Győri emlékoszlop a soha vissza nem tért gyerekek neveivel

(www.nol.hu, 2007. június 18.)

Magyarországon először Győrött örökíti meg emlékoszlop a holokauszt során elhurcolt zsidó gyerekek emlékét. A nevekkel televésett gránáttömböt a Széchenyi egyetem kezelésébe került egykori zsinagóga udvarán Schweitzer József nyugalmazott főrabbi és Szekeres Tamás rektor avatta föl szombaton.

A levéltári kutatások szerint Győrből és közvetlen környékéről hatezer zsidót, köztük mintegy ötszáz gyereket vittek Birkenauba és Auschwitzba. Az elhurcolt gyerekek közül - a legkisebb 14 napos volt, a legidősebb alig múlt 14 éves - senki nem tért vissza.

Schweitzer József a győri egyetem névadójának, Széchenyi Istvánnak 1833-ban leírt mondatát idézte az emlékműavatáson: “A hon minden lakosának adassék meg a polgári élet”. A főrabbi úgy fogalmazott: a német rettenet vezetői a hazai bűnösök közreműködésével nemcsak a méltóságtól, a polgári élet esélyétől, de a léttől is megfosztotta a zsidó lakosság jelentős részét.

Szekeres Tamás azt hangsúlyozta: az emlékmű nap mint nap arra figyelmeztesse a ma itt tanuló egyetemi hallgatókat, hogy mindenkinek joga van az örömmel-bánattal teli felnőtt élethez, és majdan az ettől való méltó búcsúzáshoz.

Események

Beszélgess Velem! - A művészet gyógyító ereje 2019. március 19. 17:00 - 19:00
Relaxáció a mindennapokban 2019. március 20. 18:00 - 19:30
Fiatalok IstenTisztelete 2019. március 24. 20:00 - 22:00