Globalizáció

ÜZLETI LEHETŐSÉGEK A KÖRFORGÁSOS GAZDASÁGRA TÖRTÉNŐ ÁTÁLLÁSBAN

uzleti-lehetosegek-a-korforgasos-gazdasagra-torteno-atallasban.jpgA 20. század népesedési, iparosodási és urbanizációs folyamatai nyilvánvaló tették, hogy a hagyományos lineáris gazdaság nem fenntartható. A körforgásos gazdaságra való átállás problémája, annak kihívásai egyben üzleti lehetőségeket is kínálnak. Becslések szerint az átállás 2030-ig globálisan 4,5 milliárd, Európában 1,8 milliárd USD értékű gazdasági növekedési lehetőséget jelent.

Üzleti SZEmle - 2021. február

Tovább

A KORONAVÍRUS-VÁLSÁG MINT DIGITALIZÁCIÓS KATALIZÁTOR ÉS A GAZDASÁGI ÖNKORREKCIÓ LEHETŐSÉGE

Előző év decemberében került fel a YouTube-ra egy rövid videó Mérő Lászlóról, aki a koronavírus-járvány pozitív hatásai közül annak digitális átállást rendkívüli mértékben felgyorsító hatását, az online oktatásban, valamint az üzleti és magánjellegű kapcsolattartásban is alkalmazott videochateszközök gyors és széles körű elterjedését, használatuk megtanulását emeli ki (Mérő László: Nem vesszük figyelembe, hogy mennyi mindent tanultunk meg a vírus miatt https://www.youtube.com/watch?v=tE6tJHD8WZw). Persze mindenkinek hiányzik a fizikai érintkezés, de sok esetben bizony jogosan tesszük fel magunknak a kérdést: miért nem így csináltuk eddig? Hiszen időt, energiát, utazási költséget takarítunk meg, csökkentjük a környezetterhelést, növeljük a kommunikációs és szervezési folyamatok hatékonyságát.

Kulcsszavak: digitalizáció, a tőke természete, globalizáció, diverzitás, hosszú távú fennmaradás, önkorrekció

Üzleti SZEmle - 2021. január

Tovább

KOCKÁZATOK, ELLENÁLLÓKÉPESSÉG ÉS AZ EGYENSÚLY HELYREÁLLÍTÁSA AZ GLOBÁLIS ELLÁTÁSI LÁNCOKBAN

A vállalatoknak meg kell érteniük és fel kell mérniük a globális értékláncoknak való a kitettségüket, sebezhetőségüket, gyenge pontjaikat és az ezekből fakadó lehetséges veszteségeiket, hogy megfelelő stratégiákat dolgozhassanak ki ellenállóképességük fokozása érdekében. Ez a nyitó gondolata a McKinsey egyik legfrissebb, 2020 augusztusában megjelent, több mint 100 oldalas elemzésének (https://www.mckinsey.com/business-functions/operations/our-insights/risk-resilience-and-rebalancing-in-global-value-chains).

Üzleti SZEmle - 2020. augusztus - szeptember

Tovább

COVID-19 ÉS A GLOBÁLIS ÉLELMISZER-ELLÁTÓ RENDSZEREK

Az élelmezés és a mezőgazdaság fontos szerepet töltenek be az Agenda 2030 fenntartható fejlődési céljainak megvalósításában.

Kulcsszavak: globalizáció, élelmiszer-ellátó rendszerek, ellátási lánc, fenntarthatóság

Üzleti SZEmle - 2020. augusztus - szeptember

Tovább

COVID-19: TÁJÉKOZTATÓ ANYAG GLOBÁLIS EGÉSZSÉGÜGYI HELYZET ÉS A VÁLSÁGRA ADOTT VÁLASZOK

A Mckinsey 2020. július 6-án megjelent jelentése a vállalati vezetőket segíti a COVID-19 pandémia jelenlegi helyzetének és további alakulásának megértésében, valamint olyan lépések meghozatalában, amellyel a vállalatvezetők meg tudják védeni a vállalat alkalmazottait, vevőit, ellátási láncait, és pénzügyi eredményeit.

Kulcsszavak: munkavégzés módja, szervezeti struktúra, képességek, gazdasági kilátások

Üzleti SZEmle - 2020. július

Tovább

COVID-19 ÉS AZ ÖSSZEOMLOTT ELLÁTÁSI LÁNC

A jelenlegi piaci ingadozásuk rávilágítottak, hogy az ellátási láncok milyen jelentős szerepet töltenek be a globális vállalatok sikerében és értékelésében. A COVID-19 járvány feltárta a globális ellátási láncok gyenge pontjait, hiszen a korábban könnyen hozzáférhető alapanyagok terén jelentős ellátási zavarok léptek fel.

Kulcsszavak: globalizáció, ellátási lánc, Control Tower, AI, adatgyűjtés, kommunikáció

Üzleti SZEmle - 2020. július

Tovább

Mekkora a globális ellátási láncoknak való kitettségünk?

A koronavírus-járvány számos gazdasági szereplőt, kis- és nagyvállalatot, cégvezetőt, de teljes nemzetgazdaságokat, gazdaságpolitikai döntéshozókat is rádöbbenthetett arra, hogy milyen problémákat okozhat, ha ellátási láncaink túlságosan nagy arányban támaszkodnak viszonylag szűk területen koncentrálódó kereskedelmi partnerekre.

Üzleti SZEmle - 2020. május 

Tovább

A COVID-19 hatása a KKB-ra, ill. a globális értékláncokra (GVCk)

2020 március eleji becslések alapján a 2020-21-es években a KKB beáramlásokra a COVID-19 drámai hatást gyakorol, az UNCTAD elemzői világszinten 30-40 százalékos visszaeséssel számolnak. A becslés azért is rendkívül aggasztó, mert a 2020-as World Investment Report (WIR) ugyan még nem jelent meg, amiben várhatóan a 2018-as évről 2019-re történő tőkebeáramlás növekménnyel számolhatunk, az azt megelőző három év, azaz 2015 és 2018 között az éves beáramlások rendre 6, 22 és 13 százalékkal estek vissza.

Üzleti SZEmle - 2020. május 

Tovább

Események

Winter Seminar 2021 2021. február 24. 09:00 - 2021. február 26. 16:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. február 26. - 2021. február 27.
Szakirányválasztás 2021. március 1. - 2021. március 6.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 5. - 2021. március 6.