Győriek az év feltalálói - Labdajátékokban használható okoskapu-rendszert fejlesztettek ki

(Kisalföld, Győr-Moson-Sopron megyei napilap, 2012. március 1.)

Hancz Gábor

A győri Széchenyi István Egyetem oktatóiból és egykori diákjaiból álló csapat nyerte el „Az év feltalálója 2011” vándordíjat. Az elismerést olyan számítógépes rendszer elkészítésével érdemelték ki, amely megmondja egy kapun áthaladó labda pontos helyét, irányát és sebességét.

A Magyar Feltalálók Egyesülete „Az év feltalálója” díját az nyerheti el, aki a külföldön rendezett találmányi bemutatókon a legsikeresebb magyar résztevő. A múlt héten Budapesten megtartott díjátadón kiderült, hogy tavaly a győri Széchenyi-egyetem fejlesztő csapata volt a legeredményesebb. Dr. Molnárka Győző egyetemi docens, Nagy Attila tanszéki mérnök, Sütő István, Győrben végzett villamosmérnök, az INNO-Raab munkatársa, Varjasi Norbert egyetemi adjunktus, doktorjelölt, Bozi István mechatronikai mérnök és Mórocz Tamás villamosmérnök intelligens mérőrendszert fejlesztett ki labdajátékokra, amivel Tajvanon, Ukrajnában, Horvátországban, Németországban, Lengyelországban, Dél-Koreában és Oroszországban kerültek dobogóra vagy kaptak különdíjat.

Az európai uniós támogatással 70 millió forintból kifejlesztett találmány lényege, hogy infravörös fényforrások sorával és érzékelőkkel látnak el labdajátékhoz rendszeresített kaput. Amikor valamilyen test áthalad a felületen, megszakítja a fénysugarakat, a jelek számítógépre érkeznek, amelynek szoftvere megállapítja, hogy „gömbszimmetrikus” tárgyról van-e szó – mint amilyen egy labda – vagy sem. Amennyiben nem, a rendszer nem foglalkozik vele, a labda esetében viszont meghatározza annak sebességét, irányát és a kapuba hatolás helyét.

„Az ötlet onnan jött, hogy Horváth Csaba nagy győri sportdrukker megkérdezte, nem tudnánk-e vízilabdához olyan rendszert kifejleszteni, ami érdekesebbé teheti a sportágat” – idézte fel a kezdeteket dr. Molnárka Győző, a csapat vezetője. A végeredmény öt-hat éves munkával készült el. A rendszer kézilabdához, labdarúgáshoz, sőt, baseballhoz is használható. Gólbírónak – amely jelzi, áthaladt-e a labda teljes terjedelmével a gólvonalon – nem alkalmas, de egy megbízható gólbíró rendszernek eleme lehet. Akkor hogy mire jó? – vetődik fel a kérdés.

„A labdajátékoknál rendkívül fontos az erős, pontos lövés, így segítheti az edzőt és a játékost, akiknek ezekről jelenleg nincsenek adataik. A találmányra építve komplex edzőprogram állítható össze és elvégezhető a sportolók minősítése. Jó tehetségkutatásra is. Bemutatóinkon találkoztunk olyan fiatallal, aki nem tudta, hogy jól tud dobni, és kiderült róla, hogy olyan sebességgel küldi meg a labdát, mint a legjobb kézilabdások” – hangzott el. Az adatok azonnali kijelzését, akár mobiltelefonos megjelenítését is tudó rendszer a nézők számára érdekesebbé teheti az összecsapásokat.

A világszínvonalú szabadalom előnye gyorsasága és viszonylagos olcsósága (jelenleg egyedi gyártásban két-két és fél millió forint az ára). Dr. Molnárka Győző hozzátette: most szeretnének üzletet csinálni belőle, miután azonban olyan találmányról van szó, amely eddig egyáltalán nem létezett, először piacot is kell teremteni neki. Szakértők úgy látják, hogy ez négyéves folyamat lehet.

Események

Áramszünet a Központi Campuson 2020. augusztus 14. 07:00 - 12:00
Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.