Győri siker a Széchenyi-Oxford evezős regattán

Győri hajó ért a célba elsőként a férfiak és a nők evezős versenyében egyaránt tegnap a Mosoni-Dunán. Az oxfordi Balliol College evezősei edzőtáboroztak a folyók városában a Széchenyi István Egyetem és a GYAC evezős szakosztályának vendégszeretetével. Az itt töltött tartalmas időszakot evezős regatta koronázta meg. Széchenyis sikerrel, és örömöt adó együttléttel.

Győr, 2018. április 13. – SZEhírek


A férfi evezős nyolcasok befutója. Elöl a Széchenyi István Egyetem hallgatóinak hajója.

Ezt egyszerűen nem lehet megunni. Kisétál az ember a Széchenyi István Egyetemről, alig tesz meg pár száz métert, máris a belvárosba, a Mosoni-Duna és a Rába összefonódásához ér, a Püspökvár alá. A szépen rendezett parti sétányhoz, ahol csónakházak sorakoznak. Az Oxfordi Egyetem hallgatói sem tudtak betelni ezzel az életérzéssel. Campus, belváros és evezős klub karnyújtásnyira egymástól. Kellhet ennél több egy sportos hallgatónak?

 

 

Berencei László Budapestről jutott ki Oxfordba. Daniel Rastelli anyukája magyar. Mindketten a Balliol College hajóját erősítették.

„Azért választottuk Győrt, mert az edzőtáborozáshoz itt a legjobbak a feltételek Magyarországon. A hajók tökéletesek, a víz kiváló, a szállás is közel van. Perfekt hetet hagyunk magunk mögött. Hiába volt kicsit szeles az idő, a belvárosi szakaszon védett a Duna, tökéletesen lehetett evezni” –mondja az oxfordi lánycsapat edzője, aki történetesen magyar, Bosnyák Andreának hívják. Nem ő az egyetlen az oxfordi csapatból. A fiúk hajójából Berencei László például Budapesten töltötte a gyermekkorát, Londonban kezdte az egyetemi alapképzést, most Oxfordban folytatja a tanulmányait. Daniel Rastelli szintén jól beszéli a nyelvünket. Anyukája magyar, de ő már kint született Angliában, és jelenleg matematikát tanul Oxfordban.

Dan dicséri a győri egyetemet, azt mondja, jó a kaja, modernek az épületek. Egészen más itt a miliő. Oxfordban minden nagyon öreg, itt minden nagyon új. László elismerően beszél a fogadtatásról, a körülményekről, a rendelkezésre álló eszközökről, amik ugyanolyanok, mint amikhez Oxfordban hozzászoktak. Azért is szeret ott tanulni, mert az egész város az egyetem körül forog, mindenhez hozzájutnak, ami a tanulmányaikhoz kell. Itt Győrben hallgatókkal is találkoztak természetesen, a Formula Student sorozatban versenyző Arrabona Racing Team tagjaival például. Rátermett diákoknak ismerték meg őket, akik láthatólag megkapják a megfelelő támogatást is az egyetemtől. 

William Wathey, aki összefogja az oxfordi evezős csapatot, ugyancsak azt válaszolja portálunk kérdésére, hogy nagyszerű hetet tölthettek itt, elégedettek voltak mindennel, a lehetőségekkel, az evezős szakosztály szolgáltatásaival. Oxfordban minden college-nak saját evezős klubja van, ők a Balliol színeiben versenyeznek, válogatókon vehetnek rész, és ha ott is jól teljesítenek, bekerülhetnek a nagy egyetemi csapatba. William soha nem volt még Győrben, a Széchenyi-egyetemet kiváló helynek tartja. A többiek nevében is köszöni a vendégszeretet, ami körbe vette őket. Innen Newcastle-be megy haza, Oxfordban mérnöknek készül.

 

Gagyi Barbara és Priváczki Ákos, a győri hajók vezérevezősei.

Először a női evezős nyolcsasok szálltak vízre tegnap a Mosoni-Dunán. A győri hajó vezérevezőse, Gagyi Barbara az Egészség és Sporttudományi Kar másodéves hallgatója, rekreációs és egészségfejlesztő szakon tanul a Széchenyi-egyetemen. Hatodik éve evez. Ebben a felállásban a hét elejétől edzettek csak rá erre a versenyre. Sikerült jól elkapniuk a rajtot, ahogy mondja, tudtak egy nagyot finiselni, beleraktak mindent, és behúztak. A férfiak hajójában mindenki Széchenyis, a vezérevezősük Priváczki Ákos. „Mindannyian egyetemisták vagyunk, nehezen tudjuk összeegyeztetni, hogy mindig ugyanaz az összetételű csapat menjen ki, de az jó, mert így többféleképpen lehet együtt evezni. A Dunai Regattán is indulunk, izgalommal várjuk, hogy idén milyen csapatok jönnek. A hírek szerint a V4-es országok fognak versenyezni, ellenük még nem indultunk. Jó felmérő, tökéletes előverseny volt a Dunai Regattára a mai nap, kicsit volt csak szeles a víz” – mondja Ákos, aki közlekedésmérnöknek készül, a következő szemeszterben fog végezni.

Papp Oszkár, a GYAC evezős szakosztályának vezetője, a regatta főszervezője jó érzésekkel zárja a hetet.  „Remekül sikerült az edzőtábor, kiváló időnk volt, és nagyon elégedettek a fiatalok a győri egyetemmel. Az szakosztály oldaláról is mindent megadtunk, amit csak tudtunk, remélhetőleg úgy mennek haza Győrből Oxfordba, hogy magukkal viszik a város és az egyetem jó hírét. Bízom benne, hogy lesz folytatás, minden támogatást megkaptam hozzá, délelőtt rektor úrral beszéltünk, arra kért, hogy továbbra is folytassam ezt a munkát” – mondja az elismert szakvezető. 

Gyömörei Tamás, az egyetem Testnevelési és Sportközpontjának vezetője is bízik a folytatásban. Nagyon jó kezdeményezésnek tartja a regattát, és reméli, hogy az oxfordi evezős kapcsolatokat egyetemi szinten sikerül kiszélesíteni a tudomány és az oktatás területére is.

 

Dr. Földesi Péter rektor és Dr. Gyömörei Tamás, a Testnevelési és Sportközpont vezetője Papp Oszkár társaságában meglátogatta az oxfordi hallgatókat. A Balliol College hajójában ültek: William Wathey, Edward Ashton, Benjamin Hubbert, Alban Schmid, Daniel Rastelli, Matthew Hoyle, Berencei László, Jesse Sigal, kormányos: Saad Hamid, edző: George New.

Az Széchenyi-Oxford regatta ünnepélyes eredményhirdetéssel zárult a GYAC csónakházában. Simon Róbert Balázs államtitkár és Dr. Némethy Györgyné, Magdika, az alapító elnök unokájának felesége köszöntötte a versenyzőket.  És volt még egy kis ünnepség, születésnapján tortával ajándékozták meg a győri evezős nyolcast erősítő Bíró Katát tizenhatodik születésnapján. Az egész hét az épülést adó edzőmunkáról, a jó hangulatról, a barátságról, a kapcsolatteremtésről és a nemes küzdelemről szólt, amiben végül a győri hajók kerekedtek felül. Ahogy az államtitkár is fogalmazott, azt kívánjuk, hogy erre a csatára kerüljön még sor akár itt Győrben, akár Angliában. 

 

 

Közös fotón az oxfordi női evezős nyolcas: Hannah Williams, Hannah Sophie Williams, Catherine Lawrence, Emma Hinnells, Brita Bergland, Jess Gorrill, Fanny Louvier, Leach Mitchell, edző: Bosnyák Andrea; és a Széchenyis férfi nyolcas: Sönfeld Álmos, Fiala Balázs, Porubszky Norbert, Bakaity Attila, Szigeti Roland, ifj. Lascsik Péter, Szabó Bence, Priváczki Ákos, kormányos: Szakács Bálint, edző: Alföldi Zoltán.

 

A győri női csapat: Gagyi Barbara, Sönfeld Júlia, Bíró kata, Nabi Sawmina, Bagó Zsófia, Varga Éva Emese, Wallinger Beatrix, Salamon Krisztina, kormányos: Holpert Eszter, edző: Lakó Szandra és Alföldi Zoltán.

 

A győri csapatok az eredményhirdetésen.

 

Az oxfordi Balliol College evezős nyolcasai.

Események

Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. február 28. - 2020. február 29.
Egyetemi szerver leállás 2020. február 29. 08:00 - 12:00
Szakirányválasztás 2020. március 2. - 2020. március 7.