Futurisztikus hangszerek az egyetemen

(www.gyorihet.hu

Több mint tíz évvel ezelõtt sokan kételkedtek abban, hogy egy hagyományosan műszaki jellegű felsõoktatási intézmény képes lesz-e integrálni, sajátosságainak megfelelõen kezelni egy művészeti oktatási egységet. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint ez az integráció kedvezõ folyamatokat indított el a zeneművészeti képzésben és az egyetem más területein is.

Ennek egyik példája a stúdiótechnika című tantárgy, mely a hangfelvételi, rögzítési, keverési eljárásokkal, utófeldolgozással, felvevõ berendezésekkel és mikrofonozási technikákkal ismerteti meg a hallgatókat. Ebben a tanévben már nemcsak a villamosmérnök-, hanem a zeneművész-hallgatók is felvehetik ezt a tantárgyat. Az igen különbözõ elõképzettségű hallgatók együtt látogatják az elõadásokat és közösen végzik a laboratóriumi gyakorlatokat is. Érdekes kísérlet arra, hogy ugyanazt az ismeretkört, problémát különbözõ felkészültségű hallgatók együtt fedezik fel. Együtt találnak megoldást a gyakorlati problémákra. A közös munkában egymástól is tanulnak, új megvilágításba kerülnek korábban egyoldalúan megközelített feladatok.

A közös munkához újszerű oktatási környezet kialakítása vált szükségessé. Nemcsak stúdiótechnikai laboratóriumra volt szükség. Olyan felvevõhelyiség kialakítása is szükségessé vált, ahol szólóhangszeres, illetve kamarafelvételekre is lehetõség nyílik. A tavaszi félévben sor kerül ennek a felvevõhelyiségnek a kialakítására. Az egyetem laboratóriumi épülete azonban nem alkalmas arra, hogy hagyományos hangszerek zavarják meg az ott folyó munkát. Ezért digitális hangszereket hívnak segítségül. Digitális zongora, dobfelszerelés és más hasonló futurisztikus hangszerek szolgáltatják a felvételek zenei anyagát. Ezek nemcsak kisebb helyet foglalnak el, de tetszõlegesen programozhatók, digitális monitorokkal, kottákkal kiegészítve összekapcsolhatók a digitális felvevõ berendezésekkel. Mindez erõsítõn, fejhallgatón keresztül ellenõrizhetõ, élvezhetõ.

A közös munka során a villamosmérnök-hallgatók zenei ismeretei, hangszer- és hangzásismeretei gazdagodnak, ami a szórakoztató elektronikai eszközök tervezése és használata során kamatoztatható. A zeneművész hallgatók megismerhetik, használhatják azt a technikai hátteret, ami zeneművészi tevékenységük során a zenei közlés és a zenei értékek rögzítése terén oly fontos szerepet fog játszani. A tantárgy követelményeit teljesítõ hallgatók remélhetõleg a közeli jövõben olyan CD-, illetve DVD-felvételekkel örvendeztetik meg az egyetemi és a szélesebb közönséget, amelyek igényesen mutatják be nemcsak a zeneművész-, hanem a villamosmérnök-képzés eredményét is.

Események

Szenátusi Ülés 2020. február 24. 14:00 - 16:00
Spin-off Klub 2020. február 24. 18:00 - 20:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. február 28. - 2020. február 29.