volt lehetőség” – jelentette ki az oktató.

 

A hallgatók az órák közti szünetben érdeklődhettek a kiállítók asztalainál. (Fotó: Horváth Márton)

Tekintve, hogy ez már sorrendben a harmadik terepbörze volt, felmerülhet, hogy milyen trendek rajzolódnak ki az elérés szempontjából, azaz mekkora sikerszázalékkal teljesít a rendezvény. Csillag Attila szerint a visszajelzések alapján elégedettek a partnereik.

„Szerencsés helyzetben vagyunk, mert Győrben a szociális szféra szereplői folyamatosan kapcsolatban vannak egymással. A tanszékünk itt összekötő szerepet biztosít. Hiszek benne, hogy talán nekünk is részünk van abban, hogy ez egy egyre sűrűbb szövésű és egyre erősebb anyagból font háló” – mondta, majd az eredményesség kapcsán hozzátette: az esemény után mindig összeülnek a résztvevőkkel a tapasztalatok átbeszélésére és kérdőívekkel is mérik a börze hatását mind a hallgatók, mind a terephelyek körében. „Ez nagyon jó visszajelzés a tanszék számára is” – jegyezte meg.

Mint Csillag Attila elmondta, a második terepbörze óta a részt vevő szervezetek az órarendi foglalkozásokra is bemennek, így garantált a találkozás a hallgatókkal. Szintén pozitív fejlemény az oktató szerint, hogy középiskolások segítenek a börze szervezésében, akiknek ezt jóváírhatják kötelező közösségi munkaként.

Csillag Attila, a terepbörze egyik főszervezője. (Fotó: Horváth Márton)

A főszervező végül a FabLab-ről árult el részleteket. A projekt ugyanis hamarosan révbe érhet az Apáczai-karon.

„A FabLab egy Amerikából indult, mára globálissá nőtt mozgalom. Az elnevezés a Fabrication Laboratory rövidítése és a lényege az, hogy mindenki számára lehetővé teszi különböző termékek elkészítését. Lényegében egy nyitott műhely tele olyan ipari eszközökkel, hi-tech berendezésekkel, amik a legtöbb ember számára nem hozzáférhetőek. Győrben nálunk, az Apáczai-karon fog nyílni egy ilyen helyiség, amely hátrányos helyzetű gyerekeknek szolgál majd képzési központként” – fejtette ki Csillag Attila, aki azt is hozzáfűzte, hogy terveik szerint a hallgatókkal közösen működtetik majd a labort, így az biztosan terephelyként is választható lesz majd a jövőben.

 

III. Állás- és Terepbörze

A program a „Nők a családban és a munkahelyen” EFOP projekt keretében valósult meg. A szervezésben közreműködött: Szociális Projektinkubátor Közösségi Akció és Kutatás Alapítvány (SzocProj), Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Szolgáltató Központ illetve a Szociális Tanulmányok és Szociológia Tanszék. Néhány bemutatkozó szervezet a teljesség igénye nélkül: Gézengúz Alapítvány, Család- és Gyermekjóléti Központ Győr, Mobilis, Camelot Egyesület, Kossuth Lajos Általános Iskola, FabLab.

Események

Elektronikus ZH nap 2020. április 3. 08:00 - 15:00