Hagyományosan megtartott órák, maszk és távolságtartás az új tanévben

Kötelező maszkviseléssel, a lehetőségek szerinti maximális távolságtartással, de hagyományosan megtartott órákkal kezdődik a tanév a Széchenyi István Egyetemen. A részletekről az intézmény kancellárját, dr. Kovács Zsoltot kérdeztük.

2020. augusztus 27. – Czeiner-Szücs Anita – Hancz Gábor

Hagyományos tanévre, s ezzel együtt frontális oktatásra készül a Széchenyi István Egyetem ősztől, több olyan speciális szabállyal, amely a járvány elleni védekezést, illetve a hallgatók, az oktatók és a munkatársak egészségvédelmét szolgálja. „Mindezt szimbolizálja, hogy a gólyahetet és a központi tanévnyitót is megtartjuk, igaz, rendhagyó keretek között. Idén ugyanis az utóbbi esetében a részvételhez előzetes regisztráció szükséges, a jelenlévők létszámát pedig a törvényi előírásokkal összhangban ötszáz főben maximalizáljuk, a rendezvényt online élőben közvetítjük. A gólyahét programjait pedig csoportbontásokkal úgy szervezzük meg, hogy azokon egyenként egyszerre ötszáznál jóval kevesebben, gyakorlatilag kis csoportokban vehessenek részt” – tájékoztatott dr. Kovács Zsolt.

A kancellár hozzátette: felkészültek arra a lehetőségre is, ha a koronavírus-járvány miatt újra elrendelik a veszélyhelyzetet Magyarországon. „Ebben az esetben a korábbi tapasztalatokra alapozva gördülékenyen, rövid időn belül folytatnánk az oktatást a távoktatás rendszerében. Ősztől a tantárgyak elsajátításához szükséges valamennyi ismeretanyagot elérhetővé tesszük hallgatóink számára Moodle-rendszeren keresztül, és még több online multimédiás segédletet bocsátunk az egyetemisták rendelkezésére” – mondta érdeklődésünkre dr. Kovács Zsolt, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy szeptembertől minden korábbi, egyetemen elérhető szolgáltatás igénybe vehető.

A részletes – más egyetemek gyakorlata, az Innovációs és Technológiai Minisztérium ágazati ajánlása, valamint a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház virológus főorvosának tanácsai alapján kidolgozott – szabályokat egy irányító testületi körlevél tartalmazza, amelyet minden egyetemi polgár megkapott elektronikusan. Dr. Kovács Zsolt a legfontosabb tudnivalók között említette, hogy az oktatási és egyéb események szervezőinek törekedniük kell arra, hogy a zárt helyiségekben tartható legyen az 1,5 méteres minimális távolság, az intézmény területén tartózkodóknak pedig arra kell törekedniük, hogy másoktól a lehetőségekhez képest maximális távolságot tartsák. A maszkviselés kötelező az egyetem épületeiben. Ez alól felmentést kap, aki oktatási tevékenység kapcsán hosszasan beszél (az oktató, aki legalább 1,5 méter távolságra van a hallgatóktól); aki saját irodájában tartózkodik, és a 1,5 méteres távolságot tudja tartani a többi ott tartózkodótól; illetve aki 1,5 méteres távolság betartása mellett ételt vagy italt fogyaszt. A beköltözéskor minden kollégistának nyilatkozatot kell kitöltenie a Covid-19 betegséggel kapcsolatos tünetekről és egészségügyi szabályok betartásáról.

A járvány elleni védekezést, illetve a hallgatók, az oktatók és a munkatársak egészségvédelmét szolgáló szabályok a gólyahéten is érvényben vannak. Felvételünkön az egyik elsőéves hallgató regisztrál az eseményre az egyetem aulájában. Fotó: Májer Csaba József

A kancellár kiemelte, hogy előadáson, gyakorlaton és nem nappali tagozaton konzultáción való személyes részvételre a hallgató nem kötelezhető, de a megjelenés ajánlott. Zárthelyi dolgozatok csak a teremkapacitás negyedének megfelelő számú hallgatóval, maximum 45 perces időtartammal bonyolíthatók le, de a részvétel ezeken sem tehető kötelezővé. „Azt szeretnénk elérni, hogy azoknak, akik a betegség tüneteit érzik, esetleg hatóságilag elrendelt karanténban vannak, ne okozzon problémát a távollét” – jegyezte meg dr. Kovács Zsolt. Fontos az is, hogy egyes előadások kiválthatók online tananyagokkal az érintett tanszékvezető és dékán engedélyével, ha teljesülnek az ehhez szükséges, a körlevélben lefektetett feltételek.

Az irányító testületi körlevél a Széchenyi István Egyetem honlapján is elolvasható.

Események

Szenátusi Ülés 2021. március 15. 14:00 - 16:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 19. - 2021. március 20.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 26. - 2021. március 27.