Győrben tartja következő közgyűlését a HÖOK

2012 után ismét a Széchenyi István Egyetem lesz a házigazdája a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) közgyűlésének. A szombati  találkozó a szervezet legfontosabb döntéshozó fóruma, melyre az egész országból várják a hallgatói érdekképviseletek delegációit. Az eseményen köszöntőt mond Dr. Kovács Zsolt, intézményünk főigazgatója és Dr. Fekete Dávid, Győr alpolgármestere is.

Győr, 2019. március 8. – SZEhírek, Horváth Márton

„A HÖOK alapszabályában az szerepel, hogy évente legalább három közgyűlést kell tartani. Ez a szokások szerint február-márciusban, május elején illetve októberben szokott lenni minden évben” – avat be érdeklődésünkre Máté Eszter, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) elnöke. Mint szavaiból kiderült, a HÖOK kifejezetten szerette volna, hogy Győr legyen a következő helyszín. „Decemberben megkeresett Murai László, a HÖOK új elnöke és jelezte, hogy szeretné, ha nálunk lenne a következő közgyűlés. Én az októberit szerettem volna megrendezni, az elnöki ciklusom végén, afféle záróakkordként, de ha már így alakult, természetesen nem mondtam nemet” – árulta el Eszter.

A HÖOK közgyűlése a szervezet legfőbb döntéshozó szerve, amelyre az ország összes egyetemének és főiskolájának hallgatói önkormányzatát meghívják. A résztvevők pontos létszáma mindig a helyszín kapacitásától függ, ez alapján osztják ki a különböző régiók között a kvótákat. Az érthetőség érdekében vegyük példának az északnyugat-magyarországi régiót, ahova a Széchenyi István Egyetem is tartozik. A régió most 5 fős kvótát kapott, ám ez jelenleg kevésbé mérvadó, hiszen a házigazda győrieket ezúttal nem számolják hozzá a régióhoz. Az előző, pécsi közgyűlésen ugyanez a szám 9 volt. A Széchenyi István Egyetem súlyát jól mutatja, hogy ebből a 9-ből egymaga „elvitt” 4 helyet, azaz a kvóta csaknem felét; a többin a Pannon Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem és a Soproni Egyetem osztozott.

2018 februárjában az Eszterházy Károly Egyetem (EKE) volt a közgyűlés házigazdája. (Fotó: hook.hu)

Természetesen egy ilyen nagy presztízsű, országos rendezvény megszervezése nem egyszerű feladat. Egyetemünk Hallgatói Önkormányzatának azonban rutinos csapata van, túl vannak már nem egy Gólyahét vagy épp SZEN (Széchenyi Egyetemi Napok) lebonyolításán, így ezzel a feladattal is gond nélkül megbirkóznak.

„A szervezés során külön területekre bontottunk mindent. Ilyenek például a regisztráció, az étkezés, a technika és így tovább. Minden területnek van egy felelős koordinátora és a koordinátorokhoz általában 5-6 segítő tartozik. A fő koordinátor Görbe Polina, az EHÖK gazdasági referense. Ő az a központi személy, aki összefogja az egészet, aki mindig mindenről tudni fog és aki végső soron felel a rendezvényért” – avat be a részletekbe Eszter.

A Hallgatói Önkormányzat elnöke azt is elmondta, hogy miként minden közgyűlés házigazdája, ők is igyekeznek valami sajátosan győri ízt belecsempészni a rendezvénybe. A résztvevőknek ezért városnézést szerveznek (a tervek szerint a túra csúcspontja a Püspökvár torányának meglátogatása lesz), valamint a Mobilisban is várható egy interaktív körséta. Emellett helyszínre emlékeztető, sajátosan győri és széchenyis ajándékokkal is kedveskednek a vendégeknek.

 

A 2018 októberi pécsi tisztújító közgyűlés után felállt a HÖOK új elnöksége. A kép jobb szélén Németh Gergő közkapcsolati alelnök, egyetemünk hallgatói önkormányzatának előző elnöke. (Forrás: hook.hu)

Végül essen pár szó az esemény jelentőségéről is, hiszen az, hogy 2012 után ismét Győr adhatja a helyszínét egy ilyen kaliberű rendezvénynek, nem csupán kötelességgel és felelősséggel jár, hanem rengeteg lehetőséggel is. Elég csak belegondolni abba, hogy az ország hallgatói érdekképviseletének krémje látogat a Széchenyi István Egyetemre, ahol megismerkedhetnek a pazar campus-szal, Győr városával illetve a széchenyis hallgatókkal. Remek alkalom ez tehát imázs- és kapcsolatépítésre is, bár ahogy Esztertől hallottuk, ilyen szempontból is kedvező helyzetben van a Hallgatói Önkormányzat.

„Szinte mindegyik egyetemen van olyan hallgatói képviselő vagy hallgatói önkormányzati vezető, akivel kéthetente vagy havi gyakorisággal kommunikálunk. Próbálunk tanulni egymástól. Nagyon jó barátság alakult ki például Péccsel, Dunaújvárossal vagy a Pannon Egyetemmel. Úgy gondolom, hogy a hallgatói önkormányzatunk nagyon jó helyzetben van országos összevetésben is” – zárta szavait Eszter.

 

A közgyűlésről

A közgyűlés a C1-es teremben zajlik majd szombaton, amelyen több, mint 130 fő vesz majd részt. Ők a kollégiumban kapnak szállást a rendezvény idejére. A közgyűlés napirendi pontjai között szerepel többek között a HÖOK előző évi költségvetésének beszámolója, a HÖOK mentorprogram helyzetjelentése vagy éppen a választási kódex módosítása. Az ünnepélyes megnyitón a megjelent vendégeket Dr. Kovács Zsolt, a Széchenyi István Egyetem főigazgatója, valamint Dr. Fekete Dávid, Győr alpolgármestere köszönti.

Események

Szenátusi Ülés 2020. szeptember 28. 14:00 - 16:00
Teremtés Hete 2020. szeptember 30. 16:30 - 18:30
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. október 2. - 2020. október 3.