Gépkocsifeltörés sértettje a hanyagság mintapéldája …

Image ... és még finoman is fogalmaztam! A bűnügyi tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a gépkocsi-feltörés sértettjei az esetek túlnyomó többségében látható helyen hagyták - általában - táskájukat a jobb első ülésen, illetve nem használták a zenelejátszó (cd-s rádiósmagnó) biztonsági funkcióját (pl. levehető előlap). Utólag persze próbálják menteni magukat ilyesmivel: „Csak 5 percre ugrottam be a ..-ba, nem gondoltam volna, hogy ennyi idő alatt feltörik az autót!” Nos, a gépkocsi oldalsó ablakát villámgyorsan betörik az elkövetők, majd szintén pillanatok alatt benyúlnak az „anyósüléshez” a táskáért és már távoznak is a zsákmánnyal. Mindez nem percek, hanem másodpercek kérdése. A gyakorlott elkövetők, akik az adott környéken prédára vadásznak, hamar kiszúrják a potenciális gépkocsikat. Felmérik a várható zsákmányt, a környéken jövő-menő embereket, stb., azaz kockázatelemzést végeznek, és utána cselekednek.


A bűnözők jól ismerik az átlag autós lustaságát, azaz hogy a GPS készüléket (melynek meglétére a szélvédőn hagyott tartó hívja fel a figyelmet), a rádió előlapját, az autóstáskát a kesztyűtartóba helyezik el sokan. Ráadásul mindezt parkoláskor, amit jól láthat a területet szemrevételező elkövető. Így az sem célszerű, ha a célállomást jelentő parkolóban rakjuk a csomagtartóba a kíváncsi szemek elől elrejtendő értékeinket, mert azt más is láthatja, és bizony lehet, hogy már fejben a leltárt készíti az illető az eltulajdonítandó dolgainkról.

ImageSajnos a bűnügyi akták elemzése évről-évre azt mutatja, hogy mekkora nagy a sértettek felelőssége abban, hogy gépkocsifeltörés áldozataivá válnak. A bűncselekmények többsége be sem következett volna, ha a tulajdonosok megfelelő birtokosi személettel viseltetnek értékeik irányában.

Természetesen előfordul – bár az összes ilyen jellegű bűncselekményhez viszonyítva csekély számban – amikor nem hagy a sértett látható helyen semmilyen értéket, nem pakol parkolást követően semmit az ülés alá vagy a csomagtartóban, azonban a bűnözők mégis feltörik az autót zsíros zsákmány reményében.

A gépkocsik riasztóval való felszerelése sem biztosít önmagában megfelelő védelmet a gépkocsifeltöréssel szemben. Kedvenc példám erre annak a személynek az esete, aki a lakása előtt (társasház) parkolva méregdrága laptopját az autó jobb első ülésén hagyta. Kora este az autója riasztójának hangjára rémülten nézett ki az ablakon, ahol is annyit sikerült látnia, hogy „Egy sötét színű gépkocsi nagy sebességgel elhajtott.” Sem az elkövetőt/ket sem a gépkocsijuk típusát, sem a színét, vagy a rendszámának legalább töredékét nem látta. A bűncselekményt ugyanúgy elkövették, mint ha nem lett volna riasztóval felszerelve.

ImageTöbb évre visszamenőleg a gépkocsifeltöréseket elemezve megállapítható, hogy Győr város területén bárhol feltörhetnek egy gépjárművet. Egy mellékutcában ugyanúgy nincsen teljes biztonságban az autó, mint egy üzlet parkolójában. Az elkövetők általában gépkocsival járják a várost megfelelő zsákmányt keresve. Elfogásaink között azonban akadt olyan elkövető is, aki kerékpárral járta reggel az óvodák környékét az anyukák „anyósülésen” hagyott kézitáskáira vadászva.
Bízom abban, hogy olvasóim nem gyarapítják majd a bűnügyi statisztikák sértetti rovatát, mivel kellő figyelmet fordítanak értékeik védelmére!

Domonkos Szilveszter r. szds.

 

 

Fogadják meg tanácsainkat!
Előzzük meg együtt a bűncselekményeket!

Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály

Események

Munkaszüneti nap (nagypéntek) 2020. április 10.