Gólyák mély vízben: Több beiratkozás a Széchenyi-egyetemen

(www.kisalfold.hu 2007.09.10.)

Felsőoktatás - Harmadik helyen áll országosan a Széchenyi-egyetem az első évfolyam kapacitásának kihasználtságát tekintve: a helyek 84 százalékát töltötték meg idén. Hétfőn a nappalis gólyák hagyományos eskütétele után elismeréseket, díjakat adtak át.

A Széchenyi István Egyetem képzéseire 3136 fő kapott beiratkozási lehetőséget. Az államilag finanszírozott, nappali helyre 1668, a nappali tagozatos költségtérítéses képzésre pedig 403 hallgatót vettek fel, így összességében csaknem 2100 nappalis egyetemista kezdheti meg a tanulmányait. Ez öt százalékkal több, mint az elmúlt évben – derült ki a tegnapi köszöntőbeszédekből. A felnőttképzés szakjaira 1022 jelentkező került be.

A most először induló mérnök-tanári mesterszak 51, a mechatronikai mérnöki mesterszak 41 hallgatóval kezd.

Az egyetem a 3753 fős elsőéves kapacitásának 84 százalékát fel tudta tölteni, s így országos százalékos összehasonlításban – a nagy intézmények közül – az ELTE és a BME után a Széchenyi István Egyetemé a legjobb arány.

Kiderült az is: a Deák Ferenc Állami és Jogtudományi Kar az osztatlan jogász, a nemzetközi igazgatás alapképzési szak és a jogi asszisztens felsőfokú szakképzés 325 betölthető elsőéves helyére 318 hallgatót vett fel, s ez a kapacitás 98 százalékos kihasználását jelenti.

A Győri Városi Egyetemi Csarnokban tartott tanévnyitó ünnepségen a nappalis gólyák hagyományos eskütétele után elismeréseket, díjakat adtak át tegnap. Az elsőéveseket Borkai Zsolt győri polgármester mellett dr. Szekeres Tamás rektor köszöntötte. Az oktatás körülményeiről szólva a rektor kiemelte a kibővített parkolót, valamint azt, hogy a legnagyobb előadóterem új berendezést kapott. „Folytattuk a belső kollégium felújítását, korszerű fürdőszobaegységek beépítését. Új köntöst kapnak a laboratóriumi folyosók is. (...) Mindezt döntően oktatóink munkájának eredményeképpen, az egyetem saját bevételei teszik lehetővé. Pályázati forrásból épül az építészképzést szolgáló épület, amely egyedülálló feltételeket biztosít a hallgatók és oktatók közös munkájához" – húzta alá dr. Szekeres Tamás.

A Köztársasági Ösztöndíj odaítéléséről szóló díszoklevelet 52 széchenyis hallgató vehette át, s idén először adták át a Horváth Ede-díjat, ezenkívül a jól tanuló és kiváló sporteredményeket elért hallgatók pályázatának eredményét is kihirdették.

Események

Alkotóhét 2020. szeptember 21. - 2020. szeptember 26.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. szeptember 25. - 2020. szeptember 26.
Szenátusi Ülés 2020. szeptember 28. 14:00 - 16:00
Teremtés Hete 2020. szeptember 30. 16:30 - 18:30