Győri siker: Okoskapu-rendszerrel lettek az év feltalálói

A győri Széchenyi István Egyetem oktatóiból és egykori hallgatóiból álló csapat nyerte a Magyar Feltalálók Egyesülete „Az év feltalálója 2011" vándordíját.

(Kisalföld online, http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/gyori_siker_okoskapu-rendszerrel_lettek_az_ev_feltalaloi/2267078/ , 2012. február 29.)

Hancz Gábor

A győri Széchenyi István Egyetem oktatóiból és egykori diákjaiból álló csapat nyerte el a Magyar Feltalálók Egyesülete „Az év feltalálója 2011" vándordíját, amit a külföldön rendezett találmányi bemutatókon elért eredmények alapján ítéltek oda. Az európai uniós támogatással mintegy 70 millió forintból kifejlesztett találmány lényege, hogy infravörös fényforrások sorával és érzékelőkkel látnak el labdajátékhoz rendszeresített kaput. Amikor valamilyen test áthalad a felületen, megszakítja a fénysugarakat, a jelek számítógépre érkeznek, amelynek szoftvere megállapítja, hogy „gömbszimmetrikus" tárgyról van-e szó – mint amilyen egy labda – vagy sem. Amennyiben nem, a rendszer nem foglalkozik vele, a labda esetében viszont meghatározza annak sebességét, irányát és a kapuba hatolás helyét.

A végeredmény öt-hat éves munkával jött létre. A rendszer kézilabdához, labdarúgáshoz, sőt, baseballhoz is használható. Gólbírónak – amely jelzi, áthaladt-e a labda teljes terjedelmével a gólvonalon – nem alkalmas, de egy megbízható gólbírórendszernek eleme lehet. Akkor mire jó? – vetődik fel a kérdés.

„A labdajátékoknál rendkívül fontos az erős, pontos lövés, így segítheti az edzőt és a játékost, akiknek ezekről jelenleg nincsenek adataik. A találmányra építve komplex edzőprogram állítható össze és elvégezhető a sportolók minősítése. Jó tehetségkutatásra is. Bemutatóinkon találkoztunk olyan fiatallal, aki nem tudta, hogy jól tud dobni, és kiderült róla, hogy olyan sebességgel küldi meg a labdát, mint a legjobb kézilabdások" – hangzott el a szerdai győri sajtótájékoztatón. Az adatok azonnali kijelzését, akár mobiltelefonos megjelenítését is tudó rendszer a nézők számára érdekesebbé teheti az összecsapásokat.

A világszínvonalú szabadalom előnye gyorsasága és viszonylagos olcsósága (jelenleg egyedi gyártásban két-két és fél millió forint az ára).

Események

Election Night tanszéki rendezvény 2019. május 26. 18:30 - 20:00
Szenátusi Ülés 2019. május 27. 14:00 - 15:00
Jézus élete - Beszélgetős estek 2019. május 27. 19:00 - 21:00