Gazdasági elemzés

Dusek Tamás: A körforgásos gazdaság fogalmának dimenziói

dusek-tamas-a-korforgasos-gazdasag-fogalmanak-dimenzioi.jpgA körforgásos gazdaság fogalma rendkívüli gyorsasággal robbant be a köztudatba. A kifejezés és a hozzá tartozó tartalom nem magyar találmány, hanem a circular economy fordításaként jelent meg. Magyar elterjedése visszavezethető a nemzetközi elterjedésére, amelyben nagy szerepet játszottak a nagy nemzetközi szervezetek és alapítványok (Világgazdasági Fórum/World Economic Forum, Ellen MacArthur Alapítvány) kampányai és a nemzetközi tanácsadó cégek (Deloitte, McKinsey & Company, Accenture, KPMG, Mercer stb.), amelyek jelentéseikben, már azok címében is szerepeltetve, előszeretettel kapnak fel és tesznek divatossá kifejezéseket. Az Accenture 2015-ben „Circular Advantage: Innovative Business Models and Technologies to Create Value in a World Without Limits to Growth” címmel, a McKinsey & Company 2016-ban „Developing Products for a Circular Economy” címmel publikált egy jelentést.

Üzleti SZEmle - 2021. februárTovább

ÚTON A KÖRKÖRÖS GAZDASÁG FELÉ

uton-a-korkoros-gazdasag-fele.jpg2020 márciusában tette közzé az Európai Bizottság (COM(2020) 98 final) a  tisztább és versenyképesebb Európát szolgáló, körforgásos gazdaságra vonatkozó új cselekvési tervét. A több mint 30 oldalas tervet sokan idézik hazánkban is, kiemelve a tervezet bevezetésében hangsúlyozott kezdő mondatot: Csak egy Föld van, de 2050-re a világ úgy fog fogyasztani, mintha három lenne (https://www.un.org/sustainabledevelopment/sustainable-consumption-production/). 

Kulcsszavak: Európai Bizottság, körforgásos gazdaság, cselekvési terv

Üzleti SZEmle - 2021. február

Tovább

HA A KÖR BEZÁRUL – A KÖRFORGÁSOS GAZDASÁG JELENTŐSÉGE ÉS LEHETŐSÉGEI

ha-a-kor-bezarul-a-korforgasos-gazdasag-jelentosege-es-lehetosegei.jpgA becslések szerint a termékgyártás során felhasznált anyagok csupán 1 %-a marad használatban hat hónappal az értékesítés után. Ezzel az erős mondattal kezd a PricewaterhouseCoopers Magyarország körforgásos gazdasággal foglalkozó szakmai anyaga. Egy 2017-es felmérés kimutatta, hogy mindössze 90 multinacionális vállalat tehető felelőssé a globális átlaghőmérséklet-emelkedés 50 %-áért. Ez is mutatja, hogy a globális klímaváltozás és környezeti válság elkerüléséért leginkább a nagyvállalatok tudnak, és nekik is kell tenniük. A 48 oldalas anyag ezért 6+1 iparág körforgásos gazdasági kezdeményezéseit mutatja be, valamint 70 vállalati példát. Ilyen például a textilipar, amely a világ második legszennyezőbb iparágából szeretne a körforgásos gazdaság egyik úttörőjévé válni. De láthatunk példát arra is, hogy mit próbál tenni az élelmiszeripar az ellen, hogy az élelmiszerek fele ne a kukában kössön ki. Természetesen az autóipar sem maradhat ki, amely a Föld ólomkészletének 60 %-át használja fel.

Kulcsszavak: körforgásos gazdaság, ipar 4.0, esettanulmányok

Üzleti SZEmle - 2021. február

Tovább

ZÁRJUK A KÖRT: A KÖRFORGÁSOS GAZDASÁG

zarjuk-a-kort-a-korforgasos-gazdasag.jpgKörforgásos gazdaság: mit jelent és mit tehet érted? Kilenc körforgásos gazdaság eszköz, hetven vállalati esettanulmány és ipar 4.0 kitekintés – ezt tartalmazza a PwC által készített összegző anyag.

Kulcsszavak: körforgásos gazdaság, a jövő városai, ipar 4.0, erőforrás menedzsment

Üzleti SZEmle - 2021. február

Tovább

KÖRFORGÁSOS GAZDASÁG JÖVŐJE, KUTATÓI SZEMMEL

korforgasos-gazdasag-jovoje-kutatoi-szemmel.jpgTóth Gergely cikkében 15 fenntartható üzleti modell között helyezi el és értékeli a körforgásos gazdaság koncepcióját. 

Kulcsszavak: fenntarthatóság, üzleti modell, körforgásos gazdaság, publikáció

Üzleti SZEmle - 2021. február

Tovább

A JÁRVÁNY HATÁSAI A DIGITÁLIS GAZDASÁGBAN

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége „A járvány hatásai a digitális gazdaságban” című kutatási gyorsjelentése 149 tagvállalat válaszai alapján készült. A jelentés rámutat, hogy a járvány miatti válság az informatikai szektort sem kímélte, ellentétben azzal az általános vélekedéssel, hogy ebben az iparágban mindenki jól járt, köszönhetően az otthoni munkavégzés és az interneten keresztüli üzletek felértékelődésének. A válaszadók 70 %-a számolt be a válság hatására az ügyfeleik által elhalasztott megrendelésekről, ahogy ők maguk is halasztották fejlesztéseiket vagy beszerzéseiket.

Kulcsszavak: digitális gazdaság, válság, járvány, elemzés

Üzleti SZEmle - 2021. január

Tovább

COVID-19 JÁRVÁNY POZITÍV ÉS NEGATÍV HATÁSA A FORRÁS- ÉS HULLADÉKÁRAMLÁSRA ÉS A KÉSZLETEKRE

A világjárvány következtében a világ bruttó hazai terméke (GDP) várhatóan 3,2–4,9 %-kal csökken (UNDESA, 2020), ami a járvány világgazdaságra gyakorolt súlyos következményeit jelzi, benne az ellátási és termelési láncok megszakadását. Továbbra is bizonytalan, hogy az erőforrás- és hulladékgazdálkodásra gyakorolt általános hatás, valamint az anyag- és energiaáramlás dinamikája pozitív lesz-e. Ebben az összefüggésben a következő két téma vizsgálata elengedhetetlennek tűnik.

Kulcsszavak: COVID-19, ellátási láncok, erőforrás, hulladék- és készletmenedzsment, elemzés

Üzleti SZEmle - 2021 január


Tovább

AZ OECD GAZDASÁGI ELŐREJELZÉSEI, 2020. DECEMBER

Az OECD gazdasági előrejelzései (2020. december) a pandémia kitörése óta először kedvezőek. A védőoltások fejlesztésében és a kezelési módok területén tapasztalt előrelépések csökkentik a bizonytalanságot. A jelentős kormányzati és jegybanki beavatkozásoknak köszönhetően számos szektorban megindult a fellendülés, bár a fizikai távolságtartás miatt a szolgáltatások egy része továbbra is szenved.

Kulcsszavak: pandémia, gazdasági előrejelzés, Kína, OECD országok

Üzleti SZEmle - 2021. január


Tovább

GLOBÁLIS IPARI TRENDEK A VÁLSÁGBAN

Az IFUA Horváth&Partners nemzetközi tanácsadó cég globális felmérése során 212 cégvezetőt és igazgatósági tagot kérdezett meg a jelenlegi válság hatásairól és a várható trendekről.

Kulcsszavak: válság, trendek, ipar, felmérés

Üzleti SZEmle - 2020. november

Tovább

Digitális szakadék megszüntetése a visszaesés ellenszere

Az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) előrejelzése beszámolt arról, hogy 30 év óta először, 2020-ban várható a koronavírus hatására az emberiség általános fejlettségét kifejező HDI index értékének számottevő visszaesése. Ennek oka, hogy az internet hozzáféréssel nem rendelkező gyermekek nem jutnak hozzá az alapfokú oktatáshoz sem, az iskolabezárások miatt. A kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy ez a csökkenés mérsékelhető lenne a digitális szakadék megszüntetésével, az internethozzáférés feltételeinek javításával, ami fontos feladatot jelöl ki a politikai döntéshozók és az üzleti szféra számára is.

Kulcsszavak: HDI, UNDP, gazdasági válság, digitális szakadék

Üzleti SZEmle - 2020. augusztus - szeptember

Tovább

KORONAVÍRUS HATÁSA A ROMÁNIAI VÁLLALATOKRA

A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának magyar tagozatos oktatói és kutatói „COVID–19: Romanian Economic Impact Monitor” címmel kutatási projektet indítottak. Elemzéseikkel valós idejű képet kívánnak nyújtani a koronavírus-járvány romániai gazdaságra gyakorolt hatásáról, valamint az ország gazdasági kilátásaival kapcsolatos előrejelzéseket és elemzéseket tesznek közzé. A kutatók a projekt eredményeit naponta aktualizálják és infografikák segítségével illusztrálják a román gazdaság helyzetének alakulását. A vizualizációkat, rendkívül látványosan, Grafana-ban készítik el.

Kulcsszavak: Románia, autóipar, Dacia, ingatlanpiac

Üzleti SZEmle - 2020. július


Tovább

Anti- (vagy kontra-) ciklikus gazdaságpolitika

Az anti- (vagy kontra-) ciklikus gazdaságpolitika olyan gazdaságpolitikai elvek alkalmazását jelenti, amelyek a gazdasági teljesítmény konjunkturális hullámzásainak kisimítását célozzák, így ez képezi a válságkezelés egyik fő eszközét. A gazdasági aktivitás erős hullámzása ugyanis az erőforrások eltérő mértékű kihasználásához, mint például munkanélküliséghez és inflációhoz, valamint egyéb káros feszültségekhez vezet. Az anticiklikus gazdaságpolitika célja, hogy a gazdasági teljesítményt annak természetes rátája, trendje körül stabilizálja az ingadozások mérséklésével.

Üzleti SZEmle - 2020. április

Tovább

Események

Szakirányválasztás 2021. március 1. - 2021. március 6.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 5. - 2021. március 6.
Elektronikus ZH nap 2021. március 5.