Glagolita írás a Cziráki-kiállítótérben

A Glagolita írás – A horvát írásbeliség őrzője címmel nyílt kiállítás a hétvégén a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kar Cziráki Lajos kiállítóterében. A különleges tárlatot a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete, dr. sc. Mladen Andrlic nyitotta meg. Köszöntőt mondott dr. Lukács Eszter oktatási rektorhelyettes, dr. Borbély Károly képzőművész-tanár és Riccardo Staraj, Moscenicka Draga község polgármestere.

Győr, 2018. május 22. - SZEhírek


Hangulatos, a horvát és a magyar nép barátságát sugárzó, közös, megható énekléssel kísért ünnepségen nyitották meg a glagolita írást bemutató kiállítást a Széchenyi-egyetemen.

A szláv nyelvek leírására alkalmas első ábécét, a glagolita írást a IX. században Szent Cirill-Konstantin és testvére, Szent Metód alkották meg. A horvátok első találkozása a glagolia írásmóddal még Szent Metód életében megtörténhetett, ennek ellenére később kezdett meggyökeresedni. Horvát nyelvterületen a glagolita írás sajátos, helyi változata alakult ki, a szögletes, vagy horvát glagolita. Ez az írásmód egészen a XIX. századig mindennapos használatban volt.

A kiállításról tartott ismertetőjében doc. dr. sc. Elena Rudan, Moscenicka Draga Ca-Nyelvjárású Kulturális Egyesületének elnöke elmondta, hogy nemzetközi képzőművészeti telepükön vették fel a kapcsolatot az Apáczai-kar művésztanárával, Borbély Károllyal. A kiállítás tíz év kutatómunkájának összefoglaló eredménye. Már számos európai városban bemutatták, például Bécsben, Grazban, Gelsenkirchenben, Brüsszelben, Goriziában, Nagyszombaton, és június végéig immáron a győri egyetemen is megtekinthető.  A fennmaradt glagolita nyelvemlékekről szóló kiállítás megjeleníti a glagolita hagyomány megőrzött emlékeit a középkor óta fennálló településeken, Brsec és Moscenice környékén. Ezzel párhuzamosan ízelítőt ad Horvátország csodálatos természeti és kulturális értékeiről, idegenforgalmi vonzerejéről.

A kiállítás Moscenicka Draga község Ca-Nyelvjárású Kulturális Egyesülete szervezésében, valamint Moscenicka Draga turisztikai közössége, Moscenicka Draga község, a Brseci „Jenio Sisolcki” Egyesület és Moscenicka Draga olasz közösségének közreműködésével jöhetett létre.

 

A glagolita írás sajátos, helyi változata a szögletes, vagy horvát glagolita.

Események

Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.
Tantárgyválasztási időszak 2020. augusztus 24. - 2020. augusztus 29.