Győrben felében kerül a diploma, mint Budapesten

Szekeres Tamás

(Győr plussz, Győr Megyei Jogú Város hetilapja, 2012. február 22.)

Péntekig el kell dönteniük a diákoknak, hogy hová adják be felvételi lapjukat. A győri Széchenyi István Egyetem rektorát, Szekeres Tamást arról kérdeztük: kiket várnak, s milyen érvek szólnak a mellett, hogy a fiatalok ezt a felsőoktatási intézményt válasszák.

- Rektor úr, mi a legvonzóbb a győri egyetem kínálatában?

- A mi képzési ajánlatunk, portfoliónk összhangban áll a régió munkaerő-piaci igényeivel. Aki tehát nálunk végez, az nemcsak munkát talál magának, hanem egzisztenciát is tud teremteni.

- Ez a járműiparra közismerten igaz, de a többi diploma is feljogosít a gyors elhelyezkedésre?

- Az Apeh vizsgálatai mutatják, hogy például a nálunk végzett jogászok fél hónap alatt el tudnak helyezkedni a régióban. Nem mindenki klasszikus jogászi állásba kerül, sokan a gazdaság területén dolgoznak, de az egyetemen szerzett jogi ismereteiket hasznosítják.

- Az előző válaszában miért tett különbséget a munkahely és az egzisztencia között?

- Ezzel azt szerettem volna jelezni, hogy Győrben, vonzáskörzetében és a régióban nem csupán „valamilyen” munkát találhatnak a pályakezdők, hanem a végzettségüknek megfelelőt. A város és térsége olyan lehetőségeket kínál, melyek egyéni karriereket, életpályákat indítanak el és alapoznak meg, ezen kívül pedig egzisztenciális biztonságot teremtenek a családalapításhoz, az otthonteremtéshez is.

- Sok középiskolás panaszkodik azért, mert az utolsó pillanatban derültek ki a felsőoktatási változások, kevesebb az államilag támogatott hely. Vannak, akik négy éve készülnek egy-egy általuk kedvelt, kiszemelt szakra, s lehet, hogy a tandíj miatt módosítani kell a szándékukat.

- Nyilván vannak ilyen tudatos tanulók, főleg a kiemelten jó gimnáziumok diákjai között. Őket bizonyára érzékenyebben érintik ezek a változások. Azt tapasztaljuk azonban, hogy a diákok jelentős része még az utolsó hónapokban, hetekben, esetleg napokban is változtatja elképzeléseit, szándékait. Kétségtelen, hogy jó kompromisszumot kell kötni a vágyak és a realitások között.

- Még mindig sokan félnek a műszaki pályáktól, a szakmai tantárgyaktól, a matematikától és a fizikától.

- A képzéseink a piac által is elismerten magas színvonalúak, de a félelmek indokolatlanok. Közepes tehetségű és átlagosan szorgalmas diákok el tudják végezni a műszaki szakokat. Ez ugyanis jórészt már az intézmény felelőssége. Mi olyan korszerű feltételeket teremtünk, gyakorlati élményeket adunk, a legújabb technikai vívmányokat mutatjuk be, hogy kedvet, motivációt kapnak a hallgatók a hivatásukhoz, s olyan ismeretekre tesznek szert, melyet megtanulni, elsajátítani máshol nemigen van lehetőségük.

- Mennyit ér a BA alapképzés a régióban?

Nagyon sokat, de az országban máshol is. Hazánkban ugyanis elsősorban a feldolgozóipar a jelentős, s oda üzemmérnököket várnak. Természetesen van lehetőség arra, hogy a kiemelkedő képességűek a fejlesztésben mutassák meg kreativitásukat.

- Rektor úr, az előjelek szerint a győri Széchenyi egyetemnek a változások után is jók maradnak a pozíciói. Mi a várakozásuk: még több helybeli és környékbeli fiatal választja majd az önök intézményét?

- Reményeink szerint igen, bár e tekintetben eddig sem volt okunk a panaszra. Ha a szülők számolnak, kiderül: Győrben a feléért, harmadáért szerezhetik meg ugyanazt diplomát a hallgatók, mint Budapesten.

Események

Gyerekegyetem 2020 2020. június 22. - 2020. június 26.
Vizsgaidőszak vége 2020. június 27.
Szenátusi Ülés 2020. június 29. 14:00 - 16:00